Corneflakesgodis

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Frasiga chokladgodisar som är makalöst goda och mycket lätta att göra. De innehåller bara 2 ingredienser och har en rykande åtgång kan jag lova.

Ingredienser
200 g choklad (valfri sort ljus, mörk, mjölkchoklad, sockerfri)
5 dl cornflakes

GÖR SÅ HÄR 
1. Smält chokladen i en skål över varmt vattenbad. Låt chokladen svalna något när den smält.

2. Blanda ner alla cornflakes i chokladen och rör om.

3. Klicka ut flingorna i formar eller på ett bakplåtspapper med en sked. Låt dem stelna i kylen.

Tips! Tillsätt t ex hackade nötter, sötmandel, russin och kokos i chokladen.

Trillingnötter

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Trillingnöten var en favorit i den klassiska Aladdinasken, men försvann ur den för några år sedan. Men du kan enkelt göra den populära godissorten själv och njuta av den goda kombinationen choklad och knapriga hasselnötter.

Ingredienseser
2 dl hasselnötter, enklare om du hittar färdigskalade
150 g mjölkchoklad (mörk choklad går också bra)

GÖR SÅ HÄR

  1. .Sätt ugnen på 175 grader. Lägg nötterna på en ugnsplåt och rosta dem i ugnen i cirka 10 minuter eller tills de har fått färg.

2. Lägg nötterna i en kökshandduk och gnugga bort skalet med handduken.

3. Smält chokladen i en skål över vattenbad. Blanda 2/3 av chokladen med nötterna i en skål. Ställ tillbaka chokladen över vattenbadet.

4. Ta upp nötterna tre och tre med en sked. Lägg dem på en bricka klädd med bakplåtspapper. Ställ dem i kylskåpet en stund och låt chokladen stelna.

5. Dekorering: Skeda upp resten av chokladen i en liten plastpåse och knyt ihop den. Klipp ett litet hål i ena hörnet. Ringla chokladen i ett mönster över nötterna. Låt chokladen stelna i kylen igen. Förvaras svalt.

Brända mandlar

brandamandlar5

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Härliga brända mandlar på mitt vis! Ett enkelt recept som passar bra både till glöggen och som julgodis. De är knapriga och söta med smak av kanel. Flingsaltet ger en extra touch och läcker smak!

Brända mandlar

200 g sötmandlar
2 dl florsocker

Garnering (kan uteslutas)
malen kanel
flingsalt

GÖR SÅ HÄR
1. Lägg sötmandlarna och florsockret i en stekpanna.

2. Sätt värmen på högsta och blanda ordentligt.

3. Sänk värmen till medel och rör om tills sockret smält helt. Reglera värmen hela tiden så att sockret inte bränns.

4. Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper.

5. Pudra över kanel och flingsalt. Bryt isär mandlarna när sockret stelnat.

1. Lägg sötmandlarna och florsockret i en stekpanna.
1. Lägg sötmandlarna och florsockret i en stekpanna.
2. Sätt på värmen på högsta och blanda ordentligt.
2. Sätt värmen på högsta och blanda ordentligt.
3. Sänk värmen till medel och rör om tills sockret smält. Reglera värmen så sockret inte bränns.
3. Sänk värmen till medel och rör om tills sockret smält helt. Reglera värmen hela tiden så att sockret inte bränns.
4. Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper.
4. Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper.
5. Pudra över kanel och flingsalt. Bryt isär mandlarna när sockret stelnat.

KNÄCK recept

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

KLASSISK KNÄCK – ett av julens populäraste godis! Den sega kolan är underbart god och ett måste varje jul för mig! Förvara den i kylen så håller den sig hård och knäckig. I rumstemperatur mjuknar den.

Tips! Tillsätt 1 msk kakao i smeten om du vill ha en chokladigare smak! Det blir jättegott!

Knäck

70–80 st

¾ dl hackad sötmandel (kan uteslutas)

Knäcksmet
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 msk smör

GÖR SÅ HÄR

1. Hacka sötmandeln grovt.

2. Ställ ut knäckformarna på en bricka eller skärbräda.

3. Blanda vispgrädde, sirap och strösocker i en 3–4 liters kastrull. Låt det koka till ca 124 grader. Stäng av värmen och tillsätt smöret. Rör om ordentligt.

4. Rör ner sötmandeln i knäcksmeten.

5. Häll smeten i formarna. Låt knäcken stelna i kylen.

1. Hacka sötmandeln grovt.
1. Hacka sötmandeln grovt.
2. Ställ ut knäckformarna på en bricka eller skärbräda.
2. Ställ ut knäckformarna på en bricka eller skärbräda.
3. Blanda vispgrädde, sirap, strösocker och kakao i en 3–4 liters kastrull. Låt det koka till ca 124 grader. Stäng av värmen och tillsätt smöret. Rör om ordentligt.
3. Blanda vispgrädde, sirap, strösocker och kakao i en 3–4 liters kastrull. Låt det koka till ca 124 grader. Stäng av värmen och tillsätt smöret. Rör om ordentligt.
4. Rör ner sötmandeln i knäcksmeten.
4. Rör ner sötmandeln i knäcksmeten.
5. Häll smeten i formarna. Låt knäcken stelna i kylen.
5. Häll smeten i formarna. Låt knäcken stelna i kylen.

CHOKLADBRÄCK

Chokladbräck är ett ljuvligt, supergott julgodis som är väldigt enkelt att göra och kan varieras i oändlighet. I stället för Daim och nötter kan man strö över hackade karameller, t ex polkagris, turkisk peber, strössel eller vad man tycker är gott och krispigt.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

CHOKLADBRÄCK 

200 g mörk eller ljus choklad
1 Dubbel-Daim
1/2 dl hackade nötter eller sötmandel (kan uteslutas)

GÖR SÅ HÄR

  1. Smält chokladen i en skål (av glas, porslin eller aluminum) över vattenbad.
  2. Hacka Daimen och nötterna eller sötmandeln.
  3. Bred ut chokladen tunt på ett bakplåtspapper (som ligger på en skärbräda eller plåt). 
  4. Strö över den hackade Daimen och nötterna/sötmandeln över hela chokladen. 
  5. Ställ chokladen i kylen för att stelna. Förvara chokladen i kylen.

    TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)