Skärmavbild 2017-03-13 kl. 07.55.19Grova havregrynsfrallor. Grova, men ändå luftiga och saftiga frukostfrallor med havregryn och rågmjöl i degen. Mättande och supergoda!

Tips kalljäsning!
Det går bra att kalljäsa degen. Då kan du hoppa över första jäsningen och baka ut bröden direkt på plåten. Låt dem jäsa på plåten, under bakduk i kylen över natten. Ta fram dem i rumstemperatur 15–30 min före gräddning.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Grova havregrynsfrallor

Ca 20 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm (eller vatten) mjölk gör innanmätet lite mjukare och vatten lite segare
2 dl havregryn
½ dl vetekli (kan uteslutas och ersättas av ½ dl havregryn till)
1 ½ tsk salt
½ dl rapsolja
3 dl fint rågmjöl
7–9 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg (eller vatten) ägg ger en blankare yta
havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och häll i mjölken. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt havregrynen och vetekli och låt blandningen stå och dra i 5 min.

2. Tillsätt salt, rapsolja, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Dela degen i ca 20 bitar och forma dem till runda bollar. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla bröden med uppvispat ägg eller vatten (ägg ger en blandare yta) och strö över havregryn.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem svalna på ett galler.

1. Smula ner jästen i en bunke och häll i mjölken. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt havregrynen och vetekli och låt blandningen stå och dra i 5 min. 2. Tillsätt salt, rapsolja, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

1. Smula ner jästen i en bunke och häll i mjölken. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt havregrynen och vetekli och låt blandningen stå och dra i 5 min. 2. Tillsätt salt, rapsolja, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Dela degen i ca 20 bitar och forma dem till runda bollar. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Dela degen i ca 20 bitar och forma dem till runda bollar. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla bröden med uppvispat ägg eller vatten (ägg ger en blandare yta) och strö över havregryn. 5. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem svalna på ett galler.

4. Pensla bröden med uppvispat ägg eller vatten (ägg ger en blandare yta) och strö över havregryn. 5. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem svalna på ett galler.

Skärmavbild 2017-03-13 kl. 07.55.19