1. Mixa den frysta yoghurten och mango till en slät glass i en mixer eller köksmaskin med knivar. Låt det tina något om det är svårt att mixa. Ät direkt!
Det är snabbt och bekvämt att baka bröd som inte behöver jäsa! Dessa tunnbröd med bakpulver i degen (istället för jäst) går fort att göra och blir underbart goda! Perfekt på helgen när man snabbt vill äta nybakat bröd till frukost, eller när man ska på utflykt och har begränsat med tid. Här finns fler snabba brödrecept!
100 g smör, rumsvarmt
2 dl havregryn
8 dl vetemjöl 1 msk bakpulver 1 ½ tsk salt
5 dl mjölk
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt mjölken och blanda ihop allt till en kladdig deg. Rulla den kladdiga degen ett varv i vetemjöl så den inte klibbar fast på bordet och i händerna.
2. Dela degen 2 bitar. Rulla ut de två bitarna till längder och dela dem i 6 bitar vardera.
3. Forma bitarna till bollar. Kavla ut dem till rundlar, ca 1/2–3/4 cm tunna på ett mjölat bakbord.
4. Kavla sista varvet försiktigt med en kruskavel eller nagga ordentligt med en gaffel.
5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 6–8 min. Låt dem svalna under en bakduk.
Baka bröd med bakpulver är både gott och enkelt – och framför allt, det går snabbt! Degen behöver inte jäsa och brödet blir saftig inuti och knaprigt på ytan. Om det blir bröd över så rekommenderas infrysning direkt för bakpulverbröd blir annars lite torrt och kompakt efter en dag.
2 ½ tsk bakpulver
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
100 g smör, rumsvarmt
3 dl mjölk
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt, vetemjöl och rågsikt i en bunke. Tillsätt smör och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner mjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.
2. Dela degen i ca 12 bitar.
3. Forma runda bullar av degbitarna med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem något. Strö över lite vetemjöl.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min. Låt dem svalna på plåten.
Blåbärskladdkaka är ljuvligt gott och superlätt att baka! Servera den gärna med vispgrädde eller glass! Här får ni recept på två läckra kladdkakor jag bakat. Den ena innehåller lite mer smet och blåbär än den andra lite mindre smet och färre blåbär. Givetvis kan man tillsätta valfri mängd blåbär på båda kladdkakorna. Klicka på bilderna för att komma till recepten!
Lyxig, lättgjord dessert!En gudomligt god chokladpaj som garanterat gör succé! Den smuliga bottnen och den krämiga chokladfyllningen är en underbar kombination! Det bästa av allt är att den är superenkelt att baka och håller i ett par dagar i kylen. Servera den gärna med vispad grädde eller glass och färska bär.
100 g smör ½ dl strösocker 1 ½ dl vetemjöl 2 dl havregryn ½ krm salt
Chokladfyllning 3 dl vispgrädde 1 dl ljus sirap 2 dl strösocker 1 msk kakao ½ tsk ättiksprit 50 g smör 100 g mörk choklad
Garnering kakao (kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg.
2. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter (en rund springform går också bra). Tryck upp en kant, ca 2 cm hög.
3. Grädda pajskalet mitt i ugnen i ca 20 min. Låt det svalna.
4. Chokladfyllning: Koka upp vispgrädde, sirap, strösocker och kakao. Låt det puttra till 120 grader (använd en digitaltermometer). Det tar ca 15 min. Tillsätt sedan ättiksprit och rör om ordentligt. Stäng av spisvärmen. Tillsätt sist smör och choklad och låt det smälta. Rör om till en slät smet.
5. Häll chokladkolakrämen på pajbottnen. Låt den svalna. Ställ den i kylen för att stelna i ett par timmar. Pudra över kakao med en tesil före servering.