3 bröd av 1 deg

3brodav1deg20dragare

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

I min brödkurs ”Lär dig baka bröd från grunden” lär jag ur hur man gör 3 bröd av 1 deg. En en grunddeg bakar vi ut den till morotsfrallor, hamburgerbröd och en baguette.

3 bröd av 1 deg

4 hamburgerbröd, 6 morotsfrallor, 1 baguette

Matbröd – grundrecept

50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
2 msk rapsolja
13–15 dl vetemjöl

Fyllning & garnering
½ dl riven morot
sesamfrön
solrosfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den ordentligt i några minuter.

3. Låt degen jäsa underbakduk i ca 45 min.

4. Dela degen i 3 bitar.

Morotsfrallor

1. Blanda i ca ½ dl rivna morötter i degen.

2. Forma runda bollar av degen. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla dem med uppvispat ägg. Strö över solrosfrön. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min.

Hamburgerbröd

1. Forma runda bollar av degen. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem, ca 1 1/2 tjocka. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Pensla bröden med vatten eller ägg. Strö över sesamfrön.

3. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min.

Baguette

1. Forma degen till en längd, ca 25 cm. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.

2. Strö lite mjöl över deglängden. Skär sneda snitt i baguetten, ca 2 cm mellanrum. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ungen på 250 grader.

3. Grädda baguetten mitt i ugnen i ca 15 min.

3brodav1deg 3brodav1deg2 3brodav1deg3 3brodav1deg4 3brodav1deg5 3brodav1deg6 3brodav1deg7 3brodav1deg8 3brodav1deg9 3brodav1deg10 3brodav1deg11 3brodav1deg12 3brodav1deg13 3brodav1deg14 3brodav1deg15 3brodav1deg16 3brodav1deg17 3brodav1deg18 3brodav1deg19 3brodav1deg20 3brodav1deg21hamburgerbröd

Kärleksmumskladdkaka

kärleksmumskladdkaka7 kärleksmumskladdkaka6

 

Kladdkaka + kärleksmums = kärleksmumskladdkaka. Det bästa av två världar! Två favoriter i ett!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Kärleksmumskladdkaka

Ca 12 bitar

150 g smör
3 dl strösocker

¾ dl kakao
1 nypa salt
1 ¾ dl vetemjöl
3 ägg

Glasyr
30 g smör, smält

1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
2–4 tsk starkt kaffe
ev. lite vatten

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna i formen.

4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vätska så den blir lagom bredbar.

5. Bred ut glasyren över kakan.

6. Strö kokos över glasyren. Låt den stelna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra eventuellt över kakao eller florsocker före servering.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna i formen. Pudra eventuellt över kakao eller florsocker före servering.

kärleksmumskladdkaka1

5. Bred ut glasyren över kakan.
5. Bred ut glasyren över kakan.
6. Strö kokos över glasyren. Låt den stelna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.
6. Strö kokos över glasyren. Låt den stelna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.

kärleksmumskladdkaka4 kärleksmumskladdkaka5 kärleksmumskladdkaka8 kärleksmumskladdkaka10 kärleksmumskladdkaka9

 

Chokladbollstårta i tre lager

chokladbollstårta9 chokladbollstårta14

Chokladbollstårta i tre lager. Superläcker, underbart god chokaldbollstårta som garanterat gör succé på kalaset, både hos vuxna och barn! Alla som gillar chokladbollar kommer älska den här tårtan!

Superläckra, saftiga muffins fyllda med choklad! Klicka på bilden för recept!
Superläckra, saftiga muffins fyllda med choklad! Klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Chokladbollstårta i tre lager

15–20 bitar

15 dl havregryn
4 dl kokos
4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
250 g smör, rumsvarmt
½ dl kaffe
ev. lite vatten

Lager 2:
1 msk kakao

Lager 3:
1 msk kakao

Garnering
100–150 g choklad, mörk eller ljus
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och nyp ihop dem med smöret. Tillsätt kaffe och blanda ihop till en lagom kladdig smet. Tillsätt lite vatten om det behövs.

2. Ta upp 1/3 av smeten. Tryck försiktigt ut den i en springform eller skål, 15–18 cm i diameter.

3. Blanda ner 1 msk kakao i smeten som finns kvar i bunken.

4. Ta upp hälften av smeten som är kvar och sprid ut den ovanpå den ljusa smeten i formen. Tryck till lite lätt så ytan blir slät.

5. Blanda ner ytterligare 1 msk kakao i den sista smeten i bunken. Sprid ut den ovanpå den ljusabruna smeten i formen. Jämna till ytan. Ställ den i frysen en stund.

6. Smält chokladen över vattenbad.

7. Pensla chokladen på ovansidan av chokladbollstårtan. Strö över kokos och låt den stelna i kylen.

1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och nyp ihop dem med smöret. Tillsätt kaffe och blanda ihop till en lagom kladdig smet. Tillsätt lite vatten om det behövs.
1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och nyp ihop dem med smöret. Tillsätt kaffe och blanda ihop till en lagom kladdig smet. Tillsätt lite vatten om det behövs.
2. Ta upp 1/3 av smeten. Tryck försiktigt ut den i en springform eller skål, 15–18 cm i diameter.
2. Ta upp 1/3 av smeten. Tryck försiktigt ut den i en springform eller skål, 15–18 cm i diameter.
3. Blanda ner 1 msk kakao i smeten som finns kvar i bunken.
3. Blanda ner 1 msk kakao i smeten som finns kvar i bunken.
4. Ta upp hälften av smeten som är kvar och sprid ut den ovanpå den ljusa smeten i formen. Tryck till lite lätt så ytan blir slät.
4. Ta upp hälften av smeten som är kvar och sprid ut den ovanpå den ljusa smeten i formen. Tryck till lite lätt så ytan blir slät.
5. Blanda ner ytterligare 1 msk kakao i den sista smeten i bunken. Sprid ut den ovanpå den ljusabruna smeten i formen. Jämna till ytan. Ställ den i frysen en stund.
5. Blanda ner ytterligare 1 msk kakao i den sista smeten i bunken. Sprid ut den ovanpå den ljusabruna smeten i formen. Jämna till ytan. Ställ den i frysen en stund.

chokladbollstårta6

6. Smält chokladen över vattenbad.
6. Smält chokladen över vattenbad.
7. Pensla chokladen på ovansidan av chokladbollstårtan. Strö över kokos och låt den stelna i kylen.
7. Pensla chokladen på ovansidan av chokladbollstårtan. Strö över kokos och låt den stelna i kylen.

chokladbollstårta10 chokladbollstårta15 chokladbollstårta16 chokladbollstårta17

Bergis

Bergis1

Hembakad Bergis.  Ljuvligt god långfranska med vallmofrön på toppen! Ett klassiskt bageribröd som man enkelt bakar själv! Skalet är frasigt och läckert med ett saftigt, luftigt innanmäte.

Strösockret i degen kickstartar jäsningen och gör att degen jäser effektivare. Eftersom det är en liten mängd sockret så förbränns hela mängden  under jäsningsprocessen.

Supersaftig, god müsli-filmjölkslimpa! Klicka på bilden för recept!
Supersaftig, god müsli-filmjölkslimpa! Klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Bergis

Ca 3 st

25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
25 g smör, rumsvarmt
1 msk strösocker
1 msk salt
13–14 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg, uppvispat
blå vallmofrön

GÖR SÅ HÄR
1.
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, socker, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. (Det är viktigt att knåda så att glutentrådarna blir starka så brödet blir lätt och luftigt.) Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

2. Dela degen i tre delar. Forma dem till limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla limporna med ägg och strö över vallmofrön. Snitta limporna med en kniv. Dra snabbt med en vass kniv.

4. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 30 in. Sänk temperaturen till 200 grader efter ca 15 min.

Nyttig aprikos & valnötslimpa utan vetemjöl

nyttigaprikosvalnotslimpa11 nyttigaprikosvalnotslimpa8

Nyttig aprikos & valnötslimpa utan vetemjöl Supersaftig god limpa gjord på havregryn istället för vetemjöl. Aprikoserna och valnötterna gör brödet gudomligt gott! Det är helt otroligt vad luftig, saftigt och gott brödet blir när man bakar på mixade havregryn.

Nyttig mangoglass gjord av banan + fryst mango. Ljuvligt god! Klicka på bilden för recept!
Nyttig mangoglass gjord av banan + fryst mango. Ljuvligt god! Klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Nyttig aprikos & valnötslimpa utan vetemjöl

1 st

7 dl havregryn (mixas till mjöl)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 ägg
3 ½ dl filmjölk
125 g aprikoser, torkade
75 g valnötter 

Garnering
ev. hackade valnötter

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.

2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.

3. Dela aprikoserna i två delar. Bryt sönder valnötterna på mitten.

4. Blanda de mixade havregrynen, bikarbonat och salt i en bunke. Blanda ihop de torra ingredienserna, äggen och filmjölk till en kladdig smet. Rör ner aprikoser och nötter i smeten.

5. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö eventuellt över lite hackade valnötter.

6. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.
2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.
3. Dela aprikoserna i två delar. Bryt sönder valnötterna på mitten.
3. Dela aprikoserna i två delar. Bryt sönder valnötterna på mitten.
4. Blanda de mixade havregrynen, bikarbonat och salt i en bunke. Blanda ihop de torra ingredienserna, äggen och filmjölk till en kladdig smet. Rör ner aprikoser och nötter i smeten.
4. Blanda de mixade havregrynen, bikarbonat och salt i en bunke. Blanda ihop de torra ingredienserna, äggen och filmjölk till en kladdig smet. Rör ner aprikoser och nötter i smeten.
5. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö eventuellt över lite hackade valnötter.
5. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö eventuellt över lite hackade valnötter.
6. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min.
6. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min.

nyttigaprikosvalnotslimpa7 nyttigaprikosvalnotslimpa13 nyttigaprikosvalnotslimpa12 nyttigaprikosvalnotslimpa10 nyttigaprikosvalnotslimpa9