Saftig saffranssockerkaka med kokos

saffranssockerkaka1 saffranssockerkaka5

En riktigt saftig och läcker saffranskaka som har en rykande åtgång. Den är lätt att göra och en klassisk variant som innehåller vanliga ingredienser som man oftast har hemma, förutom saffranet kanske… Du kan med stolthet bjuda kollegor och vänner på kakan och räkna med uppskattning. Den håller sig saftig och fräsch i flera dagar om du förvarar den i en burk med tätslutande lock eller i en väl försluten plastpåse.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: Lindas bakskola

Saftig saffranssockerkaka med kokos

Ca 12 bitar

3 dl strösocker
2 ägg
½ g saffran (1 paket)
175 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl

Till formen
smör
riven kokos

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Blanda saffranet i smöret och rör ner det och mjölken i äggsmeten. Blanda bakpulver och vetemjöl och vispa ihop det med de övriga ingredienserna till en slät smet.

2. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1 ½ liter, med riven kokos. Häll smeten i formen.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen.

4. Pudra florsocker över kakan före servering.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och ägg pösigt i en bunke. Blanda saffranet i smöret och rör ner det och mjölken i äggsmeten. Blanda bakpulver och mjöl och vispa ner det i de övriga ingredienserna till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Blanda saffranet i smöret och rör ner det och mjölken i äggsmeten. Blanda bakpulver och vetemjöl och vispa ihop det med de övriga ingredienserna till en slät smet.
2. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1 ½ liter, med riven kokos. Häll smeten i formen.
2. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1 ½ liter, med riven kokos. Häll smeten i formen.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen.
4. Pudra florsocker över kakan före servering.
4. Pudra florsocker över kakan före servering.

saffranssockerkaka3 saffranssockerkaka4saffranssockerkaka6 saffranssockerkaka7

Pepparkakslängd i form

DAGENS-RECEPTpepparkakslängd4 pepparkakslängd6 En riktigt julig vetelängd med smak av pepparkaka. Det går bra att byta ut pepparkakskryddan mot kanel eller bara vaniljsocker om man vill göra en vaniljlängd. I USA kallas den typ av bulle för Pull apart bread (bryt-isär-bröd). Det är enkel & kul att göra och snyggt att servera – en bullängd precis i min smak eftersom jag gillar att vara kreativ, men det får inte bli ett jättestort projekt som tar för lång tid.

Följ mig på Instagram: lindasbakskola

Pepparkakslängd i form /Pull apart bread

Ca 12 bitar

25 g jäst
2 dl mjölk, ljummen
1 nypa salt
1 tsk mortlade kardemummakärnor
½ dl strösocker
1 ägg
50 g smör, rumsvarmt
6–7 dl vetemjöl

Fyllning
ca 50 g smör, rumsvarmt

2–3 msk strösocker
 ca
2 tsk pepparkakskrydda

Garnering
1 ägg
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, kardemummakärnor, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.

2. Kavla ut degen till en rektangel, ½–1 cm tjock, på ett mjölat bakbord. Bred ut smöret på degen och strö över socker och pepparkakskrydda.

3. Dela degen i sex lika breda remsor från långsidan. Lägg remsorna jämnt ovanpå varandra.

4. Nu har du en längd bestående av sex degremsor ovanpå varandra. Dela denna längd i 6 lika stora bitar.

5. Bunta ihop deghögarna och lägg dem på tvären i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Fördela dem jämnt i formen. Om bitarna säckar ihop lite så reser de sig igen under jäsningen. Låt bulllängden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Pensla längden med ägg och strö över pärlsocker.

7. Grädda längden längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, kardemummakärnor, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, kardemummakärnor, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Kavla ut degen till en rektangel, ½–1 cm tjock, på ett mjölat bakbord. Bred ut smöret på degen och strö över socker och pepparkakskrydda.
2. Kavla ut degen till en rektangel, ½–1 cm tjock, på ett mjölat bakbord. Bred ut smöret på degen och strö över socker och pepparkakskrydda.
3. Dela degen i sex lika breda remsor från långsidan. Lägg remsorna jämnt ovanpå varandra.
3. Dela degen i sex lika breda remsor från långsidan. Lägg remsorna jämnt ovanpå varandra.

 

4. Nu har du en längd bestående av sex degremsor ovanpå varandra. Dela denna längd i 6 lika stora bitar.
4. Nu har du en längd bestående av sex degremsor ovanpå varandra. Dela denna längd i 6 lika stora bitar.
5. Bunta ihop deghögarna och lägg dem på tvären i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Fördela dem jämnt i formen. Om bitarna säckar ihop lite så reser de sig igen under jäsningen. Låt bulllängden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Bunta ihop deghögarna och lägg dem på tvären i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Fördela dem jämnt i formen. Om bitarna säckar ihop lite så reser de sig igen under jäsningen. Låt bulllängden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Pensla längden med ägg och strö över pärlsocker.
6. Pensla längden med ägg och strö över pärlsocker.
7. Grädda längden längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen.
7. Grädda längden längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen.

pepparkakslängd2 pepparkakslängd3 pepparkakslängd5 pepparkakslängd4 pepparkakslängd6

Hemgjord Bounty

DAGENSRECEPT

bounty4

För några år sedan gjorde jag hemgjord Bounty för första gången och sedan dess är det en av mina favoritjulgodisar. Jag bakar dem ett par gånger varje jul och första gången brukar vara redan i november. De har en rykande åtgång och även mina fem barn älskar dessa godbitar. Bounty är kanske egentligen inget julgodis, men för mig har det blivit en julfavorit! Här får ni enkla steg-för-steginstruktioner hur man gör de smarriga konfektbitarna.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Hemgjord bounty

25–28 st

50 g smör, smält
3 dl riven kokos
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl vispgrädde

Garnering
150 g mörk choklad, smält
riven kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda ihop smör, kokos, florsocker, vaniljsocker och grädde till en massa. Ställ den i kylen en stund.

2. Rulla massan till fingertjocka längder, ca 4 cm, och lägg dem på en skärbräda i frysen i 30–60 min.

3. Doppa bitarna i smält choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper. Strö över riven kokos. Låt dem stelna i kylen. Förvara konfekten i kylen i en burk med tätslutande lock.

1. Blanda ihop smör, kokos, florsocker, vaniljsocker och grädde till en massa. Ställ den i kylen en stund.1. Blanda ihop smör, kokos, florsocker, vaniljsocker och grädde till en massa. Ställ den i kylen en stund.

2. Rulla massan till fingertjocka längder, ca 4 cm, och lägg dem på en skärbräda i frysen i 30–60 min.
2. Rulla massan till fingertjocka längder, ca 4 cm, och lägg dem på en skärbräda i frysen i 30–60 min.
3. Doppa bitarna i smält choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper. Strö över riven kokos. Låt dem stelna i kylen. Förvara konfekten i kylen i en burk med tätslutande lock.
3. Doppa bitarna i smält choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper. Strö över riven kokos. Låt dem stelna i kylen. Förvara konfekten i kylen i en burk med tätslutande lock.steg4

utvald bounty2

 

Saffranssockerbullar med vit choklad

dagensreceptsaffranssockerbullar2 saffranssockerbullar1

Ljuvligt goda och saftiga saffranssockerbullar fyllda med härlig vit choklad. Supergoda och en riktig favorit som bakas varje jul!

Baka en läcker saffranskrans med mandelmassa & kardemumma – klicka här för recept!
Baka en läcker saffranskrans med mandelmassa & kardemumma – klicka här för recept!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Saffranssockerbullar med vit choklad

24–26 st

½ g saffran (1 påse) + 1 tsk strösocker
3 ½ dl mjölk, fingervarm
25 g jäst
1 ägg
1 krm salt
¾ dl strösocker
75 g smör, rumsvarmt
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
12–13 dl vetemjöl

Fyllning
ca 150 g vit choklad, hackad
50 g smör, rumsvarmt
2 msk florsocker

Garnering
ev. 1 ägg
smör
strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk socker. Blanda saffran och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt ägg, salt, strösocker, smör, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.

2. Dela degen i 24–26 bitar och forma dem till bollar. Fyllning: Blanda choklad, smör och florsocker till en massa. Dela massan i lika många högar som bullar. Gör ett hål i varje bulle och tryck ner fyllning. Nyp ihop hålet ordentligt.

3. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. (Pensla eventuellt bullarna med ägg efter jäsningen om du vill ha en glansig yta, men eftersom de ska penslas med smör efter gräddningen så kan man hoppa över det).

4. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 9–13 min.

5. Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är varma och doppa dem i strösocker. Låt dem svalna på en plåt eller galler.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med sockret. Blanda saffranet och mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, socker, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk socker. Blanda saffran och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt ägg, salt, socker, smör, kardemumma och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Dela degen i 24–28 bitar och forma dem till bollar. Fyllning: Blanda choklad, smör och florsocker till en massa. Dela massan i lika många högar som bullar. Gör ett hål i varje bulle och tryck ner fyllning. Nyp ihop hålet ordentligt.
2. Dela degen i 24–26 bitar och forma dem till bollar. Fyllning: Blanda choklad, smör och florsocker till en massa. Dela massan i lika många högar som bullar. Gör ett hål i varje bulle och tryck ner fyllning. Nyp ihop hålet ordentligt.
3. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. (Pensla eventuellt bullarna med ägg efter jäsningen om du vill ha en glansig yta, men eftersom de ska penslas med smör efter gräddningen så kan man hoppa över det).
4. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 9–13 min.
4. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 9–13 min.
5. Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är varma och doppa dem i strösocker. Låt dem svalna på en plåt eller galler.
5. Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är varma och doppa dem i strösocker. Låt dem svalna på en plåt eller galler.

steg6saffranssockerbullar1

 

Mazarintoscakaka

DAGENSRECEPT

mazarintoscakaka5

 

mazarintoscakaka1

En fantastiskt god och saftig, mjuk kaka med mazarinbotten. Den knäckiga toscan på toppen är en grym kombination. Man kan hacka nötterna grovt om man inte vill ha dem hela. Kakan passar jättebra som en julkaka till adventsfikat, men kan bakas året runt utan att förknippas med julen.

Mazarintoscakaka i limpform

Ca 12 bitar

Saftig citronmazarinbotten med ett knäckigt nöt- & mandeltäcke. Ljuvligt gott!

Mazarinbotten
225 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
3 ägg
1 tsk bakpulver
1 dl vetemjöl
rivet skal av 1 citron 

Toscatäcke
200 g nötter och mandlar av valfri sort
½ dl vispgrädde
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
2 tsk smör 

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg nötterna på en plåt och rosta dem mitt i ugnen i 10–12 min.

2. Riv mandelmassan grovt och rör ihop den med smöret. Tillsätt äggen och blanda. Rör ihop bakpulver och vetemjöl och blanda ner det och citronskalet i smeten.

3. Bred ut smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min.

5. Toscatäcke: Koka upp grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt det puttra till en tjock kolasmet. Stäng av värmen och rör ner smör och nötter.

6. Ta ut kakan när de 25–30 minuterna gått och häll över toscasmeten. Höj värmen till 250 grader och grädda kakan i ca 5 min till. Låt den svalna i formen.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg nötterna på en plåt och rosta dem mitt i ugnen i 10–12 min.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg nötterna på en plåt och rosta dem mitt i ugnen i 10–12 min.

 

2. Riv mandelmassan grovt och rör ihop den med smöret. Tillsätt äggen och blanda. Rör ihop bakpulver och vetemjöl och blanda ner det och citronskalet i smeten. 3. Bred ut smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
2. Riv mandelmassan grovt och rör ihop den med smöret. Tillsätt äggen och blanda. Rör ihop bakpulver och vetemjöl och blanda ner det och citronskalet i smeten.
3. Bred ut smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min.
5. Toscatäcke: Koka upp grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt det puttra till en tjock kolasmet. Stäng av värmen och rör ner smör och nötter.
5. Toscatäcke: Koka upp grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt det puttra till en tjock kolasmet. Stäng av värmen och rör ner smör och nötter.
6. Ta ut kakan när de 25–30 minuterna gått och häll över toscasmeten. Höj värmen till 250 grader och grädda kakan i ca 5 min till. Låt den svalna i formen.
6. Ta ut kakan när de 25–30 minuterna gått och häll över toscasmeten. Höj värmen till 250 grader och grädda kakan i ca 5 min till. Låt den svalna i formen.

utvald mazarintoscakaka2