Havrebollar utan socker

Jag har bakat ljuvligt goda chokladbollar till Alla hjärtans dag. En skål full av kärlek till min familj. Dessa godingar innehåller inte något vanligt strösocker. I stället tillsatte jag lättströ som innehåller 90 % mindre kalorier och det påverkar inte blodsockret. Perfekt för min ena son som har diabetes och för alla som inte vill äta så mycket kolhydrater och vanlig socker. Mums!

Tips! Jag blandar ut lättströt med lite smält smör och kaffe för att kristallerna i sötningen ska smälta och blandas ut ordentligt i chokladbollssmeten. Det tycker jag blir mycket godare!

Havrebollar utan socker

Steg 1:
25 g smör, smält
2 msk kaffe (eller vatten)
1 1/2 dl lättströ av valfritt märke

Steg 2: 
6 dl havregryn
1 1/2 msk kakao
1 1/2 dl kokos
75 g smör, rumsvarmt

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Steg 1: Smält 25 g smör och blanda med kaffe (eller vatten) i en bunke. Tillsätt Hermesetas lättströ och rör så att sötningen löses upp.

2. Steg 2: Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en kladdig massa.

3. Rulla bollar av chokladbollsmassan och rulla dem i kokos. Förvara chokladbollarna i kylen.

Fakta 
• Byt ut vanligt strösocker mot Hermesetas lättströ! Det smakar lika sött som vanligt socker men innehåller 90% mindre kalorier och påverkar inte blodsockret. Dessutom har produkten ett lågt GI-värde. Hermesetas lättströ passar utmärkt för dig som vill få i dig mindre kalorier, men ändå känna samma goda smak! Hermesetas finns att köpa i de flesta livsmedelsbutik.
För mer information om fördelarna se länkar nedan:

https://www.hermesetas.se/faq/

https://www.hermesetas.se/products/

Blanda Hermesetas lättströ med smält smör och kaffe (eller vatten). Kristallerna i sötningen smälter då och blandas ut ordentligt i chokladbollssmeten.

Lättlagad kycklingfilé i currysås

I samarbete med Touch of Taste

Jag vill tipsa er om en snabb, lättlagad kycklingrätt som jag tillagar nästan varje vecka. I bland varierar jag  grönsakerna i grytan så att barnen inte märker att det är samma rätt. (1 1/2 matsked fond = 1 buljongtärning).

Lättlagad kycklingfilé i currysås

Ca 4 portioner

500–600 g kycklingfilé (3–4 stycken)
2 vitlöksklyftor

Sås
3 dl grädde (valfri fetthalt)
1 dl vatten
1/2 tsk curry
ca 1 1/2 msk Bong Touch of Taste kycklingfond 
ljus såsredning (dosera enligt förpackningen)
8 cocktailtomater
salt

GÖR SÅ HÄR

1. Skär varje kycklingfilé i 3 längder. Häll rapsolja i botten på en stekpanna och pressa ner två vitlöksklyftor. Sätt värmen på högsta.

2. Krydda kycklingfiléerna med salt och lite svartpeppar.

3. Stek kycklingfiléerna i oljan i någon minut på varje sida i hög värmetills de får en fin stekyta. Sänk värmen till låg temperatur. Lägg på ett lock och låt kycklingfiléerna ligga i några minuter tills de är genomstekta.

4. Tillsätt grädde, vatten, Bong kycklingfond, curry och ljus såsredning (dosera enligt förpackningen). Blanda och låt allt puttra i några minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt ytterligare några droppar kycklingfond om du vill ha såsen smakrikare. Salta om det behövs.

linsgryta recept

Linsgryta med kokosmjölk. En ljuvligt god och mycket lättlagad maträtt. Jag är så nöjd med detta recept för denna linsgryta är verkligen en favorit som jag kommer laga så ofta här hemma. Kryddningen kan man ändra om man vill.

Kryddtips! Istället för curry kan man krydda med Garam masala och lite spiskummin så får man en indisk smak.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Linsgryta

ca 4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 tsk curry
1 tsk sambal oelek (eller en skvätt tabasco)
8 dl vatten

1 tetraförpackning 250 ml kokosmjölk (2 1/2 dl)
2 dl röda linser (torra)
1 grönsaksbuljongtärning eller 1 msk Bong grönsaksfond
salt
1 näve ruccola eller färsk spenat (kan uteslutas)

GÖR SÅ HÄR

1. Värm upp en stekpanna. Häll olja i botten. Hacka löken och pressa vitlöksklyftorna. Fräs i stekpannan i några minuter.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och låt allt puttra i ca 12 min tills linserna svällt och kokat klart. Smaka av och om du vill ha mer smak eller styrka kan du krydda lite till. Servera gärna med ris eller bulgur och en fräsch sallad.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Fräs lök och vitlök i stekpannan. Tillsätt restan av ingredienserna och låt allt puttra i ca 12 min.
Linsgryta. Tillsätt ruccola eller färsk spenat sist.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

KESOGRATÄNG

Kesogratäng är både nyttigt och supergott! En mycket lättlagad och enkel rätt som man kan variera efter egen smak. Jag fyllde denna med grönsaker, men det är är också väldigt gott att tillsätta skinka, kassler eller kyckling.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Kesogratäng med grönsaker

500 g Keso (valfri fetthalt)
4 ägg
salt
svartpeppar

valfri smaksättning t ex
1 lök, hackad
1–2 dl majs
1 tomat
ruccola, färsk basilika eller oregano

tillsätt även 200 g skinka om du inte vill ha rätten vegetarisk

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ihop Keso, ägg, salt och lite svartpeppar med en elvisp. Vispa i ca två minuter.

2. Hacka och skär grönsakerna i småbitar.

3. Rör ner grönsakerna i Kesosmeten.

4. Häll smeten i en rund eller rektangulär ugnsform.

5. Grädda mitt i ugnen i 25–30 min. Servera gärna med en fräsch sallad.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Till diabetiker:
200 g  = 2 g kH
Keso 500 gr = 8.5 g kH
Hela formen innehåller totalt 10 g kolhydrater.
Kolhydraterna är beräknade på Keso och ägg, du får lägga till eventuella grönsaker eller annan smaksättning.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!


FRALLOR RECEPT

FRALLOR Goda, hembakta frallor. Finns det något bättre än nybakata frallor. Näe, knappast! Det bästa som finns när att njuta av dem medan de fortfarande är varma med smör och en god ost på. Underbart!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här! så får du fler recept och inspiration av mig!

Ca 20 st

Mjölk i degen gör frallorna något mjukare, med mindre luftbubblor och vatten gör dem lite segare, mer rustika med större luftbubblor. Båda vätskorna är lika goda, men på olika sätt.

50 g jäst
6 dl mjölk eller vatten, fingervarm

2 tsk salt
2 msk rapsolja
8 dl rågsikt
7–8 dl vetemjöl (eller bara rågsikt eller bara vetemjöl)

Garnering
valfria frön, t ex vallmofrön, sesamfrön

GÖR SÅ HÄR
1.
 Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk eller vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i ca 20 bitar, för hand, med en sax eller kniv. Forma dem till bollar lite slarvigt, de blir släta och fina när de jäser och gräddas. Pensla bröden med vatten och strö över valfria frön, t ex vallmofrön och/eller sesamfrön (syns dock inte på bilderna nedan).

3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12 min. Låt dem svalna på ett galler.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

frallorsteg-för-steg