SMÖRDEGSSEMLOR

SMÖRDEGSSEMLOR Gör semlor av färdigköpt smördeg, sååååå himla gott och mycket enkelt att göra. Du slippa knåda deg och jäsa. Köp en färdig smördegsrulle (av valfritt märke) och baka de ljuvligaste semlorna. De är inte alls lika mäktiga och söta som vanliga semlor!

Tips! Om man inte vill baka så många semlor kan man frysa in smördegsrutorna mellan ett bakplåtspapper i en plastpåse!

Baka vanliga, klassiska semlor – klicka till mitt favoritrecept här!

Smördegssemlor

12 stycken

1 rulle smördeg (färdigköpt) valfritt märke
5 dl vispgrädde
200 g mandelmassa
några matskedar mjölk
florsocker

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut smördegsrullen.
  2. Skär degen i 12 lika stora rutor.
  3. Lägg rutorna på ett bakplåtspapper på en plåt.
  4. Grädda smördegsrutorna mitt i ugnen i ca 15 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg. Låt dem kallna.
  5. Vispa grädden fluffig.
  6. Mosa ihop mandelmassan med mjölk, anpassa mängden mjölk så att mandelmassan blir krämig.
  7. Skär av toppen på smörkrämsrutorna med en vass kniv.
  8. Bred ut mandelmassa på bottnen på smörkrämsrutorna (bred ut ända ut i kanterna).
  9. Spritsa över vispgrädde.
  10. Lägg på locket och pudra över florsocker. Semlorna håller sig frasiga i många timmar i kylen även när man lagt på fyllningen. Jag bakade mina semlor på morgonen och på kvällen var de fortfarande frasiga och goda när de stått i kylen hela dagen.

    Tips! Om man inte vill baka så många semlor kan man frysa in smördegsrutorna mellan ett bakplåtspapper i en plastpåse!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Baka en ljuvligt god semmelsockenkaka – klicka till receptet här!

Baka en ljuvligt god semmelsockenkaka – klicka till receptet här!

Bananbröd

Baka nyttiga bananmuffins – klicka här för recept!

BANANBRÖD Nyttigt bananbröd som jag kryddat med kanel. Så himla gott! Man kan utesluta kanelen om man vill, då blir det mer vanlig brödsmak, men med kanel blir det som ett nyttigt fikabröd helt utan socker. Jag älskar brödet med kanel, så himla gott!

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Bananbröd

3 ägg
1 msk bakpulver
1 krm salt

1 msk kanel
1 banan
5 dl havregryn
2 dl kvarg, filmjölk eller naturell yoghurt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa allt med en elvisp i ca 2 minuter.

3. Häll smeten i en limpform, täckt med bakplåtspapper.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 50 minuter. Ta upp kakan med pappret och låt den svalna utanför formen.

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

KESOGRATÄNG

Kesogratäng är en nyttig och supergod maträtt! Servera gärna din Kesogratäng med en fräsch sallad. Kesogratängen innehåller väldigt få kolhydrater. Perfekt för den som vill äta lite kolhydrater (uppskattat hos diabetiker).

Till diabetiker: 
500 gr Keso 4 % = 8.5 gram kH
Hela formen innehåller totalt 10 gram kolhydrater.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

KESOGRATÄNG

4–5 portioner

500 g Keso (valfri fetthalt)
4 ägg
salt
svartpeppar

Fyllning
1 röd eller gul lök, hackad
2 nävar spenat
cocktailtomater

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ihop Keso, ägg, salt och lite svartpeppar med en elvisp. Vispa i ca två minuter.

2. Rör ner hackad lök och spenat i Kesoröran.

3. Häll smeten i en ugnsform. Lägg på cocktailtomaterna.

4. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min. Servera gärna med en fräsch sallad.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Chokladkolapaj

En ljuvligt god chokladkolapaj. Botten består av smulade Ballerinakakor och är fylld med en krämig, underbar chokladkolakräm. På toppen har jag spritsat härliga gräddtoppar. Så himla god!

Chokladkolapaj

12 bitar

Botten 
2 pkt Ballerina (valfri sort)
80 g smör, smält

Chokladkolakräm
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 msk kakao
50 g smör
150 g mörk choklad (eller mjölkchoklad)

Garnering
2 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Mixa sönder Ballerinakakorna och blanda dem med det smälta smöret.

2. Tryck ut smulorna i en pajform, ca 26 cm i diameter. Tryck upp smulorna på kanten. 

3. Grädda kaksmulorna längst ner i ugnen i 10 min. 

4. Chokladkolakräm: Koka upp vispgrädde, sirap, strösocker och kakao. Låt det puttra till 122 grader (använd en digitaltermometer). Tillsätt sist chokladen, bruten i bitar, och låt den smälta ner i gräddblandningen. Rör om till en slät smet.

5. Häll chokladkolakrämen på pajbottnen. Låt den svalna. Ställ den i kylen för att stelna i ett par timmar. 

6. Spritsa vispgrädde på pajen. Förvara pajen i kylen.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

BANANGLASS

Nicecream – nyttig bananglass gjord av mjölk och banan! Den är fantastiskt god, krämig och lätt att göra! Ät glassen direkt när den är färdiggjord för när man fryser in den blir den hård och inte alls lika krämig.

BANANGLASS

2 frysta bananer
1 msk kakao (eller 1 tsk kanel)
1–2 dl mjölk (eller havremjölk)

GÖR SÅ HÄR
1. Frys in bananerna i skivor. Mixa bananerna i en hushållsmaskin med knivar.

2. Tillsätt kakao. Tillsätt lite mjölk i taget tills glassen med lagom krämig (om du tar för mycket mjölk blir det milkshake). Mixa till en krämig glass. Ät glassen direkt!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)