HEMGJORD DAIM! Gott godis som man enkelt gör själv! Knaprig knäckbotten med en härligt täcke av choklad. Supergott godis som funkar året runt, men något man kansk gör extra ofta under julen.
Tips! Piffa till Daimen genom att strö hackade nötter eller sötmandel på chokladen innan den stelnar.
200 g smör 3 dl strösocker 1 ½ dl farinsocker 2 krm salt ½ dl vatten
Garnering 200 g mjölkchoklad 100 g mörk choklad
GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och låt allt koka till 150 grader. Koka på ganska hög värme, men inte så det bränns fast.
2. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper (du kan lägga pappret i en form, ca 25 x 25 cm om du vill ha jämnare kanter. Men om smeten kan också flyta ut på ett bakplåtspapper. Ställ bottnen för att stelna i frysen en stund.
3. Garnering: Smält all choklad i en skål över vattenbad. Rör om ordentligt.
4. Bred ut chokladen på bottnen. Låt den stelna i kylen. Bryt bräcken i bitar. Förvara Daimbräcken i en burk med tätslutande lock i kylen. Bottnen kan mjukna i rumstemperatur.
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och låt allt koka till 150 grader. Koka på ganska hög värme, men inte så det bränns fast.2. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper (du kan lägga pappret i en form, ca 25 x 25 cm om du vill ha jämnare kanter. Men om smeten kan också flyta ut på ett bakplåtspapper. Ställ bottnen för att stelna i frysen en stund.3. Garnering: Smält all choklad i en skål över vattenbad. Rör om ordentligt.4. Bred ut chokladen på bottnen. Låt den stelna i kylen. Bryt bräcken i bitar. Förvara Daimbräcken i en burk med tätslutande lock i kylen. Bottnen kan mjukna i rumstemperatur.
UNDERBARA BULLAR Jag älskar dessa vaniljbullar! De är gudomligt saftiga och smakar helt underbart. Jag tillsätter lite kardemumma i degen för att själva bullen ska smaka lite extra, men det är frivilligt. Om man inte vill ha det stå skippar man bara kryddan. Fyllningen består av smör, vaniljsocker och strösocker. Självklart kan man ändra på fyllningen och byta ut vaniljsockret mot kanel, kardemumma eller riven choklad.
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 150 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker 1 ägg ½ tsk salt ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 15–17 dl vetemjöl
Fyllning 75–100 g smör 4 msk vaniljsocker ca 1 dl strösocker
Garnering 1 ägg pärlsocker
GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3. Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av vaniljsockret och strösockret.
4. Rulla ihop degplattan till en rulle.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.3. Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av vaniljsockret och strösockret.4. Rulla ihop degplattan till en rulle.5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.
UNDERBARA BULLAR Jag älskar dessa vaniljbullar! De är gudomligt saftiga och smakar helt underbart. Jag tillsätter lite kardemumma i degen för att själva bullen ska smaka lite extra, men det är frivilligt. Om man inte vill ha det stå skippar man bara kryddan. Fyllningen består av smör, vaniljsocker och strösocker. Självklart kan man ändra på fyllningen och byta ut vaniljsockret mot kanel, kardemumma eller riven choklad.
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker 1 ägg ½ tsk salt ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 15–17 dl vetemjöl
Fyllning 75–100 g smör ca 1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
Garnering 1 ägg florsocker
GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3. Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret.
4. Rulla ihop degplattan till en rulle.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler. Pudra över florsocker före servering.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.3. Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret.4. Rulla ihop degplattan till en rulle.5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler. Pudra över florsocker före servering.
BJUD PÅ NYGRÄDDADE FRALLOR Frallor tar sin tid att baka eftersom de ska jäsa i två olika omgångar. Men här kommer lösningen! 🙂 Frys in degbullarna i frysen innan du gräddar dem. Då kan du ta fram en eller flera frallor och grädda dem precis när du vill! Supersmart och de blir supergoda! Ingen kan tro att degen varit frys innan. Degen håller i ca 1–2 månader i frysen. Den tinar ganska snabbt när den kommer ut i rumstemperatur.
Tips! Byt ut 2–3 dl vetemjöl mot grahamsmjöl för mer fibrer i frallorna.
Tips! Gör en halv sats deg om du vill ha 9 frallor.
Bake-off frallor
Ca 18 st
* Vatten i degen gör frallorna lite sega och mer luftiga och mjölk gör dem mjuka och saftiga i konsistensen. Båda varianterna är goda och det är bara den personliga smaken som avgör vad man gillar bäst. Skillnaden i smak och konsistens är inte jättestor, utan det krävs ganska mycket erfarenhet för att kunna avgöra vilken sorts degvätska man använt.
50 g jäst 6 dl vatten eller mjölk, fingervarm * 2 tsk salt 2 msk rapsolja 14–16 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten eller mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i ca 18 bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på 2 mjölade tallrikar eller skärbrädor. Ställ dem i frysen i någon timme tills de blir frysta och hårda.
3. Lägg de frysta degfrallorna i plastpåsar och lägg dem i frysen.
4. Ta en påse frysta frallor (eller en i taget) när du är sugen på nygräddat bröd (de håller 1–2 månader i frysen).
5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem tina. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–13 min. Låt dem svalna på plåten.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten eller mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.2. Dela degen i ca 18 bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på 2 mjölade tallrikar eller skärbrädor. Ställ dem i frysen i någon timme tills de blir frysta och hårda.3. Lägg de frysta degfrallorna i plastpåsar och lägg dem i frysen.4. Ta en påse frysta frallor (eller en i taget) när du är sugen på nygräddat bröd (de håller 1–2 månader i frysen).5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem tina. Sätt ugnen på 250 grader.6. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–13 min. Låt dem svalna på plåten.
SOCKERFRIA KAKOR Hälsosamma havrekakor med russin – helt utan mjöl, socker eller smör. De är segmjuka inuti och knapriga på ytan. Perfekta när man vill vara nyttig! Om man inte hinner äta frukost eller mellis kan man ta med sig några kakor på vägen.
Det tar bara några minuter att röra ihop smeten och 15 min att grädda kakorna. Totalt är de klara på 20–30 min.
Tips!
Smaksätt gärna kakorna med 1 tsk kanel, kardemumma eller vaniljpulver.
1 banan ca 2 dl havregryn (anpassa mängden till storleken på bananen, degen ska vara lätt kladdig).
¾–1 dl russin
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Ta fram banan, havregryn och russin.
2. Mosa bananen i en skål.
3. Tillsätt havregrynen och glanda ihop allt till en kladdig deg (anpassa mängden havregryn eftersom storleken på en banan skiljer sig, degen ska vara lite kladdig).
4. Rör ner russinen och forma bollar av degen.
5. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite.
6. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 min.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Ta fram banan, havregryn och russin.2. Mosa bananen i en skål3. Tillsätt havregrynen och glanda ihop allt till en kladdig deg (anpassa mängden havregryn eftersom storleken på en banan skiljer sig, degen ska vara lite kladdig).4. Rör ner russinen och forma bollar av degen.5. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite.6. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 min.