Müslirutor

müslirutor13

müslirutor8

müslirutor15Müsli i brödet gör det extra gott, mättande och smakrikt! Frys gärna in bröden till veckans frukostar. Ta fram och tina önskat antal bröd i mikron så smakar det som nybakat!

Tips!
Baka ut degen till vanliga frallor om du vill. Dela degen i 16–20 bitar och rulla dem till runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 min. Grädda mitt i ugnen i 250 grader, 10–12 min.

Nyttiga kesoplätta utan mjöl! Klicka här för recept!
Nyttiga kesoplätta utan mjöl! Klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

Müslirutor

Ca 12 st

25 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
2 msk rapsolja
1 ½ tsk salt
3 dl müsli, valfri sort
11–12 dl vetemjöl 

Garnering
müsli

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt och müsli och rör om. Blanda ner mjölet, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

2. Tryck ut degen i en långpanna, ca 25 x 35 cm klädd med bakplåtspapper (en vanlig ugnsplåt går också bra) med mjölade händer.

3. Skär degen i rutor, ca 12 st med en degskrapa eller kniv. Låt det jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla brödrutorna med vatten. Strö över müsli.

5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 20 min. Låt det svalna i formen.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt och müsli och rör om. Blanda ner mjölet, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt och müsli och rör om. Blanda ner mjölet, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Tryck ut degen i en långpanna, ca 25 x 35 cm klädd med bakplåtspapper (en vanlig ugnsplåt går också bra) med mjölade händer.
2. Tryck ut degen i en långpanna, ca 25 x 35 cm klädd med bakplåtspapper (en vanlig ugnsplåt går också bra) med mjölade händer.

3. Skär degen i rutor, ca 12 st med en degskrapa eller kniv. Låt det jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla brödrutorna med vatten. Strö över müsli.
4. Pensla brödrutorna med vatten. Strö över müsli.
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 20 min. Låt det svalna i formen.
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 20 min. Låt det svalna i formen.

müslirutor6 müslirutor7 müslirutor8 müslirutor9 müslirutor10 müslirutor11 müslirutor12 müslirutor14 müslirutorutvald

 

 

Frallor med pizzasmak

ostbrödmuffinsform11 ostbrödmuffinsform8

Goda, läckra frallor som passar bra att servera till en god middag, sallad, på buffén eller att ta med på utflykten. De har ett mjukt, lite segt innanmäte och knaprig yta. Testa gärna också mitt recept på supergoda, härliga vitlöksfrallor!

Tips 1!
Vatten i degen ger ett lite segare innanmäte som påminner om baguette. Byt ut vattnet mot mjölk om du vill ha ett mjukare, saftigare innanmäte med mindre luftbubblor. Båda är lika goda, men konsistensen blir lite olika.

Tips 2!

Dubbla degen om ni är många och vill ha fler frallor!

Läckert, underbart gott vitlöksbröd – klicka här för recept!
Läckert, underbart gott vitlöksbröd – klicka här för recept!

Frallor med pizzasmak

Ca 16 st

¼ pkt jäst (12 gram)
2 dl vatten, fingervarmt
1 msk rapsolja
2 tsk torkad oregano
¾ tsk salt
4–5 dl vetemjöl
ca 75 g ost, grovt riven 

Garnering
oregano

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, oregano, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Knåda sist i osten. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Dela degen i ca 16 bitar. Forma runda bollar och lägg dem i muffinsformar av porslin (behöver mjölas) eller papper. Ställ formarna på en ugnsplåt. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla bröden med vatten.

4. Strö över oregano.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–10 min. Håll koll på dem mot slutet av gräddningen för det går snabbt på slutet i den höga ugnsvärmen. Låt bröden svalna på ett galler.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, oregano, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Knåda sist i osten. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, oregano, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Knåda sist i osten. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Dela degen i ca 16 bitar. Forma runda bollar och lägg dem i muffinsformar av porslin (behöver mjölas) eller papper. Ställ formarna på en ugnsplåt. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Dela degen i ca 16 bitar. Forma runda bollar och lägg dem i muffinsformar av porslin (behöver mjölas) eller papper. Ställ formarna på en ugnsplåt. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Dela degen i ca 16 bitar. Forma runda bollar och lägg dem i muffinsformar av porslin (behöver mjölas) eller papper. Ställ formarna på en ugnsplåt. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Dela degen i ca 16 bitar. Forma runda bollar och lägg dem i muffinsformar av porslin (behöver mjölas) eller papper. Ställ formarna på en ugnsplåt. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla bröden med vatten.
4. Pensla bröden med vatten.
5. Strö över oregano.
5. Strö över oregano.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–10 min. Håll koll på dem mot slutet av gräddningen för det går snabbt på slutet i den höga ugnsvärmen. Låt bröden svalna på ett galler.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–10 min. Håll koll på dem mot slutet av gräddningen för det går snabbt på slutet i den höga ugnsvärmen. Låt bröden svalna på ett galler.

ostbrödmuffinsform7 ostbrödmuffinsform9 ostbrödmuffinsform10 ostbrödmuffinsform11 ostbrödmuffinsform13

 

Mandelmaränger

mandelmaränger2 mandelmaränger3

ÄLSKADE MARÄNGER! Otroligt spröda, läckra maränger som är gjorda med bara 2 ingredienser: florsocker och äggvita! Sötmandeln på toppen ger dem extra goda och crunchiga. Maränger ska gräddas på låg värme i ugnen, ca 100 grader för att bli spröda, genomgräddade och behålla sin vita färg. Om man gräddar dem på för hög värme blir de gulbruna i färgen. Förvara dem i torrt i en burk med tätslutande lock.

Tips!
Maränger är goda att äta som de är eller som topping på glass eller tårta. Ringla gärna lite smält choklad över dem så blir de extra goda.

Skärmavbild 2016-04-19 kl. 14.12.03
Läcker marängtårta med passionsmosse – klicka här för recept!
Skärmavbild 2016-04-19 kl. 14.26.13
Nyttiga, supergoda dadelbollar utan tillsatt socker – klicka här för recept!

Mandelmaränger

Ca 30 st

3 äggvitor
3 dl florsocker

Garnering
ca 7 sötmandlar, finhackade 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 100 grader. Blanda florsocker och äggvitor i en rymlig rostfri skål. Ställ skålen över ett sjudande vattenbad och vispa massan pösig i ca 5 min.

2. Ta bort skålen från vattenbadet och fortsätt vispa tills smeten är fluffig och fast.

3. Spritsa marängerna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över sötmandel.

4. Grädda marängerna mitt i ugnen i ca 1 ½ tim. Stäng av värmen och låt dem stå kvar och kallna i eftervärmen.

1. Sätt ugnen på 100 grader. Blanda florsocker och äggvitor i en rymlig rostfri skål. Ställ skålen över ett sjudande vattenbad och vispa massan pösig i ca 5 min.
1. Sätt ugnen på 100 grader. Blanda florsocker och äggvitor i en rymlig rostfri skål. Ställ skålen över ett sjudande vattenbad och vispa massan pösig i ca 5 min.
2. Ta bort skålen från vattenbadet och fortsätt vispa tills smeten är fluffig och fast.
2. Ta bort skålen från vattenbadet och fortsätt vispa tills smeten är fluffig och fast.
3. Spritsa marängerna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över sötmandel.
3. Spritsa marängerna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över sötmandel.
4. Grädda marängerna mitt i ugnen i ca 1 ½ tim. Stäng av värmen och låt dem stå kvar och kallna i eftervärmen.
4. Grädda marängerna mitt i ugnen i ca 1 ½ tim. Stäng av värmen och låt dem stå kvar och kallna i eftervärmen.

mandelmaränger4 mandelmaränger5

 

Osötad filmjölkslimpa med rivna morötter

osötadfilmjölkslimpasteg8 osötadfilmjölkslimpasteg9

Enkel, nyttig & snabbgjord bikarbonatlimpa! Den är osötad och fantastiskt god. Och lätt att göra eftersom degen bara tar bara några minuter att röra ihop, den behöver inte knådas och  inte jäsa. Helt suveränt! 🙂

Osötad bröd utan tillsatt socker eller sirap! Många gånger innehåller filmjölkslimpa en ganska stor mängd sirap, men inte den här! Perfekt om man vill minska på sockermängden. Den är supergod de nyttiga morötter i degen gör den extra saftig.

Nyttiga, mjölfria havregrynsfrallor – klicka här för recept!
Nyttiga, mjölfria havregrynsfrallor – klicka här för recept!

Osötad filmjölkslimpa med rivna morötter

1 st

3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl linfrön
ca 50 g morötter, fint rivna
4 ½ dl filmjölk 

Garnering
vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

2. Riv morötterna fint.

3. Tillsätt filmjölk och rivna morötter bland de torra ingredienserna och rör ihop allt till en kladdig smet.

4. Häll upp smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö lite vetemjöl på ytan.

5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. (Öppna och stäng luckan snabbt så inte värmen åker ut). Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat innan du skär den i skivor.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Riv morötterna fint.
2. Riv morötterna fint.
3. Tillsätt filmjölk och rivna morötter bland de torra ingredienserna och rör ihop allt till en kladdig smet.
3. Tillsätt filmjölk och rivna morötter bland de torra ingredienserna och rör ihop allt till en kladdig smet.
4. Häll upp smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö lite vetemjöl på ytan.
4. Häll upp smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö lite vetemjöl på ytan.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. (Öppna och stäng luckan snabbt så inte värmen åker ut). Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat innan du skär den i skivor.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. (Öppna och stäng luckan snabbt så inte värmen åker ut). Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat innan du skär den i skivor.

osötadfilmjölkslimpasteg6 osötadfilmjölkslimpasteg7osötadfilmjölkslimpasteg10 osötadfilmjölkslimpasteg11

 

Mördegsinbakad hallonpaj

mördegsinbakadhallonpaj10 mördegsinbakadhallonpaj13

Snabbaste hallonpajen med en härlig mördeg som blir underbart knaprig och spröd under gräddningen. Så himla god – jag älskar den!

En lyxig, storfavorit som är enkel och går fort att göra. Den innehåller ingredienser man oftast har hemma vilken vilket gör att man kan slänga ihop den snabbt om man vill bjuda på fika när man får oväntad besök eller blir sugen.

Tips!
Den hackade sötmandeln på toppen ger en god, knaprig smak. De kan uteslutas helt eller bytas ut mot hackade hasselnötter, solroskärnor  eller pärlsocker.

Snabb äppelkaka – supergod! Klicka här för recept!
Snabb äppelkaka – supergod! Klicka här för recept!

Mördegsinbakad hallonpaj

6–8 bitar

100 g smör, rumsvarmt
2 msk strösocker 
1 nypa salt
2 ¼ dl vetemjöl 

Fyllning
ca 200 g hallon, frysta eller färska
strösocker 

Garnering
20 g sötmandel, hackad

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smöret med strösocker, salt och vetemjöl till en deg.

2. Kavla ut degen till en rektangel, ca 3–4 mm tunn på ett bakplåtspapper.

3. Lägg hallonen i en ca 8 cm bred längd i mitten på degen.

4. Strö strösocker över hallonen.

5. Vik högra kanten över äpplena (vik med bakplåtspapperet och drag sedan bort det så går degen inte sönder så lätt).

6. Vik den vänstra degkanten över den högra (vik med bakplåtspapperet och drag sedan bort det).

7. Vänd på rullen så degskarvarna ligger nedåt. Strö över sötmandeln.

8. Gräddan pajen mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna på plåten. Servera den gärna med vaniljsås, vispgrädde eller vaniljglass.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smöret med strösocker, salt och vetemjöl till en deg.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smöret med strösocker, salt och vetemjöl till en deg.
2. Kavla ut degen till en rektangel, ca 3–4 mm tunn på ett bakplåtspapper.
2. Kavla ut degen till en rektangel, ca 3–4 mm tunn på ett bakplåtspapper.
3. Lägg hallonen i en ca 8 cm bred längd i mitten på degen.
3. Lägg hallonen i en ca 8 cm bred längd i mitten på degen.
4. Strö strösocker över hallonen.
4. Strö strösocker över hallonen.
5. Vik högra kanten över äpplena (vik med bakplåtspapperet och drag sedan bort det så går degen inte sönder så lätt).
5. Vik högra kanten över äpplena (vik med bakplåtspapperet och drag sedan bort det så går degen inte sönder så lätt).
6. Vik den vänstra degkanten över den högra (vik med bakplåtspapperet och drag sedan bort det).
6. Vik den vänstra degkanten över den högra (vik med bakplåtspapperet och drag sedan bort det).
7. Vänd på rullen så degskarvarna ligger nedåt. Strö över sötmandeln.
7. Vänd på rullen så degskarvarna ligger nedåt. Strö över sötmandeln.
8. Gräddan pajen mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna på plåten. Servera den gärna med vaniljsås, vispgrädde eller vaniljglass.
8. Gräddan pajen mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna på plåten. Servera den gärna med vaniljsås, vispgrädde eller vaniljglass.

mördegsinbakadhallonpaj9 mördegsinbakadhallonpaj11 mördegsinbakadhallonpaj12