Vaniljsmörbullar

Vaniljsmörbullar2 Vaniljsmörbullar3

LJUVLIGT GODA VANILJSMÖRBULLAR De är gudomligt saftiga och fyllda med härlig smörkräm. Jag tillsätter lite kardemumma i degen för att själva bullen ska smaka lite extra, men det är frivilligt. Om man inte vill ha det stå skippar man bara kryddan. Fyllningen består av smör, vaniljsocker och strösocker.

Superläckra, härliga Nutellabullar – klicka här för recept!
Superläckra, härliga Nutellabullar – klicka här för recept!
philadelphiabullar
Oerhört saftiga philadelphiabullar – klicka här för länk till receptet!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Vaniljsmörbullar

Ca 30 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 ägg

½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl

Fyllning
75–100 g smör
4 msk vaniljsocker
ca 1 dl florsocker eller strösocker

Garnering
1 ägg
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.

3. Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av vaniljsockret och strösockret eller strösockret.

4. Rulla ihop degplattan till en rulle.

5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.

6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.

8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3. Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av vaniljsockret och florsockret.
3. Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av vaniljsockret och florsockret eller strösockret.
4. Rulla ihop degplattan till en rulle.
4. Rulla ihop degplattan till en rulle.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.

Vaniljsmörbullar4 Vaniljsmörbullar1

Schweizernöttårta

Schweizernöttårta4 Schweizernöttårta6

DRÖMGOD, LÄTTGJORD TÅRTA En ljuvlig kladdkakebotten med grovhackad schweizernöt på toppen – en perfekt, underbar kombination. De nötiga chokladen ger ett litet tuggmotstånd och gudomligt god smak. En mycket lättgjord, lyxig och galet god dessert, kalastårta eller fikabröd!

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Schweizernöttårta

Ca 12 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
¾ dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
1 ¾ dl vetemjöl
3 ägg

Fyllning
200 g schweizernötchoklad

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.

3. Hacka chokladen grovt.

4. Strö chokladhacket över smeten.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–28 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra över florsocker före servering. Servera gärna med vispgrädde eller glass.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet. Pudra över florsocker före servering.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet. Pudra över florsocker före servering.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
3. Hacka chokladen grovt.
3. Hacka chokladen grovt.
4. Strö chokladhacket över smeten.
4. Strö chokladhacket över smeten.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–28 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–28 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra över florsocker före servering. Servera gärna med glass eller lättvispad grädde.

Schweizernöttårta7

Schweizernöttårta2 Schweizernöttårta5 Schweizernöttårta3 Schweizernöttårta1

Snabbt fiberbröd

snabbtfiberbröd4snabbtfiberbröd1

SNABBT FIBERBRÖD SOM INTE BEHÖVER INTE JÄSA Det här brödet går fort att slänga ihop och innehåller massor av fibrer! Ett superbra recept som enkelt kan bakas när som helst. Brödet innehåller bikarbonat och behöver inte jäsa. Obs! Fröna i degen kan bytas ut mot valfria sorter. Solroskärnorna kan få en lite grönaktig färg under gräddning, men det är inte farligt utan bara en kemisk reaktion som sker ihop med bikarbonaten.

Tips! Tillsätt gärna torkade aprikoser i degen!

Snabbt fiberbröd

8–12 bröd (beroende på storlek)

3 dl havregryn
6 dl rågsikt
1 dl linfrön (eller en blandning av valfria frön)
1 ½ dl solroskärnor
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
4 dl filmjölk 

Garnering
solrosfrön (eller andra valfria frön)

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt filmjölken och rör om till en kladdig deg.

2. Tryck ut degen i en ugnsform, ca 20 x 28 cm, klädd med bakplåtspapper.

3. Strö över solrosfrön (eller andra valfria frön).

4. Grädda brödet mitt i ugnen i 30–35 min. Låt det svalna i formen. Skär det i rutor när det svalnat.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt filmjölken och rör om till en kladdig deg.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt filmjölken och rör om till en kladdig deg.
2. Tryck ut degen i en ugnsform, ca 20 x 28 cm, klädd med bakplåtspapper.
2. Tryck ut degen i en ugnsform, ca 20 x 28 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Strö över solrosfrön (eller andra valfria frön).
3. Strö över solrosfrön (eller andra valfria frön).
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 30–35 min. Låt det svalna i formen. Skär det i rutor när det svalnat.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 30–35 min. Låt det svalna i formen. Skär det i rutor när det svalnat.

snabbtfiberbröd5 snabbtfiberbröd2 snabbtfiberbröd3

Mördegsinbakad äppelpaj

mördegsinbakadäppelpaj11 mördegsinbakadäppelpaj16 mördegsinbakadäppelpaj14

Snabbaste äppelpajen med en god mördeg som blir både knaprig och spröd under gräddningen. En lyxig, storfavorit som är enkel och går fort att baka. Den innehåller ingredienser man oftast har hemma vilket gör att man kan bjuda på fika när man får oväntat besök eller blir sugen.

Tips!
Den hackade sötmandeln på toppen ger en god, knaprig smak. Det går bra att byta ut de mot hasselnötter, hackade solroskärnor eller pärlsocker.

Ljuvligt god, smulig äppel- & chokladpaj – klicka här för recept!
Ljuvligt god, smulig äppel- & chokladpaj – klicka här för recept!

Mördegsinbakad äppelpaj

6–8 bitar

Mördeg
100 g smör, rumsvarmt
2 msk strösocker

1 nypa salt
2 ¼ dl vetemjöl

Fyllning
2 äpplen
1–2 msk strösocker 
kanel

Garnering
20 g sötmandel, hackad

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smöret med strösocker, salt och vetemjöl till en deg.

2. Kavla ut degen till en rektangel, ca 3–4 mm tunn på ett bakplåtspapper.

3. Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor.

4. Lägg äppelklyftorna i en tät rad i mitten på degen.

5. Strö strösocker och kanel över äpplena.

6. Vik högra kanten över äpplena (vik med bakplåtspapperet och drag sedan bort det så går degen inte sönder så lätt).

7. Vik den vänstra degkanten över den högra (vik med bakplåtspapperet och drag sedan bort det).

8. Vänd på rullen så degskarvarna ligger nedåt. Strö över sötmandeln.

9. Gräddan pajen mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna på plåten. Servera den gärna med vaniljsås, vispgrädde eller vaniljglass.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smöret med strösocker, salt och vetemjöl till en deg.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smöret med strösocker, salt och vetemjöl till en deg.
2. Kavla ut degen till en rektangel, ca 3–4 mm tunn på ett bakplåtspapper.
2. Kavla ut degen till en rektangel, ca 3–4 mm tunn på ett bakplåtspapper.
3. Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor.
3. Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor.
4. Lägg äppelklyftorna i en tät rad i mitten på degen.
4. Lägg äppelklyftorna i en tät rad i mitten på degen.
5. Strö strösocker och kanel över äpplena.
5. Strö strösocker och kanel över äpplena.
6. Vik högra kanten över äpplena (vik med bakplåtspapperet och drag sedan bort det så går degen inte sönder så lätt).
6. Vik högra kanten över äpplena (vik med bakplåtspapperet och drag sedan bort det så går degen inte sönder så lätt).
7. Vik den vänstra degkanten över den högra (vik med bakplåtspapperet och drag sedan bort det).
7. Vik den vänstra degkanten över den högra (vik med bakplåtspapperet och drag sedan bort det).
8. Vänd på rullen så degskarvarna ligger nedåt. Strö över sötmandeln.
8. Vänd på rullen så degskarvarna ligger nedåt. Strö över sötmandeln.
10. Gräddan kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna på plåten. Servera den gärna med vaniljsås, vispgrädde eller vaniljglass.
9. Gräddan pajen mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna på plåten. Servera den gärna med vaniljsås, vispgrädde eller vaniljglass.

mördegsinbakadäppelpaj15 mördegsinbakadäppelpaj12 mördegsinbakadäppelpaj10 mördegsinbakadäppelpaj13 mördegsinbakadäppelpajutvald

Segmjuk äppelkaka

segmjukäppelkaka10 segmjukäppelkaka9

En mycket lättbakad äppelkaka med fantastiskt goda segmjuka, frasiga kanter som bakas utan bakpulver. Den är så enkel att baka, med få ingredienser – och så gudomligt god. En perfekt kombination.

Denna kaka slänger man snabbt ihop, men bara för den är lättgjord är den inte mindre god. Tvärtom så är det en riktig favorit som verkligen uppskattas och är omtyckt! Det enkla är det godaste!

Tips! Det går lika bra att göra kakan i en smord pajform eller en fyrkantig form. Det viktiga är bara att den är ungefär 24 cm i diameter.

Här finns fler läckra, goda recept på äpplen!

Baka en gudomligt god äppelkladdkaka! Klicka här för recept!
Baka en gudomligt god äppelkladdkaka! Klicka här för recept!

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på InstagramFacebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Segmjuk äppelkaka

ca 12 bitar

2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
100 g smör, smält 

Garnering
ca 2 äpplen
kanel och/eller kardemumma
strösocker 

GÖR SÅ HÄR
1.
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Vänd ner vetemjöl och smör och rör om försiktigt till en smet.

2. Häll smeten i en springform, 23–24 cm, smord eller klädd med bakplåtspapper.

3. Skala äpplena och skär dem i klyftor.

4. Lägg ut klyftorna i två cirklar ovanpå smeten. Pudra över kanel och/eller kardemumma och lite strösocker.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45 min. Låt den kallna i formen. Servera den gärna med vaniljsås, glass eller vispgrädde.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Vänd ner vetemjöl och smör och rör om försiktigt till en smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Vänd ner vetemjöl och smör och rör om försiktigt till en smet.
2. Häll smeten i en springform, 23–24 cm, smord eller klädd med bakplåtspapper.
2. Häll smeten i en springform, 23–24 cm, smord eller klädd med bakplåtspapper.
3. Skala äpplena och skär dem i klyftor.
3. Skala äpplena och skär dem i klyftor.
4. Lägg ut klyftorna i två cirklar ovanpå smeten. Pudra över kanel och lite strösocker.
4. Lägg ut klyftorna i två cirklar ovanpå smeten. Pudra över kanel och/eller kardemumma och lite strösocker.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45 min. Låt den kallna i formen. Servera den gärna med vaniljsås, glass eller vispgrädde.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45 min. Låt den kallna i formen. Servera den gärna med vaniljsås, glass eller vispgrädde.

segmjukäppelkaka6 segmjukäppelkaka11 segmjukäppelkaka8 segmjukäppelkaka7