2. Rita ögon och mun på mandarinerna med en svart, vattenfast penna. Googla gärna fram bilder på Internet för att hitta mallar du kan titta på och rita efter. Det är lättare att rita tydliga fina kanter med en smal penna. Använd eventuellt en tjockare penna när du färglägger.
Tips! Man kan rita mallar som man klipper ut och ritar efter.
Tips för att lyckas med småkakorna: knåda aldrig en kakdeg!
– Knåda aldrig en vanlig kakdeg. Om den bearbetas för länge utvecklas glutentrådarna i mjölet och kakorna blir hårda och sega. Rör bara snabbt ihop ingredienserna till en deg, inte mer! Då blir kakorna spröda i konsistensen. (Alltså tvärtemot när man bakar bröd och bullar – då ska man knåda degen länge så glutentrådarna blir starka).
300 g blandade frysa bär, t ex jordgubbar, hallon, blåbär, svarta vinbär, röda vinbär 1 banan ca 2 dl Yoghurt Alpro mild & creamy naturell (eller med Alpros kokos eller blåbärssmak)
GÖR SÅ HÄR
1. Skär bananen i bitar och lägg dem tillsammans med de andra bären i en mixer.
2. Mixa alla bären. Tillsätt yoghurt, lite i taget tills smoothien är lagom i konsistensen. Drick den med sugrör eller ät med sked direkt när den är klar.
Ljuvligt gott skumgodis som är enkelt att göra själv. Det är roligt att bjuda vänner och bekanta på hemgjorda marshmallows för alla blir alltid lika förvånade över att man enkelt kan göra sådana själv. Färga dem gärna i olika färger med hushållsfärg!
Smet 1 1 ¼ dl vatten 1 ¼ dl vit sirap 5 dl strösocker
Smet 2 2 ½ msk gelatinpulver 1 ¼ dl vatten, kallt
Smet 3 2 äggvitor 1 tsk vaniljsocker
några droppar hushållsfärg av valfri kulör
GÖR SÅ HÄR
1. Klä en långpanna, ca 26 x 32 cm, med bakplåtspapper och pudra med florsocker så att smeten inte fastnar.
2. Smet 1: Blanda vatten, sirap och strösocker och i en kastrull. Koka blandningen tills den är 122–124 grader. Använd en termometer.
3. Smet 2: Häll gelatinpulver och vattnet i en bunke och vispa det vitt och fluffigt med en elvisp.
4. Smet 3: Vispa äggvitorna fluffiga i en annan bunke. Man ska kunna vända på skålen utan att smeten glider ur den. Tillsätt därefter vaniljsockret och rör om. Om man tillsätter det tidigare kan det bli beskt.
5. Häll den varma sockerblandningen (smet 1)i bunken med gelatinet (smet 2). Vispa på hög hastighet tills den blir riktigt tjock, vit och glänsande. Tillsätt äggvitorna (smet 3)och fortsätt vispa kraftigt tills du fått en seg och riktigt fluffig, vit smet. Tillsätt några droppar hushållsfärg (karamellfärg) av valfri färg i slutet av vispningen. Om man inte vill ha dem färgade hoppar man över hushållsfärgen.
6. Bred ut smeten i formen med en slickepott. Pudra florsocker ovanpå och täck formen med aluminiumfolie. Låt den stå i rumstemperatur i ca 5–8 tim.
7. Vänd på kakan i formen och drag bort bakplåtspapperet. Klipp kakan i fyrkanter med en sax.
8. Doppa kanterna på godisbitarna i florsocker. Förvara godisbitarna i en burk med tätslutande lock.
Saftiga, goda frukostfrallor bakade helt utan mjöl. Istället innehåller degen havregryn som man enkelt mixar till en fint havremjöl i en mixer eller köksmaskin med knivar. Frallorna behöver inte jäsa och tar bara 15–20 min att göra!
Tips! Använda rent havre om du inte kan äta vanliga havregryn pga glutenintolerans.