Mjölfria havregrynsfrallor

 

mjölfriahavregrynsfrallor9 mjölfriahavregrynsfrallor11

Saftiga, goda frukostfrallor bakade helt utan mjöl. Istället innehåller degen havregryn som man enkelt mixar till en fint havremjöl i en mixer eller köksmaskin med knivar. Frallorna behöver inte jäsa och tar bara 15–20 min att göra!

Kesobröd utan mjöl – supergott! Klicka här för recept!
Kesobröd utan mjöl – supergott! Klicka här för recept!

Mjölfria havregrynsfrallor

12 st

7 dl havregryn (mixa dem till mjöl)
1 ½ tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 ägg
2 ½ dl filmjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Mixa 7 dl havregryn till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.

2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.

3. Blanda de mixade havregrynen, bikarbonat och salt i en bunke. Tillsätt äggen och filmjölk och rör ihop allt till en kladdig deg.

4. Klicka ut 12 frallor med en sked på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper.

5. Grädda frallorna mitt i ugnen ca 10–11 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Sätt ugnen på 250 grader. Mixa 7 dl havregryn till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
1. Sätt ugnen på 250 grader. Mixa 7 dl havregryn till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.
2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.
3. Blanda de mixade havregrynen, bikarbonat och salt i en bunke. Tillsätt äggen och filmjölk och rör ihop allt till en kladdig deg.
3. Blanda de mixade havregrynen, bikarbonat och salt i en bunke. Tillsätt äggen och filmjölk och rör ihop allt till en kladdig deg.
4. Klicka ut 12 frallor med en sked på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper.
4. Klicka ut 12 frallor med en sked på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper.
5. Grädda frallorna mitt i ugnen ca 10–11 min. Låt dem svalna på plåten.
5. Grädda frallorna mitt i ugnen ca 10–11 min. Låt dem svalna på plåten.

mjölfriahavregrynsfrallor6 mjölfriahavregrynsfrallor7 mjölfriahavregrynsfrallor10 mjölfriahavregrynsfrallor8

 

 

De mest googlade bakverken

chiakanelb

De mest googlade bakverken 2015

Varje år listar sökmotorn Google de ord som ökat mest i sökväg under året. Inom bakning är semmelwrapen  populärast. På andra plats kom chiapuddning. Och på sjunde plats min goda kanelbullekladdkaka :-)!

1. Semmelwrap

2. Chiapudding

3. Vulkanpizza

4. Korv stroganoff

5. Kefir (mjölkprodukt)

6. Äppelrosor

7. Kanelbullekladdkaka

8. Njurtapp

9. Kalvbräss

10. Rysk kolasås

Kladdkaka deluxe

kladdkaka-deluxe5 kladdkaka-deluxe8

En helt otroligt god och kladdig kladdkaka med extra mycket smet! Den kan passar att serveras på vilket kalas som helst – både finare middagar, barnkalas, fikabröd till kaffet eller som lördagsmys framför tv:n. Kladdkakan innehåller en stor sats kladdkakesmet som gör bitarna extra höga och att den räcker till fler. Otroligt god och härligt kladdig! Servera gärna med en klick grädde eller vaniljglass.

Vit chokladkladdkaka med hallongrädde – ljuvligt god. Klicka här för recept!
Vit chokladkladdkaka med hallongrädde – ljuvligt god. Klicka här för recept!
Amerikansk mjölkchokladcookie – fantastiskt god! Klicka här för recept!
Amerikansk mjölkchokladcookie – fantastiskt god! Klicka här för recept!

Kladdkaka deluxe

12–15 bitar

200 g smör, smält
5 dl strösocker
1 dl kakao
2 krm flingsalt (eller 1 krm vanligt salt)
1 msk vaniljsocker
4 ägg
3 dl vetemjöl

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker). Rör om ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos).

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. (Gräddningen är lite längre än en vanlig kladdkaka eftersom den innehåller mer smet. Låt den kallna i formen. Pudra florsocker över kakan före servering.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Rör ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker). Rör om ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos).
2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos).
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. (Gräddningen är lite längre än en vanlig kladdkaka eftersom den innehåller mer smet. Låt den kallna i formen. Pudra florsocker över kakan före servering.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. (Gräddningen är lite längre än en vanlig kladdkaka eftersom den innehåller mer smet. Låt den kallna i formen. Pudra florsocker över kakan före servering.

kladdkaka-deluxe4 kladdkaka-deluxe3 kladdkaka-deluxe6 kladdkaka-deluxe2 kladdkaka-deluxe kladdkaka-deluxe7

 

Filmjölkslimpa utan mjöl

mjölfrihavregrynslimpa10 mjölfrihavregrynslimpa2 mjölfrihavregrynslimpa7

Nyttigt, mjölfri limpa! Oerhört saftig & god limpa bakad med havregryn (helt utan vanligt mjöl). 5 dl av havregrynen mixas till en mjöl i t ex en matberedare eller mixer med knivar. En mixerstav funkar också, men tar lite längre tid.

Havregryn är naturligt glutenfria, men eftersom de behandlas i maskiner där det kan finnas spår av gluten så kan man inte garantera att vanliga havregryn är glutenfria. Dock tål många glutenintoleranta dessa ”vanliga” gryn ändå. Men man kan dock köpa ”ren havre” av t ex märket Semper. Dessa gryn är garanterad glutenfria. Vissa glutenintoleranta tål ändock inte rent havre  och då kan man byta ut havregrynen mot glutenfri mix, mandelmjöl eller bovetemjöl (totalt ca 5 dl om man tar bort alla havregryn i detta recept eftersom havregrynen väger mindre än mjöl).

Tips! Om du använder havregrynsmjöl istället för att mixa: 5 dl havregryn = 4 1/2 dl havremjöl

Kesofrölimpa utan mjöl – klicka här för recept!
Kesofrölimpa utan mjöl – klicka här för recept!

Filmjölkslimpa utan mjöl

1 st

5 dl havregryn (mixa dem till mjöl)
2 dl havregryn som inte mixas
2 tsk bikarbonat
1 ¼ tsk salt
1 dl linfrön
¾ dl sesamfrön
2 ägg
3 ½ dl filmjölk 

Garnering
ev. havregryn
ev. sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa 5 dl havregryn till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.

2. Blanda de mixade havregrynen, havregryn, bikarbonat, salt, linfrön och sesamfrön i en bunke.

3. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.

4. Tillsätt äggen och filmjölken. Blanda ihop alla ingredienserna till en kladdig smet.

5. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö ev. över lite havregryn.

6. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 1 timme.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa 5 dl havregryn till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa 5 dl havregryn till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
2. Blanda de mixade havregrynen, havregryn, bikarbonat, salt och linfrön i en bunke.
2. Blanda de mixade havregrynen, havregryn, bikarbonat, salt och linfrön i en bunke.
3. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.
3. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.
4. Blanda ihop alla ingredienserna till en kladdig smet. Strö ev. över lite havregryn.
4. Blanda ihop alla ingredienserna till en kladdig smet. Strö ev. över lite havregryn.
5. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
5. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
6. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 1 timme.
6. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 1 timme.

mjölfrihavregrynslimpa7 mjölfrihavregrynslimpa5 mjölfrihavregrynslimpa9 mjölfrihavregrynslimpa4 mjölfrihavregrynslimpa3

Lindas bakskolas nyttiga mikrochokladkaka

mikrochokladkaka10mikrochokladkaka9

När sötsuget sätter in är den här kakan perfekt att göra! Den tar drygt 1 minut att göra i mikron och innehåller bara ägg, banan och kakao. Den har en mjuk härlig konsistens, god chokladsmak och mättar bra. Perfekt när man är sötsugen, men vill vara nyttig! Min 6-åriga dotter åt kakan med god aptit och passar barn och vuxna lika bra.

Tips! 
Servera gärna chokladkakan med bär, t ex hallon, blåbär eller jordgubbar. Supergott och hälsosamt!

kesobröd

Kesobröd utan mjöl – ljuvligt gott! Klicka här för recept!

Nyttig, sockerfri kiwiglass –klicka här för recept!
Nyttig, sockerfri kiwiglass –klicka här för recept!

Lindas bakskolas nyttiga mikrochokladkaka

2 portioner

1 banan (normalstor)
1 ägg
2 msk kakao
ev. 1 nypa salt 

Garnering
kokos
ev. hallon

GÖR SÅ HÄR

1. Bryt bananen i bitar och blanda den med ägg och kakao. Tillsätt ev. en nypa salt för att framhäva smaken.

2. Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer eller i en mixer med knivar, till en slät smet.

3. Häll smeten i två mindre skålar, ca 12 cm i diameter (eller i en större). Strö över kokos.

4. Kör en skål i taget i mikron på högsta värmen i 1–1 ½ minut. Stäng av värmen (om formen har låg kant) och det håller på att koka över. Sätt på värmen direkt när smeten sjunkit ner igen. Kör den inte för länge för då blir kakan för fast och hård i konsistensen. Servera gärna med bär, t ex hallon, blåbär eller jordgubb.

1. Bryt bananen i bitar och blanda den med ägg och kakao. Tillsätt ev. en nypa salt för att framhäva smaken.
1. Bryt bananen i bitar och blanda den med ägg och kakao. Tillsätt ev. en nypa salt för att framhäva smaken.
2. Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer eller i en mixer med knivar, till en slät smet.
2. Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer eller i en mixer med knivar, till en slät smet.
3. Häll smeten i två mindre skålar, ca 12 cm i diameter (eller i en större). Strö över kokos.
3. Häll smeten i två mindre skålar, ca 12 cm i diameter (eller i en större). Strö över kokos.
4. Kör en skål i taget i mikron på högsta värmen i 1–1 ½ minut. Stäng av värmen (om formen har låg kant) och det håller på att koka över. Sätt på värmen direkt när smeten sjunkit ner igen. Kör den inte för länge för då blir kakan för fast och hård i konsistensen. Servera gärna med bär, t ex hallon, blåbär eller jordgubb.
4. Kör en skål i taget i mikron på högsta värmen i 1–1 ½ minut. Stäng av värmen (om formen har låg kant) och det håller på att koka över. Sätt på värmen direkt när smeten sjunkit ner igen. Kör den inte för länge för då blir kakan för fast och hård i konsistensen. Servera gärna med bär, t ex hallon, blåbär eller jordgubb.

mikrochokladkaka5 mikrochokladkaka6 mikrochokladkaka8 mikrochokladkaka7