Chokladbollstårta

Chokladbollstårta! Den perfekta tårtan som bakas utan ugn! Så läcker och god! Den håller flera dagar i kylen och kan även frysas in. Både barn och vuxna kommer garanterat älska denna goding!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här)
Chokladbollstårta
Klicka till steg-för-stegbilderna här!
15–20 bitar
15 dl havregryn
4 dl kokos
4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
250 g smör, rumsvarmt
½ dl kaffe
ev. lite vatten
Lager 2:
1 msk kakao
Lager 3:
1 msk kakao
Garnering
100–150 g choklad, mörk eller ljus
kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och nyp ihop dem med smöret. Tillsätt kaffe och blanda ihop till en lagom kladdig smet. Tillsätt lite vatten om det behövs.
2. Ta upp 1/3 av smeten. Tryck försiktigt ut den i en springform eller skål, 15–18 cm i diameter.
3. Blanda ner 1 msk kakao i smeten som finns kvar i bunken.
4. Ta upp hälften av smeten som är kvar och sprid ut den ovanpå den ljusa smeten i formen. Tryck till lite lätt så ytan blir slät.
5. Blanda ner ytterligare 1 msk kakao i den sista smeten i bunken. Sprid ut den ovanpå den ljusabruna smeten i formen. Jämna till ytan. Ställ den i frysen en stund.
6. Smält chokladen över vattenbad.
7. Pensla chokladen på ovansidan av chokladbollstårtan. Strö över kokos och låt den stelna i kylen.
Klicka till steg-för-stegbilderna här!














1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt, ägg och vetemjöl. Rör om allt till en smet.[/caption]
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter. Strö kardemumman över smeten i formen.[/caption]
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–24 min beroende på hur kladdig du vill ha den.[/caption]
4. Riv mandelmassan grovt.[/caption]
5. Strö mandelmassan över kladdkakan medan den fortfarande är varm. Platta till massan lite lätt. Låt kakan svalna i formen. Låt gärna kladdkakan stå i kylen i någon timme innan du garnerar den. Då blir bottnen segare och godare.[/caption]
6. Pudra florsocker över mandelmassan. Vispa grädden fluffig och servera den till kladdkakan.[/caption]






