Brysselkex

brysselkex12 brysselkex11

KLASSISKA SMÅKAKOR Brysselkex är oerhört spröda små mördegskakor med rosa sockerkant! Jag minns dem väl från när jag var liten. Min farmor brukade baka dem och förvarade dem, tillsammans med flera andra sorters kakor i plåtburkar i sitt skafferi. Den rosa kanten gör man enkelt genom att blanda några droppar röd karamellfärg med strösocker.

Skurna, spröda pepparkakor som är lika goda året runt! Klicka här för att komma till receptet!
Skurna, spröda pepparkakor som är lika goda året runt! Klicka här för att komma till receptet!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Brysselkex

Ca 50 st

Deg
200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl 

Garnering
1 dl strösocker
några droppar röd hushållsfärg

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 160 grader. Börja med garneringen: Blanda socker och hushållsfärg i en plastpåse så att sockret färgas svagt rosa. Sprid ut sockret på en skärbräda av plast.

2. Deg: Blanda snabbt ihop ingredienserna till en smidig deg.

3. Dela degen i två bitar.

4. Rulla degbitarna till två rullar, 3–4 cm i diameters omkrets.

5. Garnering: Rulla deglängderna i det färgade sockret.

6. Skär degrullarna i skivor, ca 4–5 mm.

7. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.

8. Grädda kakorna mitt i ugnen i 15–16 min. Gräddar du kakorna för länge eller i för hög värme kan sockret på kanterna bli brunt.

1. Sätt ugnen på 160 grader. Börja med garneringen: Blanda socker och hushållsfärg i en plastpåse så att sockret färgas svagt rosa. Sprid ut sockret på en skärbräda av plast.
1. Sätt ugnen på 160 grader. Börja med garneringen: Blanda socker och hushållsfärg i en plastpåse så att sockret färgas svagt rosa. Sprid ut sockret på en skärbräda av plast.
2. Deg: Blanda snabbt ihop ingredienserna till en smidig deg.
2. Deg: Blanda snabbt ihop ingredienserna till en smidig deg.
3. Dela degen i två bitar.
3. Dela degen i två bitar.
4. Rulla degbitarna till två rullar, 3–4 cm i diameters omkrets.
4. Rulla degbitarna till två rullar, 3–4 cm i diameters omkrets.
5. Garnering: Rulla deglängderna i det färgade sockret.
5. Garnering: Rulla deglängderna i det färgade sockret.
6. Skär degrullarna i skivor, ca 4–5 mm.
6. Skär degrullarna i skivor, ca 4–5 mm.
7. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
7. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
8. Grädda kakorna mitt i ugnen i 15–16 min. Gräddar du kakorna för länge eller i för hög värme kan sockret på kanterna bli brunt.
8. Grädda kakorna mitt i ugnen i 15–16 min. Gräddar du kakorna för länge eller i för hög värme kan sockret på kanterna bli brunt.

brysselkex10 brysselkex9 brysselkex7brysselkex14 brysselkex13

Kulprov

KULPROVET
Har du ingen hushållstermometer kan du i stället göra ett så kallat kulprov för att ta reda på om kolan eller knäcken är klar.

GÖR SÅ HÄR: Fyll ett vanligt dricksglas med kallt vatten. Ta sedan en tesked och droppa lite av knäck- eller kolasmeten ner i glaset. Går det att forma smeten med fingrarna till en kula är smeten klar till knäck. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta blir den bra till karameller. Knäcksmet ska vara något mjukare än kola.

Gudomligt god gräddchokladkola (bilden nedan)! Receptet finns här!

gräddchokladkola

Fantastiskt god knäck (bilden nedan)! Det suveräna receptet finns här!

knäck

Magiskt god chokladkola (bilden nedan) – klicka till receptet här!

chokladkola

Så lyckas du med knäck och kola

kolaknäck

Bästa receptet på knäck finns här (se bilden ovan till vänster)!

Godaste receptet på gräddchokladkola finns här (se bilden ovan till höger)!

Hur du kokar smeten är viktigt för att kolan och knäcken ska bli lyckad. Hemligheten ligger i temperaturen.  Här guidar Hembakat dig till den rätta konsistensen.

När du kokar knäck eller kola är det bra att redan från början veta vilken konsistens du vill ha på ditt godis. Ju längre kolan kokar, desto hårdare blir den. Det beror på att värmen stiger successivt och det är koktemperaturen som avgör hur mycket kolan stelnar när den sedan svalnar. Det kan kännas som att temperaturen stiger väldigt långsamt till en början, men håll koll på termometern när den börjar närma sig 115 grader, efter det kan temperaturen nämligen stiga fort.

Kulprovet
Har du ingen hushållstermometer kan du i stället göra ett så kallat kulprov för att ta reda på om kolan eller knäcken är klar.

GÖR SÅ HÄR: Fyll ett vanligt dricksglas med kallt vatten. Ta sedan en tesked och droppa lite av knäcksmeten ner i glaset. Går det att forma smeten med fingrarna till en kula är smeten klar. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta blir den bra till karameller.

122 grader Knäcken och kolan blir ganska mjuk.
125 grader Knäcken och kolan blir seg utan hård yta.
126–130 grader Knäcken och kolan blir segare och lite hård i konsistensen.
130–145 grader Det blir hårda kolor som är lite sega i mitten i stället för mjuk knäck.
150–160 grader Knäcken och kolan blir lika hård som karameller.

Tips! Förvara färdig knäck och kola torrt och svalt i en burk med lock, då kan den hålla sig i upp till tre månader.

Toffifee

toffifee7 toffifee11

LJUVLIGT GOTT GODIS! En hemgjord variant av Toffifee som är enkel att göra och supergod att äta.

Hemgjord Crispy road – ljuvligt gott! Klicka här för länk till receptet!
Hemgjord Crispy road – ljuvligt gott! Klicka här för länk till receptet!
Ljuvligt goda mintchokladrutor – klicka på bilden för recept!
Ljuvligt goda mintchokladrutor – klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Tips! Om du inte vill ha nötter i kan du byta ut mot sötmandlar, en halv Dumlekola i varje form eller marshmallows. Eller så struntar du helt i fyllning, det går bra det med. Förvara godiset i kylen.

Toffifee

Ca 30 st

Fyllning
ca 30 hasselnötter

1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 tsk kakao

Garnering
50–75 g mjölkchoklad eller nougat (valfritt)
ca 3 rutor mörk choklad, smält

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Rosta hasselnötterna i ca 10 min. Rör om några gånger under rostningen. Gnugga bort överflödigt skal med en handduk efteråt.

2. Koka upp vispgrädde, strösocker, sirap och kakao. Låt röran sjuda till ca 120 grader.

3. Ställ ut ca 30 knäckformar på en bricka. Lägg i en nöt i varje.

4. Häll kolasmeten ovanpå nötterna i formarna. Fyll dem till ¾. Ställ dem i frysen i några minuter.

5. Smält mjölkchokladen (eller nougat) över vattenbad och lägg en klick som smälter ut ovanpå kolasmeten. Låt det stelna i frysen i några minuter.

6. Smält lite mörk choklad och lägg en klick på toppen. Låt chokladen stelna i kylen. Förvara dem i kylen.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Rosta hasselnötterna i ca 10 min. Rör om några gånger under rostningen. Gnugga bort överflödigt skal med en handduk efteråt.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Rosta hasselnötterna i ca 10 min. Rör om några gånger under rostningen. Gnugga bort överflödigt skal med en handduk efteråt.
2. Koka upp vispgrädde, strösocker, sirap och kakao. Låt röran sjuda till ca 120 grader.
2. Koka upp vispgrädde, strösocker, sirap och kakao. Låt röran sjuda till ca 120 grader.
3. Ställ ut ca 30 knäckformar på en bricka. Lägg i en nöt i varje.
3. Ställ ut ca 30 knäckformar på en bricka. Lägg i en nöt i varje.
4. Häll kolasmeten ovanpå nötterna i formarna. Fyll dem till ¾. Ställ dem i frysen i några minuter.
4. Häll kolasmeten ovanpå nötterna i formarna. Fyll dem till ¾. Ställ dem i frysen i några minuter.
5. Smält mjölkchokladen (eller nougat) över vattenbad och lägg en klick som smälter ut ovanpå kolasmeten. Låt det stelna i frysen i några minuter.
5. Smält mjölkchokladen (eller nougat) över vattenbad och lägg en klick som smälter ut ovanpå kolasmeten. Låt det stelna i frysen i några minuter.
6. Smält lite mörk choklad och lägg en klick på toppen. Låt den stelna i kylen.
6. Smält lite mörk choklad och lägg en klick på toppen. Låt den stelna i kylen.

toffifee8 toffifee9 toffifee10 toffifee12

Snabb jullimpa

jullimpa2 jullimpa3

fröknäcke
Fröknäcke är också magiskt gott till julskinka och julost! Klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!
Tips! Här finns mer bra, goda julrecept – klicka här!

Snabb jullimpa

2 limpor

10 dl filmjölk
2 dl mörk sirap
50 g smör, smält

2 tsk malda brödkryddor
1 ½ tsk salt
1 msk bikarbonat
16 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll filmjölk, sirap och smör i en bunke. Blanda brödkrydda, salt, bikarbonat och rågsikt. Tillsätt de torra ingredienserna i filmjölksblandningen. Rör ihop allt till en kladdig deg.

2. Häll degen i två limpformar, ca 1 ½ liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper.

3. Grädda limporna  längst ner i ugnen i ca 1 tim. Låt den svalna i formen. Limpan håller sig färska och god ett par dagar i en plastpåse i rumstemperatur. Går bra att frysa in!
Tips! Här finns mer bra, goda julrecept – klicka här!

1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll filmjölk, sirap och smör i en bunke. Blanda brödkrydda, salt, bikarbonat och rågsikt. Tillsätt mjölblandningen i filmjölksblandningen och rör ihop allt till en kladdig deg.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll filmjölk, sirap och smör i en bunke. Blanda brödkrydda, salt, bikarbonat och rågsikt. Tillsätt mjölblandningen i filmjölksblandningen och rör ihop allt till en kladdig deg.
2. Häll degen i två limpformar, ca 1 ½ liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper.
2. Häll degen i två limpformar, ca 1 ½ liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper.
3. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 1 tim. Låt dem svalna i formarna. Limporna håller sig färska och goda ett par dagar i en plastpåse i rumstemperatur. Går bra att frysa in!
3. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 1 tim. Låt dem svalna i formarna. Limporna håller sig färska och goda ett par dagar i en plastpåse i rumstemperatur. Går bra att frysa in!

jullimpa1 jullimpa4
Tips! Här finns mer bra, goda julrecept – klicka här!