Julmustkola

 

Ljuvligt god, underbar julmustkola! Ättikspriten i kolan gör att man minimerar risken för att kolan ska sockra sig när den stelnat. Det brukar gå bra utan, men med ättiksprit är man helt säker på att den inte sockrar sig.
Tips! Fler goda, enkla godisrecept – klicka här!

Julmustkola

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 dl julmust
1 krm ättiksprit (kan uteslutas men motverkar att kolan sockrar sig)

GÖR SÅ HÄR
1. Häll vispgrädde, sirap, strösocker och julmust i en rymlig kastrull.

2. Koka upp alla ingredienser och låt det puttra tills kolan når 125 grader (det tar ganska lång tid). Stäng av spisen när temperaturen är uppnådd. Tillsätt ättikspriten och rör om ordentligt.

3. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper, i en form ca 15 x 20 cm, och låt den stelna i kylen.

Tips! Fler goda, enkla godisrecept – klicka här!


Tips! Fler goda, enkla godisrecept – klicka här!

Veganska havrebollskakor

Ljuvligt goda chokladbollskakor som bakas direkt i kastrullen. Smeten ska sedan stelna i kylen. De blir ljuvligt goda!
Tips! Baka vegansk frukostfrallor – klicka här för recept!
Tips! Gör vegansk knäck – klicka här för recept!

VEGANSKA HAVREBOLLSKAKOR

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

25 st

100 g mjölkfritt margarin
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 nypa salt
3 msk kaffe
2 dl kokos
4 dl havregryn

GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, kakao, salt och kaffe. Låt det puttra i någon minut.

2. Tillsätt havregryn och kokos. Rör ihop allt till en smet.

3. Ställ ut små pappersformar, ca 25 st (beroende på storlek). Klicka ner smet i formarna. Låt dem stelna i kylen. Tips! Baka vegansk frukostfrallor – klicka här för recept!

Strösselchokladkola

Chokladkola med strössel! Ljuvligt god, seg chokladkola med knastrande strössel på toppen!
Tips! Fler goda julgodisrecept hittar du här – klicka här!

STRÖSSELCHOKLADKOLA

30 g smör
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 ½ msk kakao
2 krm ättiksprit, 12 % (tillsätts på slutet)

Garnering
strössel

GÖR SÅ HÄR

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao och salt. Koka upp och låt det puttra på medelvärme till ca 125 grader (det tar 20–30 min beroende på temperatur). Rör om emellanåt. Stäng av värmen och tillsätt ättikspriten när temperaturen har nått 125 grader, rör om i ca ½ min.

2. Häll upp kolasmeten i knäckformar. Strö över strössel. Låt kolan stelna i kylen.
Fler goda julgodisrecept hittar du här – klicka här!

Polly Rocky road

Rocky road innehåller ofta Dumlekola, men i detta recept har jag bytt ut den mot Polly. Och det blev gudomligt gott! En ny favorit, helt klart!
Tips! Fler goda julgodisrecept – klicka här!

POLLY ROCKY ROAD

30–40 bitar

200 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
ca 30 Polly-godisar
4 dl mini marshmallows
1–2 dl  jordnötter

GÖR SÅ HÄR

1. Smält chokladen i en stor skål över vattenbad. Ta bort skålen från värmen.

2. Tillsätt Polly, marshmallows och nötter i chokladen. Rör om.

3. Bred ut chokladsmeten på ett bakplåtspapper. Låt det stelna i kylen. Skär i bitar med en vass kniv.
Tips! Fler goda julgodisrecept – klicka här!