Bloggar Lindas Bakskola Lindas matbröd Lindas tips & fakta

Kalljäsa bröd / Hur kalljäser man deg?

kalljäsa

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Hur kalljäser man degen?

Svar: Man kan göra på två olika sätt; antingen jäsa degen direkt i bunken och så bakar man ut den till frallor eller limpor på morgonen. Eller så kan man baka ut degen på kvällen, låt bröden ligga i en form eller på en plåt i kylen över natten och så gräddas bröden direkt på morgonen. Den andra metoden går snabbare, men fördelen med en andra jäsning på morgonen är att bröden kan bli något luftigare.

– Fördelen med att kalljäsa degen är att  smakerna i mjölet utvecklas bättre under den långa jäsningen och att man kan använda en mindre mängd jäst. Glutentrådarna stärks också av den långa jäsningsprocessen och det gör att brödet får en rustikare smak och lite segare, rustikare konsistens av att jäsa länge.

– Till 5 dl degvätska är 25 g jäst lagom (i många brödrecept används ofta 50 gram jäst).

Det bästa av allt med kalljäst bröd är att man spar tid på morgonen om man vill servera nybakat till frukost!

Så kalljäser man bröd/deg:

(olika varianter kan förekomma i olika kalljästa recept, men nedanstående tips funkar alltid)

Gör degen enligt ditt vanliga receptet. Tips på bra brödrecept att kalljäsa – klicka här!

  • På kvällen: Täck degen med plastfolié och låt den jäsa i kylen i 8–12 tim.
  • På morgonen: Ta ut degen ur kylen och forma den till frallor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller i smorda limpformar. Låt dem jäsa under bakduk i rumstemperatur i ca 30 min. Sätt på ugnen enligt temperaturen i receptet.
  • Tips 2:
  • På kvällen: Baka ut degen till frallor eller limpor och täck dem med plastfolié eller en kökshandduk och låt dem jäsa i kylen i 8–12 tim.
  • På morgonen: Ta fram frallorna eller limporna och låt dem stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Sätt på ugnen enligt temperaturen i receptet. Grädda bröden enligt receptet.

 

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

 

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Odla tomater/Så tomatfrön

ODLA TOMATER / SÅ TOMATFRÖN Så dina tomatfrön i mars eller april. Det tar ungefär två månader från det att man sår fröna till det är dags för utplantering av plantorna. Om du inte har tillräckligt med dagsljus hemma behövs en växtlampa som lyser på dina plantor inomhus. Tomatplantor älskar ljus, värme, näring och vatten! …

1

Frallor – recept

Mjuka, underbara frallor. Ett enkelt bröd som passar till frukost, mellis, på buffén eller som måltidsbröd till en sallad eller soppa. Tips! Baka snabba frallor utan jäst – Klicka här för recept! Frallor Ca 20 st Mjölk i degen gör frallorna något mjukare, med mindre luftbubblor och vatten gör dem lite segare, mer rustika med större …

0

SOMMARTÅRTA

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde! En lättbakad, ljuvligt god tårta som ursprungligen kommer från den mjuka kakan pensionärskaka. Tips! Hallonen kan bytas ut mot jordgubbar, blåbär eller en gör en blandning av valfria bär. SOMMARTÅRTA Ca 12 bitar 3 …

0

Chokladtryffelbrownies

Drömgoda chokladtryffelbrownies. Jag får aldrig nog av choklad! Ni måste smaka de här lite kladdiga brownierutorna med en krämig, underbar chokladganach på toppen. De är verkligen to die for! Baka ljuvligt goda chokladbrownies med flingsalt på toppen – klicka här för recept! Chokladtryffelbrownies  TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får …

0

Gratis armband vid köp av klocka från Daniel Wellington

GRATIS ARMBAND OCH 15 % RABATT PÅ DANIEL WELLINGTON Jag har samlat på mig några klockor och armband från Daniel Wellington. Och det gör att jag kan variera dem i det oändliga. Jag kan byta armband på alla klockorna och jag har en matchande klocka för alla tillfällen. Så grymt smart att man kan variera …

0

Nyttigare müsligodis

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!  Müsligodis som är mycket nyttigare än vanligt godis! När man är sugen på sött och gott är detta müsligodis perfekt! Chokladen innehåller såklart lite socker, men om man använder en mörk sort så …

0

Grötfrallor

Grötfrallor är otroligt saftiga och goda. Gröten gör dem extra hållbara, saftiga och mjuka. Går bra att frysa in! TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla mina nya recept direkt i ditt flöde! GRÖTFRALLOR 35–40 st Gröt 4 dl havregryn 7 dl vatten, kallt 50 g smör, …

1

Mjöl utan jäst

Äntligen har forskarna tagit fram ett mjöl som jäser helt utan jäst, på bara en minut. April, april… 😂

0

Sockrad kanelbullesockerkaka

Tips! Baka en ljuvligt god kanelbullekladdkaka – klicka här för recept! Supersaftig sockerkaka som är smaksatt med knastrande strösocker och kanel. Ja, en smakar som en kanelbulle, men är mjuk och saftig som en sockerkaka. Det är omöjligt att bara äta en bit… TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så …

3

Stjärnpotatis

STJÄRNPOTATIS En supergod, läcker och snygg potatis som är mycket uppskattad och trevlig att bjuda på. Servera den gärna till en god sallad, tzatziki eller guacamole. Stjärnpotatis 10 potatisar (eller önskad mängd) olja eller smält smör salt färsk krydda; t ex timjan, vitlök, timjan, oregano GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta …

0

Lindas fröknäcke

Knaprigt, supergott knäckebröd som innehåller massor med nyttiga, fiberrika frön. Fröknäcke är lika gott till frukost som tilltugg till en fördrink. Eller ät det som snacks när du är sugen på något gott. Förvara brödet i en burk med tätslutande lock. TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid …

0

Hallonkladdkaka

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här) Hallon i kladdkakan är så vansinnigt gott! En perfekt dessert eller bjud på fika på jobbet, bara att baka och ta med sig hela formen till jobbet. Servera gärna med en klick vaniljsås eller glass. Tips! Tillaga ljuvligt goda hallonpannkakor – klicka här för recept! Hallonkladdkaka Ca 12 bitar 150 …

0
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x