Svar: Man kan göra på två olika sätt; antingen jäsa degen direkt i bunken och så bakar man ut den till frallor eller limpor på morgonen. Eller så kan man baka ut degen på kvällen, låt bröden ligga i en form eller på en plåt i kylen över natten och så gräddas bröden direkt på morgonen. Den andra metoden går snabbare, men fördelen med en andra jäsning på morgonen är att bröden kan bli något luftigare.
– Fördelen med att kalljäsa degen är att smakerna i mjölet utvecklas bättre under den långa jäsningen och att man kan använda en mindre mängd jäst. Glutentrådarna stärks också av den långa jäsningsprocessen och det gör att brödet får en rustikare smak och lite segare, rustikare konsistens av att jäsa länge.
– Till 5 dl degvätska är 25 g jäst lagom (i många brödrecept används ofta 50 gram jäst).
Det bästa av allt med kalljäst bröd är att man spar tid på morgonen om man vill servera nybakat till frukost!
Så kalljäser man bröd/deg:
(olika varianter kan förekomma i olika kalljästa recept, men nedanstående tips funkar alltid)
På kvällen: Täck degen med plastfolié och låt den jäsa i kylen i 8–12 tim.
På morgonen: Ta ut degen ur kylen och forma den till frallor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller i smorda limpformar. Låt dem jäsa under bakduk i rumstemperatur i ca 30 min. Sätt på ugnen enligt temperaturen i receptet.
Tips 2:
På kvällen: Baka ut degen till frallor eller limpor och täck dem med plastfolié eller en kökshandduk och låt dem jäsa i kylen i 8–12 tim.
På morgonen: Ta fram frallorna eller limporna och låt dem stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Sätt på ugnen enligt temperaturen i receptet. Grädda bröden enligt receptet.
Så dina tomatfrön i mars eller april. Det tar ungefär två månader från det att man sår fröna till det är dags för utplantering av plantorna. Om du inte har tillräckligt med dagsljus hemma behövs en växtlampa som lyser på dina plantor inomhus. Tomatplantor älskar ljus, värme, näring och vatten!
Tomatplantor kan planteras ut när nattemperaturen är minst 8 grader varm. Plantera dem med minst 50 cm avstånd och sätt ner dem djupt så att understa bladparet hamnar strax ovanför marken. Nyp sedan bort det understa bladparet.
Så tomatfrön i:
– Färdigköpta miniväxthus
– Mjölkförpackningar
– Små krukor
– Vindruvskartonger
Man kan egentligen så i vad som helst, men det ska finnas små hål i botten så eventuellt överskott av vatten kan rinna ut.
Odla tomater/Så tomatfrön
GÖR SÅ HÄR:
Fyll krukor med såjord och vattna så jorden blir fuktig.
Strö några tomatfrön på jorden och täck dem med lite jord.
Låt krukorna stå i rumsvärme. Jorden ska vattnas lagom och vara fuktig hela tiden (inte dyngsur). Använd gärna miniväxthus eller täck jorden med plast för att bevara fuktighet och värme.
Plantera om tomatplantorna i större krukor (eller friplantera i jord/pallkrage med jord) med näringsrik jord, när det andra bladparet på plantorna växer fram. Tryck ner en stödpinne i jorden vid varje tomatplanta och fäst ett tunt snöre runt plantan och pinnen så att den har stöd. Plantor i kruka kräver ofta mer vatten och näring än friplanterade.
Tips: – En ranglig tomatplanta bör toppas för att bryta nya skott så den kan den växa och bli knubbigare.
– Vanliga tomatplantor behöver tjuvas (nyp bort de skott som kommer i grenvinklarna). Busktomater behöver inte tjuvas.
– En ranglig, tanig tomatplanta kan man ta en stickling av och sätta i ny såjord. Sticklingen bildar snabbt nya rötter i ny jord.
Här trivs tomatplantorna bäst: – På en lugn plats, utan vind.
– På en fönsterbräda i dagsljus.
– På balkongen eller uteplatsen.
– Vid en varm husvägg.
– I växthus.
Mjölk i degen gör frallorna något mjukare, med mindre luftbubblor och vatten gör dem lite segare, mer rustika med större luftbubblor. Båda vätskorna är lika goda, men på olika sätt.
50 g jäst
6 dl mjölk eller vatten, fingervarm 2 tsk salt 2 msk rapsolja 15–16 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk eller vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i ca 20 bitar, för hand, med en sax eller kniv. Forma dem till runda bollar eller lägg dem lite slarvat på plåten, de blir släta och fina när de jäser och gräddas.
3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler.
En lättbakad, ljuvligt god tårta som ursprungligen kommer från den mjuka kakan pensionärskaka. Tips! Hallonen kan bytas ut mot jordgubbar, blåbär eller en gör en blandning av valfria bär.
Vaniljfyllning, fyllning 1: 50 g smör ½ dl mjölk 2 tsk vaniljsocker
Fyllning 2:
200 g hallon
2 dl vaniljkräm
Garnering 3 dl vispgrädde
några söndersmulade halon
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en skål. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det ihop med det kokheta vattnet i smeten. Rör till en smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23–24 cm i diameter.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–33 min. Låt den kallna i formen.
4. Vaniljfyllning: Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och blanda ner mjölken och vaniljsockret. Rör om till en rinnig smörsås.
5. Dela kakan på mitten till två bottnar.
6. Häll hälften av smörfyllningen på ena bottnen och andra hälften på den andra. Bred samtidigt ut det med en spatel eller baksidan av en sked.
7. Bred ut mosade hallon på båda bottnarna. Lägg ena bottnen på en tallrik. Bred ut ett lager vaniljkräm på bottnen.
8. Lägg den andra bottnen ovanpå (med hallonen mot vaniljkrämen).
9. Vispa grädden fluffig och spritsa toppar på kakan. Strö över hallonbitar. Pudra över florsocker.