Saffransbullar
GUDOMLIGT GODA SAFFRANSBULLAR Riktigt, riktigt saftiga och goda saffransbullar! Smörkrämsfyllningen gör bullarna extra saftiga & goda!
Tips! Om man vill byta ut fyllningen kan man t ex tillsätta 200 g riven mandelmassa, 200 g vit choklad (riven), kanel eller annan valfri fyllning.
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!
Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!
[caption id="attachment_53663" align="alignnone" width="238"] Baka saftiga, läckra saffransflorsockerbullar – klicka här eller på bilden för recept![/caption]TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!
[caption id="attachment_53339" align="alignnone" width="239"] Baka underbara saffranskärleksmums –klicka här eller på bilden för recept![/caption]TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!
Här hittar du fler goda julrecept att baka!
Saffransbullar
Ca 30 st
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)
150 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl
Fyllning
75–100 g smör
ca 1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
Garnering
1 ägg
pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3. Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret.
4. Rulla ihop degplattan till en rulle.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.
[caption id="attachment_53583" align="alignnone" width="860"] 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.[/caption] [caption id="attachment_53586" align="alignnone" width="860"] 3. Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret.[/caption] [caption id="attachment_53587" align="alignnone" width="860"] 4. Rulla ihop degplattan till en rulle.[/caption] [caption id="attachment_53588" align="alignnone" width="860"] 5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.[/caption] [caption id="attachment_53589" align="alignnone" width="860"] 6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.[/caption] [caption id="attachment_53590" align="alignnone" width="860"] 7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.[/caption] [caption id="attachment_53591" align="alignnone" width="860"] 8. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.[/caption] [caption id="attachment_53592" align="alignnone" width="860"] 9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.[/caption]