DIABETESBRÖD DIABETESLIMPA RECEPT
Diabetesbröd, diabeteslimpa, bröd för diabetiker, bröd med lite kolhydrater i.
Diabetesbröd/diabeteslimpa. Bröd för bland annat diabetiker. Vissa tycker det är fel att kalla ett bröd för diabetesbröd, men det var det första jag googlade på när min 12-årige son fick diabetes typ 1 för några månader sedan. Vi tycker det är lättare att hålla hans blodsocker inom målområdet om måltiderna innehåller "lagom" med kolhydrater. Och vad som är lagom är väldigt individuellt.
En frukost kan bli väldigt kolhydratrik. Till exempel vill min son äta både yoghurt, flingor och smörgås. Tre kolhydratrika livsmedel. Då tycker vi det är perfekt med detta bröd som bara innehåller 8 kH per skiva, plus att det innehåller mycket ägg och Keso som innehåller bra med proteiner. Vår diabetesdietist rekommenderade oss att äta bra med protein också vid varje måltid. Insulinet biter bättre på min son om kolhydratmängden inte är skyhög vid varje måltid. Vid väldigt kolhydratrika måltider blir det ofta korrdoser med insulin och det är skönt om sonen slipper det.
Jag har döpt detta bröd till diabetesbröd för att andra lätt ska hitta receptet om de googlar diabetesbröd eller bröd för diabetiker (vilket jag vet många gör). Men självklart kan alla äta detta goda, nyttiga bröd! Ett bröd med få kolhydrater kan locka många!
7 dl havregryn = ca 6 ¼ dl havregrynsmjöl (om du vill köpa färdigt)
TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här)
Reklam för Lindas avlånga ugnsform
BAKTIPS!
Baka gärna kakan i min avlånga ugnsform som jag tagit fram till bakning! Den har högra, raka kanter och gjord i aluminium vilket gör att gräddningen blir jämn och perfekt! Klicka här för att beställa ugnsformen!
Diabetesbröd/Diabeteslimpa
4 ägg
7 dl havregryn (mixas sedan till mjöl)
4 dl Keso, 4 procentig (mixas)
3/4 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 limpa = 145 kolhydrater
Jag skar upp min limpa i 18 bitar = 8 kolhydrater/skiva
Om du skär din limpa i t ex 15 skivor = 9,6 kolhydrater per skiva (145 kH/15 skivor)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.
2. Mixa havregrynen till ett mjöl i en hushållsmaskin med knivar.
3. Mixa Keson till en slät massa i en hushållsmaskin med knivar.
4. Blanda ner havregryn, Keso, salt och bakpulver i äggsmeten. Blanda ihop allt till en deg.
5. Stjälp upp degen i en limpform klädd med bakplåtspapper.
6. Grädda limpan mitt i ugnen i ca 50 minuter. Ta upp limpan ur formen och låt den kallna innan du skär den i skivor.
Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram – klicka här!
JULTIPS!
KLICKA HÄR FÖR ATT BESTÄLLA MIN NYA BOK: LINDAS JULBAK!
Bild