Svar: Många vanliga bröd- & bullrecept innehåller 50 g jäst och 5 dl degvätska. Då brukar degen jäsa 2 x 30–45 min. Snabbare än så bör degen inte jäsa om man vill ha ett saftigt & luftigt bröd.
Det går dock bra att halvera mängden jäst till 25 gram utan problem, men då bör man öka den första jäsningen till 50–60 min eller kanske ännu längre. Det är alltid svårt att säga en exakt jästid. Det bästa är att man lär sig hur degen ska se ut och kännas i konsistensen när den är färdigjäst. Den andra jäsningen kan vara något kortare, 30–40 min.
Ett bra riktmärke för att se när degen är färdigjäst är när den nått ungefär sin dubbla storlek och känns elastisk på ytan när man trycker på den.
– Nackdelen med att använda en stor mängd jäst för snabbare jäsning är att degen kan ta smak av den och att degen kan bli överjäst och säcka ihop.
– Fördelen med att jäsa degen längre tid med mindre jäst är att smakerna i mjölet utvecklas bättre.
MAKALÖST GODA PIROGER
Inbakade piroger fyllda med smält ost & skinka! De kan fyllas med det mesta och går bra att frysa in. Servera dem till en sallad, på buffén eller ta med på utflykten. Ät dem gärna direkt när de är nygräddade, då är de som allra godast. De går bra att frysa in och ta fram vid behov.
25 g jäst 1 ½ dl mjölk, fingervarm 1 ½ dl vatten, fingervarmt 1 tsk salt 2 msk rapsolja 1 ägg 7–9 dl vetemjöl
Fyllning 200–300 g ost, riven ca 200 g skinka, skuren i bitar ev. oregano
Garnering (kan uteslutas) ägg
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, ägg och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i 10–14 bitar. Kavla ut dem till rundlar, ca ½ cm tunna, på ett mjölat bakbord.
3. Lägg riven ost & skinka i en hög mitt på rundeln. Strö ev. över oregano.
4. Vik ena sidan över fyllningen till en halvmåne.
5. Nyp ihop kanterna ordentligt och nagga med en gaffel.
6. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla pirogerna med uppvispat ägg (kan uteslutas).
8. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Håll koll så att de inte bränns på ytan.
Hemgjord pizza med den allra godaste pizzabottnen! Ett väl beprövat recept som ger en superläcker, perfekt brödbotten. Fyllningen kan du variera helt efter eget behov!
¼ pkt jäst 2 ½ dl vatten, fingervarmt 1 tsk salt 1 msk rapsolja 6–7 dl vetemjöl
Fyllning (eller valfri fyllning) 2–3 msk pizzasås, färdig eller hemgjord ca 200 ost, riven ca 150 g skinka, skuren i bitar
ev. cocktailtomater oregano
Garnering ev. ruccola
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Kavla ut degen till en rundel, ½–1 cm tjock, på ett bakplåtspapper. (Eller dela degen i två bitar och kavla ut två mindre rundlar). Låt kanterna vara något tjockare.
3. Lägg bakplåtspappret med rundeln på en ugnsplåt. Bred ut pizzasåsen på degen. Strö över skinka, riven ost, cocktailtomater och oregano (eller valfri fyllning). Låt pizzan jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
4. Grädda pizzan mitt i ugnen i 10–13 min (något kortare tid om du gör två mindre pizzor). Håll koll så att den inte bränns på ytan.
5. Lägg några ruccolablad på pizzan före servering.
Saftiga, supergoda frallor fyllda med ost och tacoköttfärs. Perfekta att äta till lunch, mellis, på buffén eller till en sallad. Frys in och ta fram vid behov eller ät dem nybakade då de är som allra godast. Om du fryser in dem är det gott att värma upp dem försiktigt i mikron så osten smälter lite (inte för länge för då kan brödet bli segt och torrt).
Tacobullar
Ca 16 st
½ pkt jäst 2 dl vatten, fingervarmt
2 dl mjölk, fingervarm 1 ½ tsk salt 1 msk rapsolja 10–12 dl vetemjöl
Fyllning 200–250 g tacoköttfärs (färdigstekt) 200–250 g ost, riven
Garnering 1 ägg, uppvispat
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i ca 16 bitar och rulla dem till bollar.
3. Tryck ut bollarna till rundlar, ca 10 cm i diameter.
4. Lägg köttfärs och riven ost på rundlarna.
5. Nyp ihop rundlarna till bollar.
6. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Ett lyxigt, fantastiskt gott & matigt bröd som är fyllt med ost, skinka, tomat och ruccola. Gott på buffén, picknicken eller som tilltugg till fördrinken. Den är allra godast nygräddad. Om du vill frysa in en bit av brödet så gör det direkt när den svalnat. Ta fram och tina den försiktigt i mikron och ät den ljummen.
Tips! Gör en halv sats deg om du bara vill göra en längd.
Pizzarulle
2 st
25 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja eller olivolja
1 ½ tsk salt
10–11 dl vetemjöl
Fyllning
ca 200 g skinka
ca 300 g ost, riven eller 300 g mozzarella cocktailtomater ruccola
Garnering ägg flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med vattnet. Tillsätt rapsolja, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två delar. Lägg den ena biten i kylen. Kavla ut ena biten till en rektangel, ½–1 cm tjock på ett mjölat bakbord.
3. Lägg ut ost, skinka, tomater och ruccola i en rad i mitten på degen.
4. Vik den högra degsidan över fyllningen.
5. Skär vänstra sidan i ca 2 cm breda flikar.
6. Vik flikarna över degen och fäst ändarna under rullen.
7. Lägg degrullen på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. (Ta fram den andra degbiten ur kylen och upprepa punkt 2–6). Sätt ugnen på 250 grader.
8. Pensla längden med uppvispat ägg och strö över flingsalt.
9. Grädda brödet mitt i ugnen i 20–25 min. Sänk värmen till 230 grader när du sätter in brödet.