Fransk hallonkaka

Drömgod, lättbakad segmjuk hallonkaka med lite frasiga kanter! Servera den gärna med en klick vispgrädde eller vaniljsås. Använd frysta eller färska hallon.

Tips! Bären kan bytas ut mot valfria bär.

Fransk hallonkaka

Ca 8 bitar

2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ¼ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

På toppen
175 g hallon, frysta 
2 msk sötmandel, hackad (kan uteslutas)
75 g smör, kylskåpskallt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt vetemjöl,  bakpulver och vaniljsocker och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.

3. Lägg ut hallon jämnt över kakan. Strö eventuellt över hackad sötmandel. Hyvla smöret med en osthyvel och lägg dem ovanpå smeten och hallonen.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen. Servera gärna kakan med en klick grädde eller vaniljsås.

Marängsvisstårta med jordgubbar

En riktigt, riktigt  läcker sommartårta (som funkar lika bra året runt) med frasiga maränger, jordgubbar, banan, choklad, vispgrädde, glass och chokladsås. Jag älskar kombinationen av dessa goda ingredienser!

Tips! Om man inte orkar baka egen marängbotten går det lika bra med färdigköpt! Fyllningen kan varieras efter egen smak. T ex kan man utesluta glassen om man inte ska äta tårtan direkt, för annars smälter ju glassen.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Marängsvisstårta med jordgubbar

Marängbotten
3 äggvitor
2 dl strösocker

Till bottnen
100 g choklad (mörk, ljus eller vit)

Fyllning
3 dl vispgrädde 
3 dl vaniljglass
3 bananer
25 maränger
4 dl vaniljglass 

½ dl chokladsås
1 liter jordgubbar

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt strösockret, en deciliter i taget och fortsätt vispa till ett hårt, fast skum.

2. Bred ut marängsmeten till en rundel, ca 25 cm i diameter, på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

3. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i ca 110 min. Låt den kallna på plåten.

4. Smält chokladen över vattenbad och pensla den på marängbottnen. Låt chokladen stelna i kylen.

5. Lägg ut hälften av bananerna på marängbottnen. Lägg ut ca 15 maränger. Skär glassen i bitar och lägg dem ovanpå marängerna.

6. Vispa grädden fluffig och spritsa eller bred ut den på marängbottnen. Garnera med bananskivor, maränger, jordgubbar och ringla över chokladsås. Servera direkt så glassen inte smälter. Om du ska vänta en stund kan man lägga på glassen sist eller äta den som tillbehör.

Pannkaka i muffinsform

Lättgjorda, fluffiga, ljuvligt goda pannkakor gräddade i muffinsform. De gjorde succé hemma hos mig. Barnen var lyriska!

Tips! Tillsätt 2 tsk vaniljsocker i smeten.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Pannkaka i muffinsform

Ca 18 st 

5 ägg
6 dl mjölk
½ krm salt
3 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa upp äggen lite lätt med en handvisp. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa allt till en slät smet. Låt den stå och vila i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.

2. Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt.

3. Fyll muffinsformarna till ¾ med smet. Grädda dem mitt i ugnen i 16–20 min eller till de får får lite färg på ytan. De sväller upp enormt i slutet av gräddningen, men de sjunker ihop direkt när man tar ut dem. Servera gärna med sylt & vispgrädde. Pudra ev. över lite florsocker före servering.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

5 glutenfria baktips – få samma resultat som när du bakar med gluten

Artikeln är ett annonssammarbete med Risenta

Idag är det många som av olika anledningar utesluter gluten ur kosten. Är du en av de som tror att glutenfria produkter gör bakningen krångligare? Här är fem tips som visar hur det kan bli enklare.

Mjölsorterna vete, råg och korn resulterar i en smidigare deg med bättre jäsegenskaper, men det finns glutenfria alternativ och smarta knep som ger samma effekt.

1. Den perfekta degen

Byt ut gluten mot fiberrik psylliumhusk och stärkelserika mjölsorter i degen. Med rätt proportioner skapas en elasticitet i degen så den kan knådas. Tillsätt 1-2 msk psylliumhusk per 5 dl degvätska för en smidig deg.

2. Goda glutenfria alternativ

Teffmjöl och durramjöl går att använda till både basmatlagning och bakning och ger en ljus färg och påminner om bakverk gjorda av havremjöl. Perfekt som alternativ till vetemjöl i mjuka kakor, pajdeg och pannkakor.

3. Vikten av rätt dosering

Väg mjölet istället för att mäta upp det då rätt mängd mjöl är viktig för att degen ska bli bra. Saknar du en våg, tänk på att hälla mjölet luftigt i måttet och undvik att skaka det.

4. Hantera degen rätt

Hjälp degen att jäsa genom att arbeta igenom den ordentligt, gärna 10-12 minuter. Om du ska baka en paj eller småkakor kan du behöva kavla degen, vilket kan vara lite klurigt. Ett tips är att lägga degen mellan två ark bakplåtspapper och sedan kavla degen utanpå bakplåtspappret.

5. Glutenfritt alternativ till ströbröd

Byt ut ströbröd mot sesamfrön, solroskärnor eller boveteflingor. Till de söta kakorna kan du testa kokosflingor som ger en härligt krispig yta.

Brett sortiment av glutenfria produkter

Risenta har sedan många år tillbaka ett brett sortiment av glutenfria produkter, det är främst olika slags mjöl som naturligt är fria från gluten. Läs mer om sortimentet på risenta.se. Här kan du också inspireras av flera goda glutenfria recept!

<!– wpp –>
Artikeln är ett annonssammarbete med Risenta

Banankvargpannkakor

Nyttiga, supergoda pannkakor utan vetemjöl. Goda både till frukost, lunch, middag och mellanmål. Servera dem gärna med mosade bär, rivet äpple och/eller Keso.

Banankvargpannkakor

6 st i en liten stekpanna (ca 3 st i en normalstor stekpanna) De är allra godast nygräddade!

1 dl havregryn (mixas eller mortlas till mjöl)
3 ägg
1 nypa salt
½ tsk bakpulver
2 dl kvarg
1 banan

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa sönder havregrynen i en mixer med knivar, en stavmixer eller mal sönder dem i en mortel.

2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.

3. Blanda ihop havegrynsmjölet och äggsmeten.

4 .Tillsätt salt, bakpulver och kvarg. Rör ihop till en smet.

5. Mosa eller mixa bananen ordentligt. Rör ner den i smeten.

6. Värm upp en stekpanna på högsta. Smält smör i stekpannan. Sänk direkt till medelvärme när du börjar steka. Vänd pannkakan när smeten börjar stelna. Reglera värmen hela tiden så att inte pannkakorna bränns.