Jag bakade dina fluffiga tekakor. Men undrar om man ska smälta smöret? Det står: 150 g smör, rumsvarmt. Kan man använda margarin i stället för smör? Och ska man värma upp mjölken på spisen? Vad händer om man råkar smälta smöret?
Med vänlig hälsning ErkenSvar:
Smöret ska inte smältas utan tillsättas rumsvart. Man kan värma upp det snabbt i mikron om man inte orkar vänta tills det blir rumsvarmt.
Mjölken kan värmas till fingervarm, antingen i mikron eller på spisen. Lycka till med bakningen.
Man kan använda smält smör också, men risken finns att degen då blir kladdigare och att man tillsätter för mycket vetemjöl. Var noga med att degen inte får bli för tung och kompakt. Osmält smör smörjer också glutentrådarna bättre än smält. Glutentrådarna gör så att brödet jäser bättre och blir luftigare.
Svar: Ja, det går jättebra. Droppa några droppar hushållsfärg i glassen. Om glassen är hårt frusen bör den mjukna lite grann i rumstemperatur för att färgningen ska bli jämn. Rör om ordentligt med en sked.
Om du har en hushållsassistent kan du använda den att blanda med eftersom det kan vara tungt att blanda för hand (beroende på hur mycket glass det är). Låt glassen mjukna något i rumstemperatur, men inte för mycket för då blir den isig igen när man fryser in den.
Bakskolan: festlig kanelfläta steg-för-steg. En vacker, klassisk kanellängd är som gjord för att lägga mitt på bordet till fest. Och lika snygg som enkel att göra.
2 st50 g jäst 150 g smör 6 dl mjölk 2 krm salt 1 dl strösocker 1 tsk kardemumma 15–16 dl vetemjölFyllning75 g smör 1 dl strösocker 2 msk vaniljsocker 2 msk kanelGarneringägg pärlsockerGÖR SÅ HÄR1. Smula ner jästen i en skål. Smält smöret och häll i mjölken. Värm vätskan till 37 grader.
2. Häll degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig.
3. Tillsätt salt, socker, kardeumma och mjölet, litet i taget. Arbeta till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
4. Fyllning: Lägg smöret i en skål och smält det lite grann i mikron så att det blir mjukt, men inte rinnande. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och kanel. Blanda ihop med en sked.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den i någon minut. Dela degen i två bitar.
6. Kavla ut bitarna till rektangulära plattor på ett mjölat bakplåtspapper.
7. Bred på fyllningen i mitten av degplattan (se bild 2 nedan).
8. Skär skåror med en kniv eller degskrapa i degen (se bild 3 nedan).
9. Fläta längden genom att lägga varannan flik över varandra (se bild 4 nedan). Skarvarna ska överlappa varandra så att flätan inte går upp under gräddningen. Sätt ugnen på 200 grader.
10. Låt flätan jäsa under bakduk i ca 30 min.
11. Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
12. Grädda i nedre delen av ugnen i 15–20 min.
[caption id="attachment_2821" align="" width="374"] 1. Fyllning: Smält smöret lite grann i mikron. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och kanel. Blanda med en sked.[/caption]
[caption id="attachment_2823" align="" width="374"] 2. Kavla ut degen till en rektangel på ett mjölat bakplåtspapper. Bred ut fyllningen i mitten av degen.[/caption]
[caption id="attachment_2825" align="" width="374"] 3. Skär skåror i degen med en degskrapa eller en kniv enligt bilden. Skårorna ska luta mot dig.[/caption]
[caption id="attachment_2826" align="" width="374"] 4. Fläta längden genom att lägga varannan flik över varandra.[/caption]
[caption id="attachment_2827" align="" width="374"] 5. Pensla längden, efter andra jäsningen, med ägg och strö över pärlsocker.[/caption]
[caption id="attachment_2828" align="" width="374"] 6. Två fina, festliga längder som gör succé på kaffebordet.[/caption]