kalljäsa

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Hur kalljäser man degen?

Svar: Man kan göra på två olika sätt; antingen jäsa degen direkt i bunken och så bakar man ut den till frallor eller limpor på morgonen. Eller så kan man baka ut degen på kvällen, låt bröden ligga i en form eller på en plåt i kylen över natten och så gräddas bröden direkt på morgonen. Den andra metoden går snabbare, men fördelen med en andra jäsning på morgonen är att bröden kan bli något luftigare.

– Fördelen med att kalljäsa degen är att  smakerna i mjölet utvecklas bättre under den långa jäsningen och att man kan använda en mindre mängd jäst. Glutentrådarna stärks också av den långa jäsningsprocessen och det gör att brödet får en rustikare smak och lite segare, rustikare konsistens av att jäsa länge.

– Till 5 dl degvätska är 25 g jäst lagom (i många brödrecept används ofta 50 gram jäst).

Det bästa av allt med kalljäst bröd är att man spar tid på morgonen om man vill servera nybakat till frukost!

Så kalljäser man bröd/deg:

(olika varianter kan förekomma i olika kalljästa recept, men nedanstående tips funkar alltid)

Gör degen enligt ditt vanliga receptet. Tips på bra brödrecept att kalljäsa – klicka här!

  • På kvällen: Täck degen med plastfolié och låt den jäsa i kylen i 8–12 tim.
  • På morgonen: Ta ut degen ur kylen och forma den till frallor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller i smorda limpformar. Låt dem jäsa under bakduk i rumstemperatur i ca 30 min. Sätt på ugnen enligt temperaturen i receptet.
  • Tips 2:
  • På kvällen: Baka ut degen till frallor eller limpor och täck dem med plastfolié eller en kökshandduk och låt dem jäsa i kylen i 8–12 tim.
  • På morgonen: Ta fram frallorna eller limporna och låt dem stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Sätt på ugnen enligt temperaturen i receptet. Grädda bröden enligt receptet.

 

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!