Rostade morötter

 

Rostade morötter är makalöst gott och ett perfekt tillbehör till allt som är grillat eller egentligen till vilken mat som helst. Jag brukar krydda mina morötter med rosmarin, men det kan man utesluta eller byta ut till någon annan örtkrydda, t ex basilika eller timjan.

Rostade morötter

5–10 morötter (valfri mängd)
2 klyftor vitlök
2 msk rapsolja
salt
ev. färsk eller torkad rosmarin

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 230 grader. Skala morötterna och skär dem i stavar.

2. Lägg morötterna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper (eller smord med olja).

3. Pressa vitlöken och blanda med oljan. Ringla den över morötterna. Strö över salt.

4. Grädda morötterna mitt i ugnen i 30–40 min eller tills de får lagom med färg. Rör om en gång efter halva tiden.

Tips! Grillad sparris är makalöst gott – klicka här för recept!

Tips! Baka en ljuvligt god Tacopaj – klicka här för recept!

Tips! Grillad sparris är makalöst gott – klicka här för recept!

Tips! Baka en ljuvligt god Tacopaj – klicka här för recept!

Pasta och köttfärsgratäng

 

Pasta- & köttfärsgratäng – en riktigt god, lättgjord vardagsrätt som hela familjen älskar! Perfekt att slänga ihop om man har överbliven köttfärssås som man vill göra en ny rätt av.

Tips! Gör en supergod köttfärssås – klicka här för recept!

Pasta- & köttfärsgratäng

ca 1 ½  liter kokt pasta
5–7 dl färdiglagad köttfärssås
2 dl majs

Fyllning
2 ägg
2 dl mjölk
salt
svartpeppar
1–2 dl riven ost

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda pasta och köttfärssås i en ugnsform. Rör ner majskornen. 

2. Vispa upp äggen med en handvisp. Blanda dem med mjölk, salt och svartpeppar. Häll det över pastan i formen.

3. Strö över riven ost.

4. Grädda gratängen längst ner i ugnen i 25-30 minuter, tills fyllningen har stadgat.

Tips! Tillaga tacofalukorv i ugn – en perfekt vardagsrätt! Klicka här för recept!

 

Rabarberpaj

Rabarberpaj är bland det godaste som finns – och här får ni ett väl beprövat, klassiskt favoritrecept som alltid lyckas!

Tips!

Rabarberpaj

Fyllning
3–4 rabarberstänger beroende på storlek
3–4 msk strösocker
1 msk potatismjöl

Smuldeg
150 g smör, rumsvarmt
2 ½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl strösocker
½ tsk flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva rabarbern. Lägg bitarna i en pajform. Blanda bitarna med strösocker och potatismjöl.

2. Deg: Nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till en smulig deg. 

3. Smula degen över rabarbern. 

4. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min. Servera med vaniljsås eller glass.

Tips! Baka en otroligt god, knäckig rabarberpaj – klicka här för recept!

Grillad sparris

 

SPARRIS Grillad (eller stekt) sparris är ljuvligt gott och mycket enkelt att tillaga. Ät den som tillbehör till grillad mat, som förrätt innan maten eller som tilltugg till ett glas bubbel eller en drink innan middagen.

Grillad sparris

färsk grön sparris
olja
salt
ev. en klyfta vitlök

GÖR SÅ HÄR
1. Värm upp en stekpanna eller en stekhäll. Ringla över olja. (Pressa ev. en klyfta vitlök på stekhällen).

2. Stek sparrisen tills den får färg och mjuknar. Salta.

Goda tillbehör: 

Hemgjord guacamole – klicka här för recept!

Klyftpotatis med flingsalt – klicka här för recept!

Majsröra – klicka här för recept!

Ajvar relish – klicka här för recept!

Tzatziki – klicka här för recept!

Slime – bästa receptet

 

Bästa Slimereceptet! Min dotter Frida har provat massor av slimerecept. Det här är det bästa och enklaste receptet som ger en otroligt härlig slime.

Receptet innehåller raklödder, lim och linsvätska. Linsvätskan tillsätter man sist och det är den som gör att slimen får den typiska slimekonsistensen.

Slime – bästa receptet

ca 1 dl raklödder 
ca 1 dl lim (t ex hobbylim)
linsvätska

Färga slimen:
hushållsfärg
glitter

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda ihop raklödder och lim.

2. Tillsätt lite linsvätska i taget och rör om till en bra slimekonsistens.

3. Tillsätt några droppar hushållsfärg eller glitter i din slime.
Tips! Gör egen Play doh-lera – klicka här för recept!

Det behöver inte vara dessa varumärken på produkterna.