Den här lättbakade, underbart pajliknande kakan kan beskrivas som en blandning mellan sockerkaka och paj. Den har ett lite mjukt, saftigt innanmäte och en frasig pajliknande yta. Och en frisk, fräsch smak av citron. Servera den gärna med vaniljsås eller en klick vaniljglass.
1. Smuldeg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till en lite smulig deg.
2. Smula hälften av degen i en form med kanter, ca 20 x 25 cm klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en något större form men då blir rutorna tunnare.
3. Fyllning: Rör ihop alla ingredienserna i en skål.
4. Häll ut fyllningen jämnt över smuldegen i formen.
5. Smula resten av degen över fyllningen.
6. Grädda kakan mitt i ugnen i 30–35 min. Låt den kallna i formen innan du skär den i rutor. Servera gärna med vaniljsås eller glass. Eller ät de rutorna som de är, det är ljuvligt gott det med!
1. Smuldeg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till en lite smulig deg.2. Smula hälften av degen i en form med kanter, ca 20 x 25 cm klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en något större form men då blir rutorna tunnare.3. Fyllning: Rör ihop alla ingredienserna i en skål.4. Häll ut fyllningen jämnt över smuldegen i formen.5. Smula resten av degen över fyllningen.6. Grädda kakan mitt i ugnen i 30–35 min. Låt den kallna i formen innan du skär den i rutor. Servera gärna med vaniljsås eller glass. Eller ät de rutorna som de är, det är ljuvligt gott det med!
De här frallorna är underbart goda och går så fort att göra. Perfekta att slänga ihop när man snabbt vill ha nybakat bröd! Det går att byta ut fröna till valfria frön bara den totala mängden blir 1–2 dl.
Överraska familjen eller din älskade med nybakat till frukost eller gör snabbt en deg när barnen vill ha mellanmål eller ska på utflykt! Brödet är också gott på buffén, till en sallad eller en varm soppa.
1 msk bakpulver 1 tsk salt 1 dl havregryn ½ dl linfrön ½ dl sesamfrön ½ dl solrosfrön ½ dl chiafrön 6 dl vetemjöl 100 g smör, rumsvarmt 3 dl filmjölk
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt, havregryn, frön och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.
2. Dela degen i ca 12 bitar och forma runda bullar med mjölade händer.
3. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–14 min. Låt dem svalna på plåten.
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt, havregryn, frön och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.2. Dela degen i ca 12 bitar och forma runda bullar med mjölade händer.3. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite.4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–14 min. Låt dem svalna på plåten.
Tips! Här har jag valt ut fina saker jag gillar! Klicka på bilderna för mer info.
Saftiga, supergoda chokladrutor med farinsocker i smeten som gör att bottnen får en lite kolaktig smak. På toppen ligger en fantastiskt god kolaglasyr som gör kakorna oemotståndliga!
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda bakpulver, farinsocker, kakao och vaniljsocker. Rör ner det i äggsmeten ihop med mjölk, smör och vetemjöl. Vispa snabbt ihop allt till en slät smet.2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 22 x 35 cm.3. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min.4. Kolaglasyr: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och låt det koka upp under omrörning. Sjud blandningen på svag värme i 18–20 min.5. Bred ut kolaglasyren på kakan och strö över kokos. Låt kolan stelna lite innan du skär kakan i bitar.
Underbar, ljuvligt god moussetårta med en smulig Oreobotten, krämig passionsmousse toppat med en läcker passionsmoussespegel. Tårtan har en frisk, fräsch smak och blir garanterat festens höjdpunkt!
Passionsfruktsspegel 3 gelatinblad fruktkött och kärnor från passionsfrukterna i moussen 2 dl färdigblandad passionsfruktsjuice
GÖR SÅ HÄR
1. Mixa kakorna till smulor i en maskin eller för hand. Smält smöret och blanda med smulorna.
2. Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 23 cm i diameter. Tryck ut smulorna i bottnen. Ställ den i frysen i ca 30 min för att stelna.
3. Passionsfruktsmousse: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5–10 min.
4. Gröp ur passionsfrukterna och lägg fruktköttet och vätskan i en sil. Pressa med en sked och spar vätskan i en skål. Lägg fruktköttet i en annan skål.
5. Häll juicen från frukterna och den färdigblandade passionsfruktsjuicen i en kastrull tillsammans med sockret. Låt det sjuda på svag värme i ca 1 minut. Krama ur gelatinbladen och smält ner dem i blandningen. Blanda ordentligt. Låt det svalna.
6. Vispa grädden fluffig men inte för hårt. Häll i juiceblandningen och rör om försiktigt.
7. Bred ut moussen på kexbottnen och ställ den i kylen i någon timme.
8. Passionsfruktsspegel: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 6–10 min.
9. Häll juicen i en kastrull och låt den sjuda i ca ½ min. Stäng av värmen och smält ner gelatinbladen. Blanda ner kärnorna och fruktköttet från passionsfrukterna. Låt den svalna.
10. Häll ut blandningen på moussen och ställ kakan i kylen tills den stelnat. Skär kakan i bitar.
1. Mixa kakorna till smulor i en maskin eller för hand. Smält smöret och blanda med smulorna.2. Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 23 cm i diameter. Tryck ut smulorna i bottnen. Ställ den i frysen i ca 30 min för att stelna.3. Passionsfruktsmousse: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5–10 min.4. Gröp ur passionsfrukterna och lägg fruktköttet och vätskan i en sil. Pressa med en sked och spar vätskan i en skål. Lägg fruktköttet i en annan skål.5. Häll juicen från frukterna och den färdigblandade passionsfruktsjuicen i en kastrull tillsammans med sockret. Låt det sjuda på svag värme i ca 1 minut. Krama ur gelatinbladen och smält ner dem i blandningen. Blanda ordentligt. Låt det svalna.6. Vispa grädden fluffig men inte för hårt. Häll i juiceblandningen och rör om försiktigt.7. Bred ut moussen på kexbottnen och ställ den i kylen i någon timme.8. Passionsfruktsspegel: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 6–10 min.9. Häll juicen i en kastrull och låt den sjuda i ca ½ min. Stäng av värmen och smält ner gelatinbladen. Blanda ner kärnorna och fruktköttet från passionsfrukterna. Låt den svalna.10. Häll ut blandningen på moussen och ställ kakan i kylen tills den stelnat. Skär kakan i bitar.
Chokladdoppade marshmallows ska jag göra mycket oftare för de är så underbart goda och lätta att göra! När jag gjorde dessa tryckte mina barn i sig alldeles för många på en gång. Och jag själv var inte sämre! Jag älskar godis och dessa godbitar är en riktig favorit!
Supersmarrigt skumgodis som är enkelt att göra själv.
Smet 1 2 ½ msk gelatinpulver 1 ¼ dl vatten, kallt
Smet 2 2 äggvitor 1 tsk vaniljsocker
Smet 3 1 ¼ dl vatten 1 ¼ dl vit sirap 5 dl strösocker 1 krm salt
Garnering ca 400 g mörk choklad, smält
GÖR SÅ HÄR
1. Klä en långpanna, ca 26 x 32 cm, med bakplåtspapper och pudra florsocker i botten så att smeten inte fastnar.
2. Smet 1: Häll gelatinpulver och vatten i en bunke och vispa det vitt och fluffigt med en elvisp.
3. Smet 2: Vispa äggvitorna fluffiga i en annan bunke. Man ska kunna vända på skålen utan att smeten glider ur den. Tillsätt därefter vaniljsockret och rör om. Om man tillsätter det tidigare kan det bli beskt.
4. Smet 3: Blanda vatten, sirap, strösocker och salt i en kastrull. Koka blandningen tills den är 122–124 grader.
5. Häll den varma sockerblandningen (smet 3)i bunken med gelatinet (smet 1). Vispa på hög hastighet tills den blir riktigt tjock, vit och glänsande. Tillsätt äggvitorna (smet 2) och fortsätt vispa kraftigt tills du fått en seg och riktigt fluffig, vit smet.
6. Bred ut smeten i formen med en slickepott. Pudra florsocker ovanpå och täck med aluminiumfolie. Låt den stå och stadga sig i rumstemperatur i ca 12 tim.
7. Vänd på kakan i formen och drag bort bakplåtspapperet.
8. Klipp kakan i fyrkanter med en sax. Doppa bitarna i smält choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper för att torka. Förvara godisbitarna i en burk med tättslutande lock.
1. Klä en långpanna, ca 26 x 32 cm, med bakplåtspapper och pudra florsocker i botten så att smeten inte fastnar.2. Smet 1: Häll gelatinpulver och vatten i en bunke och vispa det vitt och fluffigt med en elvisp.3. Smet 2: Vispa äggvitorna fluffiga i en annan bunke. Man ska kunna vända på skålen utan att smeten glider ur den. Tillsätt därefter vaniljsockret och rör om. Om man tillsätter det tidigare kan det bli beskt.4. Smet 3: Blanda vatten, sirap, strösocker och salt i en kastrull. Koka blandningen tills den är 122–124 grader.
5. Häll den varma sockerblandningen (smet 3) i bunken med gelatinet (smet 1). Vispa på hög hastighet tills den blir riktigt tjock, vit och glänsande. Tillsätt äggvitorna (smet 2) och fortsätt vispa kraftigt tills du fått en seg och riktigt fluffig, vit smet.
6. Bred ut smeten i formen med en slickepott. Pudra florsocker ovanpå och täck med aluminiumfolie. Låt den stå och stadga sig i rumstemperatur i ca 12 tim.7. Vänd på kakan i formen och drag bort bakplåtspapperet.8. Klipp kakan i fyrkanter med en sax. Doppa bitarna i smält choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper för att torka. Förvara godisbitarna i en burk med tättslutande lock.