Nyttiga äppelfrallor

nyttigaäppelfrallor8 nyttigaäppelfrallor10

NYTTIGA ÄPPELFRALLOR Supergoda, mättande frallor som bl a innehåller havregryn, mjölk, ägg och rivet äpple. Äpplena gör dem extra saftiga och goda i smaken. De innehåller inget vanligt vitt vetemjöl, men smakar ändå som bröd av de malda havregrynen. Perfekt för den som inte vill äta vetemjöl.

havregrynslimpa
Baka en nyttig havregrynslimpa – ljuvligt god och saftig! Klicka på bilden för recept!

Nyttiga äppelfrallor

1 st

8 dl havregryn (mixa dem till mjöl)
2 ägg
2 små äpplen eller 1 stort äpple
2 tsk bakpulver
¾ tsk salt
2 ½ dl mjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Mixa 8 dl havregryn till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.

2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en skål.

3. Skala och riv äpplena.

4. Blanda de mixade havregrynen, bakpulver och salt i en skål. Rör ner mjölken, de vispade äggen och äpplena. Blanda allt till en kladdig smet.

5. Klicka ut smeten till ca 14 frallor på en plåt med bakplåtspapper.

6. Grädda frallorna mitt i ugnen i 13–15 min.

1. Sätt ugnen på 250 grader. Mixa 8 dl havregryn till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
1. Sätt ugnen på 250 grader. Mixa 8 dl havregryn till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en skål.
2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en skål.
3. Skala och riv äpplena.
3. Skala och riv äpplena.
4. Blanda de mixade havregrynen, bakpulver, salt och mjölk i en skål. Rör ner mjölken och äpplena till en kladdig smet.
4. Blanda de mixade havregrynen, bakpulver och salt i en skål. Rör ner mjölken, de vispade äggen och äpplena. Blanda allt till en kladdig smet.
5. Klicka ut smeten till ca 14 frallor på en plåt med bakplåtspapper.
5. Klicka ut smeten till ca 14 frallor på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda frallorna mitt i ugnen i 13–15 min.
6. Grädda frallorna mitt i ugnen i 12–14 min.

nyttigaäppelfrallor7 nyttigaäppelfrallor8 nyttigaäppelfrallor9 nyttigaäppelfrallor11

Silviakaka

silviakakaD silviakakaA

Silviakaka är en klassisk favorit som är vansinnigt god till fikat! Den kommer garanterat gå åt som smör i solsken! Obs! Smeten innehåller inget fett.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här).

Silviakaka

12–16 bitar

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 ½ dl vatten

Glasyr
150 g smör
1 ½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 äggulor

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa snabbt ihop allt till en smet.

2. Häll smeten i en form, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 16–20 min. Låt den kallna i formen.

4. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det puttra på låg värme i en minut. Stäng av värmen. Tillsätt vaniljsocker och äggulor. Vispa ihop till en slät smet.

5. Bred ut glasyren på kakan. Strö över kokos och låt glasyren stelna. Skär kakan i rutor med en vas kniv.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa snabbt ihop allt till en smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa snabbt ihop allt till en smet.
2. Häll smeten i en form, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper.
2. Häll smeten i en form, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 16–20 min. Låt den kallna i formen.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 16–20 min. Låt den kallna i formen.
4. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det puttra på låg värme i en minut. Stäng av värmen. Tillsätt vaniljsocker och äggulor. Vispa ihop till en slät smet.
4. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det puttra på låg värme i en minut. Stäng av värmen. Tillsätt vaniljsocker och äggulor. Vispa ihop till en slät smet.
5. Bred ut glasyren på kakan. Strö över kokos och låt glasyren stelna. Skär kakan i rutor med en vas kniv.
5. Bred ut glasyren på kakan. Strö över kokos och låt glasyren stelna. Skär kakan i rutor med en vas kniv.

silviakakaB silviakakaC silviakakaE

Chokladgrottor

chokladgrottor1

CHOKLADGROTTOR Mördegskakor är mycket enkla att göra och ljuvligt goda! Lägg en chokladbit på toppen så blir den extra läcker och god! Riktigt härliga godiskakor!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här).

Chokladgrottor

Ca 30 st

Deg

1 dl strösocker
5 dl vetemjöl 
½ krm salt 
200 g smör, rumsvarmt 

Garnering
30 bitar choklad (av valfri sort)
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och salt i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin.

2. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla dem till bollar.

3.  Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.

4. Lägg en chokladbit på varje boll och tryck till lite.

5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem svalna på plåten. Pudra över florsocker före servering.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och salt i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och salt i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin.
2. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
2. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
3. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.
3. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.
4. Lägg en chokladbit på varje boll och tryck till lite.
4. Lägg en chokladbit på varje boll och tryck till lite.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem svalna på plåten. Pudra över florsocker före servering.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem svalna på plåten. Pudra över florsocker före servering.

 

Citronshot

Citronshoot

Det sägs att en citronshoot med ingefära och vitlök varje morgon är bra för hälsan! Det finns kanske inga vetenskapliga bevis för detta, men jag tror att vitaminerna i citronen och styrkan i ingefäran och vitlöken är bra för både det ena och det andra. Jag är ingen hälsodoktor, men har läst många artiklar om att man blir piggare, får starkare immunförsvar, bättre balans i magen samt diverse andra positiva hälsoeffekter. Jag tror på det och här får ni mitt recept på en nyttig citronshoot som jag själv kommer att dricka varje morgonen från och med nu.

Smaken är stark och kan spädas ut med lite kallt vatten om man vill. Skölj munnen med vatten när du svalt eftersom citron fräter på tänderna.

Till en shot varje morgon:

½ citron
½ vitlöksklyfta
lite riven ingefära
ev. ½ dl vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Pressa citronsaften i ett glas.

2. Pressa ner vitlöksklyftan.

3. Riv ner lite ingefära och rör om allt ordentligt. Drick det som en shoot eller blanda det med några matskedar vatten om det smakar för starkt.

Drick gärna en citronshoot varje morgon när du vaknar.

Glassbomb med tre smaker

glassbombtresmaker13 glassbombtresmaker9

GLASSBOMB med tre smaker – vanilj, hallon och choklad. Ljuvligt god och lätt att göra! Passar både vuxna och barn. Om man inte orkar vänta på att varje lager ska frysa kan man hälla varje smet ovanpå varandra. Det blir ett vackert mönster, men inte lika jämnt som när man låter varje lager stelna i frysen. Tips! Tillsätt maränger i smeten!

Tips! Spola skålen i varmt vatten innan du stjälper upp den på en tallrik. Om ytan blir smält kan man ställa den i frysen en stund till.

Tips! Om du har bråttom kan du använda färdigköpt vaniljglass och smaksätta 1/3 med hallon och 1/3 med choklad!

Tips! Stjälp upp bottnen på en marängbotten vid servering (färdigköpt eller hembakad).

glaceaufour
Glace au four är en klassisk dessert som är gudomligt god! Klicka på bilden för recept!

hallonglassbakelse
Hallonglassbakelse med Noblesse – ljuvligt god dessert! Klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Tips! Servera glassbomben med t ex mosade hallon, chokladsås, maränger eller färska bär.

Glassbomb tre smaker

12–15 portioner

8 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g, sweetened, okokt) 
2 dl frysta hallon
50 g mörk choklad
1 msk kakao

Tips! Tillsätt maränger i skålen med glassmet innan den fryses in! Jättegott!

GÖR SÅ HÄR

  1. Vispa grädden fluffig. Blanda ner den kondenserade mjölken. Rör om ordentligt.
  2. Häll 1/3 av smeten i en rund, frystålig skål, ca 2 liter. Låt den stå i frysen i ca 1 tim. Dela upp resten av smeten i två skålar (ungefär lika mycket i varje). Ställ dem i kylen.
  3. Låt hallonen tina och mosa dem i en skål. Hacka chokladen.
  4. Rör ner hallonen i den ena skålen med glassmet.
  5. Rör ner den hackade chokladen och kakao i den andra skålen med glassmet.
  6. Bred ut hallonsmeten försiktigt ovanpå den vita smeten. Låt den stå i frysen i ca 1 tim.
  7. Bred ut chokladsmeten ovanpå hallonsmeten. Låt det frysa i frysen. (Om man inte orkar vänta på att varje lager ska frysa kan man hälla varje smet ovanpå varandra. Det blir ett vackert mönster ändå, men inte lika jämna lager som när man låter varje lager frysa).

Tips! Spola yttersidan på skålen i varmt vatten innan du stjälper upp den på en tallrik. Om ytan blir smält kan man ställa glassen på en tallrik i frysen en stund till.

1. Vispa grädden fluffig. Blanda ner den kondenserade mjölken. Rör om ordentligt.
1. Vispa grädden fluffig. Blanda ner den kondenserade mjölken. Rör om ordentligt.

2. Häll 1/3 av smeten i en rund, frystålig skål, ca 2 liter. Låt den stå i frysen i ca 1 tim. Dela upp resten av smeten i två skålar (ungefär lika mycket i varje). Ställ dem i kylen.
2. Häll 1/3 av smeten i en rund, frystålig skål, ca 2 liter. Låt den stå i frysen i ca 1 tim. Dela upp resten av smeten i två skålar (ungefär lika mycket i varje). Ställ dem i kylen.

3. Låt hallonen tina och mosa dem i en skål. Hacka chokladen.
3. Låt hallonen tina och mosa dem i en skål. Hacka chokladen.

4. Rör ner hallonen i den ena skålen med glassmet.
4. Rör ner hallonen i den ena skålen med glassmet.

5. Rör ner den hackade chokladen och kakao i den andra skålen med glassmet.
5. Rör ner den hackade chokladen och kakao i den andra skålen med glassmet.

6. Bred ut hallonsmeten försiktigt ovanpå den vita smeten. Låt den stå i frysen i ca 1 tim.
6. Bred ut hallonsmeten försiktigt ovanpå den vita smeten. Låt den stå i frysen i ca 1 tim.

Bred ut chokladsmeten ovanpå hallonsmeten. Låt det frysa i frysen. (Om man inte orkar vänta på att varje lager ska frysa kan man hälla varje smet ovanpå varandra. Det blir ett vackert mönster ändå, men inte lika jämna lager som när man låter varje lager frysa). Ta fram glassen ca 15 min före servering.
7. Bred ut chokladsmeten ovanpå hallonsmeten. Låt det frysa i frysen. (Om man inte orkar vänta på att varje lager ska frysa kan man hälla varje smet ovanpå varandra. Det blir ett vackert mönster ändå, men inte lika jämna lager som när man låter varje lager frysa). Tips! Spola yttersidan på skålen i varmt vatten innan du stjälper upp den på en tallrik. Om ytan blir smält kan man ställa glassen på en tallrik i frysen en stund till.

glassbombtresmaker10 glassbombtresmaker8 glassbombtresmaker14 glassbombtresmaker11 glassbombtresmaker12 glassbombtresmaker13