Chokladkolabräck

chokladkolabräck5

LÄTTGJORD, HÄRLIG CHOKLADKOLABRÄCK Ett riktigt gott och lättgjort julgodis som har en rykande åtgång! Koka upp kolasmeten till 128 grader och häll sedan ut den på ett bakplåtspapper. Svårare än så är det inte.

Tips! Ställ in kolan i frysen och bryt kakan i bitar när den stelnat. Annars kan du skär kolan i bitar med en kniv eller klippa med en sax.

Superläcker chokladkola med ett täcke av choklad ovanpå – klicka här eller på bilden för recept!
Superläcker chokladkola med ett täcke av choklad ovanpå – klicka här eller på bilden för recept!
Ljuvligt god Brigadeiro-kola som är superlätt att göra – klicka här eller på bilden för recept!
Ljuvligt god Brigadeiro-kola som är superlätt att göra – klicka här eller på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Chokladkolabräck

¾ dl hackad sötmandel (kan uteslutas)

Knäcksmet
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk kakao
25 g smör

GÖR SÅ HÄR

1. Hacka sötmandeln grovt.

2. Blanda vispgrädde, sirap, strösocker och kakao i en 3–4 liters kastrull. Låt det koka till ca 128 grader. Stäng av värmen och tillsätt smöret. Rör om ordentligt.

3. Rör ner sötmandeln i knäcksmeten.

4. Häll smeten på ett bakplåtspapper. Ställ in kolan i frysen och bryt kakan i bitar när den stelnat. Annars kan du ställa den i kylen och skära den i bitar med en kniv eller klippa med en sax. Kolan mjuknar när den står i rumstemperatur.

1. Hacka sötmandeln grovt.
1. Hacka sötmandeln grovt.
3. Blanda vispgrädde, sirap, strösocker och kakao i en 3–4 liters kastrull. Låt det koka till ca 124 grader. Stäng av värmen och tillsätt smöret. Rör om ordentligt.
2. Blanda vispgrädde, sirap, strösocker och kakao i en 3–4 liters kastrull. Låt det koka till ca 128 grader. Stäng av värmen och tillsätt smöret. Rör om ordentligt.
4. Rör ner sötmandeln i knäcksmeten.
3. Rör ner sötmandeln i knäcksmeten.
4. Häll smeten på ett bakplåtspapper. Ställ in kolan i frysen och bryt kakan i bitar när den stelnat. Annars kan du ställa den i kylen och skära den i bitar med en kniv eller klippa med en sax.
4. Häll smeten på ett bakplåtspapper. Ställ in kolan i frysen och bryt kakan i bitar när den stelnat. Annars kan du ställa den i kylen och skära den i bitar med en kniv eller klippa med en sax.Kolan mjuknar när den står i rumstemperatur.

chokladkolabräck2 chokladkolabräck3 chokladkolabräck3chokladkolabräck7 chokladkolabräck4

Saffranstigerkaka

saffranstigerkaka9 saffranstigerkaka11

SAFFRAN + CHOKLAD En mjuk, supersaftig, marmorerad kaka med smak av både saffran och choklad. Två ljuvligt goda smaker som gifter sig perfekt med varandra.

Tips! Kakan kan också gräddas i en limpform, ca 1 ½ liter eller en vanlig sockerkakasform.

Baka en supersaftig saffranskaka – klicka här eller på bilden för recept!
Baka en supersaftig saffranskaka – klicka här eller på bilden för recept!
Klassisk rocky road – klicka här eller på bilden för recept!
JULGODIS Klassisk rocky road – klicka här eller på bilden för recept!

Saffranstigerkaka

Ca 12 bitar

2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
125 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl

Smaksättning
1 pkt saffran (½ gram)
2 tsk kakao

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, smör, mjölk och vetemjöl. Vispa snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll över ca 1/3 av smeten i en mindre skål.

3. Blanda ner saffranet i den störreskålen med mer smet i. Rör om ordentligt. Tillsätt kakao i den mindre skålen och rör om ordentligt.

4. Häll saffranssmeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.

5. Ringla över chokladsmeten över saffranssmeten.

6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, smör, mjölk och vetemjöl. Vispa snabbt ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, smör, mjölk och vetemjöl. Vispa snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Häll över ca 1/3 av smeten i en mindre skål.
2. Häll över ca 1/3 av smeten i en mindre skål.
3. Blanda ner saffranet i den störreskålen med mer smet i. Rör om ordentligt. Tillsätt kakao i den mindre skålen och rör om ordentligt.
3. Blanda ner saffranet i den störreskålen med mer smet i. Rör om ordentligt. Tillsätt kakao i den mindre skålen och rör om ordentligt.
4. Häll saffranssmeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.
4. Häll saffranssmeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.
5. Ringla över chokladsmeten över saffranssmeten.
5. Ringla över chokladsmeten över saffranssmeten.
6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen.
6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen.

saffranstigerkaka7 saffranstigerkaka12 saffranstigerkaka10 saffranstigerkaka8

Saftig saffranskaka

saftigsaffranskaka6

SAFTIG SAFFRANSKAKA En extremt saftig, enkel och lättgjord saffranskaka som jag bakar många gånger varje jul. Den är sååååå himla god och håller sig saftig ett par dagar om man förvarar den under lock eller plast. Smeten tar bara några minuter att blanda ihop och sedan sköter den sig själv under gräddningen. Perfekt att slänga ihop när man vill njuta av en god, julig kaka till fikat!

Baka supersaftiga saffranssmörbullar – klicka här eller på bilden för recept!
Baka supersaftiga saffranssmörbullar – klicka här eller på bilden för recept!
Ljuvligt god saffranskladdkaka – klicka här eller på bilden för recept!
Ljuvligt god saffranskladdkaka – klicka här eller på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Saftig saffranskaka

Ca 12 bitar

175 g smör, smält
1 pkt saffran (½ gram)
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
3 ¾ dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda ner saffranet.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, mjölk, vetemjöl och smörblandningen. Blanda ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Bröa med kokos eller ströbröd.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda ner saffranet.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda ner saffranet.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, mjölk, vetemjöl och smörblandningen. Blanda ihop allt till en slät smet.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, mjölk, vetemjöl och smörblandningen. Blanda ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Bröa med kokos eller ströbröd.
3. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Bröa med kokos eller ströbröd.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen.

saftigsaffranskaka5 saftigsaffranskaka8 saftigsaffranskaka7 saftigsaffranskaka9

Snabb kavring

snabbkavring1 snabbkavring2

KAVRING SOM INTE BEHÖVER JÄSA Ingen jul, midsommar eller påsk utan kavring! Men brödet är lika gott året runt och funkar perfekt som frukostbröd! Brödet går blixtsnabbt att baka, ca 5 min att blanda ihop degen och sedan sköter sig brödet själv under gräddningen i ugnen. Brödet håller sig färskt i en plastpåse i rumstemperatur i ett par dagar. Skiva gärna upp limpan och frys in den i skivor.

Extra saftiga saffransbullar med wmörkrämsfyllning – klicka här eller på bilden för recept!
Extra saftiga saffransbullar med wmörkrämsfyllning – klicka här eller på bilden för recept!
saltlakrits
Saltlakritskola – klicka här eller på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Snabb kavring

1 limpa 

5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
25 g smör, smält

1 tsk malda brödkryddor
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
8 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll filmjölk, sirap och smör i en bunke. Blanda brödkrydda, salt, bikarbonat och rågsikt. Tillsätt mjölblandningen i filmjölksblandningen och rör ihop allt till en kladdig deg.

2. Häll degen i en limpform, ca 1 ½ liter, smord eller klädd med bakplåtspapper.

3. Grädda limpan  längst ner i ugnen i ca 1 tim. Låt den svalna i formen. Limpan håller sig färska och god ett par dagar i en plastpåse i rumstemperatur. Går bra att frysa in!

1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll filmjölk, sirap och smör i en bunke. Blanda brödkrydda, salt, bikarbonat och rågsikt. Tillsätt mjölblandningen i filmjölksblandningen och rör ihop allt till en kladdig deg.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll filmjölk, sirap och smör i en bunke. Blanda brödkrydda, salt, bikarbonat och rågsikt. Tillsätt mjölblandningen i filmjölksblandningen och rör ihop allt till en kladdig deg.
2. Häll degen i en limpform, ca 1 ½ liter, smord eller klädd med bakplåtspapper.
2. Häll degen i en limpform, ca 1 ½ liter, smord eller klädd med bakplåtspapper. (Bilden visar en dubbelsats deg som ger två limpor)
3. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 1 tim. Låt den svalna i formen. Limpan håller sig färska och god ett par dagar i en plastpåse i rumstemperatur. Går bra att frysa in!
3. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 1 tim. Låt den svalna i formen. Limpan håller sig färska och god ett par dagar i en plastpåse i rumstemperatur. Går bra att frysa in! (Bilden visar en dubbelsats deg som ger två limpor)

snabbkavring3 snabbkavring4

Chokladfudge med Daimkross

chokladfudgedaimkross1 chokladfudgedaimkross4

DRÖMGOTT GODIS En mycket lättgjord & snabb chokladfudge toppad med krossad Daim. En perfekt, superläcker kombination som jag själv älskar!

Klassisk rocky road – klicka här eller på bilden för recept!
Klassisk rocky road – klicka här eller på bilden för recept!

Tips! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!
Tips! Fler läckra, goda julgodisrecpet – klicka här!

Chokladfudge med Daimkross

Ca 40 bitar

400 g mörk choklad
25 g smör
1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g (okokt) (använd inte den sorten som heter original eller karamalliserad)
1 dubbel-Daim, hackad

GÖR SÅ HÄR

1. Hacka Daimen.

2. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om ordentligt.

3. Bred ut smeten i en form, 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över Daimkrosset. Låt fudgen stelna i kylen. Skär fudgen i fyrkantiga bitar.
Tips! Fler läckra, goda julgodisrecpet – klicka här!

1. Hacka Daimen.
1. Hacka Daimen.
2. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om ordentligt.
2. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om ordentligt.

chokladfudgedaimkross3 chokladfudgedaimkross2