Baconlindad potatisär så gott, så gott, så gott! Och mycket enkelt att göra! Den salta smaken från bacon gör potatisen extra läcker och god. Denna potatis passar till det mesta, kyckling, kött, grönsaker och sallad.
Sätt ugnen på 230 grader. Skala potatisen och strö över lite salt.
Linda en baconskiva runt varje potatis. Lägg dem i en ugnsform.
Ställ in formen längst ner i ugnen och kör potatisen i ca 45 min, eller tills den är genommjuk. Tips! Servera hemgjord tzatziki till potatisen, det är ljuvligt gott – klicka här för recept!
4 dl vetemjöl 8 dl havredryck (eller sojamjölk) en nypa salt 2 msk mjölkfritt margarin eller rapsolja
GÖR SÅ HÄR 1. Vispa ihop alla ingredienserna till en smet. Låt den stå i 10 minuter.
2. Värm upp en stekpanna. Lätt i en klick mjölkfritt margarin som får smälta i hela pannan. Häll ett tunt lager smet i pannan. Låt den stelna. Vänd på pannkakan med en stekspade. Stek andra sidan tills den får fin färg. Ta upp pannkakan när den är klar. Reglera värmen hela tiden så de inte bränns. De ska få en fin gyllenbrun färg.
3. Tillsätt en liten klick margarin i stekpannan. Stek nästa pannkaka. Fortsätt likadant tills smeten är slut.
Pain Riche bakas av vitt mjöl och bakades i Frankrike rean i slutet av 1800-talet. Det finns uppgifter om att det bakades i Sverige på 1930-talet, men under andra världskriget blev det brist på vetemjöl och brödet bakades sedan inte på många år. Men ett antal år senare återupptogs bakande av brödet med det luftiga, mjuka innanmätet och knapriga skorpan. Vad jag vet är Pain Riche och Baguette samma sorts bröd…
Pain Riche
4 st
50 g jäst 5 dl vatten, fingervarmt 2 tsk salt 2 msk rapsolja 13–14 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
3. Dela degen i fyra delar. Rulla ut dem till avlånga bröd, ca 35 cm långa, på ett mjölat bakbord. Lägg brödlängderna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl.
4. Skär några sneda snitt i ytan på bröden med en vass kniv.
5. Låt bröden jäsa under bakduk i 25–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 14–16 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar. Låt bröden svalna på ett galler utan bakduk för att behålla den knapriga skorpan.
Oerhört saftiga, fluffiga och goda frallor! Degen är nästan densamma som tekakor, men bröden är något tjockare vilket gör att de får ännu mer gott innanmäte än vanliga tekakor! Det är underbart att sätta tänderna i dessa mjuka bröd! Mjölken i degen kan bytas ut mot vatten (men det blir en lite annan konsistens på bröden, lika gott, men lite rustikare).
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm (eller vatten) 2 tsk salt ½ dl rapsolja eller 50 g smör 8 dl vetemjöl 8–10 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg och knåda den en stund.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
3. Dela degen i ca 20 bitar. Forma dem till bollar.
4. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper, ca 9 st på varje plåt. Tryck till dem så de blir ganska platta, ca 1 ½ cm tjocka med mjölade händer. Nagga dem med en gaffel.
5. Sätt ugnen på 250 grader. Låt bröden jäsa under bakduk i 20–30 min (tills de växt lite och ser jästa ut).
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på ett galler.
Tips! Baka snabba tekakor med bakpulver i degen (som inte behöver jäsa) – klicka här för recept!
LÄTTBAKAT GRYTBRÖD Baka bröd i gryta är både enkelt och supergott! Brödet blir oerhört med en mycket smakrik, knaprig skorpa på toppen. Brödet går bra att frysa in.
Locket på grytan gör att fuktigheten bevaras i brödet och en härlig, knaprig yta bildas under gräddningen.
25 g jäst 5 dl vatten, fingervarmt 2 tsk salt 7 dl rågsikt 7–8 dl vetemjöl
Tips! – Byt ut 2 dl vetemjöl mot grahamsmjöl om du vill ha mer fibrer i brödet. – Tillsätt 1 dl valfria frön i degen (inget mjöl behöver ersättas) – Tillsätt 2 dl russin eller torkade aprikoser i degen.
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och lös upp jästen i det. Tillsätt salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda den lite lätt kladdiga degen i några minuter.
2. Rulla degen i vetemjöl i en mjölad handduk. Låt degen ligga och jäsa i handduken i ca 40 min.
3. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt samtidigt in en tom gjutjärnsgryta utan lock, ca 4 liter, i den varma ugnen i ca 10 min.
4. Ta ut grytan ur ugnen och strö rikligt med vetemjöl i bottnen. Lägg försiktig över degen (formad som en boll) i den heta grytan och lägg på locket. Utan mjöl i botten fastnar brödet.
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 20 min. Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda brödet i ytterligare ca 20 min.