Saffranssnurror

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Baka saftiga, läckra saffransflorsockerbullar – klicka här eller på bilden för recept!
Baka saftiga, läckra saffransflorsockerbullar – klicka här eller på bilden för recept!
Baka underbara saffranskärleksmums –klicka här eller på bilden för recept!
Baka underbara saffranskärleksmums –klicka här eller på bilden för recept!

Saffranssnurror

Ca 30 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)
150 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl

Fyllning alternativ 1
75–100 g smör
ca 1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker

Fyllning alternativ 2
75–100 g smör
ca ¾ dl strösocker
200 g mandelmassa, riven

Fyllning alternativ 3
75–100 g smör
ca ¾ dl strösocker
200 g vit choklad, riven

Garnering
1 ägg
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.

3. Fyllning 1: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret (alternativt fyllning 2 eller 3 med mandelmassa eller vit choklad).

4. Rulla ihop degplattan till en rulle.

5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.

6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

8. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.

9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3. Fyllning 1: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret (alternativt fyllning 2 eller 3 med mandelmassa eller vit choklad).
3. Fyllning 1: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret (alternativt fyllning 2 eller 3 med mandelmassa eller vit choklad).
4. Rulla ihop degplattan till en rulle.
4. Rulla ihop degplattan till en rulle.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
8. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.

Saffranssnurror5 Saffranssnurror4 Saffranssnurror3

Lussebullar i olika former

lussebullar
Foto: Roger Olsson Bilden är tagen till ett reportage jag gjort i tidningen Hembakat.

INSPIRATION! De här lussebullarna i olika former har jag gjort i ett reportage till Lindas bakskola i tidningen Hembakat. Titta och inspireras! Bullarna blir mycket luftiga, saftiga och goda! Recept på degen får ni nedan!

Gräddningstips! När man bakar lussebullar i olika former är det viktigt att de som gräddas på samma plåt är ungefär lika stora så att gräddningstiden blir lika för alla. Om man har några jättestora och några små bullar ska de gräddas på olika plåtar.

Extremt saftiga lussebullar med vaniljsmörkräm – klicka här eller på bilden för recept!
Extremt saftiga lussebullar med vaniljsmörkräm – klicka här eller på bilden för recept!

Lussebullar i olika former

Ca 25–50. Antalet beror helt på vilken storlek man gör dem i.

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
russin

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Forma degen i valfria former.

3. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ev. russin i bullarna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–12 min (helt beroende på storlek). Tänk på att alla bullar på samma plåt bör vara ungefär lika i storlek så att gräddningstiden blir lika för alla. Låt bullarna kallna under bakduk på ett galler.

Tips! Frys in de bullar som inte äts direkt för då är de fortfarande färska och goda när man tinar dem.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

Saffransglasyrkaka

saffransglasyrkaka2

DRÖMGOD SAFFRANSKAKA En extremt saftig & god saffranskaka. Ska du bara baka en saffranskaka den här julen så är det här den perfekta kakan. Den är fantastiskt god! En riktig fullträff.

Tips! Blanda glasyren med pressad citronsaft istället för vatten. Ljuvligt gott!

Baka en saftig, härlig saffranssockerkaka – klicka här eller på bilden för recept!
Baka en saftig, härlig saffranssockerkaka – klicka här eller på bilden för recept!
Baka supersaftiga saffranssmörbullar – klicka här eller på bilden för recept!
Baka supersaftiga saffranssmörbullar – klicka här eller på bilden för recept!
Ljuvligt god saffranskladdkaka – klicka här eller på bilden för recept!
Ljuvligt god saffranskladdkaka – klicka här eller på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Saffransglasyrkaka

Ca 12 bitar

175 g smör, smält
1 pkt saffran (½ gram)
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
3 ¾ dl vetemjöl

Glasyr
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2–3 msk vatten (eller pressad citron – jättegott)

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda ner saffranet.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, mjölk, vetemjöl och smörblandningen. Blanda ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Bröa med kokos eller ströbröd.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen. Pudra över florsocker före servering.

5. Glasyr: Blanda florsocker och vaniljsocker. Tillsätt vatten, lite i taget och blanda till en bredbar glasyr. Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda ner saffranet.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda ner saffranet.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, mjölk, vetemjöl och smörblandningen. Blanda ihop allt till en slät smet.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, mjölk, vetemjöl och smörblandningen. Blanda ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Bröa med kokos eller ströbröd.
3. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Bröa med kokos eller ströbröd.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen. Pudra över florsocker före servering.
5. Glasyr: Blanda florsocker och vaniljsocker. Tillsätt lite vatten i taget och blanda till en bredbar glasyr. Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna.
5. Glasyr: Blanda florsocker och vaniljsocker. Tillsätt lite vatten i taget och blanda till en bredbar glasyr. Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna.

saffransglasyrkaka4 saffransglasyrkaka5 saffransglasyrkaka3 saffransglasyrkaka7

 

Hemgjord After Eight

aftereight5

LYXIGA MINTPLATTOR Hemgjord After Eight är supergott, läckert och enkelt att göra! Det har blev snabbt nytt favoritgodis hemma hos mig!

Godaste knäcken – för recept klicka på bilden!
Godaste knäcken – för recept klicka på bilden!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Hemgjord After Eight

15–20 bitar

1 äggvita
5 droppar pepparmintolja
4 ½–5 dl florsocker

Garnering
ca 75 g mörk choklad, smält

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa ihop äggvita och pepparmintolja med florsockret, lite i taget. Anpassa mängden så smeten blir relativt fast, men den ska gå att kavla ut.

2. Kavla ut smeten till en rektangel, ca ½ cm tunn. Strö över florsocker när du kavlar.

3. Garnering: Pensla smält choklad ovanpå mintplattan. Ställ den i kylen för att stelna. Skär kakan i rutor (låt den stå framme en stund i rumstemperatur innan så chokladen inte spricker). Förvara bitarna i en burk med lock i kylen.

1. Vispa ihop äggvita och pepparmintolja med florsockret, lite i taget. Anpassa mängden så smeten blir relativt fast, men den ska gå att kavla ut.
1. Vispa ihop äggvita och pepparmintolja med florsockret, lite i taget. Anpassa mängden så smeten blir relativt fast, men den ska gå att kavla ut.
2. Kavla ut smeten till en rektangel, ca ½ cm tunn. Strö över florsocker när du kavlar.
2. Kavla ut smeten till en rektangel, ca ½ cm tunn. Strö över florsocker när du kavlar.
3. Garnering: Pensla smält choklad ovanpå mintplattan. Ställ den i kylen för att stelna. Skär kakan i rutor (låt den stå framme en stund i rumstemperatur innan så chokladen inte spricker). Förvara bitarna i en burk med lock i kylen.
3. Garnering: Pensla smält choklad ovanpå mintplattan. Ställ den i kylen för att stelna. Skär kakan i rutor (låt den stå framme en stund i rumstemperatur innan så chokladen inte spricker). Förvara bitarna i en burk med lock i kylen.

aftereight6 aftereight1 aftereight4 aftereight3 aftereight2

Saftiga pepparkaksmuffins

saftigapepparkaksmuffins3 saftigapepparkaksmuffins1

FLUFFIGA, SAFTIGA PEPPARKAKSMUFFINS Muffins till fikat är gott, lätt att göra och mycket uppskattat. Smaksätt dem med pepparkakskrydda, så himla gott! Det går bra att frysa in dem!

Baka en saftig, mjuk pepparkaka – klicka på bilden för recept!
Baka en saftig, mjuk pepparkaka – klicka på bilden för recept!
Krämig, ljuvligt god pepparkaksglass med vit choklad – klicka på bilden för recept!
Krämig, ljuvligt god pepparkaksglass med vit choklad – klicka på bilden för recept!

Pepparkaksmuffins

Ca 15 st

100 g smör
1 msk färdigblandad pepparkakskrydda 
1 tsk kanel 
2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 tsk bakpulver
3 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl mjölk

Garnering
 florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner pepparkakskryddan och 1 tsk kanel.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt smörblandningen, vetemjöl blandat med bakpulver och mjölk. Rör snabbt ihop allt snabbt till en slät smet.

3. Häll smeten i ca 15 muffinsformar beroende på storlek. Fyll dem till 2/3. (Jag har ställt formarna i en muffinsplåt för då behåller de formen bättre, men det funkar utan också).

4. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i 13–16 min. Pudra florsocker över dem före servering.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner pepparkakskryddan och 1 tsk kanel.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner pepparkakskryddan och 1 tsk kanel.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt smörblandningen, vetemjöl blandat med bakpulver och mjölk. Rör snabbt ihop allt snabbt till en slät smet.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt smörblandningen, vetemjöl blandat med bakpulver och mjölk. Rör snabbt ihop allt snabbt till en slät smet.
3. Häll smeten i ca 15 muffinsformar beroende på storlek. Fyll dem till 2/3. (Jag har ställt formarna i en muffinsplåt för då behåller de formen bättre, men det funkar utan också).
3. Häll smeten i ca 15 muffinsformar beroende på storlek. Fyll dem till 2/3. (Jag har ställt formarna i en muffinsplåt för då behåller de formen bättre, men det funkar utan också).
4. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i 13–16 min. Pudra ev. florsocker över dem före servering.
4. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i 13–16 min. Pudra ev. florsocker över dem före servering.

saftigapepparkaksmuffins2 saftigapepparkaksmuffins6 saftigapepparkaksmuffins4 saftigapepparkaksmuffins5