Cheesecake


TIPS!
Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Cheesecake – en riktig klassiker som är himmelskt god! En lyxig, superläcker cheesecake som alltid är uppskattad och fantastiskt god att bjuda på! Här får ni ett riktigt toppenrecept!

CHEESECAKE

Ca 12 bitar

Botten
300 g Digestivekex
125 g smör, smält

Fyllning
600 g färskost, t ex Philadelphia
2 1/2 dl strösocker

4 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde eller gräddfil

Smaksättning:
2 msk pressad lime- eller citron 

Tips: Riv även ner 200 g vit choklad i smeten.

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä en springform, 24 cm i diameter med bakplåtspapper i botten och på kanterna.

2. Mixa Digestivekexen till smulor. Smält smöret och blanda ner det. 

3. Tryck ut smulora i botten på springformen. 

4. Grädda bottnen mitt i ugnen i 10 min. 

5. Fyllning: Rör ihop färskost och strösocker med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa till en jämn smet.

6. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

7. Ta ut formen med Digestivebottnen ur ugnen. Ställ in en ugnsform med 1 liter vatten längst ner i ugnen och sänk ugnsvärmen till 125 grader. 

8. Häll fyllningen på Digestivebottnen. 

9. Grädda din cheesecake mitt i ugnen i ca 70 min. Ta ut den och låt den kallna helt. Ställ den i kylen i minst 8 timmar så den stelnar helt. Garnera med florsocker och färska bär.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Cheesecake-New-York-steg-för-steg-1024x229.jpg

snabblimpa

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Supergod snabb limpa med bakpulver i degen! Arbetstiden för den här limpan är bara 5 minuter. Sedan sköter den sig själv under gräddningen i ugnen. Perfekt när man snabbt vill ha nybakat bröd till frukost.

Tips! Både vetemjöl och rågsikt funkar lika bra i degen. Rågsikt innehåller 60 procent vetemjöl och 40 procent rågmjöl vilket gör att brödet får lite mer fibrer.

Baka underbara frukostfrallor som bara jäser en gång – klicka här för recept!

snabblimpa

6 dl vetemjöl (eller rågsikt)
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
3 ½ dl mjölk 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

2. Tillsätt mjölken i de torra ingredienserna och blanda ihop allt till en kladdig deg.

3. Lägg degen i en limpform, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl.

4. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

ugnsrostad vitkål

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

UGNSROSTAD VITKÅL Vitkålen har fått nytt liv – rostad i ugnen med härliga kryddor och smak. Denna vitkål är underbart god som tillbehör till all slags mat och kan kryddas efter egen smak. Pensla över olja eller skeda över brynt smör och krydda med salt, örter, vitlök, chiliflakes, curry, paprika, svartpeppar eller andra goda kryddor du gillar.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Ugnsrostad vitkål

1 litet kålhuvud
• ca 1/2 dl olivolja, rapsolja eller brynt smör
2–3 vitlöksklyftor
färska örter, chiliflakes, curry, paprika, svartpeppar (välj de kryddor du gillar)

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär vitkålshuvudet i skivor, 2–3 cm tjocka skivor. Lägg vitkålsskivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  2. Blanda olja eller smält smör och pressad vitlök i en skål. Pensla det över vitkålsskivorna.
  3. Krydda rikligt med valfri krydda. Rosta vitkålen mitt i ugnen i 20–30 minuter eller tills kålen fått färg. Servera med en god sås eller som tillbehör till middagen.

Tips! Strö gärna över hackade hasselnötter över vitkålen innan du rostar i ugnen! Jättegott, men vi hade inte det denna gång.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

KESOLIMPA UTAN MJÖL

Kesolimpa utan mjöl – en väldigt saftigt, god och nyttig limpa som inte innehåller något vetemjöl. Konsistensen är väldigt mjuk, härlig och god! Och limpan är väldigt enkel att baka. Perfekt för alla som vill äta lite kolhydrater, speciellt för diabetiker eftersom den har låg påverkan på blodsockret.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Kesolimpa utan mjöl

1 st
4 ägg
1 burk Keso, 500 g
3/4 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk
1 dl havremjöl
1 dl mandelmjöl (om du inte vill använda mandelmjöl kan endast tillsätta 2 dl havremjöl i degen)

Tips! Tillsätt gärna 2 msk valfria frön i degen. Jag tillsatte chiafrön i denna deg.

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggen fluffiga med en elvisp. Tillsätt Keso och vispa en stund till.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa till en kladdig smet (fiberhusken gör att degen blir lite geléaktig).

3. Stjälp upp smeten i en limpform, klädd med bakplåtspapper. Strö gärna över lite havremjöl.

4. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 1 timme. Lyft upp limpan i bakplåtspappret och låt den kallna innan du skär den i skivor.

Sockerfri glasstårta

I samarbete med Nicks.

Ljuvligt god och lättgjord glasstårta på en sockerfri kladdkakebotten. Sååå god och perfekt för alla som vill minska sockerintaget och helt perfekt för diabetiker som vill äta lite kolhydrater. En tårta som påverkar blodsockret minimalt.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Sockerfri glasstårta

Så här fyllde jag min tårta (självklart kan du välja fritt bland Nicks olika sorters glass när du gör tårtan) 

Lager 1: 1 kladdkakebotten (utan socker och mjöl)

Lager 2: 2 pkt Nicks Vanilla Bean

Lager 3: 2 pkt Nicks chocolate eller Nicks chocolate brownie

Lager 4: 2 pkt Nicks Vanilla Bean + 2 dl mosade hallon

Även kladdkakebottnen är socker- och mjölfri. Den är bakad med Nicks Use Like Sugar istället för strösocker samt mandelmjöl istället för vetemjöl vilket gör att smeten knappt påverkar blodsockret.

Recept botten (lager 1):

Kladdkaka utan socker och utan vanligt mjöl

125 g smör
3 msk kakao
2 dl Nicks Use like sugar
1/2 krm salt
1 3/4 dl mandelmjöl
2 ägg

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ungen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. 

2. Tillsätt kakao, salt, Nicks use like sugar, mandelmjöl och ägg. Rör om allt till en slät smet. 

3. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 22–24 min. Låt kakan kallna.