Ljuvligt goda chokladpraliner som fullkomligt smälter i munnen! Lite florsocker på toppen gör dem ännu läckrare. Chokladtryffel är omåttligt populärt och ett godis som alltid är uppskattat och har en rykande åtgång.
Tips! Om man vill ha lite crunch i tryfflarna kan man blanda i ½ dl hackad sötmandel eller nötter. Den mörka chokladen kan bytas ut mot ljus choklad.
GÖR SÅ HÄR
1. Ställ ut små pappers- eller aluminiumformar på en bricka.
2. Smält chokladen över vattenbad. Smält ner smöret och rör ihop.
3. Blanda ner vispgrädden och rör om till en slät chokladsmet.
4. Spritsa eller häll ner chokladen (med en kanna) i formarna. Låt chokladen stelna i kylen. Pudra över florsocker före servering. Fler goda julgodisrecept hittar du här – klicka här!
1. Ställ ut små pappers- eller aluminiumformar på en bricka.2. Smält chokladen över vattenbad. Smält ner smöret och rör ihop.3. Blanda ner vispgrädden och rör om till en slät chokladsmet.4. Spritsa eller häll ner chokladen (med en kanna) i formarna. Låt chokladen stelna i kylen.Pudra över florsocker före servering.
LYXIG CHOKLADTORRONE En magiskt god chokladlimpa med en härlig blandning av choklad, Nutella, nötter, sötmandel och minimarshamllows. Självklart kan man använda valfri nötblandning och byta ut marshmallowsbitarna mot annat godis, t ex Dumle eller Daim.
Fyllning 200 g mörk choklad 200 g mjölkchoklad 2 dl Nutella
Tillsätts i fyllningen 125 g nötter & sötmandel (valfri mängd och sort) 2 dl mini marshmallows
GÖR SÅ HÄR
1. Till formen: Smält chokladen i en skål över vattenbad.
2. Klä en limpform med bakplåtspapper.
3. Häll ca 2/3 av chokladen i formen. Pensla upp choklad ca 5 cm upp på kanterna. Ställ formen i kylen för att stelna.
4. Tillsätts i fyllningen: Rosta nötter och sötmandel i en stekpanna på medelvärme i ca 5 min. Rör om ofta.
5. Lägg nötter och mandlar i en ren kökshandduk. Gnugga dem med handduken så att överflödigt skal lossnar. Släng bort skalet.
6. Fyllning: Smält chokladen och Nutellan i en skål över vattenbad. Låt den svalna något.
7. Rör ner nötter, mandlar och marshmallows i chokladsmeten.
8. Ta fram formen ur kylen. Häll chokladsmeten i formen. Ställ den i frysen en stund tills ytan stelnar.
9. Pensla ytan med resten av chokladen till formen. Ställ den i kylen för att stelna i 5–6 timmar . Skär chokladen i skivor med en vass kniv.
1. Till formen: Smält chokladen i en skål över vattenbad.2. Klä en limpform med bakplåtspapper.3. Häll ca 2/3 av chokladen i formen. Pensla upp choklad ca 5 cm upp på kanterna. Ställ formen i kylen för att stelna.4. Tillsätts i fyllningen: Rosta nötter och sötmandel i en stekpanna på medelvärme i ca 5 min. Rör om ofta.5. Lägg nötter och mandlar i en ren kökshandduk. Gnugga dem med handduken så att överflödigt skal lossnar. Släng bort skalet.6. Fyllning: Smält chokladen och Nutellan i en skål över vattenbad. Låt den svalna något.7. Rör ner nötter, mandlar och marshmallows i chokladsmeten.8. Ta fram formen ur kylen. Häll chokladsmeten i formen. Ställ den i frysen en stund tills ytan stelnar.9. Pensla ytan med resten av chokladen till formen. Ställ den i kylen för att stelna i 5–6 timmar . Skär chokladen i skivor med en vass kniv.
DRÖMGOD, LYXIG ”CHOKLADLIMPA” Det här är julgodisets Roll´s Royce! Bland det godaste man kan tänka sig i chokladväg. Lätt att göra och superläckert att bjuda på när man har gäster! Choklad, Nutella, krispiga nötter och segmjuka marshmallows i en härlig blandning.
Fyllning 200 g mörk choklad 200 g mjölkchoklad 2 dl Nutella
Tillsätts i fyllningen 125 g nötter & sötmandel (valfri mängd och sort) 2 dl mini marshmallows
GÖR SÅ HÄR
1. Till formen: Smält chokladen i en skål över vattenbad.
2. Klä en limpform med bakplåtspapper.
3. Häll ca 2/3 av chokladen i formen. Pensla upp choklad ca 5 cm upp på kanterna. Ställ formen i kylen för att stelna.
4. Tillsätts i fyllningen: Rosta nötter och sötmandel i en stekpanna på medelvärme i ca 5 min. Rör om ofta.
5. Lägg nötter och mandlar i en ren kökshandduk. Gnugga dem med handduken så att överflödigt skal lossnar. Släng bort skalet.
6. Fyllning: Smält chokladen och Nutellan i en skål över vattenbad. Låt den svalna något.
7. Rör ner nötter, mandlar och marshmallows i chokladsmeten.
8. Ta fram formen ur kylen. Häll chokladsmeten i formen. Ställ den i frysen en stund tills ytan stelnar.
9. Pensla ytan med resten av chokladen till formen. Ställ den i kylen för att stelna i 5–6 timmar . Skär chokladen i skivor med en vass kniv.
1. Till formen: Smält chokladen i en skål över vattenbad.2. Klä en limpform med bakplåtspapper.3. Häll ca 2/3 av chokladen i formen. Pensla upp choklad ca 5 cm upp på kanterna. Ställ formen i kylen för att stelna.4. Tillsätts i fyllningen: Rosta nötter och sötmandel i en stekpanna på medelvärme i ca 5 min. Rör om ofta.5. Lägg nötter och mandlar i en ren kökshandduk. Gnugga dem med handduken så att överflödigt skal lossnar. Släng bort skalet.6. Fyllning: Smält chokladen och Nutellan i en skål över vattenbad. Låt den svalna något.7. Rör ner nötter, mandlar och marshmallows i chokladsmeten.8. Ta fram formen ur kylen. Häll chokladsmeten i formen. Ställ den i frysen en stund tills ytan stelnar.9. Pensla ytan med resten av chokladen till formen. Ställ den i kylen för att stelna i 5–6 timmar . Skär chokladen i skivor med en vass kniv.
EXTRA SAFTIGA SAFFRANSBULLAR Saffransbullar är underbart gott! Och de här bullarna är så himla saftiga och goda! Jag har gett förslag på tre olika fyllningar som jag gillar, men självklart kan du fylla dem med vad du vill. Bara fantasin och smaken sätter gränser!
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha) 150 g smör, rumsvarmt ¾ dl strösocker 1 ägg ½ tsk salt ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 15–17 dl vetemjöl Fyllning alternativ 1 75–100 g smör ca ¾ dl strösocker
200 g mandelmassa, riven
Fyllning alternativ 2 75–100 g smör ca 1 dl strösocker 4 msk vaniljsocker
Fyllning alternativ 3 75–100 g smör ca ¾ dl strösocker 200 g vit choklad, riven
Garnering 1 ägg florsocker (eller pärlsocker)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3. Fyllning 1: Riv mandelmassan grovt (eller gör fyllning 2 eller 3).
4. Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret. Strö över mandelmassan (eller vaniljsocker/vit choklad).
5. Rulla ihop degplattan till en rulle.
6. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
7. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Sätt ugnen på 250 grader. (Upprepa punkt 4–7 med den andra degbiten).
8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.3. Fyllning 1: Riv mandelmassan grovt (eller gör fyllning 2 eller 3).4. Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret. Strö över mandelmassan (eller vaniljsocker/vit choklad).5. Rulla ihop degplattan till en rulle.6. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
7. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Sätt ugnen på 250 grader. (Upprepa punkt 4–7 med den andra degbiten). (Valfritt att strö över pärlsocker eller inte).8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler. Strö över florsocker om du inte använd pärlsocker.
Extremt saftiga, goda saffransbullar som bakas ut på samma sätt som vanliga kanelbullar. Välj mellan tre olika fyllning; vanilj, mandelmassa eller vit choklad. Självklart kan man fylla bullarna med andra smaker också. Bara fantasin och smaken sätter gränser.
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha) 150 g smör, rumsvarmt ¾ dl strösocker 1 ägg ½ tsk salt ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 15–17 dl vetemjöl
Fyllning 75–100 g smör ca 1 dl strösocker 4 msk vaniljsocker
Garnering 1 ägg pärlsocker mandelspån
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3. Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret.
4. Rulla ihop degplattan till en rulle.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Strö över pärlsocker och mandelspån. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.
[caption id="attachment_53583" align="alignnone" width="860"] 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.[/caption]
[caption id="attachment_53584" align="alignnone" width="860"] 2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.[/caption]
[caption id="attachment_53586" align="alignnone" width="860"] 3. Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret.[/caption]
[caption id="attachment_53587" align="alignnone" width="860"] 4. Rulla ihop degplattan till en rulle.[/caption]
[caption id="attachment_53588" align="alignnone" width="860"] 5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.[/caption]
[caption id="attachment_53589" align="alignnone" width="860"] 6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.[/caption]
[caption id="attachment_53590" align="alignnone" width="860"] 7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.[/caption]
[caption id="attachment_53591" align="alignnone" width="860"] 8. Strö över pärlsocker och mandelspån. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.[/caption]
[caption id="attachment_54227" align="alignnone" width="860"] 9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.[/caption]