Nyttig potatislimpa utan vetemjöl

potatislimpautanmjöl3

NYTTIG POTATISLIMPA UTAN VETEMJÖL! Den blir oerhört saftig och god!!! En riktig favoritlimpa som dessutom är hälsosam och nyttig, helt utan vetemjöl. Den är mycket enkel att baka och behöver inte jäsa. Potatisen gör brödet extra saftigt.

Fakta potatis!
Potatis innehåller vitamin C, vissa B-vitaminer, kalium och kostfibrer. Proteinhalten är låg men det proteinet som finns är av hög kvalitet.

Nyttig Kesofrölimpa utan mjöl. Klicka på bilden för recept!
Nyttig Kesofrölimpa utan mjöl. Klicka på bilden för recept!
Nyttiga bananchokladbollar utan socker eller smör. Supergoda! Klicka på bilden för recept!
Nyttiga bananchokladbollar utan socker eller smör. Supergoda! Klicka på bilden för recept!

Potatis är en av de nyttigaste råvarorna! Läs här!

Nyttig potatislimpa utan vetemjöl

1 st

7 dl havregryn (mixas till mjöl)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 ägg
3 ½ dl filmjölk
2 normalstora potatisar, råa

Garnering
havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.

2. Blanda de mixade havregrynen, bikarbonat och salt i en bunke.

3. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.

4. Skala och riv potatisarna (de ska vara råa).

5. Blanda ihop de torra ingredienserna, äggen, filmjölk och potatis till en kladdig smet.

6. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite havregryn.

7. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min.

havregrynsmjöl1

2. Blanda de mixade havregrynen, bikarbonat och salt i en bunke.
2. Blanda de mixade havregrynen, bikarbonat och salt i en bunke.
3. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.
3. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.
4. Skala och riv potatisarna.
4. Skala och riv potatisarna.
5. Blanda ihop de torra ingredienserna, äggen, filmjölk och äpplen till en kladdig smet.
5. Blanda ihop de torra ingredienserna, äggen, filmjölk och potatis till en kladdig smet.
6. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
6. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite havregryn.
6. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min.
7. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min.

potatislimpautanmjöl6 potatislimpautanmjöl5 potatislimpautanmjöl4

Nyttig äppellimpa utan vetemjöl

äppellimpa12 äppellimpa14

GOTT, SAFTIGT, NYTTIGT BRÖD UTAN VETEMJÖL MED RIVET ÄPPLE! Nyttig Äppellimpa utan vetemjöl. Saftigt, lättbakat bröd som inte behöver inte jäsa. Perfekt för den som vill baka nyttigt bröd samtidigt som det ska vara enkelt. Här har ni ett suveränt recept! Äpplena i degen gör brödet extra gott & saftigt!

Nyttig Kesofrölimpa utan mjöl. Klicka på bilden för recept!
Nyttig Kesofrölimpa utan mjöl. Klicka på bilden för recept!
Nyttiga bananchokladbollar utan socker eller smör. Supergoda! Klicka på bilden för recept!
Nyttiga bananchokladbollar utan socker eller smör. Supergoda! Klicka på bilden för recept!

Nyttig äppellimpa utan vetemjöl

1 st

7 dl havregryn (mixas till mjöl)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 ägg
3 ½ dl filmjölk
1 stort  äpple

Garnering
havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.

2. Blanda de mixade havregrynen, bikarbonat och salt i en bunke.

3. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.

4. Skala och riv äpplena.

5. Blanda ihop de torra ingredienserna, äggen, filmjölk och äpplen till en kladdig smet.

6. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite havregryn.

7. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min.

havregrynsmjöl1

2. Blanda de mixade havregrynen, bikarbonat och salt i en bunke.
2. Blanda de mixade havregrynen, bikarbonat och salt i en bunke.
3. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.
3. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.
4. Skala och riv äpplena.
4. Skala och riv äpplena.
5. Blanda ihop de torra ingredienserna, äggen, filmjölk och äpplen till en kladdig smet.
5. Blanda ihop de torra ingredienserna, äggen, filmjölk och äpplen till en kladdig smet.
6. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
6. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite havregryn.
6. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min.
6. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min.

äppellimpa7

äppellimpa8 äppellimpa9 äppellimpa10 äppellimpa11 äppellimpa13 äppellimpa15

Havregrynsmjöl

havregrynsmjöl4

Havregrynsmjöl gör man enkelt själv genom att mixa det i en mixer eller hushållsmaskin med knivar. Mjölet är nyttigt och används till brödbakning.

7 dl havregryn = ca 6 ¼ dl havregrynsmjöl

Havregrynsmjöl

7 dl havregryn (du kan självklart mixa valfri mängd)

GÖR SÅ HÄR

  1. Mixa havregrynen i en mixer eller hushållsmaskin med knivar tills det blir ett mjöl. Konsistensen är lite grövre än vetemjöl.
havregrynsmjöl1
1. Mixa havregrynen i en mixer eller hushållsmaskin med knivar tills det blir ett mjöl. Konsistensen är lite grövre än vetemjöl.

havregrynsmjöl2 havregrynsmjöl5

Vinägrett med italiensk salladskrydda

vinägrett3

VINÄGRETT! Klassisk salladsdressing smaksatt med Italiensk salladskrydda. Den passar perfekt att blanda med alla sorters sallader, grönsaker och salsor.

Tips! Blanda ihop en större mängd dressing och förvara den i en flaska i kylen. Då har du alltid en färdig vinägrettdressing att blanda ner i salladen.

Gör en fräsch, nyttig mangosalsa med vinägrett. Klicka på bilden för recept!
Gör en fräsch, nyttig mangosalsa med vinägrett. Klicka på bilden för recept!

Vinägrett med Italiensk salladskrydda

Ca 1 dl dressing

½ dl rapsolja (olivolja eller annan neutral olja går lika bra)
½ dl äppelcidervinäger (eller annan valfri vinäger)
2 tsk italiensk salladskrydda
1 nypa salt

GÖR SÅ HÄR

  1. Blanda ihop alla ingredienserna i en flaska. Skaka om ordentligt. Förvara den i kylen.
vinägrett1
1. Blanda ihop alla ingredienserna i en flaska. Skaka om ordentligt. Förvara den i kylen.

vinägrett2

Frukostfrallor utan jäst

snabbafrukostfrallor8

Lättgjorda frallor som är oerhört saftiga och knapriga på ytan. De innehåller bakpulver och behöver inte jäsa. Baktid: 5 min + gräddning 12–14 min. Njut av de nybakade bröden med smör och ost eller något annat gott pålägg. De är allra godast nybakade. Om du inte äter upp alla bröd rekommenderas att man fryser in dem direkt och tar fram dem och tinar i mikron när de ska ätas.

Baka 4-minutersbröd i stekpanna som inte behövser jäsa! Klicka på bilden för recept!
Baka 4-minutersbröd i stekpanna som inte behövser jäsa! Klicka på bilden för recept!
Nyttig, supersaftig och god potatislimpa utan vetemjöl (behöver inte jäsa). Klicka på bilden för recept!
Nyttig, supersaftig och god potatislimpa utan vetemjöl (behöver inte jäsa). Klicka på bilden för recept!

Frukostfrallor utan jäst

6 st

5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 msk rapsolja
2 ½ dl mjölk

Garnering
olja eller vatten (olja ger ytan mer färg)
vallmofrön (vita eller blåa)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt rapsolja och mjölk och häll det över mjölblandningen. Rör ihop allt till en kladdig deg.

2. Rulla degen i vetemjöl och rulla ut den till en längd. Dela den i 6 bitar.

3. Rulla bollar av degbitarna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Pensla bröden med olja eller vatten (olja ger ytan en gyllenbrunare färg).

5. Strö vallmofrön över bollarna.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min. Låt dem svalna på plåten. Njut av de nybakade bröden med smör och ost eller något annat gott pålägg.

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt rapsolja och mjölk och häll det över mjölblandningen. Rör ihop allt till en kladdig deg.
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt rapsolja och mjölk och häll det över mjölblandningen. Rör ihop allt till en kladdig deg.
2. Rulla degen i vetemjöl och rulla ut den till en längd. Dela den i 6 bitar.
2. Rulla degen i vetemjöl och rulla ut den till en längd. Dela den i 6 bitar.
3. Rulla bollar av degbitarna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
3. Rulla bollar av degbitarna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4. Pensla bröden med olja eller vatten (olja ger ytan en gyllenbrunare färg).
4. Pensla bröden med olja eller vatten (olja ger ytan en gyllenbrunare färg).
5. Strö vallmofrön över bollarna.
5. Strö vallmofrön över bollarna.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min. Låt dem svalna på plåten. Njut av de nybakade bröden med smör och ost eller något annat gott pålägg.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min. Låt dem svalna på plåten. Njut av de nybakade bröden med smör och ost eller något annat gott pålägg.

snabbafrukostfrallor7