ENKELT & LJUVLIGT GOTT GODIS Lättgjord Rocky road som bara tar ca 10 minuter att röra ihop. Sedan behöver chokladen stelna en stund i kylen. Ett ljuvligt gott godis som har en rykande åtgång. En favorit som görs många gånger varje år!
200 g mörk choklad 200 g mjölkchoklad 20 Dumlekolor 4 dl mini marshmallows 1–2 dl cashewnötter eller jordnötter
GÖR SÅ HÄR
1. Smält chokladen i en stor skål över vattenbad. Ta bort skålen från värmen.
2. Skär varje Dumlekola i ca 3 bitar. Rör ner Dumlekolor, marshmallows och nötter i chokladen. Rör om.
3. Bred ut chokladsmeten på ett bakplåtspapper. Låt det stelna i kylen. Skär i bitar med en vass kniv.
1. Smält chokladen i en stor skål över vattenbad. Ta bort skålen från värmen.2. Skär varje Dumlekola i ca 3 bitar. Rör ner Dumlekolor, marshmallows och nötter i chokladen. Rör om.
3. Bred ut chokladsmeten på ett bakplåtspapper. Låt det stelna i kylen. Skär i bitar med en vass kniv.
DRÖMGOD KLADDKAKA En saffranskladdkaka med härlig julig smak! Det är supergott att tillsätta saffran i en ljus kladdkaka. Jag smaksatte även med 100 g vit choklad som gör den extra läcker. Men det är absolut inget måste, det går bra att baka kakan utan chokladen.
100 g vit choklad (kan uteslutas, men ger en extra god smak) 150 g smör 1 påse saffran 0,5 g 3 ägg 2 dl strösocker ½ krm salt 1 ¾ dl vetemjöl
1 krm kardemummakärnor, mortlade (kan uteslutas)
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Bryt chokladen i bitar och smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och låt chokladen smälta i smöret.Tillsätt resten av ingredienserna (förutom kardemumman) i kastrullen och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad (bröa formen med riven kokos eller ströbröd) eller bakplåtspappersklädd form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar kant.
3. Strö kardemumman över smeten i formen (kan uteslutas).
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra ev. kakan med florsocker före servering. Servera den gärna med lättvispad grädde blandad med hallon.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Bryt chokladen i bitar och smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och låt chokladen smälta i smöret. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och blanda ihop allt till en slät smet.2. Häll smeten i en smord och bröad (bröa formen med riven kokos eller ströbröd) eller bakplåtspappersklädd form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar kant.3. Strö kardemumman över smeten i formen (kan uteslutas).4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra ev. kakan med florsocker före servering. Servera den gärna med lättvispad grädde blandad med hallon.
LJUVLIGT GOD KOLA Den här kola görs av kondenserad mjölk, kakao och lite smör. Den kokas snabbt ihop i en kastrull och rullas sedan till bollar när den kallnat. Kolan blir oerhört mjuk och härlig. Riktigt oemotståndlig! Jag älskar denna kola som ursprungligen kommer från Brasilien.
Obs! Använd inte den kondenserade mjölken som heter Original eller Karamelliserad, det ska stå sötad på burken.
1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g (Obs! det står sötad på burken) 25 g smör ½ dl kakao 1 krm salt
Garnering chokladströssel (eller kokos)
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda alla ingredienserna i en rymlig kastrull.
2. Värm långsamt upp smeten och låt det puttra på låg värme tills massan tjocknar, 8–10 min. Rör om hela tiden med en slev. Var försiktig med värmen för det är mycket lätt att bränna kondenserad mjölk.
3. Låt massan svalna och rulla till ca 15 bollar.
4. Rulla bollarna i chokladströssel (eller kokos). Förvara kolorna i en burk med tätslutande lock i kylen.
1. Blanda alla ingredienserna i en rymlig kastrull.2. Värm långsamt upp smeten och låt det puttra på låg värme tills massan tjocknar, 8–10 min. Rör om hela tiden med en slev. Var försiktig med värmen för det är mycket lätt att bränna kondenserad mjölk.3. Låt massan svalna och rulla till ca 15 bollar.4. Rulla bollarna i chokladströssel (eller kokos). Förvara kolorna i en burk med tätslutande lock i kylen.
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha) 150 g smör, rumsvarmt ¾ dl strösocker 1 ägg ½ tsk salt ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 15–17 dl vetemjöl
Fyllning alternativ 1 75–100 g smör ca 1 dl strösocker 4 msk vaniljsocker
Fyllning alternativ 2 75–100 g smör ca ¾ dl strösocker
200 g mandelmassa, riven
Fyllning alternativ 3 75–100 g smör ca ¾ dl strösocker 200 g vit choklad, riven
Garnering 1 ägg pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3. Fyllning 1: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret (alternativt fyllning 2 eller 3 med mandelmassa eller vit choklad).
4. Rulla ihop degplattan till en rulle.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.3. Fyllning 1: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret (alternativt fyllning 2 eller 3 med mandelmassa eller vit choklad).4. Rulla ihop degplattan till en rulle.5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.8. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.
Foto: Roger Olsson Bilden är tagen till ett reportage jag gjort i tidningen Hembakat.
INSPIRATION! De här lussebullarna i olika former har jag gjort i ett reportage till Lindas bakskola i tidningen Hembakat. Titta och inspireras! Bullarna blir mycket luftiga, saftiga och goda! Recept på degen får ni nedan!
Gräddningstips! När man bakar lussebullar i olika former är det viktigt att de som gräddas på samma plåt är ungefär lika stora så att gräddningstiden blir lika för alla. Om man har några jättestora och några små bullar ska de gräddas på olika plåtar.
Ca 25–50. Antalet beror helt på vilken storlek man gör dem i.
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha) 150 g smör, rumsvarmt 1 ½ dl strösocker 1 ägg ½ tsk salt ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 15–17 dl vetemjöl
Garnering 1 ägg russin
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Forma degen i valfria former.
3. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ev. russin i bullarna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–12 min (helt beroende på storlek). Tänk på att alla bullar på samma plåt bör vara ungefär lika i storlek så att gräddningstiden blir lika för alla. Låt bullarna kallna under bakduk på ett galler.
Tips! Frys in de bullar som inte äts direkt för då är de fortfarande färska och goda när man tinar dem.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.