Frasig citronsaffranpaj

citronsaffranpaj11 citronsaffranpaj14

Påskens godaste citronsaffranpaj! Citron + saffran är magiskt gott, en fantastiskt god kombination som gör den här pajen till påskens godaste! Den består av en frasig pajbotten, kardemummakärnor och en krämig citronsaffrankräm. Kardemumman i pajen gör den extra smakrik och god!

Tävling!

kockens
Vinn 10 kryddburkar från Kockens (värde 250 kr per pris, 10 vinnare utses)!
Gör så här för att tävla:
* Vilket år grundades varumärket Kockens (svaret finns på Kockens.se)?
* Vilket är ditt bästa påskbaktips?
Skriv svaren på de två frågorna samt din mejladress i kommentarsfältet längst ner i detta blogginlägg 
Tävlingsperiod: 23/3–30/3.
Tävlingsvillkor: https://bonniertidskrifter.se/om-oss/tavlingsvillkor/
Vinnarna kontaktas via mail och presenteras längst här i blogginlägget.
Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Tips – dekorera med Kockens kryddor!
Pomeransskal, kanelstänger och stjärnanis är inte bara goda, smakrika kryddor som används i bakning och matlagning. De är även snygga och vackra att dekorera med. Lägg gärna några torkade kryddor på pajen!

kockenskryddor

Mer inspiration hittar du på kockens.se

Frasig citronsaffranpaj

Deg
150 g smör, kylskåpskallt
¾ dl strösocker
4 dl vetemjöl 
2 krm Kockens kardemummakärnor

Fyllning
1 citron, saft & finrivet skal
3 ägg
4 dl vispgrädde
1 påse Kockens saffran (0.5 gram)
2 dl florsocker

Garnering
florsocker
citronskivor
citronmeliss
Kockens pomeransskal
Kockens stjärnanis

GÖR SÅ HÄR
1. Deg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smör, vetemjöl och strösocker till en deg. Plasta in den och låt den vila i ca 20 min.

2. Mortla kardemummakärnorna.

3. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter.  Nagga bottnen med en gaffel.

4. Strö Kockens kardemummakärnor på pajbottnen.

5. Förgrädda pajdegen mitt i ugnen i 15 min. Sänk sedan ugnsvärmen till 180 grader.

6. Fyllning: Riv citronskalet fint och pressa ur all saft.

7. Vispa ihop citronskal och citronsaft med ägg, vispgrädde, saffran och florsocker till en jämn smet i en skål.

8. Ta ut pajbottnen ur ugnen och häll i citronfyllningen i pajskalet.

9.  Grädda pajen mitt i ugnen i ytterligare ca 25 min. Låt den kallna i formen. Låt pajen stå i kylen och stelna i minst 2 tim innan servering. Garnera gärna med torkade pomeransskal och stjärnanis.

1. Deg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smör, vetemjöl och strösocker till en deg. Plasta in den och låt den vila i ca 20 min.
1. Deg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smör, vetemjöl och strösocker till en deg. Plasta in den och låt den vila i ca 20 min.
2. Mortla kardemummakärnorna.
2. Mortla kardemummakärnorna.
3. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel.
3. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel.
4. Strö kardemummakärnorna på pajbottnen.
4. Strö Kockens kardemummakärnor på pajbottnen.
5. Förgrädda pajdegen mitt i ugnen i 15 min. Sänk sedan ugnsvärmen till 180 grader.
5. Förgrädda pajdegen mitt i ugnen i 15 min. Sänk sedan ugnsvärmen till 180 grader.
6. Fyllning: Riv citronskalet fint och pressa ur all saft.
6. Fyllning: Riv citronskalet fint och pressa ur all saft.
7. Vispa ihop citronskal och citronsaft med ägg, vispgrädde, saffran och florsocker till en jämn smet i en skål.
7. Vispa ihop citronskal och citronsaft med ägg, vispgrädde, Kockens saffran och florsocker till en jämn smet i en skål.
8. Ta ut pajbottnen ur ugnen och häll i citronfyllningen i pajskalet.
8. Ta ut pajbottnen ur ugnen och häll i citronfyllningen i pajskalet.
9. Grädda pajen mitt i ugnen i ytterligare ca 25 min. Låt den kallna i formen. Låt pajen stå i kylen och stelna i minst 2 tim innan servering.
9. Grädda pajen mitt i ugnen i ytterligare ca 25 min. Låt den kallna i formen. Låt pajen stå i kylen och stelna i minst 2 tim innan servering.

citronsaffranpaj10 citronsaffranpaj12 citronsaffranpaj16 citronsaffranpaj15 citronsaffranpaj13

Solskensbullar fyllda med vaniljkräm

solskensbullar9

Solskensbullar fyllda med vaniljkräm. Drömgoda, saftiga vetebullar, fyllda med krämig vaniljkräm och doppade i knastrigt strösocker. Oemotståndliga! Bullarna går bra att frysa in, men vänta gärna med att doppa dem i socker tills de ska serveras.

Solskensbullar fyllda med vaniljkräm

Ca 26 st

50 g jäst
300 g mjölk, fingervarm (3 dl)
130 g strösocker (1 ½ dl )
1 krm salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 ägg
150 g smör, rumsvarmt
720 g vetemjöl (12 dl)

Fyllning
ca 2 dl marsankräm (blandas enligt förpackningen)

Penslig & garnering
1 ägg, uppvispat
50 g smör, smält

strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, ägg, smör och vetemjöl. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i maskin tills glutentrådarna är starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i ca 26 bitar. Forma dem till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.

3. Blanda ihop marsankräm ca 2 dl enligt förpackningen. Den ska inte vara för rinnig. Låt den stå och tjockna en stund.

4. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader. Gör en grop med pekfingret i mitten på varje bulle. Fyll groparna med marsankräm. Pensla degen på bullarna med ägg (pensla inte på vaniljkrämen).

5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–11 min eller tills de fått fin färg.

6. Pensla kanterna på bullarna (ej vaniljkrämen) med smält smör och doppa dem i strösocker.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, ägg, smör och vetemjöl. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i maskin tills glutentrådarna är starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, ägg, smör och vetemjöl. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i maskin tills glutentrådarna är starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i ca 26 bitar. Forma dem till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
2. Dela degen i ca 26 bitar. Forma dem till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
3. Blanda ihop marsankräm ca 2 dl enligt förpackningen. Den ska inte vara för rinnig. Låt den stå och tjockna en stund.
3. Blanda ihop marsankräm ca 2 dl enligt förpackningen. Den ska inte vara för rinnig. Låt den stå och tjockna en stund.
4. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader. Gör en grop med pekfingret i mitten på varje bulle. Fyll groparna med marsankräm. Pensla degen på bullarna med ägg (pensla inte på vaniljkrämen).
4. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader. Gör en grop med pekfingret i mitten på varje bulle. Fyll groparna med marsankräm. Pensla degen på bullarna med ägg (pensla inte på vaniljkrämen).
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–11 min eller tills de fått fin färg.
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–11 min eller tills de fått fin färg.
6. Pensla kanterna på bullarna (ej vaniljkrämen) med smält smör och doppa dem i strösocker.
6. Pensla kanterna på bullarna (ej vaniljkrämen) med smält smör och doppa dem i strösocker.

solskensbullar7

Pizza i långpanna

sponsorskylt_ny_Bosch

Pizza i långpanna! Degen och tomatsåsen har jag gjort i Bosch nya supermaskin OptiMUM9 som har användbara funktioner som t ex en inbyggd våg plus att den känner av när degen är färdigknådad. Jag mixade även tomatsåsen slät och fin i mixern som finns som tillbehör.Pizza i långpanna! I samarbete med Bosch har jag bakat pizza med deras nya hushållsmaskin OptiMUM. En riktig Rolls-Royce som har supersmarta funktioner, bland annat en inbyggd våg, den kan knåda deg, vispa grädde och äggvita, helt perfekt, tack vare de intelligenta programmen i SensorControl. Maskinen stängs av när konsistensen är rätt. Det går även att ställa tiden på vispningen eller knådningen manuellt med en inbyggd timer.

Jag har gjort degen och tomatsåsen till pizzan i Bosch OptiMUM-maskinen och hade stor nytta av den inbyggda vågen som hjälpte mig att väga upp rätt mängd ingredienser plus att den knådade degen helt lagom. Jag mixade även tomatsåsen slät och fin i mixern som finns som tillbehör till maskinen. Pizzasås är allra godast utan de stora tomatbitarna som finns i de krossade tomaterna och därför är det smidigt att mixa den slät.

Bosch OptiMUM9 har en inbyggd våg under skålen vilket underlättar bakningen mycket. Först vägde jag upp 25 g jäst. Därefter nollställde jag vågen och hällde i mängden vätska, 300 g. Sedan är det bara att göra likadant med resten av ingredienserna. När alla ingredienser tillsatts sätter man på funktionen SensorControl Plus som som känner av när degen är färdigknådad. Ja, ni hörde rätt! Maskinen stängs av när degen är färdigknådad. Helt otroligt och det funkar verkligen!
Bosch OptiMUM har en inbyggd våg under skålen vilket underlättar bakningen mycket. Först vägde jag upp 25 g jäst. Därefter nollställde jag vågen och hällde i mängden vätska, 300 g. Sedan fortsatte jag och gjorde likadant med resten av ingredienserna. När alla ingredienser tillsatts satte jag på  funktionen SensorControl Plus som som känner av när degen är färdigknådad. Ja, ni hörde rätt! Maskinen stängs av när degen är klar och glutentrådarna är starka. Helt otroligt och det funkar verkligen!
  pizzadegbosch6

Pizza i långpanna

1 plåt

25 g jäst
300 g vatten (3 dl)
1 ½ tsk salt
30 g rapsolja (2 msk)
540 g vetemjöl (9 dl)

Tomatsås
200 g krossade tomater (ca 2 dl)
75 g tomatpuré (ca ¾ dl)
1 msk torkad oregano

Topping
300 g skinka, skuren i bitar
3–4 champinjoner
300 g ost, riven
torkad oregano

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, salt, rapsolja och vetemjöl. Knåda degen tills glutentrådarna är starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Tomatsås: Mät upp rätt mängd ingredienser till såsen. Den inbyggda vågen i maskinen känner av vikten i mixern. Mixa krossade tomater och tomatpuré i en mixer till en slät sås. Rör i oreganon efteråt.

3. Kavla eller tryck ut degen med fingrarna på ett bakplåtspapper. Lägg den på en plåt.

4. Bred ut tomatsåsen på degen.

5. Strö över skinka, champinjoner och ost (eller andra valfria ingredienser). Låt degen jäsa i ca 10 min.

6. Grädda pizzan i 12–15 min. Skär den i rutor med en vass kniv.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, salt, rapsolja och vetemjöl. Knåda degen tills glutentrådarna är starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, salt, rapsolja och vetemjöl. Knåda degen tills glutentrådarna är starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Tomatsås: Mät upp rätt mängd ingredienser till såsen. Den inbyggda vågen i maskinen känner av vikten i mixern. Mixa krossade tomater och tomatpuré i en mixer till en slät sås. Rör i oreganon efteråt.
2. Tomatsås: Mät upp rätt mängd ingredienser till såsen. Den inbyggda vågen i maskinen känner av vikten i mixern. Mixa krossade tomater och tomatpuré i en mixer till en slät sås. Rör i oreganon efteråt.
3. Kavla eller tryck ut degen med fingrarna på ett bakplåtspapper. Lägg den på en plåt. 4. Bred ut tomatsåsen på degen. 5. Strö över skinka, champinjoner och ost (eller andra valfria ingredienser). Låt degen jäsa i ca 10 min.
3. Kavla eller tryck ut degen med fingrarna på ett bakplåtspapper. Lägg den på en plåt. 4. Bred ut tomatsåsen på degen. 5. Strö över skinka, champinjoner och ost (eller andra valfria ingredienser). Låt degen jäsa i ca 10 min.
6. Grädda pizzan i 12–15 min. Skär den i rutor med en vass kniv.
6. Grädda pizzan i 12–15 min. Skär den i rutor med en vass kniv.

pizzadegbosch3 pizzadegbosch6 pizzadegbosch7

Jordgubb- & hallonsmoothie

jordgubbhallonsmoothie7

Jordgubb- & hallonsmoothie. Nyttig, fräsch och mättande smoothie med halvfrusna jordgubbar, hallon och banan. De kalla bären gör den riktigt svalkande och god! Perfekt när man är sugen på något gott, men vill vara hälsosam. Ett stort plus är att det går blixtsnabbt att göra en smoothie, speciellt om man har en bra mixer som snabbt mixar den till en krämig, fluffig konsistens.

Jordgubb- & hallonsmoothie

150 g halvfrusna jordgubbar
150 g halvfrusna hallon
100 g banan
300 g mjölk eller valfri yoghurt (3 dl)

GÖR SÅ HÄR
1. Mät upp rätt mängd jordgubbar, hallon, banan och mjölk i mixern.

2. Mixa alla ingredienserna till en slät smoothie. Häll upp i glas.

4. Mixa alla ingredienserna till en slät smoothie. Häll upp i glas och garnera gärna med bär och citronmeliss.
Mixa alla ingredienserna till en slät smoothie. Häll upp i glas och garnera gärna med bär och citronmeliss.

jordgubbhallonsmoothie6 jordgubbhallonsmoothie8 jordgubbhallonsmoothie10 jordgubbhallonsmoothie9