En kladdkaka är vansinnigt god, och en nougatkladdkaka är ännu godare! Den är enkel att göra och kommer definitivt ha en rykande åtgång. Nougat hittar du på hyllan bland bakingredienser i livsmedelsbutikerna.
Det går bra att byta ut nougaten mot choklad av valfri sort.
100 g smör 200 g nougat 2 dl strösocker 1 ½ dl vetemjöl 3 msk kakao 1 tsk vaniljsocker 1 nypa salt 2 ägg
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Bryt nougaten i bitar och låt den smälta ihop med smöret på eftervärmen. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i kastrullen. Knäck i äggen och blanda ihop till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 20–22 cm i diameter.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Servera gärna kakan med vispad grädde.
De här citronrutorna med glasyr är bland de godaste kakorna jag vet! De har en fräsch, härlig smak av frisk citron, de är enkla att göra och innehåller enkla ingredienser. Mandelmassan gör kakan oerhört saftig och tillför en svag smak av mandel.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Citronmazarinrutor med glasyr
25–30 bitar
Mjuka, saftiga rutor med en fräsch smak av citron som är toppade med en läcker citronglasyr.
2 ägg 3 ½ dl strösocker 1 citron, rivet skal + 2 msk citronsaft 125 g mandelmassa, riven 2 bittermandlar, malda 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 5 dl vetemjöl 2 dl mjölk 200 g smör, smält
Glasyr 4 dl florsocker 2–3 msk citronsaft
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Riv citronskalet och mandelmassan fint. Blanda ner det i äggsmeten. Blanda malen bittermandel, bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke. Rör ner det i äggsmeten. Tillsätt mjölk och smör. Vispa ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna i formen.
4. Glasyr: Blanda florsocker och saft från citronen till en bredbar glasyr.
5. Skär bort kanterna om du vill ha en snygg kant. Bred glasyren på kakan och låt den stelna innan du skär den i rutor.
Riktigt härliga hålkakor som är saftiga, luftiga och innehåller nyttiga fibrer. Mina fem barn äter allihopa dessa bröd med god aptit och de har alltid en rykande åtgång när de serveras till frukost. Bröden är också goda som mellanmål. Med smör, ett gott pålägg och lite grönsaker mättar de bra och ger energi inför träningarna de ofta ska i väg på före middagen.
Tips!
– Baka en dubbel sats och frys in bröden. Ta fram och tina hålkakorna efter behov.
– Det grova rågmjölet går att byta ut mot fint rågmjöl eller grahamsmjöl.
Kalljäsning!
Ställ in plåten med bröden i kylen över natten för att jäsa (täcker över dem med folie). På morgonen: Sätt på ugnen och ta ut plåten i rumsvärme i ca 15 min. Grädda bröden när ugnen blivit varm.
Fiberrika, saftiga och luftiga rågkakor som gör frukosten till dagens godaste mål.
25 g jäst 4 dl vatten 1 ½ dl havregryn 1 ½ tsk salt 2 msk ljus sirap 2 msk rapsolja 1 ½ dl grovt rågmjöl 7–8 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner havregrynen och låt blandningen stå i ca 5 min.
2. Tillsätt salt, sirap, olja, rågmjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 12 bitar. Rulla dem till bollar med mjölade händer och platta dem till 1–2 cm tjocklek. Gör ett hål i mitten, 2–3 centimeter i diameter.
5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och nagga hål på ytan med en potatissticka. Låt dem jäsa under bakduk i 30–40 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden längst ner i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på plåten.
Brytbröd blir väldigt saftigt, luftigt och gott eftersom bullarna jäser ihop med varandra på plåten. Det är enkelt att göra och räcker till många. Perfekt till kräftskivan, buffén eller en stor middag. Det går också bra att sära på bröden och frysa in dem till frukost.
Det är viktigt att knåda degen länge så glutentrådarna blir starka så bröden jäser upp och blir höga eftersom de bara jäser en gång.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
2. Rulla ut degen till en längd. Dela den i tre delar och skär varje del i 10 bitar. Rulla dem till bollar.
3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i 50–60 min. De ska jäsa ihop med varandra. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla bröden med ägg och strö över sesamfrön, vallmofrön och flingsalt på bröden.
5. Grädda bröden längst ner i ugnen i 10–14 min. Låt dem svalna på plåten.
Bara för att ett bakverk ska vara riktigt gott behöver det inte var komplicerat och jobbigt att baka det. Det här är ett bra exempel på en kaka som är makalöst god och superenkel att göra – en perfekt kombination. Testa gärna att göra kakan med päron eller plommon!
En supersaftig, jättegod äppelkaka som bakas ofta hemma hos mig! Servera gärna med vaniljsås eller en klick glass.