Klassisk Rocky road

klassiskrockyroad1

ENKELT & LJUVLIGT GOTT GODIS Lättgjord Rocky road som bara tar ca 10  minuter att röra ihop. Sedan behöver chokladen stelna en stund i kylen. Ett ljuvligt gott godis som har en rykande åtgång. En favorit som görs många gånger varje år!

bountybollar
Underbara Bountybollar – klicka här eller på bilden för recept!
Ljuvligt god Daimbräck – klicka här eller på bilden för recept!
Ljuvligt god Daimbräck – klicka här eller på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Klassisk Rocky road

20–30 bitar

200 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
20 Dumlekolor
4 dl mini marshmallows
1–2 dl cashewnötter eller jordnötter

GÖR SÅ HÄR

1. Smält chokladen i en stor skål över vattenbad. Ta bort skålen från värmen.

2. Skär varje Dumlekola i ca 3 bitar. Rör ner Dumlekolor, marshmallows och nötter i chokladen. Rör om.

3. Bred ut chokladsmeten på ett bakplåtspapper. Låt det stelna i kylen. Skär i bitar med en vass kniv.

rocky road
1. Smält chokladen i en stor skål över vattenbad. Ta bort skålen från värmen.
rocky road
2. Skär varje Dumlekola i ca 3 bitar. Rör ner Dumlekolor, marshmallows och nötter i chokladen. Rör om.

rocky road

klassiskrockyroad2
3. Bred ut chokladsmeten på ett bakplåtspapper. Låt det stelna i kylen. Skär i bitar med en vass kniv.

klassiskrockyroad5klassiskrockyroad4 klassiskrockyroad2 

Saffranskladdkaka

saffranskladdkaka11 saffranskladdkaka14

DRÖMGOD KLADDKAKA En saffranskladdkaka med härlig julig smak! Det är supergott att tillsätta saffran i en ljus kladdkaka. Jag smaksatte även med 100 g vit choklad som gör den extra läcker. Men det är absolut inget måste, det går bra att baka kakan utan chokladen.

Extra saftiga saffransbullar med wmörkrämsfyllning – klicka här eller på bilden för recept!
Extra saftiga saffransbullar med wmörkrämsfyllning – klicka här eller på bilden för recept!
saffranssockerkaka
Supersaftig, god saffranssockerakaka – klicka här eller på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Saffranskladdkaka

Ca 12 bitar

100 g vit choklad (kan uteslutas, men ger en extra god smak)
150 g smör
1 påse saffran 0,5 g
3 ägg
2 dl strösocker
½ krm salt
1 ¾ dl vetemjöl

1 krm kardemummakärnor, mortlade (kan uteslutas)

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Bryt chokladen i bitar och smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och låt chokladen smälta i smöret. Tillsätt resten av ingredienserna (förutom kardemumman) i kastrullen och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad (bröa formen med riven kokos eller ströbröd) eller bakplåtspappersklädd form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar kant.

3. Strö kardemumman över smeten i formen (kan uteslutas).

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra ev. kakan med florsocker före servering. Servera den gärna med lättvispad grädde blandad med hallon.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Bryt chokladen i bitar och smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och låt chokladen smälta i smöret. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och blanda ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Bryt chokladen i bitar och smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och låt chokladen smälta i smöret. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad (bröa formen med riven kokos eller ströbröd) eller bakplåtspappersklädd form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar kant.
2. Häll smeten i en smord och bröad (bröa formen med riven kokos eller ströbröd) eller bakplåtspappersklädd form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar kant.
3. Strö kardemumman över smeten i formen.
3. Strö kardemumman över smeten i formen (kan uteslutas).
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra ev. kakan med florsocker före servering. Servera den gärna med lättvispad grädde blandad med hallon.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra ev. kakan med florsocker före servering. Servera den gärna med lättvispad grädde blandad med hallon.

saffranskladdkaka10 saffranskladdkaka13 saffranskladdkaka12

Brigadeiro kola

Brigadeiro9

LJUVLIGT GOD KOLA Den här kola görs av kondenserad mjölk, kakao och lite smör. Den kokas snabbt ihop i en kastrull och rullas sedan till bollar när den kallnat. Kolan blir oerhört mjuk och härlig. Riktigt oemotståndlig! Jag älskar denna kola som ursprungligen kommer från Brasilien.

Obs! Använd inte den kondenserade mjölken som heter Original eller Karamelliserad, det ska stå sötad på burken.

Ljuvligt god och lättgjord Daimbräck – klicka här eller på bilden för recept!
Ljuvligt god och lättgjord Daimbräck – klicka här eller på bilden för recept!
Gör en fantastiskt god saltlakritskola – klicka här eller på bilden för recept!
Gör en fantastiskt god saltlakritskola – klicka här eller på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Bt: Brigadeiro är en lättgjord chokladkonfektyr med brasilianskt ursprung.

Brigadeiro kola

Ca 15 st

1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g (Obs! det står sötad på burken)
25 g smör
½ dl kakao
1 krm salt

Garnering
chokladströssel (eller kokos)

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda alla ingredienserna i en rymlig kastrull.

2. Värm långsamt upp smeten och låt det puttra på låg värme tills massan tjocknar, 8–10 min. Rör om hela tiden med en slev. Var försiktig med värmen för det är mycket lätt att bränna kondenserad mjölk.

3. Låt massan svalna och rulla till ca 15 bollar.

4. Rulla bollarna i chokladströssel (eller kokos). Förvara kolorna i en burk med tätslutande lock i kylen.

1. Blanda alla ingredienserna i en rymlig kastrull.
1. Blanda alla ingredienserna i en rymlig kastrull.
2. Värm långsamt upp smeten och låt det puttra på låg värme tills massan tjocknar, 8–10 min. Rör om hela tiden med en slev. Var försiktig med värmen för det är mycket lätt att bränna kondenserad mjölk.
2. Värm långsamt upp smeten och låt det puttra på låg värme tills massan tjocknar, 8–10 min. Rör om hela tiden med en slev. Var försiktig med värmen för det är mycket lätt att bränna kondenserad mjölk.
3. Låt massan svalna och rulla till ca 15 bollar.
3. Låt massan svalna och rulla till ca 15 bollar.
4. Rulla bollarna i chokladströssel (eller kokos). Förvara kolorna i en burk med tätslutande lock i kylen.
4. Rulla bollarna i chokladströssel (eller kokos). Förvara kolorna i en burk med tätslutande lock i kylen.

Brigadeiro5 Brigadeiro6 Brigadeiro8 Brigadeiro7

Saffranssnurror

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Baka saftiga, läckra saffransflorsockerbullar – klicka här eller på bilden för recept!
Baka saftiga, läckra saffransflorsockerbullar – klicka här eller på bilden för recept!
Baka underbara saffranskärleksmums –klicka här eller på bilden för recept!
Baka underbara saffranskärleksmums –klicka här eller på bilden för recept!

Saffranssnurror

Ca 30 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)
150 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl

Fyllning alternativ 1
75–100 g smör
ca 1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker

Fyllning alternativ 2
75–100 g smör
ca ¾ dl strösocker
200 g mandelmassa, riven

Fyllning alternativ 3
75–100 g smör
ca ¾ dl strösocker
200 g vit choklad, riven

Garnering
1 ägg
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.

3. Fyllning 1: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret (alternativt fyllning 2 eller 3 med mandelmassa eller vit choklad).

4. Rulla ihop degplattan till en rulle.

5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.

6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

8. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.

9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3. Fyllning 1: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret (alternativt fyllning 2 eller 3 med mandelmassa eller vit choklad).
3. Fyllning 1: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret (alternativt fyllning 2 eller 3 med mandelmassa eller vit choklad).
4. Rulla ihop degplattan till en rulle.
4. Rulla ihop degplattan till en rulle.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
8. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.

Saffranssnurror5 Saffranssnurror4 Saffranssnurror3

Lussebullar i olika former

lussebullar
Foto: Roger Olsson Bilden är tagen till ett reportage jag gjort i tidningen Hembakat.

INSPIRATION! De här lussebullarna i olika former har jag gjort i ett reportage till Lindas bakskola i tidningen Hembakat. Titta och inspireras! Bullarna blir mycket luftiga, saftiga och goda! Recept på degen får ni nedan!

Gräddningstips! När man bakar lussebullar i olika former är det viktigt att de som gräddas på samma plåt är ungefär lika stora så att gräddningstiden blir lika för alla. Om man har några jättestora och några små bullar ska de gräddas på olika plåtar.

Extremt saftiga lussebullar med vaniljsmörkräm – klicka här eller på bilden för recept!
Extremt saftiga lussebullar med vaniljsmörkräm – klicka här eller på bilden för recept!

Lussebullar i olika former

Ca 25–50. Antalet beror helt på vilken storlek man gör dem i.

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
russin

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Forma degen i valfria former.

3. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ev. russin i bullarna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–12 min (helt beroende på storlek). Tänk på att alla bullar på samma plåt bör vara ungefär lika i storlek så att gräddningstiden blir lika för alla. Låt bullarna kallna under bakduk på ett galler.

Tips! Frys in de bullar som inte äts direkt för då är de fortfarande färska och goda när man tinar dem.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.