Hemgjord Noblesse

noblesse8

LJUVLIG KRISPIG CHOKLAD Tunna chokladplattor med läcker, krispig krokant. Ett mycket lättgjort och uppskattat godis som går snabbt att göra. Förvara chokladplattorna i kylen!

Crispy road – ljuvligt god! Klicka på bilden för att komma till receptet!
Crispy road – ljuvligt god! Klicka på bilden för att komma till receptet!
Hemgjord Daim – klicka på bilden för recept!
Hemgjord Daim – klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Hemgjord Noblesse

12–15 st

Krokant

¾ dl strösocker
¾ dl sötmandel, finhackad
200 g mörk choklad

GÖR SÅ HÄR

1. Krokant: Smält sockret på medelvärme i en stekpanna (det får inte brännas). Tillsätt den hackade sötmandeln och rör om.

2. Häll upp krokanten på ett bakplåtspapper och låt den stelna. Finhacka krokanten på en skärbräda med en vass kniv.

3. Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna något. Rör ner korkanten (spar 1–2 tsk till garnering).

4. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt eller skärbräda. Klicka ut chokladen med en matsked och bred ut den till runda plattor. Strö över lite krokant. Låt chokladen stelna i kylen.

1. Krokant: Smält sockret på medelvärme i en stekpanna (det får inte brännas). Tillsätt den hackade sötmandeln och rör om.
1. Krokant: Smält sockret på medelvärme i en stekpanna (det får inte brännas). Tillsätt den hackade sötmandeln och rör om.
2. Häll upp krokanten på ett bakplåtspapper och låt den stelna. Finhacka krokanten på en skärbräda med en vass kniv.
2. Häll upp krokanten på ett bakplåtspapper och låt den stelna. Finhacka krokanten på en skärbräda med en vass kniv.
3. Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna något. Rör ner korkanten (spar lite till garnering).
3. Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna något. Rör ner korkanten (spar lite till garnering).
4. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt eller skärbräda. Klicka ut chokladen med en matsked och bred ut den till runda plattor. Strö över lite krokant. Låt chokladen stelna i kylen.
4. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt eller skärbräda. Klicka ut chokladen med en matsked och bred ut den till runda plattor. Strö över lite krokant. Låt chokladen stelna i kylen.

noblesse6 noblesse9 noblesse7

Gräddchokladkola

gräddchokladkola3 gräddchokladkola4

Ljuvligt gott julgodis! Gräddkola är ett måste för mig under julen. Det här är kanske de läckraste, godaste kolorna jag vet! De blir perfekta i konsistensen och är lagom sega och mjuka. Ättikspriten tillsätts för att kolan ska behålla sin fina konsistens och inte sockra sig.

Superläcker, god mjölkchokladfudge – klicka här för recept!
Superläcker, god mjölkchokladfudge – klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Gräddchokladkola

Ca 30 bitar

50 g smör
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 ½ dl ljus sirap
1 ½ msk kakao
1 nypa salt
½ tsk ättiksprit, 12 % (tillsätts på slutet)

GÖR SÅ HÄR

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao och salt. Koka upp och låt det puttra på medelvärme till ca 125 grader (det tar 20–30 min beroende på temperatur). Rör om emellanåt. Stäng av värmen och tillsätt ättikspriten när temperaturen har nått 125 grader, rör om i ca ½ min.

2. Häll upp kolasmeten i en form, ca 14 x 21 cm, klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en lite större form, men då blir kolan plattare. Låt den svalna och stelna.

3. Skär kolan i bitar med en vass kniv. Förvara kolan i en burk med lock.
Fler goda julgodisrecept hittar du här – klicka här!

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao och salt. Koka upp och låt det puttra på svag värme till ca 125 grader (det tar 20–30 min beroende på temperatur. Rör om emellanåt. Stäng av värmen och tillsätt ättikspriten när temperaturen har nått 125 grader, rör om i ca ½ min.
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao och salt. Koka upp och låt det puttra på medelvärme till ca 125 grader (det tar 20–30 min beroende på temperatur). Rör om emellanåt. Stäng av värmen och tillsätt ättikspriten när temperaturen har nått 125 grader, rör om i ca ½ min.
2. Häll upp kolasmeten i en form, ca 14 x 21 cm, klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en lite större form, men då blir kolan plattare. Låt den svalna och stelna.
2. Häll upp kolasmeten i en form, ca 14 x 21 cm, klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en lite större form, men då blir kolan plattare. Låt den svalna och stelna.
3. Skär kolan i bitar med en vass kniv. Förvara kolan i en burk med lock.
3. Skär kolan i bitar med en vass kniv. Förvara kolan i en burk med lock.

utvald

Skurna pepparkakor

skurnapepparkakor11 skurnapepparkakor8

SPRÖDA, LJUVLIGT GODA PEPPARKAKOR De här pepparkakorna är gudomligt goda! Och superlätta att baka! På bara 5 minuter gör man degen och de tunna, spröda kakorna har en rykande åtgång. Förvara dem i en burk med tätslutande lock!

Extremt saftiga, goda pepparkakskärleksmums – klicka på bilden för recept!
Extremt saftiga, goda pepparkakskärleksmums – klicka på bilden för recept!
JULGODIS Ljuvligt god wienerchokladbräck med 2 ingredienser – klicka på bilden för recept!
JULGODIS Ljuvligt god wienerchokladbräck med 2 ingredienser – klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Skurna pepparkakor

Ca 50 st

100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 tsk kanel
1 tsk pepparkakskrydda
½ tsk bikarbonat
½ dl ljus sirap
3 dl vetemjöl
50 g sötmandel eller mandelspån

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Nyp ihop smöret med resten av ingredienserna  till en deg.

2. Knåda snabbt in mandeln i degen.

3. Forma degen till en rulle. Lägg den i frysen i ca 30 min så den blir lättare att skära i tunna skivor. Sätt ugnen på 180 grader.

4. Skär degen i tunna skivor, 2–3 mm med en vass kniv.

5. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.

6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna och stelna på plåten.

1. Hacka sötmandel grovt.
1. Hacka sötmandel grovt.
2. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt sirap och smör och nyp ihop allt till en deg.
2. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt sirap och smör och nyp ihop allt till en deg.
3. Knåda snabbt in mandeln i degen.
3. Knåda snabbt in mandeln i degen.
4. Forma degen till en rull. Lägg den i frysen i ca 30 min så den blir lättare att skära i tunna skivor. Sätt ugnen på 180 grader.
4. Forma degen till en rull. Lägg den i frysen i ca 30 min så den blir lättare att skära i tunna skivor. Sätt ugnen på 180 grader.
5. Skär degen i tunna skivor, 2–3 mm med en vass kniv.
5. Skär degen i tunna skivor, 2–3 mm med en vass kniv.
6. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
6. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
7. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna och stelna på plåten.
7. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna och stelna på plåten.

skurnapepparkakor7 skurnapepparkakor8 skurnapepparkakor11 skurnapepparkakor10 skurnapepparkakor12

Mjuka frukostfrallor

mjukafrukostfrallor8 mjukafrukostfrallor6

SUPERSAFTIGA, MJUKA FRUKOSTFRALLOR Ett mycket lättgjord bröd som passar både till frukost, mellis, på buffén eller som måltidsbröd till en sallad eller soppa. Jäsningstiden har jag satt till ca 1 timme, men det viktigaste är att degen jäser till ungefär sin dubbla storlek och det kan ta olika lång tid beroende på värmen i köket.

Vill du ha fler bra recept från Lindas bakskola – köp Lindas bakböcker med nya, härliga recept som också har steg-för-stegbilder som visar hur man göra! Klicka här och beställ!

Tips! Om man vill påskynda jäsningen kan man spola upp varmt vatten i diskhon och ställa ner bunken. Lägg på en tallrik som lock. Då jäser degen snabbare!

Tips! Byt ut 3 dl vetemjöl mot grahamsmjöl eller rågmjöl om du vill ha ett fiberrikare bröd. Det går också bra att tillsätta ca 1 dl valfria frön i degen.

Mjuka frukostfrallor

Ca 20 st

50 g jäst
7 dl mjölk, fingervarm

2 tsk salt
½ dl rapsolja
16–17 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR
1.
 Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Kör den i en hushållsmaskin i ca 5 min eller knåda den kraftigt för hand. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

2. Dela degen i ca 20 bitar, för hand, med en sax eller  kniv. Rulla varje bit i lite vetemjöl. De behöver inte formas utan låt formen variera och vara lite slarvig. De blir släta och fina när de jäser och gräddas.

3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–14 min. Låt dem svalna på ett galler.

[caption id="attachment_55114" align="alignnone" width="860"]1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Kör den i en hushållsmaskin i ca 5 min eller knåda den kraftigt för hand. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim. 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Kör den i en hushållsmaskin i ca 5 min eller knåda den kraftigt för hand. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.[/caption]

[caption id="attachment_55115" align="alignnone" width="860"]2. Dela degen i ca 20 bitar, för hand, med en sax eller kniv. Rulla varje bit i lite vetemjöl. De behöver inte formas utan låt formen variera och vara lite slarvig. De blir släta och fina när de jäser och gräddas. 2. Dela degen i ca 20 bitar, för hand, med en sax eller kniv. Rulla varje bit i lite vetemjöl. De behöver inte formas utan låt formen variera och vara lite slarvig. De blir släta och fina när de jäser och gräddas.[/caption]

[caption id="attachment_55116" align="alignnone" width="860"]3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader. 3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.[/caption]

[caption id="attachment_55125" align="alignnone" width="860"]4. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–14 min. Låt dem svalna på ett galler. 4. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–14 min. Låt dem svalna på ett galler.[/caption]

mjukafrukostfrallor5 mjukafrukostfrallor7 mjukafrukostfrallor9 mjukafrukostfrallor10

Pepparkakskärleksmums

pepparkakskärleksmums10

Magiskt god, extremt saftig & god pepparkakskärleksmums med glasyr & kokos. Den här kakan är galet god, en ny favorit som jag kommer baka om och om igen! Så himla nöjd med det här receptet. Det går bra att frysa in kakan i bitar och ta fram efter behov.

Recept på egen pepparkakskrydda finns här!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Pepparkakskärleksmums

Ca 20 bitar

3 ägg
2 ½ dl strösocker
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk pepparkakskrydda
1 tsk kanel
2 tsk bakpulver
150 g smör, smält
1 dl mjölk

Glasyr
50 g smör, smält
2 tsk vaniljsocker
4 ½ dl florsocker
1 ½–3 msk vatten

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl, pepparkakskrydda, kanel och bakpulver. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper (eller smord och bröad), ca 20 x 30 cm.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–23 min. Låt den kallna i formen.

4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vatten så den blir lagom bredbar.

5. Bred ut glasyren över kakan.

6. Strö över kokos och låt sedan glasyren stelna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl, pepparkakskrydda, kanel och bakpulver. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa snabbt ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl, pepparkakskrydda, kanel och bakpulver. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper (eller smord och bröad), ca 20 x 30 cm.
2. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper (eller smord och bröad), ca 20 x 30 cm.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–23 min. Låt den kallna i formen.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–23 min. Låt den kallna i formen.

4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vatten så den blir lagom bredbar.
4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vatten så den blir lagom bredbar.

5. Bred ut glasyren över kakan.
5. Bred ut glasyren över kakan.

6. Strö över kokos och låt sedan glasyren stelna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.
6. Strö över kokos och låt sedan glasyren stelna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.

pepparkakskärleksmums6 pepparkakskärleksmums7 pepparkakskärleksmums9 pepparkakskärleksmums11

Ljuvligt god pepparkakskladdkaka – klicka här för recept!
Ljuvligt god pepparkakskladdkaka – klicka här för recept!

Ljuvligt god wienerchoklad – klicka här eller på bilden för recept!
Ljuvligt god wienerchoklad – klicka här eller på bilden för recept!