Bacon och pastagratäng

 

Bacon och pastagratäng – en riktigt god, lättlagad vardagsrätt till hela familjen. Både vuxna och barn gillar denna enkla vardagsrätt. Använd valfri pasta och det går bra att byta ut bacon mot valfri korv.

Fler middagstips! Tillaga kycklingfilé i sötsur sås, en riktig god vardagsrätt! Klicka här för recept!

Bacon och pastagratäng

4–6 portioner

ca 2 liter färdigkokt pasta (av valfri sort)
2 pkt bacon
2 dl majs

Äggstanning
3 ägg
6 dl mjölk
1 krm salt
en nypa svartpeppar

ev. färsk timjan

GÖR SÅ HÄR

1. Koka pastan enligt förpackningen. 

2. Stek baconen knaprig.

3. Sätt ugnen på 200 grader. Häll pastan i en ugnsfast form. Blanda dem med bacon och majs. 

4. Äggstanning: Vispa upp äggen i en skål. Tillsätt mjölken och vispa ihop allt med lite salt och svartpeppar.

4. Häll äggstanningen över pastablandningen.

5. Grädda pastagratängen längst ner i ugnen i 20–25 min eller tills den stelnat. Servera gärna med en fräsch sallad.

Fler middagstips! Tillaga kycklingfilé i sötsur sås, en riktig god vardagsrätt! Klicka här för recept!

Marängtårta

 

Frasig marängtårta med fluffig bärgrädde och choklad ringlad på toppen! Magiskt god tårta som passar alla sommarens kalas, fester, avslutningar, midsommar och middagsbjudningar. Hallonen kan bytas ut mot valfria bär och frukt.

Tips! Baka en gudomligt god marängtårta i långpanna – klicka här för recept!

Marängtårta

10–12 bitar

Marängbotten:
4 äggvitor

2 ½ dl strösocker
1 msk majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger

 

6 tips på olika fyllningar:

1. Hallongrädde (på bilden ovan)
5 dl vispgrädde
2 dl vaniljkräm

hallon
florsocker

2. Blåbärsgrädde
ca 5 dl vispgrädde
2 dl vaniljkräm
blåbär
florsocker

3. Drottninggrädde
ca 5 dl vispgrädde eller vit chokladmousse
2 dl vaniljkräm

blåbär + hallon
florsocker

5. Vit chokladmousse + bär
vit chokladmousse (klicka för recept)
Toppa med valfria bär, t ex hallon, blåbär, jordgubbar, röda vinbär
2 dl vaniljkräm

6. Lemon curd + vispgrädde + bär
1 sats hemgjord lemon curd 
4–5 dl vispgrädde
2 dl vaniljkräm

färska bär

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela på äggen och separera vitorna och gulorna i olika skålar.

2. Häll äggvitorna och strösockret i en rostfri skål (eller glas).

3. Ställ skålen över ett lätt kokande vattenbad. Rör om hela tiden tills sockerkristallerna smält. Ta bort skålen direkt när de smält.

4. Vispa ägg- och sockerblandningen till en fluffig maräng. Tillsätt majsstärkelse och vitvinsvinäger i slutet. Vispa en stund till.

5. Bred ut marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper. Forma marängen till en rund tårtbotten, ca 10 cm hög.

6. Skapa ett mönster på kanten av marängbottnen genom att dra fåror tätt intill varandra runt hela tårtan, med en spatel eller sked, nedifrån botten och snett upp. Forma en grund grop i mitten.

7. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i ca 1 tim och 40 min. Sänk värmen till 100 grader direkt när du sätter in bottnen (viktigt för annars blir marängen ljusbrun i färgen!).

8. Garnera marängbottnen med någon av fyllningarna ovan!

Rabarberpaj

 

Smulig rabarberpaj är bland det godaste som finns. Här får ni ett favoritrecept som är väl bepröva. Ett av de bästa smulpajsrecepten!

Tips! Gör egen vaniljvisp till pajen – klicka här för recept!

Rabarberpaj

Fyllning
4–5 rabarberstänger (beroende på storlek)
ca 3–4 msk strösocker
1–2 msk potatismjöl

Smuldeg
100 g smör, rumsvarmt
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 ½ dl strösocker
en nypa salt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva rabarbern. Lägg bitarna i en pajform, 25 x 25 cm eller ca 26 cm i diameter. Blanda dem med strösocker och potatismjöl.

2. Deg: Nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till en smulig deg.

3. Smula degen över rabarbern.

4. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min. Servera med vaniljsås eller glass.

 

Kladdkakemuffins

 

Ett av de allra godaste, populäraste recepten: kladdkakemuffins! Så gott, så enkelt att baka och man kan inte sluta äta! Servera gärna med en klick vispgrädde och bär så har du en lyxig dessert som passar alla kalas och fester! Ingen kan motstå en hembakad kladdkakemuffins!

Tips! Baka en ljuvligt god kladdkaka som smakar havreboll – klicka här för recept!

Kladdkakemuffins

Ca 12 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
3 ägg
¾ dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vetemjöl

Garnering
florsocker (kan uteslutas)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Ställ ut ca 12 muffinsformar på en plåt. Fyll formarna till ca 3/4 med smet.

3. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i 9–10 min. Pudra eventuellt över florsocker före servering. Servera gärna med en klick vispgrädde och färska bär.

Vitlöksbröd

Tips! Tillaga en underbar fisksoppa till vitlöksbrödet – klicka här för recept!

Ljuvligt goda, härliga vitlöksbröd som är perfekt att bjuda på till en god middag eller på en buffé eller ta med dem på en picknick. Riktigt, riktigt goda är de i alla fall, oavsett när man äter dem. Värm dem gärna lite före servering om du tar fram dem ur frysen.

Jag har bakat mina bröd i porslinsformar, men det går lika bra med vanliga pappersformar (bullformar/muffinsformar).

Vitlöksbröd

30 små bröd 

25 g jäst

4 dl vatten
, fingervarmt
2 msk rapsolja
1 ½ tsk salt

9–10 dl vetemjöl

Garnering
½ dl smält smör
ca 2 vitlöksklyftor
flingsalt
färsk persilja, hackad

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda i någon minut. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i ca 30 bitar. Forma runda bullar och skär ett kryss i dem. Lägg dem i muffinsformar av porslin (behöver smörjas) eller papper (behöver inte smörjas). Ställ formarna på en ugnsplåt. Det går också bra att lägga bullarna direkt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Blanda smält smör och pressad vitlök i en skål. Pensla bröden med blandningen. Strö över flingsalt och hackad persilja.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Håll koll på dem mot slutet av gräddningen för det går snabbt på slutet i den höga ugnsvärmen. Låt bröden svalna på ett galler.