Förvandla kladdkakan till en superläcker bakelse! Baka min fantastiskt goda jordgubbskladdkaka och gör busenkla, men ljuvligt goda bakelser av dem. Det enda du behöver göra är att spritsa en gräddtopp på varje bit – och vips så har du läckra bakelser att bjuda på! Svårare än så behöver det inte vara!
2. Låt kladdkakan kallna. Pudra över florsocker. Skär kakan i 12–15 bitar beroende på hur stora du vill ha dem.
3. Spritsa en gräddtopp på varje bit. Garnera med en jordgubbsbit.
1. Baka en jordgubbskladdkaka enligt receptet som finns här: https://lindasbakskola.se/jordgubbskladdkaka/2. Låt kladdkakan kallna. Pudra över florsocker. Skär kakan i 12–15 bitar beroende på hur stora du vill ha dem.3. Spritsa en gräddtopp på varje bit. Garnera med en jordgubbsbit.
Segknapriga kolasnittar med läcker kolasmak. De är lite sega i mitten och knapriga på ytan och i kanterna. En grymt god klassisk kaka som går blixtsnabbt att slänga ihop när man är sugen på något gott eller får oväntat besök. Fyll kakburken och njut!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Segknapriga kolasnittar
30–35 st
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ½ dl vetemjöl ½ tsk bakpulver
2 msk ljus sirap
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Rör ihop smör och strösocker till en massa. Blanda ihop vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl och rör ner det ihop med sirapen i smörblandningen. Blanda ihop allt till en deg.
2. Dela degen i tre bitar och rulla dem till längder, 30–35 cm. Lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något.
3. Grädda längderna mitt i ugnen i 12–15 min.
4. Snitta längderna i sneda bitar medan direkt när de kommer ut ur ugnen. Låt dem kallna på plåten.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Rör ihop smör och strösocker till en massa. Blanda ihop vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl och rör ner det ihop med sirapen i smörblandningen. Blanda ihop allt till en deg.2. Dela degen i tre bitar och rulla dem till längder, 30–35 cm. Lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något. (Den tredje längden gräddade jag på en annan plåt).3. Grädda längderna mitt i ugnen i 12–15 min.4. Snitta längderna i sneda bitar medan direkt när de kommer ut ur ugnen. Låt dem kallna på plåten.
Morötterna i degen gör limpan extra saftig och god! Lite rågmjöl i degen tillför nyttiga fibrer. Vill man ha lite grövre limpa kan man byta ut ca ½ dl vetemjöl mot rågmjöl (totalt 2 dl rågmjöl). Har man för mycket rågmjöl i degen blir limpan tung, lite hård och jäser sämre.
Tips kalljäsning!
Följ receptet till punkt 3. 4: Täck formen med plastfolié och låt den jäsa i kylen över natten. Ta fram den när du vaknar och sätt på ugnen och servera nygräddat bröd till frukost!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Morotslimpa med råg
1 st
25 g jäst 3 dl mjölk, fingervarm 1 tsk salt 2 msk rapsolja 50 g morötter, rivna ¾ dl grovt rågmjöl 7–8 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, morötter, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Forma degen till en limpa och lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
3. Snitta limpan med en vass kniv. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Sänk värmen till 200 grader och grädda brödet längst ner i ugnen i ca 35 min. Låt den svalna i formen.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, morötter, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Forma degen till en limpa och lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.3. Snitta limpan med en vass kniv. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.4. Sänk värmen till 200 grader och grädda brödet längst ner i ugnen i ca 35 min. Låt den svalna i formen.
Kärt barn har många namn… Kärleksmums, Snoddas, TV-kaka, Mockarutor… Själv kallar jag dem för Kärleksmums! Jag gillar det namnet, det låter härligt och gott. Ofta bakas denna kaka i långpanna och skärs i rutor, men den här varianten gräddas i en vanlig springform, 23–24 cm i diameter. Smidigt och praktiskt och det blir en något mindre sats än om man gör dem i långpanna. Här hittar ni mitt mitt recept på kärleksmums i långpanna: https://lindasbakskola.sekarleksmums-en-alskad-chokladdrom/
Baka de allra godaste kärleksmumsen – klicka på bilden för recept!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Rund kärleksmumskaka
Ca 12 bitar
3 ägg 2 ½ dl strösocker ½ dl kakao 3 ½ dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 nypa salt 125 g smör, smält 1 dl mjölk
Glasyr 50 g smör, smält 2 msk kakao 2 tsk vaniljsocker ca 3 ½ dl florsocker 1 msk starkt kaffe ev. lite vatten
Garnering kokosflingor
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen.
4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden florsocker så den blir lagom bredbar.
5. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa ihop allt till en slät smet.2. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.3. Grädda kakan mitt i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen.4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden florsocker så den blir lagom bredbar.5. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna.
En av de godaste cheesecakes man kan tänka sig. Ljuvliga jordgubbar i den krämiga, frysta fyllningen är makalöst gott! Och den smuliga botten är en perfekt kombination.
Fyllning
ca 400 g jordgubbar, mosade 1 ½ dl strösocker
2 ägg, delade i vitor & gulor 5 dl vispgrädde 400 g färskost, t ex Philadelphia
Garnering 3–4 jordgubbar
GÖR SÅ HÄR
1. Smula sönder digestivekexen och blanda ihop dem med smöret. Tryck ut smulorna i en springform, ca 24 cm i diameter.
2. Mosa jordgubbarna ihop med strösockret.
3. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vispa upp äggulan. Vispa grädden, inte för hårt, och blanda den med färskosten, äggvitan och äggulan. Rör ner de mosade jordgubbarna.
4. Bred ut fyllningen på smulbottnen.
5. Garnering: Mosa jordgubbarna och ringla dem över ytan. Rör om lite försiktigt med en gaffel så ytan blir marmorerad. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar och ta fram den ca 30 min före servering.
1. Smula sönder digestivekexen och blanda ihop dem med smöret. Tryck ut smulorna i en springform, ca 24 cm i diameter.2. Mosa jordgubbarna ihop med strösockret.3. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vispa upp äggulan. Vispa grädden, inte för hårt, och blanda den med färskosten, äggvitan och äggulan. Rör ner de mosade jordgubbarna.4. Bred ut fyllningen på smulbottnen.5. Garnering: Mosa jordgubbarna och ringla dem över ytan. Rör om lite försiktigt med en gaffel så ytan blir marmorerad. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar och ta fram den ca 30 min före servering.