Klippta frallor

Klipp degen i bitar – enkelt och varje fralla får en unik form. Bröden blir både snygga, saftiga, mjuka och goda! Rulla degen i mjöl och klipp den i bitar. Så enkelt och smidigt!

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Tips! Baka fluffiga brytfrallor (frallor som bryts isär). De blir otroliga! Recept klicka här!

×

Klippta frallor

Ca 20 st

50 g jäst
8 dl vatten, fingervarmt
1/2 dl neutral olja
1 msk salt
9 dl rågsikt
9 dl vetemjöl
(eller 18 dl rågsikt eller 18 dl vetemjöl)

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Tillsätt lite extra mjöl om degen är för kladdig. Den ska vara smidig, men inte för kompakt. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Rulla ut degen till en längd på ett mjölat bakbord. Mjöla den ordentligt på ytan. Klipp degen i ca 20 lika stora bitar. (Lägg ca 10 st på varje plåt)

3. Lägg degbitarna på en plåt, klädd med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda frallorna mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på ett galler.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Nyttiga Havrepannkakor

Kvargpannkakor, yoghurtpannkakor kan de också kallas. Supergoda, lättlagade pannkakor som är väldigt nyttiga. Innehåller ägg, havregryn och valfri kvarg eller valfri yoghurt. I detta recept använde jag mini vaniljyoggi. Men du kan använda vilken kvarg eller yoghurt du vill, med smak eller naturell och valfri fetthalt.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Här hittar du massor av goda, nyttiga recept – klicka här!

Nyttiga Havrepannkakor

4–5 små pannkakor

1 dl havregryn
2 ägg
1 dl valfri yoghurt eller kvarg
en nypa salt

GÖR SÅ HÄR
1. Smula sönder havregrynen med fingrarna i en skål. De behöver inte mixas till ett mjöl utan till lite mindre bitar.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en smet. Låt den stå och dra i 10 min innan du steker pannkakorna.

3. Värm upp en stekpanna och stek pannkakorna i smör eller olja. Stek små pannkakor för annars blir de svåra att vända. Smeten räcker till 4–5 små pannkakor. Stek på medelvärme och vänd när de fått en gyllenbrun färg på ena sidan.

Servera gärna med vaniljkvarg och mosade bär.

Tips! Baka nyttiga havrefrallor med ägg och havregryn – klicka till receptet här!

Här hittar du massor av goda, nyttiga recept – klicka här!

Tips! Baka nyttiga havrefrallor med ägg och havregryn – klicka till receptet här!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

KYCKLINGFILÉ I KRÄMIG SÅS

En mycket lättlagad och fantastiskt god maträtt. Kyckling i en krämig, ljuvligt god sås. Kryddningen kan ändras efter egen smak, t ex kan man tillsätta pepparrot eller curry i såsen. En favoriträtt hemma hos mig!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

KYCKLINGFILÉ I KRÄMIG SÅS

4-5 personer

4–5 kycklingfiléer
salt
chili flakes

Krämig sås
3 dl vispgrädde
2 msk maizena
2 msk kycklingfond (eller en tärning)
1 pressad klyfta vitlök
salt

Garnering
2 dl riven ost
en näve cocktailtomater

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform och krydda med salt och chiliflakes (eller andra valfria kryddor)

2. Krämig sås: Blanda ihop alla ingredienser i en bunke och häll den i formen med kycklingen.

3. Strö över riven ost och cocktailtomater.

4. Grädda mitt i ugnen i 30–40 min eller tills kycklingen är genomstekt. Servera gärna med ris eller bulgur och en blandad sallad. Tiden i ugnen varierar beroende på kycklingfiléernas storlek.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Kanelbullesockerkaka / sockerkaka

En supersaftig sockerkaka med smak av kanelbulle. Sockerkakssmeten varvas med lager av knastrande strösocker och kanel. Om man vill baka en klassisk sockerkaka kan man bara utesluta lagrerna av strösocker och kanel.

Här hittar du fler recept med ljuvligt goda, enkla mjuka kakor – klicka här!

Baka en ljuvligt god sockerkaka med rivet äpple i smeten – klicka till receptet här!

Kanelbullesockerkaka / sockerkaka

12 bitar

3 st ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g smör, smält
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl

Fyllning
2 msk strösocker
1 msk kanel

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke.  Blanda ner resten av ingredienserna och blanda till en slät smet.

2. Häll 1/4 av smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter. Pudra över kanel och strösocker. Gör likadant i 2–3 lager.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den.

Baka en ljuvligt god sockerkaka med rivet äpple i smeten – klicka till receptet här!

Bananbröd

Nyttigt bröd med banan, havregryn och ägg. Supergott och kan ätas som det är när man är sugen på något gott. Eller bred med smör och en skiva ost ovanpå. Riktigt gott och mättande bröd!

Bananbröd

6 bitar

2 st bananer
2 tsk bakpulver
2 krm salt
5 dl havregryn
2 ägg

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 230 grader. Mosa bananerna i en ugnsform, ca 15 x 20 cm.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och mosa ihop allt till en smet. Bred ut den i formen. 

3. Garnera smeten med att lägga på en delad banan (men detta behöver inte göras). 

4. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt det svalna innan du skär det i bitar.