Knäckig blåbärspaj

Det knäckiga täcket är knäckande gott. Det går bra att byta ut blåbären mot hallon, jordgubbar eller äpplen om man vill variera sig ibland. Servera gärna med en krämig vaniljsås.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Här hittar du fler goda, lättbakade pajrecept – klicka här!

Knäckig blåbärspaj

ca 14 portioner

700 g blåbär (eller andra valfria bär)
1–2 msk potatismjöl
3 msk strösocker 

Pajdeg
150 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl strösocker
3 1/2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl ljus sirap
en nypa flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bären i en långpanna 22 x 35 cm. Strö över potatismjöl och strösocker. 

2. Pajdeg: Nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till en smulig deg. 

3. Sprid ut pajsmulorna över bären.

3. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min eller tills pajskalet är får en gyllenbrun färg. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Här hittar du fler goda, lättbakade pajrecept – klicka här!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Dillstuvad potatis

Krämig dillstuvad potatis är gott till det mesta! Speciellt till lax eller annan fisk, men även till kyckling kött och vegobiffar! Det är lätt att tillaga, men man får vara försiktig och inte koka på för hög värme för mjölk bränns väldigt lätt.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Dillstuvad potatis

800 g kokt och skalad potatis
6 dl Mjölk, 3 procentig
1/2 dl vetemjöl
25 g smör
salt
svartpeppar
1 dl hackad dill

GÖR SÅ HÄR

  1. Skär den kokta potatisen i grövre bitar.
  2. Häll kall mjölk i en rymlig kastrull.
  3. Tillsätt vetemjöl i den kalla Klöver® Mjölkdrycken. Vispa ut mjölet ordentligt med en visp.
  4. Sätt på värmen på spisplattan, lägg i smöret och låt blandningen värmas upp och tjockna på medelvärme under omrörning. Dra inte på för hög värme för att påskynda för då kan mjölkdrycken brännas.
  5. När mjölkdrycken tjocknat, krydda med salt, svartpeppar och tillsätt hackad dill. Rör om.
  6. Tillsätt den kokade potatisen och rör om försiktigt. Smaklig måltid.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Leopardkaka

Tigerkaka, leopardkaka, ja det finns flera djuriska namn på kakorna. Den här ljus och mörk fläckiga kakan har fått sitt namn från leoparden. Tigerkakan är mer randig, men annars ganska lika recept! En härlig mjuk, saftig kaka med ljus apelsin- och mörk chokladsmet. En toppengod kaka att bjuda på till fikat!

Här hittar du recept på fler goda mjuka kakor – klicka här!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Leopardkaka 

20 bitar

4 ägg
3 dl strösocker
175 g smör, smält
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
5 dl vetemjöl

smaksättning 1 (halva smeten)
2 msk kakao

smaksättning 2 (andra halvan av smeten)
1 apelsin eller citron (finrivet skal)
2 tsk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och bland till en slät smet.

2. Häll över 1/3 av smeten i en annan skål. Tillsätt 2 msk kakao (smaksättning 1) och rör om.

3. Riv skalet av 1 apelsin. Tillsätt skalet och vaniljsocker i den ljusa smeten (smaksättning 2). Rör om ordentligt. 

4. Häll den ljusa smeten i en ugnsform, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper. 

5. Klicka ut den mörka smeten på den ljusa (den är lite fastare i konsistensen).

6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 20–23 minuter. Skär kakan i rutor när den svalnat. Pudra ev. över lite florsocker.

Här hittar du recept på fler goda mjuka kakor – klicka här!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Bärkladdkaka

När man får oväntat besök är en den här kladdkakan alltid uppskattad och läcker att bjuda på. Du kan själv välja vilka bär du lägger på smeten.

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Vit bärkladdkaka

Ca 16 bitar

250 g smör
5 dl strösocker
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
4 ägg
Tips! Tillsätt 200 g vit choklad i smeten (smält ner den ihop med smöret) Den vita chokladen är frivillig men gör kakan ännu godare och lyxigare!

Garnering
300–400 g blandade bär, t ex blåbär, hallon och jordgubbar
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöreti en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en form 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.

3. Lägg ut bären på smeten.

4. Grädda kladdkakanmitt i ugnen i 22–25 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha kakan.

5. Låt kladdkakan kallna i formen. Pudra över florsocker före servering. Servera gärna med vispgrädde eller vaniljglass.

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

BAGUETTER

Rustika baguetter med flingsalt på toppen. De har en frasig skorpa och luftigt innanmäte. Bjud på dessa goda baguetter till helgmiddagen, på buffén eller ta med på picknick.

Tips! Degen kan stå och jäsa i kylen hela dagen om du vill förbereda och göra degen 6-8 timmar innan den ska gräddas. Baka sedan ut bröden en stund innan ni ska äta.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

BAGUETTER 

3 st

25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
2 msk rapsolja
11–13 dl vetemjöl 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen i 5 min så att glutentrådarna blir starka.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Dela degen i tre delar. Rulla ut dem till baguetter, ca 35 cm långa på ett mjölat bakbord. Lägg dem på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper.

4. Skär sneda snitt i ytan på bröden med en vass kniv. Pensla med vatten och strö över lite flingsalt och vetemjöl.

5. Låt bröden jäsa under bakduk i 25–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 min. Låt bröden svalna på ett galler utan bakduk för att behålla den knapriga skorpan. Förvara bröden i en papperspåse. Om du lägger bröden i en plastpåsen blir skorpan mjuk.