Solskensbullar fyllda med vaniljkräm. Drömgoda, saftiga vetebullar, fyllda med krämig vaniljkräm och doppade i knastrigt strösocker. Oemotståndliga! Bullarna går bra att frysa in, men vänta gärna med att doppa dem i socker tills de ska serveras.
Solskensbullar fyllda med vaniljkräm
Ca 26 st50 g jäst300 g mjölk, fingervarm (3 dl)130 g strösocker (1 ½ dl )1 krm salt½ tsk kardemummakärnor, mortlade1 ägg150 g smör, rumsvarmt720 g vetemjöl (12 dl)Fyllning
ca 2 dl marsankräm (blandas enligt förpackningen)Penslig & garnering1 ägg, uppvispat
50 g smör, smältströsockerGÖR SÅ HÄR1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, ägg, smör och vetemjöl. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i maskin tills glutentrådarna är starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i ca 26 bitar. Forma dem till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
3. Blanda ihop marsankräm ca 2 dl enligt förpackningen. Den ska inte vara för rinnig. Låt den stå och tjockna en stund.
4. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader. Gör en grop med pekfingret i mitten på varje bulle. Fyll groparna med marsankräm. Pensla degen på bullarna med ägg (pensla inte på vaniljkrämen).
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–11 min eller tills de fått fin färg.
6. Pensla kanterna på bullarna (ej vaniljkrämen) med smält smör och doppa dem i strösocker.
[caption id="attachment_58735" align="alignnone" width="860"] 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, ägg, smör och vetemjöl. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i maskin tills glutentrådarna är starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.[/caption]
[caption id="attachment_58736" align="alignnone" width="860"] 2. Dela degen i ca 26 bitar. Forma dem till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.[/caption]
[caption id="attachment_58742" align="alignnone" width="860"] 3. Blanda ihop marsankräm ca 2 dl enligt förpackningen. Den ska inte vara för rinnig. Låt den stå och tjockna en stund.[/caption]
[caption id="attachment_58737" align="alignnone" width="860"] 4. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader. Gör en grop med pekfingret i mitten på varje bulle. Fyll groparna med marsankräm. Pensla degen på bullarna med ägg (pensla inte på vaniljkrämen).[/caption]
[caption id="attachment_58738" align="alignnone" width="860"] 5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–11 min eller tills de fått fin färg.[/caption]
[caption id="attachment_58739" align="alignnone" width="860"] 6. Pensla kanterna på bullarna (ej vaniljkrämen) med smält smör och doppa dem i strösocker.[/caption]