Hemgjorda Delicatobollar

chokladdoppadebollar4

Chokladdoppade Deicatobollar – ljuvligt goda – till och med godare än de färdigköpta! Förvara dem i en burk med tätslutande lock i kylen.

Underbart goda knapriga, salta chips i mikron på 5 min – klicka här för recept!
Underbart goda knapriga, salta chips i mikron på 5 min – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Hemgjorda Delicatobollar

Ca 12 st

6 dl havregryn
150 g smör, rumsvarmt
½ dl kokos
2 tsk vaniljsocker
1 ½ msk kakao
½ dl starkt kaffe
½ dl florsocker
1–2 msk vatten

Garnering
200 g mörk eller ljus choklad
kokos

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda alla ingredienserna i en bunke. Vispa ihop allt med en elvisp så att smeten blir riktigt kladdig.

2. Smält chokladen över vattenbad.

3. Rulla runda bollar i önskad storlek. Doppa dem i smält choklad och rulla dem därefter i kokos. Lägg dem på en tallrik i kylen så chokladen stelnar. Förvara bollarna i kylen.

1. Blanda alla ingredienserna i en bunke. Vispa ihop allt med en elvisp så att smeten blir riktigt kladdig.
1. Blanda alla ingredienserna i en bunke. Vispa ihop allt med en elvisp så att smeten blir riktigt kladdig.
2. Smält chokladen över vattenbad.
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Rulla runda bollar i önskad storlek. Doppa dem i smält choklad och därefter i strössel. Lägg dem på en tallrik i kylen så chokladen stelnar. Förvara bollarna i kylen.
3. Rulla runda bollar i önskad storlek. Doppa dem i smält choklad och därefter i kokos. Lägg dem på en tallrik i kylen så chokladen stelnar. Förvara bollarna i kylen.

chokladdoppadebollar2
chokladdoppadebollar4

Nicecream mango

nicecreammango1 nicecreammango3

NICECREAM MANGO Krämig, nyttig bärglass som bara innehåller 2 ingredienser. Ljuvligt god! En favorit som jag ofta gör på kvällen om jag är sugen på något gott framför tv:n. Funkar även som en fräsch dessert efter en god middag. Tid: 5 min.

Nyttig bärsmoothie - klicka på bilden för recept!
Nyttig bärsmoothie – klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Nicecream mango

2 portioner

225 g frysta mangobitar (1 paket)
1 fryst banan

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa mangobitarna och bananen i en mixer till en krämig glass. (Om man vill kan man tillsätta några droppar mjölk). Låt frukten tina lite om det är svårt att mixa. Ät glassen direkt.

1. Mixa mangobitarna och bananen i en mixer till en krämig glass. (Om man vill kan man tillsätta några droppar mjölk). Låt frukten tina lite om det är svårt att mixa. Ät glassen direkt.
1. Mixa mangobitarna och bananen i en mixer till en krämig glass. (Om man vill kan man tillsätta några droppar mjölk). Låt frukten tina lite om det är svårt att mixa. Ät glassen direkt.

nicecreammango2

Kladdkakesnittar

kladdkakesnittar3

Kladdkakesnittar som är spröda i kanterna och härligt sega i mitten! Grädda dem inte för länge för länge om du vill ha dem kladdiga i mitten. Gräddar man dem för länge blir de knapriga rakt igenom. Gått det också i och för sig 😉

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Chokladsnittar

Ca 30 st

1 ½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

2 msk kakao
½ tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
110 g smör, rumsvarmt

Garnering
pärlsocker

GÖR  SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke. Nyp ihop smöret med dem till en deg.

2. Dela degen i tre delar.

3. Rulla ut degbitarna till längder, ca 25 cm långa. Lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper.

4. Platta till längderna lite lätt.

5. Strö över pärlsocker och tryck till lite lätt så det fastnar i degen.

6. Grädda längderna mitt i ugnen i 12–14 min. Grädda inte för länge de ska vara lite kladdiga i mitten.

7. Skär längderna i sneda snittar, ca 2 cm breda, med en degskrapa eller kniv direkt när de kommer ut ur ugnen. Låt kakorna kallna och stelna på plåten.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Nyp ihop smöret med dem till en deg.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Nyp ihop smöret med dem till en deg.
2. Dela degen i tre delar.
2. Dela degen i tre delar.
3. Rulla ut degbitarna till längder, ca 25 cm långa. Lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper.
3. Rulla ut degbitarna till längder, ca 25 cm långa. Lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper.
4. Platta till längderna lite lätt.
4. Platta till längderna lite lätt.
5. Strö över pärlsocker och tryck till lite lätt så det fastnar i degen.
5. Strö över pärlsocker och tryck till lite lätt så det fastnar i degen.
6. Grädda längderna mitt i ugnen i 13–15 min.
6. Grädda längderna mitt i ugnen i 13–15 min.
7. Skär längderna i sneda snittar, ca 2 cm breda, med en degskrapa eller kniv direkt när de kommer ut ur ugnen. Låt kakorna kallna och stelna på plåten.
7. Skär längderna i sneda snittar, ca 2 cm breda, med en degskrapa eller kniv direkt när de kommer ut ur ugnen. Låt kakorna kallna och stelna på plåten.

kladdkakesnittar1 kladdkakesnittar2 kladdkakesnittar4

Dadelbollar

dadelbollardadelbollar6

Nyttiga chokladbollar utan socker. Den söta smaken kommer från dadlar! Om man inte vill använda kokosolja kan man byta ut det mot smör (eller mjölkfritt margarin om man vill ha de veganska).
Tips! Gör nyttig, krämig, supergod äppelglass på frukt – klicka här för recept! Tid 5 min!

 

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Dadelbollar

Ca 20 st

16 dadlar
4 dl havregryn
1 dl kokos
2 msk kakao
1 dl kokosolja 
3–4 msk kaffe (ev lite vatten)

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Ta ut kärnorna ur dadlarna och lägg dem i en skål.

2. Mixa sönder dadlarna ihop med havregrynen till en kladdig massa. Använd en mixerstav eller hushållsmaskin med knivar.

3. Tillsätt kokos, kakao, kokosolja, salt och kaffe, lite i taget (efter smak och lagom konsistens). Fortsätt mixa ihop allt till en kladdig smet som det går att rulla bollar av.

4. Gör bollar av smeten och rulla dem i kokos. Om smeten är för torr kan du tillsätta lite vatten eller mer kaffe så bollarna blir kladdigare och kokosen fäster bättre. Förvara bollarna i kylen eller frys in dem och ta fram vid behov.

Tips! Gör nyttig, krämig, supergod äppelglass på frukt – klicka här för recept! Tid 5 min!

1. Ta ut kärnorna ur dadlarna och lägg dem i en skål.
1. Ta ut kärnorna ur dadlarna och lägg dem i en skål.
2. Mixa sönder dadlarna ihop med havregrynen till en kladdig massa. Använd en mixerstav eller hushållsmaskin med knivar.
2. Mixa sönder dadlarna ihop med havregrynen till en kladdig massa. Använd en mixerstav eller hushållsmaskin med knivar.
3. Tillsätt kakao, kokosolja, salt och kaffe, lite i taget (efter smak och lagom konsistens). Fortsätt mixa ihop allt till en kladdig smet som det går att rulla bollar av.
3. Tillsätt kakao, kokosolja, salt och kaffe, lite i taget (efter smak och lagom konsistens). Fortsätt mixa ihop allt till en kladdig smet som det går att rulla bollar av.
4. Gör bollar av smeten och rulla dem i kokos. Om smeten är för torr kan du tillsätta lite vatten eller mer kaffe så bollarna blir kladdigare och kokosen fäster bättre. Förvara bollarna i kylen eller frys in dem och ta fram vid behov.
4. Gör bollar av smeten och rulla dem i kokos. Om smeten är för torr kan du tillsätta lite vatten eller mer kaffe så bollarna blir kladdigare och kokosen fäster bättre. Förvara bollarna i kylen eller frys in dem och ta fram vid behov.

dadelbollar5dadelbollar7dadelbollar9
dadelbollar6

Citronpaj med marängtäcke

citronpajmarängtäcke15

SÖTSUR, LJUVLIG DESSERT En superläcker frasig pajbotten med krämig, sötsur citronfyllning och en fluffig maräng på toppen! En underbar dessert som är lätt att göra!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Citronpaj med marängtäcke

Pajdeg

Ca 12 bitar

Pajdeg
1 dl strösocker
1 ägg
125 g smör, rumstempererat
4 dl vetemjöl

Citronkräm
2 citroner
3 äggulor (spar äggvitorna till marängen)
125 g smör
2 dl strösocker

Marängtäcke
3 äggvitor
2 dl strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Pajdeg: Vispa ihop strösocker, ägg och smör (skuret i tärningar) i en bunke. Tillsätt vetemjölet och rör ihop allt snabbt till en deg. Låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Ta fram en pajform, ca 26 cm i diameter. Kavla ut degen till en rundel, några centimeter större än pajformen. Kavla gärna på ett bakplåtspapper så är det enklare att vända degen över pajformen.

3. Vänd degen över pajformen och snygga till hörn och kanter.

4. Nagga bottnen med en gaffel (så det inte blir luftbubblor i bottnen under gräddningen).

5. Grädda pajskalet längst ner i ugnen i ca 20 min. Låt det kallna i formen.

6. Citronkräm: Tvätta citronerna. Riv skalet fint på ett rivjärn. Pressa ur all citronsaft ur citronerna.

7. Vispa ihop citronskal, citronsaft och äggulor i en skål.

8. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker och citronblandningen. Låt det koka ihop och puttra tills det tjocknar, 15–20 min. Låt det svalna.

9. Häll citronkrämen över pajskalet. Låt den stelna i kylen i ett par timmar.

10. Marängtäcke: Vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt strösocker, lite i taget och fortsätt vispa till en tjock, glansig maräng. Sätt ugnen på 250 grader (bara övervärme!)

11. Bred ut marängen på pajen. Strö ev. över mandelflarn.

12. Grädda marängen högt upp i ugnen i några minuter tills den får färg. Håll koll på den hela tiden så den inte bränns.

1. Pajdeg: Vispa ihop strösocker, ägg och smör (skuret i tärningar) i en bunke. Tillsätt vetemjölet och rör ihop allt snabbt till en deg. Låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
1. Pajdeg: Vispa ihop strösocker, ägg och smör (skuret i tärningar) i en bunke. Tillsätt vetemjölet och rör ihop allt snabbt till en deg. Låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Ta fram en pajform, ca 26 cm i diameter. Kavla ut degen till en rundel, några centimeter större än pajformen. Kavla gärna på ett bakplåtspapper så är det enklare att vända degen över pajformen.
2. Ta fram en pajform, ca 26 cm i diameter. Kavla ut degen till en rundel, några centimeter större än pajformen. Kavla gärna på ett bakplåtspapper så är det enklare att vända degen över pajformen.
3. Vänd degen över pajformen och snygga till hörn och kanter.
3. Vänd degen över pajformen och snygga till hörn och kanter.
4. Nagga bottnen med en gaffel (så det inte blir luftbubblor i bottnen under gräddningen).
4. Nagga bottnen med en gaffel (så det inte blir luftbubblor i bottnen under gräddningen).
5. Grädda pajskalet längst ner i ugnen i ca 20 min. Låt det kallna i formen.
5. Grädda pajskalet längst ner i ugnen i ca 20 min. Låt det kallna i formen.
6. Citronkräm: Tvätta citronerna. Riv skalet fint på ett rivjärn. Pressa ur all citronsaft ur citronerna.
6. Citronkräm: Tvätta citronerna. Riv skalet fint på ett rivjärn. Pressa ur all citronsaft ur citronerna.
7. Vispa ihop citronskal, citronsaft och äggulor i en skål.
7. Vispa ihop citronskal, citronsaft och äggulor i en skål.
8. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker och citronblandningen. Låt det koka ihop och puttra tills det tjocknar, 15–20 min. Låt det svalna.
8. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker och citronblandningen. Låt det koka ihop och puttra tills det tjocknar, 15–20 min. Låt det svalna.
9. Häll citronkrämen över pajskalet. Låt den stelna i kylen i ett par timmar.
9. Häll citronkrämen över pajskalet. Låt den stelna i kylen i ett par timmar.
10. Marängtäcke: Vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt strösocker, lite i taget och fortsätt vispa till en tjock, glansig maräng. Sätt ugnen på 250 grader (bara övervärme!)
10. Marängtäcke: Vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt strösocker, lite i taget och fortsätt vispa till en tjock, glansig maräng. Sätt ugnen på 250 grader (bara övervärme!)
11. Bred ut marängen på pajen. Strö ev. över mandelflarn.
11. Bred ut marängen på pajen. Strö ev. över mandelflarn.
12. Grädda marängen högt upp i ugnen i några minuter tills den får färg. Håll koll på den hela tiden så den inte bränns.
12. Grädda marängen högt upp i ugnen i några minuter tills den får färg. Håll koll på den hela tiden så den inte bränns.

citronpajmarängtäcke14 citronpajmarängtäcke16