Lingon i brödet är fantastiskt gott och det går bra med både frysta eller färska bär. Till och med mina fem barn i åldrarna 4–17 år äter det här brödet med god aptit (barn kan ju vara lite skeptiska till bär och grönsaker i maten).
TIPS! Det går bra att byta ut ca 2 dl av vetemjöl till rågmjöl eller grahamsmjöl om man vill ha ett grövre bröd. Även lite frön i smeten är gott!
Lingonrutor på plåt
Ca 20 st
Saftiga och mjuka rutor med ljuvliga lingon i degen.
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 tsk salt ½ dl rapsolja ¾ dl ljus sirap 6 dl rågsikt 6–8 dl vetemjöl ca 2 dl lingon, frysta eller färska
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Knåda försiktigt in lingonen i degen. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Knåda igenom degen. Kavla eller tryck ut den med mjölade fingrar på en plåt med bakplåtspapper. Skär degen i ett rutmönster, ca 5 x 4.
3. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 20–25 min. Låt det svalna på plåten.
När man är sugen på något gott och vill baka något som är enkelt så är en saftig, klassisk sockerkaka det perfekta bakverket. Och oftast har man ingredienser hemma till det. Hackad choklad i smeten är pricken över i och gör kakan extra smarrig och god! Välj den choklad du gillar bäst.
Saftig, mjuk kaka med läckra chokladbitar i smeten.
3 ägg 3 dl strösocker 3 1/2 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 msk vaniljsocker 75 g smör, smält 1 ½ dl mjölk ca 150 g mörk eller ljus choklad, grovhackad
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det i äggblandningen. Tillsätt smör och mjölk. Vispa snabbt ihop allt till en smet. Rör sist i chokladbitarna.
2. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen. Stjälp upp kakan på en tallrik och pudra över florsocker.
Det ska vara enkelt och gott att baka!
Fudge brownies har ett amerikanskt ursprung och är en av mina favoritkakor (jag har många favoriter 😉 ) De är mjuka, lite kladdiga och har en fantastiskt god, krämig chokladtryffel på toppen. De är helt enkelt oemotståndligt goda! Och ett stort plus: de är enkla att göra! Jag gör egentligen bara enkla bakverk eftersom mitt motto är: Det ska vara enkelt och gott att baka!
Tryffeln kan göras på både mörk eller ljus choklad. Strö gärna lite flingsalt på toppen på några av rutorna. Det ger en extra smakkick som brukar gillas av vuxna.
Fantastiskt goda, segmjuka brownies med krämig chokladtryffel på toppen.
125 g smör 2 ½ dl strösocker 1 dl kakao 1 nypa salt 2 tsk vaniljsocker 2 ägg 1 ½ dl vetemjöl
Chokladtryffel 1 ½ dl vispgrädde 200 g mörk choklad ½ tsk smör
Garnering ev flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt, vaniljsocker och ägg i kastrullen och rör om. Blanda sist i mjölet och rör ihop allt till en slät smet.
2. Lägg i ett bakplåtspapper i en form, ca 18 x 25 cm eller smörj och bröa den. Häll smeten i formen och bred ut den med en slickepott. (Det går också att göra kakan i en rund form, 23–24 cm i diameter). Grädda kakan mitt i ugnen i 23–26 min. Låt den svalna i formen.
3. Chokladtryffel: Koka upp grädden i en kastrull.
4. Stäng av värmen och låt chokladen och smöret smälta i eftervärmen. Rör om. Häll tryffeln i en skål och låt den stå i kylen i någon timme och tjockna, men inte stelna. Rör om då och då.
5. Bred ut tryffeln på kakan när den tjocknat och blivit bredbar. Skär kakan i rutor, ca 5 x 4 st. Strö eventuellt lite flingsalt på några av rutorna när de svalnat.
Det är smidigt och enkelt att baka ut två varianter bröd om man gör en stor sats deg. Av den här degen har jag gjort en limpa och en plåt med långpannerutor. Ca 2/3 av degen är lagom att baka ut till långpannerutor och 1/3 till en limpa. Dessa rågsiktsbröd är oerhört saftiga, mjuka och goda!
Limpan brukar jag skiva upp innan jag fryser in den. Sedan tar jag fram det antal skivor som behövs och tinar dem i mikron.
Om man vill ha ett grövre bröd kan man byta ut havregrynen mot grovt rågmjöl eller grahamsmjöl samt tillsätta nötter och frön.
50 g jäst 4 dl mjölk, fingervarm 3 dl vatten, fingervarmt 2 tsk salt ¾ dl ljus sirap
½ dl rapsolja 3 dl havregryn 17–18 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, rapsolja och havregryn. Rör om och låt blandningen stå i några minuter. Tillsätt rågsikten, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Tryck eller kavla ut 2/3 av degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Skär degen i ett rutmönster, 5 x 4. Strö lite mjöl över degen och nagga den med en gaffel. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
3. Forma resten av degen (1/3) till en limpa och lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Snitta ytan på limpan med en vass kniv. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.
4. Grädda långpannerutorna mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på plåten.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 30–35 min. Sänk värmen till 180 grader direkt när du sätter in den i ugnen. Låt den svalna i formen.
En av de godaste pajer jag någonsin bakat och ätit! Jag älskar kombinationen av den frasiga bottnen, sega kolan och krispiga Daimen på toppen. Och tillsammans med en krämig klick grädde är den fullkomlig!
Förbered gärna pajen dagen innan servering. Förvara den i kylskåpet.
Obs! Förgräddningen är förlängd och gräddningen med kolasmeten i formen är förkortad för att undvika att kolan blir för hård! Lite vispgrädde i smeten gör kolan krämigare om du inte vill ha den lika seg.
Ett frasigt pajskal med en seg och god kolafyllning, toppad med hackad Daim. Bedårande gott!
3 dl vetemjöl 100 g smör, rumsvarmt ½ dl florsocker 1 äggula
Kolafyllning 75 g smör, smält 1 ½ dl farinsocker 1 dl ljus sirap 1 tsk vaniljsocker 1 krm salt
ev. 3/4 dl vispgrädde (gör kolan krämigare)
Kolafyllningen kan dubblas om man vill ha ett tjockt lager med kola! Öka gräddningstiden i ugnen några minuter i så fall!
Garnering 2 pkt dubbel Daim, grovhackade
Till servering 3 dl vispgrädde
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen.
2. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och lägg den i en pajform, eller tryck ut den med fingrarna direkt i en pajformen, 22–23 cm i diameter.
3. Nagga bottnen med en gaffel för att undvika luftbubblor under gräddningen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 20–25 min (det ska vara genomgräddat).
4. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Låt det puttra i ca 1 min. Om du tillsätter vispgrädde i kolasmeten behöver kolan puttra i några minuter. Häll kolafyllningen på pajskalet.
5. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 5–10 min (den längre gräddningstiden gör kola segare).
6. Låt pajen svalna. Grovhacka Daimen och strö den över kakan medan den är ljummen. Ställ in pajen i kylen när den kallnat i 1–2 tim före servering. Ta fram den en stund före servering så kolan mjuknar. Servera den med en klick vispad grädde eller glass.