Knaprig Daim i glassen är fantastiskt gott – en superbra kombination till den krämiga glassen! Både barn och vuxna älskar denna glass och den gör succé både på finare middagar och på barnkalas! Lyxig, läcker, krämig glass med bara 3 ingredienser.
2. Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda ordentligt.
3. Skär Daimen i mindre bitar. Blanda ner dem i glassmeten (spar lite till garnering).
4. Häll glassmeten i en skål eller avlång form, ca 1 ½ liter eller portionera den i mindre skålar. Strö över Daimhacket som är kvar. Täck glassen med plast och ställ den i frysen tills den är genomfryst. Ta fram glassen en stund före servering.
1. Vispa grädden fluffig i en skål.2. Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda ordentligt.3. Skär Daimen i mindre bitar. Blanda ner dem i glassmeten (spar lite till garnering).4. Häll glassmeten i en skål eller avlång form, ca 1 ½ liter eller portionera den i mindre skålar. Strö över Daimhacket som är kvar. Täck glassen med plast och ställ den i frysen tills den är genomfryst. Ta fram glassen en stund före servering.
LJUVLIGT GOTT! Krabbelurer, pösplättar, skrabbelucker, kaffeplättar eller snoobelurer som de också kallas smakar allra bäst nygräddade! Servera dem gärna med mosade bär, lättvispad grädde eller sylt. Krabbelurer är som en blandning mellan plättar och muffins. Lite kompaktare än plättar, men ändå väldigt mjuka, och härliga. De är goda till mellis, lunch, på barnkalas eller varför inte på helgfrukosten.
3 ägg 1 dl strösocker 1 ½ tsk bakpulver 1 nypa salt 5 dl vetemjöl 5 dl mjölk
Garnering ev. florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda bakpulver, salt och vetemjöl och rör ner det ihop med mjölken i äggsmeten. Rör om till en slät smet, men vispa inte länge.
2. Värm upp ett plättjärn och lägg i en klick smör. Häll i smet och grädda på låg värme (eller klicka ut smet i små rundlar i en stor stekpanna). Kontrollera värmen så de inte bränns.
3. Stek krabbelurerna i några minuter på varje sida. Vänd dem när de fått fin färg. Servera gärna plättarna med vispad grädde, mosade bär, äppelmos eller sylt.
4. Hallon: Mosa hallonen med en gaffel. Om du vill kan du strö över lite strösocker, men hallonmoset kan även ätas osötat.
1. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda bakpulver, salt och vetemjöl och rör ner det ihop med mjölken i äggsmeten. Rör om till en slät smet, men vispa inte länge.2. Värm upp ett plättjärn och lägg i en klick smör. Häll i smet och grädda på låg värme (eller klicka ut smet i små rundlar i en stor stekpanna). Kontrollera värmen så de inte bränns.3. Stek krabbelurerna i några minuter på varje sida. Vänd dem när de fått fin färg. Servera gärna plättarna med vispad grädde, mosade bär, äppelmos eller sylt.4. Hallon: Mosa hallonen med en gaffel. Om du vill kan du strö över lite strösocker, men hallonmoset kan även ätas osötat.
Dessa krabbelurer har jag fått inspiration ifrån Brödklaras, en duktig före detta arbetskollega till mig som gjort dessa. Hennes recept fick mig sugen! Jag gjorde dock en variant med mindre socker och en nypa salt. De blev ljuvligt goda och jag kommer göra dem om och om igen för mina barn blev helt galna i dem!
LJUVLIGT GODA PANNKAKOR Amerikanska pannkakor är tjockare och luftigare än vanliga pannkakor eftersom smeten innehåller mindre mjölk, och bakpulver som gör att de tjocknar under gräddningen. De är vanliga till frukost, men kan såklart ätas till vilken måltid som helst. De är allra godast nygräddade! Servera dem gärna med mosade bär eller sylt och vispgrädde.
2 ägg 1 msk strösocker 1 ½ tsk bakpulver 1 krm salt 3 dl vetemjöl 3 dl mjölk
smör att steka i
GÖR SÅ HÄR
1. Vispa upp ägg och strösocker lite luftigt. Blanda bakpulver, salt och vetemjöl och rör ner det ihop med mjölken i äggsmeten. Rör om till en slät smet, men vispa inte länge.
2. Värm upp ett plättjärn och lägg i en klick smör. Häll i smet och grädda på låg värme (eller klicka ut smet i små rundlar i en stor stekpanna). Kontrollera värmen så de inte bränns.
3. Stek plättarna i någon minuter på varje sida. Vänd dem när de fått fin färg. Servera gärna plättarna med vispad grädde, mosade bär, äppelmos eller sylt.
1. Vispa upp ägg och strösocker lite luftigt. Blanda bakpulver, salt och vetemjöl och rör ner det ihop med mjölken i äggsmeten. Rör om till en slät smet, men vispa inte länge.2. Värm upp ett plättjärn och lägg i en klick smör. Häll i smet och grädda på låg värme (eller klicka ut smet i små rundlar i en stor stekpanna). Kontrollera värmen så de inte bränns.3. Stek plättarna i någon minuter på varje sida. Vänd dem när de fått fin färg. Servera gärna plättarna med vispad grädde, mosade bär, äppelmos eller sylt.
LJUVLIGT GOTT! Krabbelurer, pösplättar, skrabbelucker, kaffeplättar eller snoobelurer som de också kallas smakar allra bäst nygräddade! Servera dem gärna med mosade bär, lättvispad grädde eller sylt. Krabbelurer är som en blandning mellan plättar och muffins. Lite kompaktare än plättar, men ändå väldigt mjuka och härliga. De är goda till mellis, lunch, på barnkalas eller varför inte till helgfrukosten.
Dessa krabbelurer innehåller mindre socker än många liknande recept och en nypa salt. De är ljuvligt goda och jag gör dem ofta till mina mina barn som är helt galna i dem!
3 ägg 1 dl strösocker 1 ½ tsk bakpulver 1 nypa salt 5 dl vetemjöl 5 dl mjölk
Garnering ev. florsocker
Jordgubbsmos
100–200 g jordgubbar, färska eller frysta
ev. strösocker
GÖR SÅ HÄR
1. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda bakpulver, salt och vetemjöl och rör ner det ihop med mjölken i äggsmeten. Rör om till en slät smet, men vispa inte länge.
2. Värm upp ett plättjärn och lägg i en klick smör. Häll i smet och grädda på låg värme (eller klicka ut smet i små rundlar i en stor stekpanna). Kontrollera värmen så de inte bränns.
3. Stek krabbelurerna i några minuter på varje sida. Vänd dem när de fått fin färg. Servera gärna plättarna med vispad grädde, mosade bär, äppelmos eller sylt.
4. Jordgubbsmos: Mosa jordgubbarna med en gaffel. Om du vill kan du strö över lite strösocker, men jordgubbsmoset kan även ätas osötat.
1. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda bakpulver, salt och vetemjöl och rör ner det ihop med mjölken i äggsmeten. Rör om till en slät smet, men vispa inte länge.2. Värm upp ett plättjärn och lägg i en klick smör. Häll i smet och grädda på låg värme (eller klicka ut smet i små rundlar i en stor stekpanna). Kontrollera värmen så de inte bränns.3. Stek krabbelurerna i några minuter på varje sida. Vänd dem när de fått fin färg. Servera gärna plättarna med vispad grädde, mosade bär, äppelmos eller sylt.4. Jordgubbsmos: Mosa jordgubbarna med en gaffel. Om du vill kan du strö över lite strösocker, men jordgubbsmoset kan även ätas osötat.
En kladdig superläcker browniebotten med en galet god mjölkchokladkolakräm på toppen! En kaka ”to die for”! Om man vill ha bottnen mindre kladdig kan man grädda den i ca 35 minuter i stället för 26–30 minuter som det står i receptet. Oavsett blir den saftig och riktigt läcker.
Tips! Låt kakan stå i kylen i ca 2 timmar innan servering så bottnen och mjölkchokladkolakrämen stelnar ordentligt. Servera gärna med glass, vispgrädde och färska bär.
Mjölkchokladkolakräm 75 g smör ½ dl strösocker ½ dl ljus sirap 1 msk kakao 1 tsk vaniljsocker 1 ½ dl vispgrädde 200 g mjölkchoklad
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos).
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den kallna i formen. Pudra florsocker över kakan före servering.
4. Mjölkchokladkolakräm: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min.
5. Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i smeten och blanda till en slät smet.
6. Häll chokladkolasmeten över kladdkakan. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bär.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos).3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den kallna i formen. Pudra florsocker över kakan före servering.4. Mjölkchokladkolakräm: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min.5. Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i smeten och blanda till en slät smet.6. Häll chokladkolasmeten över kladdkakan. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bär.Skär kakan i tårtbitar.