Saftiga saffransbullar

saftigasaffransbullar saftigasaffransbullar saftigasaffransbullar

Extra saftiga, goda saffransbullar som är fyllda med en härlig smörkrämsfyllning! Baka och njut av världens godaste saffransbullar!

Tips! Baka underbara saffranskärleksmums – klicka här för recept!

Saftiga saffransbullar

Ca 30 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran
150 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
16–17 dl vetemjöl

Fyllning
75–100 g smör
ca 1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker

Tips!
Smaksätt fyllningen ovan med:
1 tsk kardemumma eller
100 g vit choklad, riven

Garnering
1 ägg
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.

3. Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret. (Strö över riven vit choklad om du vill ha det)

4. Rulla ihop degplattan till en rulle.

5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.

6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.

8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under en bakduk på ett galler.

saffransbullar1

Flygande Jacob

IMG_2884 IMG_2880

 

Flygande Jacob är en klassiker som innehåller kyckling, banan, stekt bacon, vispad grädde, chilisås och salta rostade jordnötter. En grymt god maträtt som hela min familj älskar!

Tips! Tillaga en ljuvligt god kycklingköttfärssås till din pasta! Klicka här för recept!

Flygande Jacob

4–6 personer

2 grillade kycklingar eller 4 stekta kycklingfiléer
italiensk salladskrydda
2 bananer
5 dl vispgrädde
1 dl chilisås
1 pkt bacon
1 dl jordnötter

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Plocka loss allt kycklingkött från de grillade kycklingarna. Skär dem i små bitar. (Eller skär de stekta kycklingfiléerna i småbitar.
  2. Lägg kycklingköttet i en ugnssäker form. Pudra över lite italiensk salladskrydda.
  3. Skär baconen i småbitar och stek den knaprig.
  4. Skär bananerna i bitar. Lägg dem ovanpå kycklingköttet.
  5. Vispa grädden fluffig. Blanda ner chilisåsen. Bred ut gräddblandningen ovanpå kycklingen och bananen.
  6. Strö över hälften av jordnötterna och den knaperstekta baconen.
  7. Grädda allt i nedre delen av ugnen i 20–25 min
  8. Tag ut kycklingen och strö över resen av baconen och jordnötterna. Servera gärna med ris och sallad.

 

flygandejacob1

Saffransmuffins

saffransmuffinsSAFFRANSMUFFINS – supersaftiga, goda muffins med härlig, julig saffranssmak. Pudra gärna florsocker över dem före servering. Det går bra att frysa in dem! Ta fram önskat antal efter behov.

saffranskladdkaka
saffranskaka

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Extra saftiga, ljuvligt goda saffransmuffins!

Saftiga saffransmuffins

Ca 15 st

100 g smör
1 påse saffran (0,5 g)
2 ägg
2 ½ dl strösocker
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

1 ½ dl mjölk

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner saffranet. Blanda ordentligt.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt smörblandningen, vetemjöl blandat med bakpulver och mjölk. Rör snabbt ihop allt snabbt till en slät smet.

3. Häll smeten i ca 15 muffinsformar beroende på storlek. Fyll dem till 2/3. (Jag har ställt formarna i en muffinsplåt för då behåller de formen bättre, men det funkar utan också).

4. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i 14–16 min. Pudra ev. florsocker över dem före servering.

saffransmuffins1

Saffranssmörbullar

Skärmavbild 2018-11-02 kl. 12.06.43

 

Extra saftiga saffransbullar fyllda med vaniljsmörkräm! Du kan också byta ut fyllningen mot alternativ 2 som består av vit choklad istället för vaniljsocker. Ljuvligt gott det med!

Saffranssmörbullar

Ca 40 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)
150 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl

Fyllning alternativ 1
75–100 g smör, rumsvarmt
ca 1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker

Fyllning alternativ 2
75 g smör, rumsvarmt
ca ¾ dl strösocker
100 g vit choklad, riven

Garnering
1 ägg
pärlsocker
mandelspån (kan uteslutas)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Mosa ihop fyllningen med en gaffel i en skål.

3. Dela degen i ca 40 bitar. Forma dem till bollar och platta ut dem till rundlar.

4. Lägg en klick fyllning i mitten på varje rundel.

5. Nyp ihop rundlarna ordentligt och forma dem till bollar.

6. Lägg bollarna med skarven nedåt i pappers- eller aluminiumformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

8. Strö över pärlsocker och mandelspån.

9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 minuter. Håll koll så de inte bränns i slutet av gräddningen. Låt bullarna svalna under en bakduk.

saffranssmörbullar1

Lussebullar

lussebullar
Foto: Roger Olsson Bilden är tagen till ett reportage jag gjort i tidningen Hembakat.

INSPIRATION! De här lussebullarna i olika former har jag gjort i ett reportage till Lindas bakskola i tidningen Hembakat. Titta och inspireras! Bullarna blir mycket luftiga, saftiga och goda! Recept på degen får ni nedan!

Gräddningstips! När man bakar lussebullar i olika former är det viktigt att de som gräddas på samma plåt är ungefär lika stora så att gräddningstiden blir lika för alla. Om man har några jättestora och några små bullar ska de gräddas på olika plåtar.

Makalöst saftiga, mjuka och goda saffransbullar! Ett riktigt toppenrecept som varmt rekommenderas!!!

Lussebullar

Ca 25–50. Antalet beror helt på vilken storlek man gör dem i.

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
russin

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Forma degen i valfria former.

3. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ev. russin i bullarna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–12 min (helt beroende på storlek). Tänk på att alla bullar på samma plåt bör vara ungefär lika i storlek så att gräddningstiden blir lika för alla. Låt bullarna kallna under bakduk på ett galler.

Tips! Frys in de bullar som inte äts direkt för då är de fortfarande färska och goda när man tinar dem.

lussebullar1 (kopia)