Grötbröd som bara jäser en gång

grötbröd1

 

Tips! Baka filmjölkslimpa på 5 minuter + gräddning – klicka här för recept!

Oerhört saftiga, goda grötfrallor som är lätta att baka. Degen trycks ut direkt på plåten och de blir mycket saftiga både av gröten i degen och att den gräddas ihop på en plåt.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Grötbröd som bara jäser en gång

1 plåt

Gröt

3 dl havregryn
5 dl vatten
1 krm salt

Deg

50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
3 msk rapsolja
7 dl rågsikt
7 dl vetemjöl (eller 14 dl vetemjöl)

GÖR SÅ HÄR

1. Koka ihop havregryn, vatten och salt till en gröt i en kastrull. 

2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen är upplöst. Tillsätt gröten, salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en lite kladdig deg. 

3. Stjälp ut degen på en plåt, täckt med bakplåtspapper. 

4. Strö vetemjöl över degen och platta ut degen med mjölade händer. 

4. Skär degen i rutor (4 x 3 eller 4 x 6 beroende på önskad storlek) med en degskrapa eller kniv. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim. Sätt ugnen på 250 grader. 

5. Grädda brödet mitt i ugnen i 16–18 min. Låt brödet svalna på plåten.

Tips! Baka nyttig havregrynslimpa utan mjöl, superenkel och ljuvligt god – klicka här för recept!

grötfrallorilångpanna

Kikärtsgryta

kikärtsgryta

VEGO KIKÄRTSGRYTA Det är enkelt att laga denna underbara vego-kikärtsgryta. Såsig och matig med härlig smak av curry, vitlök och spenat. En gryta som direkt blev en ny favorit av mig!

Tips! Stekt avokado är ljuvligt gott att äta istället för kött – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Kikärtsgryta

Ca 4 portioner

2 vitlöksklyftor, pressade
1 krm cayennepeppar
1 tsk gurkmeja
½ tsk curry
1 burk kokosmjölk (ca 400 g)
1 burk krossade tomater (ca 400 g)
2 burkar kikärtor, avsköljda i en sil (ca 400 g styck)

3 nävar färsk spenat
salt

GÖR SÅ HÄR

1. Fräs pressad vitlök och alla kryddor i olja i en stekpanna. 

2. Tillsätt kokosmjölken, de krossade tomaterna och kikärtorna. Låt allt puttra i ca 10 min.

3. Tillsätt spenaten och låt allt puttra tills spenaten mjuknat (tillsätt en näve i taget eftersom spenaten måste mjukna och få plats i stekpannan).

4. Salta efter egen smak. Självklart kan man tillsätta mer curry, vitlök eller cayennepeppar om man vill ha grytan med kryddstark. Servera gärna med ris.

Tips! Stekt avokado är ljuvligt gott att äta istället för kött – klicka här för recept!

kikärtsgrytastegförsteg

Semlor godaste semlorna

lindassemlor4

 

Ljuvligt goda semlor – de här semmelbullarna är fluffiga, luftiga och underbart goda! Ett favoritrecept som jag varmt rekommenderar!

Tips! Baka en superläcker semmelfläta som räcker till många – klicka här för recept!
Tips! Baka en gudomligt god semmelkladdkaka – klicka här för recept!

Semlor

Ca 30 st

50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
12–13 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg

Fyllning
200–300 g mandelmassa
3–4 msk mjölk

ca 5 dl vispgrädde 

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Knåda degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler.

5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle med en vass kniv. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick av massan i varje bulle.

6. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna.

7. Sätt på ett lock på varje semla. Pudra över florsocker.

Paj pajdeg grundrecept

pajdegGrundrecept på pajdeg - Pajskal i form

Här får ni två recept på pajdeg, till en söt, klassisk bärpaj och till en matig, klassisk matpaj. Fyllningen kan varieras efter egen smak

Här får ni tips på ost- och skinkpaj – klicka för recept!
Här får ni tips på bärpaj – klicka för recept!

Pajdeg (matig paj), recept:
125 g smör, kylskåpskallt
1 nypa salt
3 dl vetemjöl
1 äggula
1–2 msk vatten, iskallt

Söt efterrättspaj, recept:
125 g smör, kylskåpskallt
½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 äggula
1–2 msk vatten, iskallt

GÖR SÅ HÄR

  1. Skär smöret i småbitar. Tillsätt salt (till matig pajdeg) och strösocker (till söt pajdeg), mjöl och äggula. Nyp ihop allt med fingrarna eller kör blandningen i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt vatten, lite i taget, efter behov. Blanda ihop allt till en degboll.
  2. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Kavla ut degen tunt eller tryck ut den med händerna i en pajform, 24–26 cm i diameter, ända upp på kanterna.
  4. Nagga degbottnen med en gaffel. Förgrädda den mitt i ugnen i 10–15 min. Om du har en blöt fyllning som ska läggas på degen kan du pensla degen med äggvita efter ca 10 min och grädda några minuter till så bildas ett ytskikt som står emot vätskan.
  5. Ta ut pajformen ur ugnen. Lägg i fyllningen och grädda den längst ner i ugnen i 30–35 min eller tills den har fått lagom med färg.

FRÅGOR

Varför naggar man pajdeg?
För att degen inte ska resa sig och bilda stora luftbubblor när man gräddar den i ugnen. Den blir även lite frasigare och spröd.

Hur länge håller en pajdeg i kylen?
En pajdeg som lindas in i plastfolie håller ungefär i fyra-fem dagar.

Varför ska man inte knåda pajdeg länge?
När man knådar en deg som innehåller vetemjöl blir glutentrådarna starka och det gör att bröd och bullar får volym. Men småkakor och pajer ska vara frasiga och spröda, då vill man inte ha starka glutentrådar som håller kvar luftbubblorna i degen.

Chokladsnittar

mjölkchokladsnittar
Foto: Linda Andersson
MJÖLKCHOKLADSNITTAR Både spröda & sega kakor som är helt underbara! Ja, de är galet goda och enkla att baka

Chokladsnittar

Ca 40 st

75 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
¾ dl brunt farinsocker
½ ägg
1 ½ tsk vaniljsocker
¼ tsk bikarbonat
1 liten nypa salt
2 dl vetemjöl
50 g choklad (mörk, ljus eller mjölkchoklad), grovhackad

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Rör ihop smör, strösocker, farinsocker, ägg, vaniljsocker, bikarbonat och salt.
  2. Tillsätt mjölet och rör ihop allt till en deg. Knåda till sist snabbt in den hackade chokladen i degen.
  3. Dela degen i två delar. Rulla dem till längder, ca 40 cm långa, och lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper. De flyter ut lite under gräddningen.
  4. Grädda längderna mitt i ugnen i 13–14 min.
  5. Skär längderna i sneda snitt direkt när de kommer ut från ugnen. Låt dem kallna och stelna på plåten.