Lindas sesamfrallor

Lindas sesamfrallor. Lättbakade, härliga frallor med sesamfrön på toppen. Det viktiga är att låta degen jäsa till sin dubbla storlek under första jäsningen. Då blir glutentrådarna starka och brödet luftigt och saftigt. Fröna på toppen kan uteslutas eller bytas ut mot solroskärnor eller vallmofrön.

Lindas sesamfrallor

Ca 20 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
3 msk rapsolja
15–16 dl vetemjöl

Garnering
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget (mot slutet). Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i 20 lika stora bitar. Forma dem till runda bullar på ett mjölat bakbord.

3. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och tryck till den lite lätt.

4. Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12  min. Låt dem svalna på ett galler.

Sverigekaka med kanelbullefyllning

Sverigekaka är den allra mjukaste, saftigaste kakan som finns med en härlig vaniljsmörfyllning mitt i kakan (originalet)! Den här kakan har jag istället smaksatt med en ljuvligt god kanelbullefyllning. Ni måste baka den, den är så vansinnigt god och lätt att göra! Ingredienserna har man oftast hemma.

SVERIGEKAKA MED KANELBULLEFYLLNING

Ca 12 bitar

3 st ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokhett vatten

Fyllning
100 g smör
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
2 tsk kanel

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det ihop med vattnet i smeten. Rör till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen  i 30–33 min. Låt den svalna i formen.

4. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och blanda ner mjölk, vaniljsocker och kanel. Rör om ordentligt.

5. Dela kakan på mitten till två bottnar.

6. Häll hälften av smörfyllningen på ena bottnen och andra hälften på den andra. Bred samtidigt ut det med en spatel.

7. Sätt ihop bottnarna igen och lägg kakan på en tallrik. Pudra över florsocker.

Potatismos

Hemlagat potatismos är det godaste som finns! Inget pulvermos i världen slår detta. Potatis är också en av de nyttigaste livsmedlen som finns – ett perfekt tillbehör till maten både till vardag och fest.

Så kokar du potatis – klicka här!

Potatismos

ca 10 potatisar
1 tsk salt
2 msk smör
1–2 dl mjölk, varm
+ lite extra salt (smaksätt gärna med vitpeppar också)

GÖR SÅ HÄR
1. Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt salt. Lägg i potatisen och koka potatisen mjuk i ca 20 min.

2. Vispa sönder potatisen med en elvisp eller i en hushållsmaskin. Tillsätt smör och varm mjölk (värm i mikron eller kastrull). Tillsätt även lite salt efter smak. Vispa moset riktigt fluffigt. Anpassa mängden mjölk så moset blir lagom fluffigt.

 

Rågsiktskakor

Klassiska rågsiktskakor! Ett av de godaste frukostbröden jag vet! De blir så vansinnigt saftiga, mjuka och goda. Rågsikt är så himla gott att baka bröd med. Tips! Byt ut 3 dl rågsikt mot 4 dl havregryn.

Tips! Här hittar du fler recept på goda bröd – klicka här!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde och kan följa mig på Instastory!

RÅGSIKTSKAKOR

4 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
50 g smör, rumsvarmt
½ dl ljus sirap

13–15 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, smör, sirap och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den ordentligt.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min eller till sin dubbla storlek.

3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 20 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Stansa ut ett hål i mitten, ca 4 cm i diameter, med t ex ett snapsglas. Nagga hål i brödkakorna med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–14 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk. Tips! Här hittar du fler recept på goda bröd – klicka här!

Ugnspannkaka med bacon

Ugnspannkaka med bacon blev en riktigt succé hemma hos mig! Barnen älskade denna pannkaka så det här blir en ny favorit jag garanterat kommer tillaga ofta framöver. Och den är så enkel att göra att även barnen själv kan tillaga rätten. Tänk på att baconen drar ihop sig under gräddningen i ugnen så man kan gärna lägga på några extra baconskivor på kanterna.

Ugnspannkaka med bacon

1 plåt

5 ägg
8 dl mjölk
1 krm salt
4 dl vetemjöl

Garnering
1–2 paket bacon

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa upp äggen med en visp. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa allt till en slät smet. Låt den stå och vila i ca 15 min. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Häll smeten i en ugnsplåt eller långpanna med höga kanter. Lägg ut baconskivorna ovanpå smeten.

3. Grädda ugnspannkakan mitt i ugnen i 20–25 min eller tills den ser färdig ut på ytan. Servera med valfri sylt.