Morotskaka med citronfrosting

En fantastiskt god morotskaka med fräsch, frisk citronfrosing! Om man inte vill ha citronsmaken är det bara att utesluta den rivna citronen som blir det en vanligt klassisk morotskaka med vanlig frosting.

Morotskaka med citronfrosting

Ca 12 bitar

200 g morötter (ca 3 normalstora morötter)
4 ägg
4 dl strösocker
2 dl rapsolja
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
4 dl vetemjöl 

Cream cheese frosting
200 g färskost, t ex Philadelphia
100 g smör, rumsvarmt
4 dl florsocker
1 citron, rivet skal

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Riv morötterna fint.

2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke. Tillsätt oljan och morötterna. Blanda ihop bakpulver, vaniljsocker, kanel och vetemjöl. Rör ner det i äggsmeten och blanda till en smet.

3. Häll smeten i en långpanna, ca 32 x 24 cm, klädd med bakplåtspapper.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 43–45 min. Låt den kallna i formen. Skär kakan i rutor innan du brer på glasyren så blir det mindre kladdigt när du lossar rutorna från varandra.

5. Citronfrosting: Vispa ihop alla ingredienser med en elvisp till fluffig glasyr.

6. Tvätta citronen och riv skalet fint. Rör ner skalet i glasyren. Bred ut glasyren över rutorna med en spatel.

Kladdig chokladkolakaka

Kladdig chokladkolakaka som påminner om seg chokladkola i smaken, men i kladdkakeform. En drömgod, superläcker kaka som garanterat har en rykande åtgång! Servera den gärna med vispgrädde eller vaniljglass. !

Kladdig chokladkolakaka

ca 12 bitar

125 g smör 
1 ½ dl ljus sirap
1 ½ dl socker

2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
¾ dl kakao
1 ½ dl vetemjöl
2 ägg

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sirap och strösocker och låt det puttra på medelvärme i ca 3 min i kastrullen. Låt det svalna lite.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diamter.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–24 min. Låt den svalna i formen. Servera gärna med vispgrädde eller glass och bär.

Nyttig filmjölkslimpa bakad med havregryn

Mjölfri filmjölkslimpa! Ett mycket gott, luftigt och saftigt bröd som görs helt utan vanligt vetemjöl. Istället använder man havregryn som man mixar till ett mjöl i en mixer eller hushållsmaskin med knivar. Ett mycket bra bröd för den som inte äter vetemjöl av olika anledningar. Obs! Brödet ska kallna helt innan man skär det i skivor. Eftersom brödet är bakat med bikarbonat kan det lukta lite fränt direkt efter gräddningen, men det försvinner när brödet kallnat helt.

Tips! Skär limpan i skivor och frys in dem. Ta fram och tina önskat antal brödskivor vid behov.

Tips! Köp färdigt havregrynsmjöl om du inte vill mala själv. 7 dl havregryn = ca 6 ¼ dl havregrynsmjöl

Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Nyttig filmjölkslimpa bakad med havregryn

1 st

7 dl havregryn (mixas till mjöl) 
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 ägg 
3 ½ dl filmjölk 

Garnering
söndersmulade havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett fint mjöl i en mixer med knivar eller matberedare med knivar.

2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en rymlig bunke.

3. Blanda ihop alla ingredienser till degen i bunken, till en kladdig deg.

4. Häll degen i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite söndersmulade havregryn.

5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min. Ta upp pappret och limpan ur formen och låt den svalna.

Ljus kladdkaka

Ljuskladdkaka & vispgrädde, bland det godaste som finns! Ingredienserna har man oftast hemma och därför kan man slänga ihop den när man vill och är sugen på något smarrigt. Eller som tårta på ett kalas. Eller varför inte överraska kollegorna på jobbet med denna läckerhet till eftermiddagskaffet?!

Tips!
Smaksätt kladdkakan (smeten) med rivet skal av 1 citron, 200 g vit, hackad choklad eller 200 g mörk, hackad choklad. Eller släng lite frysta blåbär eller hallon på smeten före gräddning.

Ljus kladdkaka

12 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
½ krm salt
1 ¾ dl vetemjöl
2 ägg

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med smör och bröa den med kokos eller ströbröd.

2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i formen.

4. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i ca 20–24 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha kakan.

5. Låt kladdkakan kallna i formen. Pudra över florsocker före servering. Servera gärna med vispgrädde och bär.

Hemgjord vaniljvisp

Fluffig, ljuvligt god, hemgjord vaniljvisp. Det är enkel att göra den själv och den är magiskt god till alla sorters frukt- & bärpajer och mjuka kakor!

Här hittar du recept på ljuvliga äppelkakor – klicka här!

Här hittar du recept på fler supergoda, läckra pajer – klicka här!

Hemgjord vaniljvisp 

2 äggulor
½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker (eller ½ vaniljstång)
3 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR
1.
Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker vitt och fluffigt.

2. Vispa grädden fluffig i en annan bunke, men inte för hårt.

3. Vänd ner äggulesmeten i vispgrädden och rör om ordentligt. Förvara i kylskåpet.

Här finns recept på de godaste äppelpajerna – klicka här!