En kryddig, hälsosam linscurry som bara tar ca 15 minuter att göra. Otroligt gott! En mycket lättlagad, mättad måltid som också är billig att göra. En favoriträtt hemma hos mig!
2. Sätt på värmen på spisen på högsta och låt det börja puttra. Sänk värmen till en lägre medelvärme och låt allt puttra ihop till en krämig gryta i 15–20 minuter. Smaka av och tillsätt mer kryddor efter egen smak. Om grytan är för torr så tillsätt lite mer vatten.
Servera t ex tillsammans med ris, couscous, bulgur eller i ett pitabröd. Eller till en fräsch sallad.
Min plåt har rätt mått för ett bakplåtspapper. Ett vanlig bakplåtspapper passar perfekt i min form.
I min suveräna ugnsplåt har jag bakat saftiga frallor som blir fantastiskt goda och saftiga när de jäser ihop i formen! Jag rekommenderar varmt att baka frallor i denna plåt som jag tagit fram för att exakt denna konstruktion är min favoritplåt! Klicka här för att beställa hem plåten och baka! Beställ gärna min nya ugnsplåt här!
Kalljäsning av degen – gör så här: Gör degen och baka ut 15 frallor och lägg dem i Lindas ugnsplåt klädd med ett bakplåtspapper. Lägg på en bakduk eller plastfolie. Ställ ugnsplåten i kylen över natten. Ta fram plåten ca 30 min innan gräddning. Gräddningstiden kan bli några minuter lite längre eftersom degen är kall efter jäsningen.
50 g jäst 6 dl vatten 2 tsk salt 1 dl rapsolja 8 dl rågsikt 9–10 dl vetemjöl (eller endast vetemjöl eller endast rågsikt)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet (ta lite mer mjöl om degen är för kladdig). Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter, gärna i en bakmaskin. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Dela degen i 15 bitar. Forma dem till bollar med mjölade händer.
3. Lägg frallorna tätt ihop på Lindas ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och gör ett kryss i varje fralla med en stekspade. Låt dem jäsa utan bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden längst ner i ugnen i 18 min. Bröden går bra att frysa in.
Nyttig havregrynslimpa utan vetemjöl, istället innehåller den havregryn och ägg . Enklare limpa kan man knappast baka. Blanda ihop havregryn (de ska inte mixas sönder) med resten av ingredienserna och degen är klar! Så enkelt, eller hur?! Limpan är underbart god, nyttig och innehåller färre kolhydrater än vanligt bröd och mer protein. Så himla smart och bra recept!
Tips! Det går bra att byta ut till mjölkfritt alternativ istället för yoghurt, filmjölk eller kvarg, t ex havremjölk. Bröden går jättebra att frysa in!
NYTTIG HAVREGRYNSLIMPA
1 st
12 dl havregryn 1 msk bakpulver 1 1/2 tsk salt 6 ägg 4 dl naturell yoghurt, filmjölk eller kvarg
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda havregryn, bakpulver och salt i en bunke.
3. Tillsätt äggen och rör om ordentligt så att alla havregryn blir blöta av äggen.
4. Tillsätt yoghurten (eller liknande) och rör om ordentligt till en kladdig deg. Låt degen stå och dra åt sig vätskan i ca 5 min.
5. Stjälp upp degen i Lindas avlånga ugnsform, täckt med bakplåtspapper. Strö över lite havregryn.
6. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 1 timme. Ta upp limpan ur formen direkt efter gräddningen och låt den kallna helt innan du skär den i skivor med en vass brödkniv.
En segmjuk äppelkaka med äppelklyftor, kanel och strösocker – den är makalöst god och läcker. Och väldigt lätt att baka! Jag har bakat den i min nya, avlånga ugnsform som verkligen är suverän att baka i!
3. Skär äpplet i skivor, ca 1 cm tunna (med eller utan skal spelar ingen roll).
4. Lägg äppelskivorna i en rad mitt på smeten. Strö över strösocker och kanel.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen och lyft sedan upp hela papperet med kakan ur formen. Servera vaniljsås eller glass till kakan. Förvara kakan inrullad i bakplåtspapperet så behåller den sina lite segknapriga kanter.