Hur enkel och fantastiskt god kan en kaka bli?! Älskar man Nutella så är det här den ultimata kakan! Och så innehåller den bara 4 ingredienser!!! En kaka helt i min stil – enkel att göra och fantastiskt god! Kakan går bra att frysa in.
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa Nutella och ägg med en elvisp i ca 1 min. Tillsätt salt och vetemjöl och blanda ihop allt till en jämn smet.
2. Bred ut smeten i en form, ca 11 x 18 cm eller ca 20 x 20 cm i diameter, smord och bröad eller klädd med bakplåtspapper.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 14–16 min beroende på om du vill ha dem lite kladdiga eller inte. Känn med en provsticka. Låt kakan svalna i formen.
4. Pudra över florsocker före servering och spritsa eller ringla över Nutella. Värm Nutellan i mikron i några sekunder så är den lättare att ringla över.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa Nutella och ägg med en elvisp i ca 1 min. Tillsätt salt och vetemjöl och blanda ihop allt till en jämn smet.2. Bred ut smeten i en form, ca 11 x 18 cm eller ca 20 x 20 cm i diameter, smord och bröad eller klädd med bakplåtspapper.3. Grädda kakan mitt i ugnen i 14–18 min. Låt den svalna i formen.4. Pudra över florsocker före servering och spritsa eller ringla över Nutella. Värm Nutellan i mikron i några sekunder så är den lättare att ringla över.
Frön är superpopulära på grund av sina hälsosamma egenskaper. Näringsmässigt är de rena bomberna! De är rika på Omega-3, fiber och nyttiga mineraler som fosfor, kalcium och kalium. Fiberna i fröna är gelébildande vilket vilket gör att blodsockernivån stiger långsammare när man ätit.
Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook:Lindas bakskola
Fröknäcke
16 bitar
Fröknäcke som näringsmässigt är rena hälsobomben.
1 ¾ dl havremjöl, bovetemjöl eller mandelmjöl (glutenfritt) (eller vanligt vetemjöl) 1 dl chiafrön ¾ dl skalade sesamfrön ¾ dl linfrön 1 dl solrosfrön 1 tsk fiberhusk 2 krm salt ½ dl rapsolja 2 ½ dl vatten, kokhett
Garnering flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt olja och vatten och rör ihop allt till en geléaktig smet.
2. Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper. Lägg den på en plåt och dra bort det övre papperet. Strö över lite flingsalt.
3. Skär degen i ett rutmönster med en pizzaslicer eller en vass kniv.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 60 min. Låt det svalna på plåten. Låt brödet stå kvar i ugnens eftervärme om det inte stelnat helt i mitten.
1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt olja och vatten och rör ihop allt till en geléaktig smet.2. Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper. Lägg den på en plåt och dra bort det övre papperet. Strö över lite flingsalt.3. Skär degen i ett rutmönster med en pizzaslicer eller en vass kniv.4. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 60 min. Låt det svalna på plåten. Låt brödet stå kvar i ugnens eftervärme om det inte stelnat helt i mitten.
En superläcker och enkel paj som riktigt smälter i munnen. Servera den med vispgrädde eller vaniljglass. Den är så enkel att göra och en perfekt dessert som garanterat gör succé bland gästerna! En läcker avslutning på en god middag eller till eftermiddagsfikat på jobbet!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och på Facebook: lindasbakskola
Nutellapaj
12–14 bitar
Botten 250 g digestivekex 100 g smör, rumsvarmt
Nutellaganache 1 ½ dl vispgrädde 400 g Nutella ½ dl florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula sönder digestivekexen och blanda ihop smulorna med smöret.
2. Tryck ut smulorna i en rund form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter. Ställ den i frysen 20–30 min.
3. Koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen och rör ner Nutella och florsocker. Blanda ordentligt.
4. Häll fyllningen över smulbottnen. Låt den stå i kylen i 2–3 timmar. Servera med vispad grädde.
1. Smula sönder digestivekexen och blanda ihop smulorna med smöret.2. Tryck ut smulorna i en rund form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter. Ställ den i frysen 20–30 min.3. Koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen och rör ner Nutella och florsocker. Blanda ordentligt.4. Häll fyllningen över smulbottnen. Låt den stå i kylen i 2–3 timmar. Servera med vispad grädde.
Det är kul att servera och bjuda på klassiska bakverk, men i en ny form. Det gör att gästerna höjer på ögonbrynen och blir glada att smaken ändå är densamma och lika god som vanligt. Den här semmeltårtan är snygg, fantastiskt god och kan med stolthet serveras till gästerna!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och på Facebook: Lindas bakskola
Semmeltårta
8–12 bitar
25 g jäst 1 ¼ dl mjölk, fingervarm 1 ägg ½ dl strösocker 1 nypa salt ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 50 g smör, rumsvarmt 4–5 dl vetemjöl
Pensling 1 ägg
Fyllning ca 150 g mandelmassa 2–3 msk mjölk 4–5 dl vispgrädde
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Smörj kanten på en springform, ca 24 cm i diameter. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten och klipp bort kanterna som sticker ut. Knäpp upp formen igen.
3. Knåda igenom degen och forma den till en boll. Tryck ut bollen på den pappersklädda bottnen. Skär degen i 8 eller 12 tårtbitar beroende på hur stora semlor du vill ha. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda semmeltårtan mitt i ugnen i 20–25 min. Låt den kallna helt i formen.
5. Skär isär semlan i skarvarna och skär av ett lock på varje bit. Gröp ur en grop i den undre delen på varje bit.
6. Blanda ihop mandelmassa och mjölk till en kladdig massa och lägg en klick i varje hål.
7. Vispa grädden och bred ut den över hela bottnen. Lägg på locken. Pudra över florsocker före servering.
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.2. Smörj kanten på en springform, ca 24 cm i diameter. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten och klipp bort kanterna som sticker ut. Knäpp upp formen igen.3. Knåda igenom degen och forma den till en boll. Tryck ut bollen på den pappersklädda bottnen.4. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda semmeltårtan mitt i ugnen i 20–25 min. Låt den kallna helt i formen.5. Skär isär semlan i skarvarna och skär av ett lock på varje bit. Gröp ur en grop i den undre delen på varje bit.6. Blanda ihop mandelmassa och mjölk till en kladdig massa och lägg en klick i varje hål.
7. Vispa grädden och bred ut den över hela bottnen. Lägg på locken. Pudra över florsocker före servering.
LYXIGT GODA SCHWEIZERNÖTRUTOR! De här kalasgoda rutorna med schewizernötsfudge på toppen är en storfavorit som man inte får nog av. Bottnen är ljuvligt saftig och god och innehåller mald sötmandel. Fudgen som jag gjort på Marabou schweizernötschoklad är gudomligt god!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Schweizernötrutor
Ca 16 bitar
Botten 100 g sötmandel, mald 2 ägg 2 dl strösocker 1 dl farinsocker (kan bytas ut mot 1 dl strösocker) 1 ¼ dl vetemjöl 100 g smör, smält
Schweizernötfudge 1 dl vispgrädde 200 g schweizernötschoklad 2 tsk smör
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Mal sötmandeln i en mandelkvarn.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en form, ca 22 x 22 cm, klädd med bakplåtspapper. (En rund springform, ca 23 cm i diameter går också bra).
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 26–30 min. Låt den kallna i formen.
5. Fudge: Värmen upp grädden i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och smält ner den i grädden. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en slät smet. Låt den svalna något.
6. Bred ut fudgen på kakan och ställ den i kylen för att stelna.
7. Skär kakan i rutor. Servera gärna med en klick vispgrädde eller njut av den som den är.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Mal sötmandeln i en mandelkvarn.2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.3. Häll smeten i en form, ca 22 x 22 cm, klädd med bakplåtspapper. (En rund springform, ca 23 cm i diameter går också bra).4. Grädda kakan mitt i ugnen i 26–30 min. Låt den kallna i formen.5. Fudge: Värmen upp grädden i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och smält ner den i grädden. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en slät smet. Låt den svalna något.
6. Bred ut fudgen på kakan och ställ den i kylen för att stelna.
7. Skär kakan i rutor. Servera gärna med en klick vispgrädde eller njut av den som den är.