Fluffig chokladmousse med 2 ingredienser! När du vill bjuda på en dessert som både går snabbt att göra och är gudomligt god, då är den här chokladmoussen helt perfekt! Den är krämig, luftig och fantastiskt god! Den är lättgjord och tar bara 5 min att göra. Gör den samma dag som den ska ätas och förvara den i kylen tills den ska serveras.
3 dl vispgrädde (1 ½ + 1 ½ dl) 150 g mörk choklad ca 50 g mörk choklad, hackad
GÖR SÅ HÄR
1. Värm upp hälften av vispgrädden (1 ½ dl) i en kastrull. Bryt ner den mörka chokladen i bitar (150 g) och smält den i grädden. Stäng av värmen direkt när det börjar bubbla. Låt blandningen kallna helt.
2. Vispa andra hälften av grädden (1 ½ dl) fluffig.
3. Häll ner den kalla chokladgrädden i den vispade grädden. Vispa till en mousse, men inte för länge för då blir moussen gryning.
4. Grovhacka den mörka chokladen (50 g).
5. Fördela moussen i 6 glas. Strö över den hackade chokladen.
1. Värm upp hälften av vispgrädden (1 ½ dl) i en kastrull. Bryt ner den mörka chokladen i bitar (150 g) och smält den i grädden. Stäng av värmen direkt när det börjar bubbla. Låt blandningen kallna helt.2. Vispa andra hälften av grädden (1 ½ dl) fluffig.3. Häll ner den kalla chokladgrädden i den vispade grädden. Vispa till en mousse, men inte för länge för då blir moussen gryning.4. Grovhacka den mörka chokladen (50 g).5. Fördela moussen i 6 glas. Strö över den hackade chokladen.
LJUVLIGT GOD MAZARINKAKA En oslagbart läcker kaka som består av tre olika lager; en mördegsbotten, mazarinfyllning och på toppen en vit glasyr. Alla tre delarna är enkla och går relativt snabbt att göra.
Mördeg 5 dl vetemjöl 200 g smör, rumsvarmt 1 ½ dl strösocker
Mazarinfyllning 200 g mandelmassa 100 g smör, rumsvarmt 2 ägg
Glasyr 3 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker 4–5 tsk vatten
GÖR SÅ HÄR
1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.
3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.
4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 38–40 min. Låt den kallna helt i formen.
6. Blanda florsocker, vaniljsocker och vatten till en bredbar glasyr. Anpassa mängden vatten så att glasyren blir lagom bredbar.
7. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna i kylen.
1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.
Riv mandelmassan.
3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.
4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 38–40 min. Låt den kallna helt i formen.
6. Blanda florsocker och vatten till en bredbar glasyr. Anpassa mängden vatten så att glasyren blir lagom bredbar.
7. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna i kylen.
GÖR SÅ HÄR
1. Ställ ut små pappers- eller aluminiumformar på en bricka.
2. Smält chokladen över vattenbad. Smält ner smöret och rör ihop.
3. Blanda ner vispgrädden och rör om till en slät chokladsmet.
4. Spritsa eller häll ner chokladen (med en kanna) i formarna. Låt chokladen stelna i kylen. Pudra över florsocker före servering.
1. Ställ ut små pappers- eller aluminiumformar på en bricka.2. Smält chokladen över vattenbad. Smält ner smöret och rör ihop.3. Blanda ner vispgrädden och rör om till en slät chokladsmet.4. Spritsa eller häll ner chokladen (med en kanna) i formarna. Låt chokladen stelna i kylen. Pudra över florsocker före servering.
Härlig ischoklad utan kokosfett. De fullkomligt smälter i munnen och har en given plats på julbordet! Själv gillar jag inte ischoklad med kokosfett och därför använder jag riktigt smör i stället. Chokladen blir härligt len och smälter direkt i munnen!
Tips! Om man vill ha lite crunch i ischokladen kan man blanda i ½ dl hackad sötmandel eller nötter.
GÖR SÅ HÄR
1. Ställ ut små pappers- eller aluminiumformar på en bricka.
2. Smält chokladen över vattenbad. Smält ner smöret och rör om till en slät smet.
3. Spritsa eller häll ner chokladen (med en kanna) i formarna. Låt chokladen stelna i kylen.
1. Ställ ut små pappers- eller aluminiumformar på en bricka.2. Blanda ner smöret och rör om till en slät chokladsmet.3. Spritsa eller häll ner chokladen (med en kanna) i formarna. Låt chokladen stelna i kylen.
Ljuvligt god Bountykaka! Den består av en härlig kladdkakebotten, en krämig Bountyfyllning med kokos och ett täcke av len choklad. Jag älskar godiset Bounty och den här kakan är helt oemotståndlig!
150 g smör
3 dl strösocker 3 ägg ¾ dl kakao 1 nypa salt 2 dl vetemjöl
Kokosfyllning 200 g kokos (spar 1–2 msk till garnering) 1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g
Garnering 200 g mörk choklad, smält (eller mjölkchoklad) 2 tsk rapsolja (för att chokladen ska bli mjuk och inte spricka när man skär kakan) kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 26–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna i formen.
4. Kokosfyllning: Blanda kokos och kondenserad mjölk i en skål.
5. Bred ut kokosblandningen över kladdkakan.
6. Blanda smält choklad och olja. Bred ut det över kokosen. Strö över lite kokos och låt chokladen stelna.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.3. Grädda kakan mitt i ugnen i 26–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna i formen.4. Kokosfyllning: Blanda kokos och kondenserad mjölk i en skål.5. Bred ut kokosblandningen över kladdkakan.6. Blanda smält choklad och olja. Bred ut det över kokosen. Strö över lite kokos och låt chokladen stelna.