Chokladknäck

chokladknäck4 chokladknäck7

LJUVLIGT GOD CHOKLADKNÄCK Visst är det underbart att göra julgodis. Det är inte bara gott, det är även en speciell härlig känsla. Man inväntar julen och förväntningarna är höga. Knäcke är en klassiker som jag kokar varje år. Gärna denna variant med smak av choklad. Om man vill göra vanlig klassisk knäck är det bara att utesluta kakaon i receptet.

Superläcker chokladkola med ett täcke av choklad ovanpå – klicka här eller på bilden för recept!
Superläcker chokladkola med ett täcke av choklad ovanpå – klicka här eller på bilden för recept!
Ljuvligt god Brigadeiro-kola som är superlätt att göra – klicka här eller på bilden för recept!
Ljuvligt god Brigadeiro-kola som är superlätt att göra – klicka här eller på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Chokladknäck

70–80 st

¾ dl hackad sötmandel (kan uteslutas)

Knäcksmet
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk kakao
25 g smör

GÖR SÅ HÄR

1. Hacka sötmandeln grovt.

2. Ställ ut knäckformarna på en bricka eller skärbräda.

3. Blanda vispgrädde, sirap, strösocker och kakao i en 3–4 liters kastrull. Låt det koka till ca 124 grader. Stäng av värmen och tillsätt smöret. Rör om ordentligt.

4. Rör ner sötmandeln i knäcksmeten.

5. Häll smeten i formarna. Låt knäcken stelna i kylen.

1. Hacka sötmandeln grovt.
1. Hacka sötmandeln grovt.
2. Ställ ut knäckformarna på en bricka eller skärbräda.
2. Ställ ut knäckformarna på en bricka eller skärbräda.
3. Blanda vispgrädde, sirap, strösocker och kakao i en 3–4 liters kastrull. Låt det koka till ca 124 grader. Stäng av värmen och tillsätt smöret. Rör om ordentligt.
3. Blanda vispgrädde, sirap, strösocker och kakao i en 3–4 liters kastrull. Låt det koka till ca 124 grader. Stäng av värmen och tillsätt smöret. Rör om ordentligt.
4. Rör ner sötmandeln i knäcksmeten.
4. Rör ner sötmandeln i knäcksmeten.
5. Häll smeten i formarna. Låt knäcken stelna i kylen.
5. Häll smeten i formarna. Låt knäcken stelna i kylen.

chokladknäck5 chokladknäck8 chokladknäck6

Mintkyssar

mintkyssar12

JULGODIS Mintkyssar är så gott! Och enkelt att göra själv. Man vispar upp äggvitan vit och fast, tillsätter pepparmintolja och florsocker och så är smeten klar! Klicka ut på ett bakplåtspapper, låt den stelna och så på med en klick smält choklad. Så enkelt, gott julgodis! Förvara dem i kylen i en burk med tätslutande lock.

Snabbgjord Daimfudge med bara 3 ingredienser – klicka här för recept!
Snabbgjord Daimfudge med bara 3 ingredienser – klicka här för recept!
Ljuvligt god chokladknäck – klicka här för recept!
Ljuvligt god chokladknäck – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Mintkyssar

Obs! Ta inte för lite florsocker i smeten för då stelnar de inte ordentligt. Smeten ska vara ganska fast, men ändå spritsbar (eller lägg ut smeten med sked och platta till lite).

28 st

1 äggvita
3 ½–4 dl florsocker (mängden kan variera pga äggvitas storlek)
5 droppar pepparmintsarom

Garnering
25–50 g mörk eller ljus choklad, smält

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa upp äggvitan vit och fluffig med en elvisp.

2. Tillsätt pepparmintsarom och florsocker (mängden florsocker kan variera något eftersom äggens storlek varierar). Den ska vara ganska fast, men ändå spritsbar. Rör om ordentligt.

3. Lägg smeten i en liten plastpåse. Knyt ihop den och klipp ett hål i ena hörnet.

4. Spritsa, eller klicka ut rundlar med en sked på ett bakplåtspapper på en skärbräda. Låt dem stelna i kylen.

5. Garnering: Smält chokladen och lägg den i en plastpåse. Knyt påsen och klipp ett hål i ena hörnet.

6. Spritsa ut en klick choklad på varje mintkaka. Låt den stelna, gärna i kylen.

1. Vispa upp äggvitan vit och fluffig med en elvisp.
1. Vispa upp äggvitan vit och fluffig med en elvisp.
2. Tillsätt pepparmintsarom och florsocker (mängden florsocker kan variera något eftersom äggens storlek varierar). Den ska vara ganska fast, men ändå spritsbar. Rör om ordentligt.
2. Tillsätt pepparmintsarom och florsocker (mängden florsocker kan variera något eftersom äggens storlek varierar). Den ska vara ganska fast, men ändå spritsbar. Rör om ordentligt.
3. Lägg smeten i en liten plastpåse. Knyt ihop den och klipp ett hål i ena hörnet.
3. Lägg smeten i en liten plastpåse. Knyt ihop den och klipp ett hål i ena hörnet.
4. Spritsa, eller klicka ut rundlar med en sked på ett bakplåtspapper på en skärbräda. Låt dem stelna i kylen.
4. Spritsa, eller klicka ut rundlar med en sked på ett bakplåtspapper på en skärbräda. Låt dem stelna i kylen.
5. Garnering: Smält chokladen och lägg den i en plastpåse. Knyt påsen och klipp ett hål i ena hörnet.
5. Garnering: Smält chokladen och lägg den i en plastpåse. Knyt påsen och klipp ett hål i ena hörnet.
6. Spritsa ut en klick choklad på varje mintkaka. Låt den stelna, gärna i kylen.
6. Spritsa ut en klick choklad på varje mintkaka. Låt den stelna, gärna i kylen.

mintkyssar7

mintkyssar8 mintkyssar11 mintkyssar9

Saffranskladdkaka med hallongrädde

saffranskladdkaka9

UNDERBAR JULIG KLADDKAKA Saffran i kladdkakan är juligt och ljuvligt gott! Jag tillsatte även en vit choklad chokladkaka i smeten vilket ger en extra god smak, men det går lika bra att baka kakan utan den vita chokladen. Det tar bara 5–10 min att slänga ihop kakan och ca 20 min att grädda. Snabbt, enkelt och mycket, mycket gott!

Mjuk, härlig snabbgjord Brigadeiro-kola – klicka här eller på bilden för recept!
Mjuk, härlig snabbgjord Brigadeiro-kola – klicka här eller på bilden för recept!
Baka underbara saffranskärleksmums –klicka här eller på bilden för recept!
Baka underbara saffranskärleksmums –klicka här eller på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Saffranskladdkaka med hallongrädde

Ca 12 bitar

100 g vit choklad (kan uteslutas, men ger en extra god smak)
150 g smör
1 påse saffran 0,5 g
3 ägg
2 dl strösocker
½ krm salt
1 ¾ dl vetemjöl

1 krm kardemummakärnor, mortlade

Garnering
florsocker

Hallongrädde
3 dl vispgrädde
ca 1 dl hallon, frysta eller färska

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Bryt chokladen i bitar och smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och låt chokladen smälta i smöret. Tillsätt resten av ingredienserna (förutom kardemumman) i kastrullen och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad (bröa formen med riven kokos eller ströbröd) eller bakplåtspappersklädd form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar kant.

3. Strö kardemumman över smeten i formen.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra ev. kakan med florsocker före servering. Servera den gärna med lättvispad grädde blandad med hallon.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Bryt chokladen i bitar och smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och låt chokladen smälta i smöret. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och blanda ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Bryt chokladen i bitar och smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och låt chokladen smälta i smöret. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad (bröa formen med riven kokos eller ströbröd) eller bakplåtspappersklädd form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar kant.
2. Häll smeten i en smord och bröad (bröa formen med riven kokos eller ströbröd) eller bakplåtspappersklädd form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar kant.
3. Strö kardemumman över smeten i formen.
3. Strö kardemumman över smeten i formen.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra ev. kakan med florsocker före servering. Servera den gärna med lättvispad grädde blandad med hallon.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra ev. kakan med florsocker före servering. Servera den gärna med lättvispad grädde blandad med hallon.

saffranskladdkaka5 saffranskladdkaka6 saffranskladdkaka8

 

Mjuk saffranskaka

saftigsaffranskaka15

DRÖMGOD SAFFRANSKAKA En extremt saftig & god saffranskaka. Ska du bara baka en saffranskaka den här julen så är det här den perfekta kakan. Den är fantastiskt god! En riktig fullträff.

Baka supersaftiga saffranssmörbullar – klicka här eller på bilden för recept!
Baka supersaftiga saffranssmörbullar – klicka här eller på bilden för recept!
Ljuvligt god saffranskladdkaka – klicka här eller på bilden för recept!
Ljuvligt god saffranskladdkaka – klicka här eller på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Saftig saffranskaka

Ca 12 bitar

175 g smör, smält
1 pkt saffran (½ gram)
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
3 ¾ dl vetemjöl

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda ner saffranet.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, mjölk, vetemjöl och smörblandningen. Blanda ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Bröa med kokos eller ströbröd.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen. Pudra över florsocker före servering.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda ner saffranet.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda ner saffranet.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, mjölk, vetemjöl och smörblandningen. Blanda ihop allt till en slät smet.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, mjölk, vetemjöl och smörblandningen. Blanda ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Bröa med kokos eller ströbröd.
3. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Bröa med kokos eller ströbröd.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen. Pudra över florsocker före servering.

saftigsaffranskaka11 saftigsaffranskaka12 saftigsaffranskaka14 saftigsaffranskaka16

 

Saftiga saffransmuffins

saffransmuffins6

SAFFRAN + GLASYR Supersaftiga muffins med härlig saffranssmak. Glasyr och kokoks på toppen gör dem extra lyxiga och goda! De går bra att frysa in de som blir över. Om man inte vill ha glasyr kan man låta bli det och äta dem som de är eller pudra över florsocker.

Ljuvligt god och saftig saffranskaka – klicka här eller på bilden för recept!
Ljuvligt god och saftig saffranskaka – klicka här eller på bilden för recept!
Baka supersaftiga saffranssmörbullar – klicka här eller på bilden för recept!
Baka supersaftiga saffranssmörbullar – klicka här eller på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Saftiga saffransmuffins

Ca 12 st stora eller 18 st normalstora muffinsformar

4 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 påse saffran, 0,5 g
2 ½ tsk bakpulver
150 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
5 dl vetemjöl 

Glasyr
3 dl florsocker
2–3 msk vatten

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Fördela smeten i stora muffinsformar, ca 12 st. Fyll dem till ¾. (Om du har en muffinsplåt kan du ställa formarna i den för då håller kanterna sig raka bättre, men det funkar även utan).

3. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 15–17 min (några minuter kortare för normalstora muffins). Låt dem kallna.

4. Glasyr: Blanda florsocker och vatten. Anpassa mängden vatten så att konsistensen blir lagom bredbar.

5. Bred ut glasyren över muffinsen och strö över kokos. Låt glasyren stelna (gärna i kylen).

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Fördela smeten i stora muffinsformar, ca 12 st. Fyll dem till ¾. (Om du har en muffinsplåt kan du ställa formarna i den för då håller kanterna sig raka bättre, men det funkar även utan).
2. Fördela smeten i stora muffinsformar, ca 12 st. Fyll dem till ¾. (Om du har en muffinsplåt kan du ställa formarna i den för då håller kanterna sig raka bättre, men det funkar även utan).
3. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 15–17 min (några minuter kortare för normalstora muffins). Låt dem kallna.
3. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 15–17 min (några minuter kortare för normalstora muffins). Låt dem kallna.
4. Glasyr: Blanda florsocker och vatten. Anpassa mängden vatten så att konsistensen blir lagom bredbar.
4. Glasyr: Blanda florsocker och vatten. Anpassa mängden vatten så att konsistensen blir lagom bredbar.
5. Bred ut glasyren över muffinsen och strö över kokos. Låt glasyren stelna (gärna i kylen).
5. Bred ut glasyren över muffinsen och strö över kokos. Låt glasyren stelna (gärna i kylen).

saffransmuffins9 saffransmuffins7 saffransmuffins8

saffransmuffins