KESOSALLAD Med keso lyfter du din sallad till en högre nivå! Keso är mättande och passar perfekt ihop med grönsaker av alla dess slag. Byt ut eller lägg till de grönsaker du gillar bäst! Även kryddningen kan man variera, t ex med curry, chili, färska kryddor m m. Tips! Gör en nyttig, supergod Bönsallad – klicka här för recept!
Kesosallad
500 g Keso 1 tomat 10–15 cm gurka ½ rödlök 1 liten burk majs ½ paprika ev. örtsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Lägg Keson i en skål.
2. Skär grönsakerna i små bitar (byt ut eller lägg till valfria grönsaker).
3. Blanda ihop Keso och grönsaker. Krydda med lite örtsalt (kan uteslutas). Tips! Gör en nyttig, supergod Bönsallad – klicka här för recept!
1. Lägg Keson i en skål.2. Skär grönsakerna i små bitar (byt ut eller lägg till valfria grönsaker).3. Blanda ihop Keso och grönsaker. Krydda med lite örtsalt (kan uteslutas).
Lunch- & middagstips: Kycklingbönsallad. En både enkel, god och nyttig måltid som går snabbt att laga. Bönsalladen kan bytas ut mot en fräsch Mangosalsa – klicka här för recept!
Kycklingbönsallad
kycklingfilé (valfritt antal) salt svartpeppar chilikrydda vitlök
2. Krydda kycklingfilén med salt, svartpeppar och chilikrydda.
3. Värm upp en stekpanna på högsta. Lägg en klick smör eller häll olja i stekpannan. Pressa ner en vitlöksklyfta.
4. Fräs kycklingfilén tills den får en fin stekyta på båda sidor. Sänk värmen. Lägg ett lock på stekpannan och låt kycklingen tillagas på låg värme tills den är genomstekt. Tips! När man först steker kycklingen på hög värme får man en god smak på stekytan. Den låga värmen gör att kycklingen blir oerhört saftig och vätskan stannar kvar i kycklingen på grund av stekytan.
Skär kycklingen i tunna skivor och lägg dem på salladen.
Lunch- & middagstips: Kycklingfilé & bönsallad. En både enkel, god och nyttig måltid som går snabbt att laga. Bönsalladen kan bytas ut mot en fräsch Mangosalsa – klicka här för recept!
Kycklingfilé & bönsallad
kycklingfilé (valfritt antal) salt svartpeppar chilikrydda vitlök
2. Krydda kycklingfilén med salt, svartpeppar och chilikrydda.
3. Värm upp en stekpanna på högsta. Lägg en klick smör eller häll olja i stekpannan. Pressa ner en vitlöksklyfta.
4. Fräs kycklingfilén tills den får en fin stekyta på båda sidor. Sänk värmen. Lägg ett lock på stekpannan och låt kycklingen tillagas på låg värme tills den är genomstekt. Tips! När man först steker kycklingen på hög värme får man en god smak på stekytan. Den låga värmen gör att kycklingen blir oerhört saftig och vätskan stannar kvar i kycklingen på grund av stekytan.
Köttfärssås och spagetti är en av de populäraste och vanligaste maträtterna i detta land. Här får ni ett recept på en smakrik, supergod köttfärssås! Rivna morötter gör köttfärssåsen ännu godare, nyttigare och saftigare (men kan uteslutas om man vill). Om man vill göra köttfärssåsen krämigare tillsätts ca 1 dl crème fraiche med valfri fetthalt, men det går lika bra utan.
Tips! Kryddningen kan varieras efter egen smak!
Köttfärssås
6–8 personer
1 gul lök 1–2 morötter (kan uteslutas) 1 vitlöksklyfta, pressad 800 g köttfärs 2 tsk torkad oregano salt svartpeppar 3 msk tomatpuré 400 g passerade eller krossade tomater 1 dl ketchup (eller chilisås) ev. 1 dl crème fraiche, valfri fetthalt (kan uteslutas, men gör den krämigare) ev. vatten
GÖR SÅ HÄR
Skala och skär löken i småbitar. Skala moroten och skär den i tunna, korta stavar. Fräs löken, morötterna och vitlök i en klick smör eller olja i en stekpanna. Lägg över det på en tallrik när det är klart.
Fräs köttfärsen i en stekpanna. Mosa med en gaffel och rör om tills den är genomstekt. Krydda med oregano, salt och svartpeppar.
Tillsätt tomatpuré, passerade eller krossade tomater, ketchup och eventuellt crème fraiche. Blanda ner lök- och morotsblandingen. Låt allt puttra på svag värme i ca 10–15 min. Späd köttfären med vatten om du vill ha den lite tunnare.
Spagetti
valfri spagetti eller annan pasta salt
GÖR SÅ HÄR
Koka upp vatten i en stor kastrull. Tillsätt ca 1 tsk salt.
2. Koka spagettin enligt tiden som står på förpackningen.
3. Häll pastan i ett durkslag och låt den rinna av. Tips! Det är gott att smälta ner en klick smör i pasten!