Kuvertbröd

dagensrecept

Kuvertbröd3

 

Kuvertbröd är små vikta, portionsbröd som är lyxiga att servera till festliga maträtter, på en buffé eller till helgfrukosten. De är inte svåra att göra, men lite lagom pyssligt och kreativt arbete för händerna. Om man inte har sesamfrön kan man byta ut dem och strö på salt, linfrön, vallmofrön eller mjöl.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här) så får du länkar skickade till alla nya recept jag gör!

Kuvertbröd

Fantastiskt luftiga, saftiga och goda matbröd som har en rykande åtgång. Tar man en vill man ha två… Servera dem gärna till en festlig måltid, en sallad eller på buffén.

22–24 st

25 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt
1 ½ tsk salt
1 msk strösocker
8–9 dl vetemjöl

Garnering
vallmofrön eller lite vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, socker och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Dela degen i ca 20 bitar.

4. Kavla ut varje degbit till en rundel, ca ½ tjock. Vik in ”kanterna” mot mitten, 5–6 gånger och tryck till i mitten.

5. Pensla bröden med vatten och strö över lite vallmofrön eller mjöl. Lägg dem upp och ned på en teflonplåt eller en ugnsplåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Vänd bullarna rätt. Grädda bröden mitt i ugnen i 8­–9 min. Håll koll på bröden mot slutet av gräddningen för det går snabbt på slutet med den höga ugnsvärmen. Låt bröden svalna på ett galler.

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, socker och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, socker och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i ca 20 bitar.
2. Dela degen i ca 20 bitar.
3. Kavla ut varje degbit till en rundel, ca ½ tjock. Vik in ”kanterna” mot mitten, 5–6 gånger och tryck till i mitten.
3. Kavla ut varje degbit till en rundel, ca ½ tjock. Vik in ”kanterna” mot mitten, 5–6 gånger och tryck till i mitten.
4. Pensla bröden med vatten och strö över lite vallmofrön eller mjöl. Lägg dem upp och ned på en teflonplåt eller en ugnsplåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla bröden med vatten och strö över lite vallmofrön eller mjöl. Lägg dem upp och ned på en teflonplåt eller en ugnsplåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Vänd bullarna åt rätt håll. Grädda bröden mitt i ugnen i 8­–9 min. Håll koll på bröden mot slutet av gräddningen för det går snabbt på slutet med den höga ugnsvärmen. Låt bröden svalna på ett galler.
5. Vänd bröden åt rätt håll. Grädda dem mitt i ugnen i 8­–9 min. Håll koll på bröden mot slutet av gräddningen för det går snabbt på slutet med den höga ugnsvärmen. Låt bröden svalna på ett galler.

Kuvertbröd4 Kuvertbröd3 Kuvertbröd5

 

Salami- & mozzarellabröd

dagensrecept

Det här är ett av mina favoritbröd som jag ofta bakar när vi får gäster. Under sommarsemestern gör jag det minst en gång i veckan. Det är såååå gott och perfekt att ta med ut på sjön, till stranden, till en sallad, på buffén eller som tilltugg till en fördrink innan maten. Brödet är gott varmt, som kallt eller ljummet!

Innehållet i brödet brukar jag variera. Det går bra att fylla det med skinka, medvurst, bacon, vanlig riven ost, fetaost, soltorkade tomater eller vad du själv tycker är gott! Det är bara fantasin och smaken som sätter gränser.

Vill man ha ett grövre bröd kan man byta ut 1–3 dl av vetemjölet till grahamsmjöl, rågmjöl eller rågsikt.

salamimozzarella3

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola

Salami- & mozzarellabröd

2 st 

Ett lyxigt, fantastiskt gott och matigt bröd som kan fyllas efter egen smak. Perfekt på buffén och picknicken!

25 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
1 ½ tsk salt
10–11 dl vetemjöl

Fyllning
ca 200 g rökt salami i skivor
oregano, torkad eller färsk
ca 200 g mozzarella

Garnering
flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med vattnet. Tillsätt olja, salt, och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Dela degen i två delar. Kavla ut varje bit till en rektangel, 1/2–1 cm tjock på ett mjölat bakbord.

4. Lägg ut hälften av salamiskivorna, oregano och smulad mozzarella på varje degplatta.

5. Rulla ihop degplattorna från långsidan till rullar.

6. Lägg degrullarna lite böjda på varsin plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med vatten och strö över flingsalt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Grädda bröden mitt i ugnen i 20–25 min. Sänk värmen direkt till 230 grader.

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med vattnet. Tillsätt olja, salt, och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt.  Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med vattnet. Tillsätt olja, salt, och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två delar. Kavla ut varje bit till en rektangel, ca 1 cm tjock på ett mjölat bakbord.
2. Dela degen i två delar. Kavla ut varje bit till en rektangel, 1/2–1 cm cm tjock på ett mjölat bakbord.
3. Lägg ut hälften av salamiskivorna, oregano och smulad mozzarella på varje degplatta.
3. Lägg ut hälften av salamiskivorna, oregano och smulad mozzarella på varje degplatta.

 

4. Rulla ihop degplattorna från långsidan till rullar.
4. Rulla ihop degplattorna från långsidan till rullar.
5. Lägg degrullarna lite böjda på varsin plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med vatten och strö över flingsalt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Lägg degrullarna lite böjda på varsin plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med vatten och strö över flingsalt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 20–25 min. Sänk värmen direkt till 230 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 20–25 min. Sänk värmen direkt till 230 grader.

salamimozzarella1 salamimozzarella4

salamimozzarella2

salamimozzarella1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ananaskaka i långpanna

dagensrecept

ananasrutor4

ananasrutor5

 

Ananas i kakorna är verkligen ljuvligt gott! Jag älskar det! Men om man inte har någon annans eller vill testa en annan variant eftersom grundreceptet ger otroligt saftiga och goda kakor så kan man byta ut den mot hallon, äpplen, persikoklyftor, jordgubbsbitar eller något annat gott. Om man väljer en en annan ingrediens än ananas får mat byta ut 1 dl ananasjuice i receptet till 1 dl vatten eller mjölk. Det går lika bra!

Ananaskaka i långpanna

35–40 bitar

Makalöst saftiga och mjuka rutor med goda ananasbitar i.

1 burk ananasringar, ca 500 g
4 ägg
3 dl strösocker
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g smör, smält
1 dl mjölk
1 dl juice från ananasburken
5 ½ dl vetemjöl

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär ananasringarna i mindre bitar och låt dem rinna av i ett durkslag.

2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, smör, mjölk, ananasjuice och vetemjöl. Vispa ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 30 x 36 cm.

4. Krama ur ananasbitarna lite lätt så den sista vätskan rinner av. Fördela ut bitarna jämnt på smeten.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. Låt kakan svalna i formen. Pudra över florsocker och skär kakan i rutor.

 

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär ananasringarna i mindre bitar och låt dem rinna av i ett durkslag.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär ananasringarna i mindre bitar och låt dem rinna av i ett durkslag.

 

2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, smör, mjölk, ananasjuice och vetemjöl. Vispa ihop allt till en slät smet.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, smör, mjölk, ananasjuice och vetemjöl. Vispa ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 30 x 36 cm.
3. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 30 x 36 cm.
4. Krama ur ananasbitarna lite lätt så den sista vätskan rinner av. Fördela ut bitarna jämnt på smeten.
4. Krama ur ananasbitarna lite lätt så den sista vätskan rinner av. Fördela ut bitarna jämnt på smeten.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. Låt kakan svalna i formen. Pudra över florsocker och skär kakan i rutor.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. Låt kakan svalna i formen. Pudra över florsocker och skär kakan i rutor.

steg6

 

ananasrutor3

ananasrutor6

 

 

 

Fryst Daimtårta med mandelmarängbotten

DAGENS-RECEPT

daimtårta1

Fantastiskt god och enkel tårta som älskas av både vuxna och barn. Den gräddiga fyllningen med hackad Daim fryses in ovanpå en makalöst god mandelmarängbottnen.

Kakan kan förberedas flera dagar innan den ska ätas och förvaras i frysen. Ta fram den 10–15 min före servering så den blir lättare att skära i bitar och släpper från formens kanter.

Tips – baka en kladdkakebotten i stället!
Mandeln i bottnen 
går att byta ut mot hasselnötter, kokos eller malda solroskärnor. Det går även bra att göra en kladdkaka i stället för en mandelmarängbottnen. Två läckra recept på kladdkaka:

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)

Fryst Daimtårta

12–14 bitar

Det går åt tre stycken dubbla Daim till tårtan, men de kan bytas ut mot andra chokladsorter du tycker om, t ex grovhackad choklad, M & M, Non stop eller något annat gott.

Mandelmarängbotten

100 g sötmandel

4 äggvitor (spara gulorna)
1 dl strösocker

Fyllning
4 äggulor
1 dl florsocker

5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

2 dubbla Daim, grovhackade

Garnering
1 dubbel Daim, grovhackad

GÖR SÅ HÄR

1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Klä bottnen med bakplåtspapper på en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Smörj och mjöla kanterna. (Kakan går även bra att göra i en 23–24 cm form, men då blir eventuellt gräddningstiden något kortare och kakan inte lika hög, men definitivt lika god).

2. Mal mandeln i en mandelkvarn. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret och  vispa ihop allt till en smet. Vänd försiktigt ner mandeln.

3. Bred ut smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna helt i formen.

4. Fyllning: Vispa äggulor och florsocker till en fluffig smet. Vispa grädden och blanda ner den och vaniljsockret i äggsmeten. Vänd försiktigt ner Daimen i smeten.

5. Häll Daimsmeten över kakan och ställ formen i frysen i några timmar. Ta fram tårtan 10–15 min före servering. Garnera kakan med hackad Daim.

1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Klä bottnen med bakplåtspapper på en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Smörj och mjöla kanterna. (Kakan går bra att göra i en 23–24 cm form, men då blir eventuellt gräddningstiden något kortare och kakan inte lika hög, men definitivt lika god).
1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Klä bottnen med bakplåtspapper på en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Smörj och mjöla kanterna.
(Kakan går bra att göra i en 23–24 cm form, men då blir eventuellt gräddningstiden något kortare och kakan inte lika hög, men definitivt lika god).
2. Mal mandeln i en mandelkvarn. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ihop allt till en smet. Vänd försiktigt ner mandeln.
2. Mal mandeln i en mandelkvarn. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ihop allt till en smet. Vänd försiktigt ner mandeln.
3. Bred ut smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna helt i formen.
3. Bred ut smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna helt i formen.
4. Fyllning: Vispa äggulor och florsocker till en fluffig smet. Vispa grädden och blanda ner den och vaniljsockret i äggsmeten. Vänd försiktigt ner Daimen i smeten.
4. Fyllning: Vispa äggulor och florsocker till en fluffig smet. Vispa grädden och blanda ner den och vaniljsockret i äggsmeten. Vänd försiktigt ner Daimen i smeten.

 

5. Häll Daimsmeten över kakan och ställ formen i frysen i några timmar. Ta fram tårtan 10–15 min före servering. Garnera kakan med hackad Daim.
5. Häll Daimsmeten över kakan och ställ formen i frysen i några timmar. Ta fram tårtan 10–15 min före servering. Garnera kakan med hackad Daim.

daimtårta2

 

daimtårta3

 

daimtårta6

daimtårta5

daimtårta4

 

 

Silviakaka

dagens-recept

silviakaka2

 

En klassisk Silviakaka är alltid rätt. Passar både till fikat och som en enkel dessert. Bottnen består av en ljus och mjuk sockerkaka och på toppen en smörkrämsliknande glasyr med kokos. Den är fantastiskt god och har en rykande åtgång!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Silviakaka

12–14 bitar

En älskad klassiker som ibland beskrivs som ljusa kärleksmums.

2 ägg
1 ½ dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
2 dl vetemjöl

Glasyr
75 g smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Garnering
riven kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.

2. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, vatten och vetemjöl. Blanda ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i en smord och bröad springform, 22–24 centimeter i diameter.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna i formen.

5. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan. Tillsätt strösocker och vaniljsocker. Blanda ordentligt så att sockerkristallerna smälter. Blanda sist ner äggulan och blanda tills smeten tjocknar och svalnar.

6. Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos. Ställ kakan kallt en stund och låt glasyren stelna.

1. Gör smeten enligt receptet.
1. Gör smeten enligt receptet.
2.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 22–24 centimeter i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna i formen.
3. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan. Tillsätt strösocker och vaniljsocker och blanda ordentligt så att sockerkristallerna smälter. Blanda sist ner äggulan och blanda tills smeten tjocknar och svalnar.
3. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan. Tillsätt strösocker och vaniljsocker. Blanda ordentligt så att sockerkristallerna smälter. Blanda sist ner äggulan och blanda tills smeten tjocknar och svalnar.
4. Bred ut glasyren på kakan.
4. Bred ut glasyren på kakan.
5. Strö kokos över glasyren. Ställ kakan kallt en stund och låt glasyren stelna.
5. Strö kokos över glasyren. Ställ kakan kallt en stund och låt glasyren stelna.

utvald

silviakaka2

utvald