Frallor på plåt

Saftiga frallor som kan varieras enligt nedan. Bröden passar till frukost, mellis, på buffén eller som måltidsbröd till en sallad eller soppa. 
Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Tips! 
– Byt ut 3 dl vetemjöl mot grahamsmjöl eller rågmjöl. 
– Tillsätt 2 dl blandade frön eller rivna morötter i degen.

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Frallor på plåt

Ca 16 st

Mjölk i degen gör frallorna något mjukare, med mindre luftbubblor och vatten gör dem lite segare, mer rustika med större luftbubblor. Båda vätskorna är lika goda, men på olika sätt.

50 g jäst
6 dl mjölk eller vatten, fingervarm
2 tsk salt
2 msk rapsolja
13–15 dl vetemjöl eller rågsikt (eller hälften rågsikt och hälften vetemjöl)
(på bilden är bröden bakad med vetemjöl)

Garnering 
– Pensla bröden med vatten eller uppvispat ägg
– Strö över solroskärnor, pumpakärnor, sesamfrön och/eller vallmofrön innan gräddning.

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk eller vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Rulla degen i vetemjöl på ett bakbord. Dela degen i ca 16 bitar. Forma dem till runda bollar och lägg dem på en ugnsplåt eller i en långpanna 36 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. 

3. Pensla frallorna med vatten eller ägg och strö över valfria frön. 

4. Låt frallorna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 14 min. Låt dem svalna på plåten.

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Grönsaksbiffar

GRÖNSAKSBIFFAR En supergod, näringsrik vardagsrätt som är enkel att tillaga. Grönsaksbiffarna går bra att frysa in och servera dem gärna med ris, mathavre, sallad och hemgjord tzatziki eller guacamole.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Grönsaksbiffar

8 st

300 g kall, kokt och skalad potatis
1 zucchini eller aubergine, ca 300 g
2 morötter, ca 150 g
1 gul lök, ca 100 g
2 vitlöksklyftor, pressade
1 ägg
1/2 tsk salt
1 tsk curry eller chiliflakes
svartpeppar
1–2 msk rapsolja att steka i

GÖR SÅ HÄR

1. Mosa potatisarna på en tallrik. 

2. Riv zucchini, morötter och gul lök. Blanda alla grönsaker, potatis, kryddor och ägg i en bunke. 

3. Forma 8 biffar av grönsaksblandningen och lägg dem på en skärbräda. 

4. Stek biffarna i olja på medelvärme, 4–5 minuter på varje sida. Vänd dem försiktigt så att de inte faller sönder.

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Banankaka utan mjöl

https://youtu.be/RSq2Zsn6yTQ
KLICKA PÅ FILMEN FÖR ATT SE HUR MAN BAKAR BANANKAKA UTAN MJÖL!

Banankaka med chokladsmak som inte innehåller varken socker eller vetemjöl. Nyttig, supergod och perfekt för alla som vill äta hälsosammare godsaker till fikat.
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) 

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

TILL DIABETIKER: Ca 10 kolhydrater per bit om man skär kakan i 10 bitar

Banankaka utan mjöl

10 bitar

3 bananer
3 ägg
2 dl havregryn
3 msk kakako

2 tsk bakpulver
1 nypa salt

(Om man vill söta kakan kan man tillsätta 1 dl sötströ av valfritt märke i smeten, men jag bakade helt utan sötning)

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Mixa ihop alla ingredienserna till en smet i en mixer med knivar.

3. Häll smeten i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Strö över kokos.

4. Grädda längst ner i ugnen i 16–18 min.

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Drömmar

DRÖMMAR Drömgoda, spröda småkakor som fullkomligt smälter i munnen. Dessa drömmar är himmelskt goda och är mycket lätta att baka.
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Drömmar

18 stycken

50 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk hjorthornssalt

1/2 dl matolja eller rapsolja
2 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 160 grader. Vispa ihop smör, strösocker och hjorthornssalt i en bunke med en elvisp.

2. Tillsätt oljan och och vispa en minut till. 

3. Tillsätt vetemjöl och blanda ihop allt snabbt till en deg.

4. Rulla ut degen till en lång rulle. Dela den i ca 18 bitar. Rulla bollar av degbitarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt dem kallna på plåten.

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Steg-för-stegbilden är tagen på saffransdrömmar, därav att de är gula i färgen. Men man gör på exakt samma sätt utan saffran i degen.

KANELBULLEKAKA PÅ 4 MINUTER

https://youtu.be/05kgIGi3Pd8
Klicka på filmen för att se hur man bakar kanenbullekaka på 4 minuter.

Kanelbullekaka på bara 4 minuter – den blir gudomligt god!!! Att baka i mikron är verkligen suveränt bra och det går blixtsnabbt. Det här är verkligen en favoritkaka!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

KANELBULLEKAKA PÅ 4 MINUTER

En blandning mellan kladdkaka och sockerkaka. Den blir fantastiskt saftig och god!

12 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
½ krm salt
2 dl vetemjöl
2 ägg

Garnering
½ tsk kanel
2 tsk strösocker

GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret. Blanda ihop smöret med resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad pajform eller annan rund form som tål mikro, ca 24 cm i diameter.

3. Strö över kanel och strösocker på kaksmeten.

4. Grädda kakan i mikron på högsta effekt i 4 minuter (tiden kan variera lite i olika mikrovågsugnar). Låt kakan svalna i formen. Servera med vispgrädde eller glass. Och gärna några bär!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!