DIABETESBRÖD DIABETESLIMPA RECEPT

Ljuvligt god limpa med endast 8 kolhydrater i varje skiva.
Ljuvligt god limpa med få kolhydrater som passar alla, men detta recept har jag gjort främst för att diabetiker ska kunna baka ett bröd med få kolhydrater i, endast 8 kH per skiva (om man skivar brödet i 18 bitar).
Diabetesbröd, diabeteslimpa, bröd för diabetiker, bröd med lite kolhydrater.

Diabetesbröd, diabeteslimpa, bröd för diabetiker, bröd med lite kolhydrater i.

Diabetesbröd/diabeteslimpa. Bröd för bland annat diabetiker. Vissa tycker det är fel att kalla ett bröd för diabetesbröd, men det var det första jag googlade på när min 12-årige son fick diabetes typ 1 för några månader sedan. Vi tycker det är lättare att hålla hans blodsocker inom målområdet om måltiderna innehåller "lagom" med kolhydrater. Och vad som är lagom är väldigt individuellt.

En frukost kan bli väldigt kolhydratrik. Till exempel vill min son äta både yoghurt, flingor och smörgås. Tre kolhydratrika livsmedel. Då tycker vi det är perfekt med detta bröd som bara innehåller 8 kH per skiva, plus att det innehåller mycket ägg och Keso som innehåller bra med proteiner. Vår diabetesdietist rekommenderade oss att äta bra med protein också vid varje måltid. Insulinet biter bättre på min son om kolhydratmängden inte är skyhög vid varje måltid. Vid väldigt kolhydratrika måltider blir det ofta korrdoser med insulin och det är skönt om sonen slipper det.

Jag har döpt detta bröd till diabetesbröd för att andra lätt ska hitta receptet om de googlar diabetesbröd eller bröd för diabetiker (vilket jag vet många gör). Men självklart kan alla äta detta goda, nyttiga bröd! Ett bröd med få kolhydrater kan locka många!

7 dl havregryn = ca 6 ¼ dl havregrynsmjöl (om du vill köpa färdigt)

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här)

Reklam för Lindas avlånga ugnsform
BAKTIPS!
Baka gärna kakan i min avlånga ugnsform som jag tagit fram till bakning! Den har högra, raka kanter och gjord i aluminium vilket gör att gräddningen blir jämn och perfekt! Klicka här för att beställa ugnsformen!

Diabetesbröd/Diabeteslimpa

4 ägg
7 dl havregryn (mixas sedan till mjöl)
4 dl Keso, 4 procentig (mixas)
3/4 tsk salt
2 tsk bakpulver

1 limpa = 145 kolhydrater

Jag skar upp min limpa i 18 bitar = 8 kolhydrater/skiva

Om du skär din limpa i t ex 15 skivor = 9,6 kolhydrater per skiva (145 kH/15 skivor)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggen fluffiga med en elvisp. 

2. Mixa havregrynen till ett mjöl i en hushållsmaskin med knivar.

3. Mixa Keson till en slät massa i en hushållsmaskin med knivar.

4. Blanda ner havregryn, Keso, salt och bakpulver i äggsmeten. Blanda ihop allt till en deg.

5. Stjälp upp degen i en limpform klädd med bakplåtspapper.

6. Grädda limpan mitt i ugnen i ca 50 minuter. Ta upp limpan ur formen och låt den kallna innan du skär den i skivor.

Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram – klicka här!


JULTIPS! 
KLICKA HÄR FÖR ATT BESTÄLLA MIN NYA BOK: LINDAS JULBAK!

Bild

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är lindas-jul-1024x831.jpg


Lax i ugn recept

lax i ugn lax i ugn

Lax i ugn! Lax bakad i ugn är en klassisk favorit som hela familjen älskar. Lax i ugn är mycket enkelt att tillaga, man kryddar den och sedan sköter den sig helt själv i ugnen. Tillaga lax i ugn på så låg värme som möjligt så blir den extremt saftig och fullkomligt faller sönder och smälter i munnen.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Tillbehör: Servera gärna hemgjord romsås till laxen!
Eller gör en kall gräddfilsås – klicka här!

Lax i ugn recept

Lax i ugn med potatismos är vansinnigt gott och mycket enkelt att tillaga. Mängderna lax och potatismos anpassas efter hur många personer man är.

1 hel laxssida
hackad färsk dill
salt
svartpeppar

1 citron, skuren i skivor

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 180, 150 eller 100 grader. Den lägre temperaturen tar lite längre tid, men laxen blir då mycket saftigare.
  2. Lägg laxssidan mitt på en plåt. Salta peppra och strö över dill. Lägg citronskivor på laxen.
  3. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min (180 grader) eller 45 min (150) eller lite längre (med 100 grader). Tiderna är ungefärliga och varierar beroende på laxens storlek. Innertemperaturen i laxen bör vara ca 48 grader när laxen tas ut ur ugnen.
    Servera gärna hemgjord romsås till laxen!

krabbelurer recept

Krabbelurer är barnens favoritpannkakor!

RECEPT: KRABBELURER Ett toppenrecept på Krabbelurer som ger de allra pösigaste, godaste Krabbelurerna. Krabbelurer kan ätas till frukost, lunch och mellis eller tas med på utflykten. Krabbelurer är allra godast nygräddade, men funkar att äta kalla också. Servera gärna med sylt eller färska bär och vispgrädde.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde och kan följa mig live på Instastory!

12–14 st

3 ägg
1 dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
1 nypa salt
5 dl vetemjöl
5 dl mjölk 

Garnering
ev. florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda ner bakpulver, salt, vetemjöl och mjölk. Rör om till en slät smet.

2. Värm upp ett plättjärn och lägg i en klick smör. Häll i smet och grädda på medel värme (eller klicka ut smet i små rundlar i en stor stekpanna). Kontrollera värmen så att de inte bränns.

3. Stek krabbelurerna i någon/några minuter på varje sida. Vänd dem när de fått fin färg. Sänk värmen om de får för mycket färg och höj värmen om de blir bleka, men stek inte på för hög värme så de blir brända, men degiga inuti. Servera gärna plättarna med vispad grädde, mosade bär, äppelmos eller sylt.

Tips! Gör ljuvligt goda pannkakor i muffinsform – pannkaksmuffins! Klicka här för recept!

Odla gurkor

Så lyckas du med att odla gurka!

ODLA GURKOR Mina gurkor växer så det knakar. Odla gurkor är så himla kul! I våras sådde jag ett litet frö och nu växer stora gurkor på plantan. Så fascinerande och kul. Och jag har inte gjort speciellt mycket för att de ska växa så bra. De kräver bara vatten och lite näring då och då. Det är underbart att skörda egenodlade gurkor och blanda ner dem i salladen till maten. Odla gurka/odla gurkor.

Här får du mina bästa tips för att lyckas när du odlar gurka:

– Gurkplantor älskar värme. Placera din planta i ett bra läge med mycket värme, gärna ett växthus eller i lä mot en vägg.

– Rötterna är väldigt känsliga så plantera helst inte om gurkplantan mer än en gång. Men om du måste göra det så var försiktig och försök att inte skada rötterna.

– Plantera ut gurkan när temperaturen utomhus är minst 15 grader.

– Gurka kan planteras både i kruka och på friland, det viktigt att rötterna har mycket jord.

– Vattna regelbundet, men inte för mycket. Om vattnet ligger kvar i jorden finns det risk för rothalsröta vilket inte är bra för tillväxten.

– Extra näring i vattnet då och då är viktigt.

– Skörda gurkor regelbundet genom att bryta av eller skära loss dem från plantan. Låt inte gurkan växa sig för stor för då tar den för mycket kraft av plantan. När man skördar gynnar man plantan att ge mer gurkor.

– Läs alltid noga på fröpåsen vad just din gurksort har för egenskaper.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde och kan följa mig live på Instastory!

BAKPULVERFRALLOR RECEPT

BAKPULVERFRALLOR RECEPT – Snabba, lättbakade bakpulverfrallor som man enkelt slänger ihop när man vill ha nybakat bröd till frukost. Och de här bakpyulverfrallorna innehåller bara 4 ingredienser! Bakpulverfrallor är ett väl beprövat recept som alltid blir lika gott. Ingredienserna till bakpulverfrallor har man nästan alltid hemma.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde och kan följa mig på Instastory!

Tips! Baka ljuvligt goda 4-minutersbröd i stekpanna – klicka här för recept!

BAKPULVERFRALLOR RECEPT

Ca 9 st

6 dl vetemjöl (eller rågsikt)
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
3 ½ dl mjölk eller vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

2. Tillsätt mjölk eller vatten i de torra ingredienserna och blanda ihop allt till en kladdig deg.

3. Dela degen i 9 bitar. Forma dem till runda bollar med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–13 min.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!