Banankaka upp-och-ner

https://youtu.be/1PZpidBAbqo
Klicka på filmen för att se hur man bakar BANANKAKA UPP-OCH-NER

Banankaka upp-och-ner. En oerhört saftig, ljuvligt god kaka med bananer i toppen. Perfekt att bjuda på till fikat! Ät kakan som den är eller servera med en klick vispgrädde som blir det extra gott!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) 

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Banankaka upp-och-ner

12 bitar

Botten i formen
2 bananer
4 msk farinsocker (eller en blandning av 4 msk strösocker och 1 tsk kanel)

Smet
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
150 g smält smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader. Smöra och bröa en springform, ca 24 cm i diameter. 

2. Skala bananerna och dela dem på längden. Lägg bananerna i botten på formen. 

3. Strö farinsocker över bananbitarna (eller socker- och kanel blandat). 

4. Ställ formen mitt i ugnen i 3–5 minuter tills sockret smälter lite på bananen. Ta ut formen och sänk värmen till 180 grader. 

5. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver och vispa lite till. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en slät smet.

6. Häll smeten över bananerna i formen.

7. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 35 minuter. Pudra över florsocker före servering.

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Morotsfrallor med havregryn

https://youtu.be/Wzq50YZZijo
Klicka på filmen för att se hur man bakar morotsfrallor med havregryn (utan mjöl).

Nyttiga, supergoda och mycket lättbakade morotsfrallor som innehåller havregryn istället för vetemjöl. Ingredienserna har du oftast hemma och det här receptet är verkligen grymt bra!!! Jag är så himla nöjd!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

FÖLJ: Nyttiga recept på Lindas bakskola – klicka här!

Morotsfrallor med havregryn (utan mjöl)

12 stycken

200 g rivna morötter (1 stor morot)
10 dl havergryn
1 msk bakpulver
1 tsk salt
6 ägg

Garnering
söndersmulade havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Riv morötterna fint.

2. Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke till en kladdig deg.

3. Forma 12 runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Strö lite söndersmulade havregryn på frallorna. 

5. Grädda frallorna mitt i ugnen i ca 18 min.

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Lättbakad limpa som jäser i ugnen

Lättbakad limpa som jäser i ugnen. En rustik limpa som jäser i ugnen, medan den värms upp. Brödet kräver en liten arbetsinsats och är ljuvligt god. Den har ett frasigt skal och ett mjukt, saftigt innanmäte.

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Lättbakad limpa som jäser i ugnen

1 st

25 g jäst
4 dl mjölk eller vatten, fingervarm
½ dl mörk eller ljus sirap 
2 msk rapsolja
1 1/2 tsk salt
5 dl rågsikt
4 dl vetemjöl (eller 9 dl vetemjöl eller rågsikt)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp. Rör ner sirap, rapsolja, salt, vetemjöl och rågsikt lite i taget. Blanda ihop allt till en deg.

2. Forma degen till en limpa. Rulla den i mjöl. Strö över lite vetemjöl.

3. Lägg limpan på en plåt med bakplåtspapper. Skär sneda snitt i degen med en vass kniv och låt den vila i 15 minuter innan du sätter in den i ugnen.

4. Sätt in brödet mitt i ugnen i en kall ugn. Sätt temperaturen på 200 grader. Bröden jäser under tiden ugnsvärmen ökar. Låt limpan stå i ugnen i ca 50 min. Låt det kallna på ett galler innan du skär brödet i skivor.

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Havrekex

Spröda, goda kex att äta som snacks, mellanmål, frukost eller att bjuda på till en ostbricka. Degen är väldigt lätt att både göra och baka ut. 
Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Havrekex

1 plåt

3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
100 g smör, rumsvarmt
3/4 dl vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda havregryn, vetemjöl, salt och bakpulver i en skål. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna tills alla klumpar är borta. 

2. Tillsätt vatten och blanda ihop till en deg.

3. Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper. 

4. Kavla degen med en kruskavel eller nagga med en gaffel, annars kan degen blåsa upp sig under gräddningen. 

5. Skär degen i rutor med en degskrapa eller kniv, 6 x 4 st.

6. Grädda kexdegen mitt i ugnen i ca20 min eller tills de fått en gyllene färg. Låt det svalna på plåten. Bryt kexen i bitar när degen kallnat.

Här hittar du goda kakrecept som är enkla att baka – klicka här!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Russinbollar

https://youtu.be/mXpw1AcjxtU
Klicka på filmen för att se hur man gör russinbollarna!

Underbart goda RUSSINBOLLAR som inte innehåller något tillsatt socker eller fett.

Russinbollar

ca 15 st

3 dl russin
1 dl kokos
3 dl havregryn
1/2 dl kaffe
ev. 1–2 msk vatten

Garnering
1–2 dl kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa ihop alla ingredienserna i en mixer med knivar till en kladdig smet. Tillsätt ev. lite extra vatten om det behövs för att kunna rulla bollar.

2. Gör bollar av smeten och rulla dem i kokos. Förvara dem i kylskåpet.