Lindas fröknäcke

IMG_3890 IMG_3891

Knaprigt, supergott knäckebröd som innehåller massor med nyttiga, fiberrika frön. Fröknäcke är lika gott till frukost som tilltugg till en fördrink. Eller ät det som snacks när du är sugen på något gott. Förvara brödet i en burk med tätslutande lock.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Tips! Doppa ditt fröknäcke i Guacamole – klicka här för recept!

Lindas fröknäcke

Tips! Byt gärna ut 2 msk valfria frön mot 2 msk chiafrön.

Ca 20 bitar 

½ dl solrosfrön
½ dl sesamfrön
½ dl linfrön
½ dl pumpakärnor
1 tsk fiberhusk

2 krm salt
1 ¾ dl vetemjöl, glutenfritt bovetemjöl eller majsmjöl
2 ¾ dl vatten, kokhett
2 msk rapsolja

Garnering
flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda solrosfrön, sesamfrön, linfrön, pumpakärnor, fiberhusk, salt och mjöl i en bunke.

2. Koka upp vattnet och häll ner rapsoljan. Häll vätskan över fröblandningen och blanda ihop allt till en kladdig, lite geléaktig deg.

3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm. Dra bort det övre papperet och strö över flingsalt. Lägg pappret med degen på en ugnsplåt. Jämna till kanterna på degen.

4. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 60 min. Låt det stå kvar i eftervärmen om det inte stelnat i mitten. Låt brödet svalna på plåten och bryt det i bitar när det kallnat.

Tips! Fröknäcke är ljuvligt gott till hummus – här får du ett ljuvligt gott recept på Hummus!

fröknäckestegförsteg IMG_3887

Hallonkladdkaka

IMG_4019 IMG_4018

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Hallon i kladdkakan är så vansinnigt gott! En perfekt dessert eller bjud på fika på jobbet, bara att baka och ta med sig hela formen till jobbet. Servera gärna med en klick vaniljsås eller glass. Tips! Tillaga ljuvligt goda hallonpannkakor – klicka här för recept!

Hallonkladdkaka

Ca 12 bitar

150 g smör
2 ¾ dl strösocker
½ krm salt
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 ¾ dl vetemjöl

Garnering
1–2 dl hallon, frysta eller färska 
2 tsk potatismjöl
1 msk strösocker
ev. florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull och rör ner strösockret. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, cab 24 cm i diameter.

3. Blanda hallonen med potatismjöl och strösocker. Sprid ut hallonen ovanpå smeten i formen. (Potatismjölet är till för att suga åt sig vätskan i hallonen, utan potatismjölet kan kladdkakan bli för blöt).

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–24 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra eventuellt över lite florsocker före servering. Servera gärna med vispgrädde.

Tips! Baka en fantastiskt god hallongrottspaj – Klicka här för recept!

hallonkladdkaka1

Smörbullar

Smörbullar

Smörbullar är bland det godaste som finns. Bullar som bakas av en deg som innehåller smör och är fyllda med en ljuvlig smörfyllning är oemotståndliga. De fullkomligt småler i munnen och har en rykande åtgång.

Smörbullar

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla mina nya recept direkt i ditt flöde!

Ca 30 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
150 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker

1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör
4 msk vaniljsocker
ca 1 dl strösocker

Garnering
1 ägg
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.

3. Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av vaniljsockret och strösockret.

4. Rulla ihop degplattan till en rulle.

5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.

6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.

8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.

Tips! Baka ljuvligt goda sockerbullar fyllda med smörkräm – klicka här för recept!

Smörbullar2

Baconlindade dadlar

baconlindade dadlar

 

BACONLINDADE DADLAR När jag smakade baconlindade dadlar första gången blev jag helt såld. Så himla gott! Perfekt till en fördrink, som plockmat eller tillbehör till middagen. De söta dadlarna ihop med salt bacon är en ljuvligt god kombination!

Tips! Doppa gärna dadlarna i guacamole, det är supergott! Klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Baconlindade dadlar

1 paket bacon
ca 15 dadlar

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär ett snitt i varje dadel och ta ur kärnan.
  2. Dela baconskivorna på tvären. Vira en baconskiva runt varje dadel och lägg dem i en ugnsfast form. Gratinera i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills baconet fått fin färg.

Tips! Middagstips: vansinnigt god flingsaltpotatis i ugn – klicka här för recept!

baconlindadedadlarstegförsteg

Mozzarella lax förrätt

mozzarella lax mozzarella lax1

 

En mycket lättgjord och samtidigt vansinnigt god och läcker förrätt som bara tar 10 minuter att göra. Den är mycket uppskattad och man kan variera ingredienserna efter egen smak.

Mozzarella lax förrätt

2 mozzarella (eller fetaost)
100 g rökt lax (eller parmaskinka)
1–2 avokado
1 röd lök
basilika
pesto eller vinägrett

GÖR SÅ HÄR

  1. Skär mozzarella, lax och löken lagom tunna skivor.
  2. Lägg ut alla ingredienserna snett på varandra på ett långt uppläggningsfat, enligt bilden. Lägg in ett basilikablad här och var.
  3. Ringla över pesto eller vinägrett.