BONDFRALLOR Mjuka, oerhört fluffiga och härliga frallor som även kan kalljäsa i kylen över natten. Gör degen på kvällen och låt frallorna jäsa på plåten i kylen över natten. Grädda brödet direkt när du vaknar och njut av nybakat till frukost.
6 dl mjölk 50 g jäst 1/2 dl rapsolja (eller 50 g smör) 2 tsk salt 14–15 dl rågsikt (eller vetemjöl)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk eller vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i 16 bitar. Rulla dem till bollar.
3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–15 min. Låt dem svalna på ett galler.
Fantastiskt fluffiga, mjuka och goda frallor med sirap i degen. De allra saftigaste bröden man kan baka själv kan jag nästan lova.
Tips! Jag älskar att göra bröddeg och bulldeg i min Ankarsrum assistent, det är väldigt enkelt, inget kladd och glutentrådarna blir ordentligt starta! Det gör brödet fluffigare, saftigare och högre! Det är svårt att knåda degen tillräckligt för hand.
Det är viktigt att knåda degen i assistenten i 5–8 minuter så att glutentrådarna i degen blir ordentligt starka. Ankarsrum gör hela jobbet 🙂
Gör en halv sats deg om du vill baka ut i en springform.
Deg 50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 50 g smör, rumsvarmt (eller 1/2 dl rapsolja) 2 tsk salt 1 dl sirap, ljus eller mörk 16–17 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i bunken. Sätt på assistenten på lägsta hastighet. Tillsätt mjölken. Tillsätt smör, salt, sirap och rågsikt, lite i taget mot slutet. Låt degen knådas i ca 5 minuter i Ankarsrums assistent. Strö över lite mjöl, sätt på deglocket och låt degen jäsa i ca 45 minuter.
2. Ta fram två springformar, ca 24 cm i diameter och lägg i ett bakplåtspapper i varje.
3. Dela degen i två bitar. Dela varje bit i 7 mindre bitar.
4. Forma degbitarna till runda bollar och lägg 7 stycken i varje pajform. Tryck ca 6 hål i varje fralla med baksidan på t ex sked eller ett annat runt skaft (doppa skaftet i mjöl så det inte fastnar).
5. Låt frallorna jäsa i formen under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 18 minuter. Knäpp upp formen och låt bröden svalna.
Degen knådas i ca 5 minuter i Ankarsrums assistent. Sätt på deglocket och låt degen jäsa i ca 45 minuter.
Krämig nyttig blåbärsglass gjord på frukt och bär!
En ljuvligt god blåbärsglass utan tillsatt socker eller grädde. Den är fantastiskt krämig och god! Och innehåller bara banan, blåbär och naturell yoghurt! SUPERENKEL OCH SUPERGOD!!!
Mixa frysta bananskivor och frysta blåbär ihop med naturell yoghurt i en mixer med knivar. Kör på högsta hastighet tills det bildas en krämig glass. Ät direkt.
Polarfrallor – fluffiga, härliga, mjuka frallor som är makalöst goda! Nybakat bröd när det är som allra godast! Bröden går bra att frysa in!
Baka i Airfryer! GÖR SÅ HÄR: Gör en halv sats deg. Dela degen i 9 frallor. Följ punkt 1–3. Grädda frallorna i 200 grader i din airfryer i 12–15 minuter.
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 tsk salt 3/4 dl rapsolja eller 75 g smör, smält 13–14 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och rågsikt, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda i några minuter. Strö över lite mjöl.
2. Låt degen jäsa i ca 40 min.
3. Sätt ugnen på 250 grader. Forma ca 20 stycken runda frallor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och tryck hål i dem med t ex baksidan på en sked eller någon annat runt.Låt dem jäsa i ca 25 min på plåten under en bakhandduk.
4. Grädda frallorna mitt i ugnen i ca 15 minuter. Njut av nybakat bröd. Går bra att frysa in.
Salta jordnötter gör Flygande Jacob ännu godare, men om du inte tål nötter kan du byta ut mot t ex rostade solroskärnor eller annat du tål.
Flygande Jacob är en klassiker som innehåller kyckling, banan, stekt bacon, vispad grädde, chilisås och salta rostade jordnötter. En grymt god maträtt som hela min familj älskar!
Sätt ugnen på 225 grader. Plocka loss allt kycklingkött från de grillade kycklingarna. Skär dem i små bitar. (Eller skär de stekta kycklingfiléerna i småbitar.
Lägg kycklingköttet i en ugnssäker form. Pudra över lite italiensk salladskrydda.
Skär baconen i småbitar och stek den knaprig.
Skär bananerna i bitar. Lägg dem ovanpå kycklingköttet.
Vispa grädden fluffig. Blanda ner chilisåsen. Bred ut gräddblandningen ovanpå kycklingen och bananen.
Strö över hälften av jordnötterna och den knaperstekta baconen.
Grädda allt i nedre delen av ugnen i 20–25 min
Tag ut kycklingen och strö över resen av baconen och jordnötterna. Servera gärna med ris och sallad.