LJUVLIGT GOD CHOKLADKNÄCK Visst är det underbart att göra julgodis. Det är inte bara gott, det är även en speciell härlig känsla. Man inväntar julen och förväntningarna är höga. Knäcke är en klassiker som jag kokar varje år. Gärna denna variant med smak av choklad. Om man vill göra vanlig klassisk knäck är det bara att utesluta kakaon i receptet.
2. Ställ ut knäckformarna på en bricka eller skärbräda.
3. Blanda vispgrädde, sirap, strösocker och kakao i en 3–4 liters kastrull. Låt det koka till ca 124 grader. Stäng av värmen och tillsätt smöret. Rör om ordentligt.
4. Rör ner sötmandeln i knäcksmeten.
5. Häll smeten i formarna. Låt knäcken stelna i kylen.
JULGODIS Mintkyssar är så gott! Och enkelt att göra själv. Man vispar upp äggvitan vit och fast, tillsätter pepparmintolja och florsocker och så är smeten klar! Klicka ut på ett bakplåtspapper, låt den stelna och så på med en klick smält choklad. Så enkelt, gott julgodis! Förvara dem i kylen i en burk med tätslutande lock.
Obs! Ta inte för lite florsocker i smeten för då stelnar de inte ordentligt. Smeten ska vara ganska fast, men ändå spritsbar (eller lägg ut smeten med sked och platta till lite).
1. Vispa upp äggvitan vit och fluffig med en elvisp.
2. Tillsätt pepparmintsarom och florsocker (mängden florsocker kan variera något eftersom äggens storlek varierar). Den ska vara ganska fast, men ändå spritsbar. Rör om ordentligt.
3. Lägg smeten i en liten plastpåse. Knyt ihop den och klipp ett hål i ena hörnet.
4. Spritsa, eller klicka ut rundlar med en sked på ett bakplåtspapper på en skärbräda. Låt dem stelna i kylen.
5. Garnering: Smält chokladen och lägg den i en plastpåse. Knyt påsen och klipp ett hål i ena hörnet.
6. Spritsa ut en klick choklad på varje mintkaka. Låt den stelna, gärna i kylen.
UNDERBAR JULIG KLADDKAKA Saffran i kladdkakan är juligt och ljuvligt gott! Jag tillsatte även en vit choklad chokladkaka i smeten vilket ger en extra god smak, men det går lika bra att baka kakan utan den vita chokladen. Det tar bara 5–10 min att slänga ihop kakan och ca 20 min att grädda. Snabbt, enkelt och mycket, mycket gott!
100 g vit choklad (kan uteslutas, men ger en extra god smak) 150 g smör 1 påse saffran 0,5 g 3 ägg 2 dl strösocker ½ krm salt 1 ¾ dl vetemjöl
1 krm kardemummakärnor, mortlade
Garnering florsocker
Hallongrädde 3 dl vispgrädde ca 1 dl hallon, frysta eller färska
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Bryt chokladen i bitar och smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och låt chokladen smälta i smöret.Tillsätt resten av ingredienserna (förutom kardemumman) i kastrullen och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad (bröa formen med riven kokos eller ströbröd) eller bakplåtspappersklädd form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar kant.
3. Strö kardemumman över smeten i formen.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra ev. kakan med florsocker före servering. Servera den gärna med lättvispad grädde blandad med hallon.
DRÖMGOD SAFFRANSKAKA En extremt saftig & god saffranskaka. Ska du bara baka en saffranskaka den här julen så är det här den perfekta kakan. Den är fantastiskt god! En riktig fullträff.
SAFFRAN + GLASYR Supersaftiga muffins med härlig saffranssmak. Glasyr och kokoks på toppen gör dem extra lyxiga och goda! De går bra att frysa in de som blir över. Om man inte vill ha glasyr kan man låta bli det och äta dem som de är eller pudra över florsocker.
Ca 12 st stora eller 18 st normalstora muffinsformar
4 ägg 3 dl strösocker 2 tsk vaniljsocker 1 påse saffran, 0,5 g 2 ½ tsk bakpulver 150 g smör, smält 1 ½ dl mjölk 5 dl vetemjöl
Glasyr 3 dl florsocker 2–3 msk vatten
Garnering kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Fördela smeten i stora muffinsformar, ca 12 st. Fyll dem till ¾. (Om du har en muffinsplåt kan du ställa formarna i den för då håller kanterna sig raka bättre, men det funkar även utan).
3. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 15–17 min (några minuter kortare för normalstora muffins). Låt dem kallna.
4. Glasyr: Blanda florsocker och vatten. Anpassa mängden vatten så att konsistensen blir lagom bredbar.
5. Bred ut glasyren över muffinsen och strö över kokos. Låt glasyren stelna (gärna i kylen).