Makaronipudding

IMG_2563 IMG_2568

 

Makaronipudding – en riktig vardagsklassiker som är mättande, lättgjord och en favorit hos både barn och vuxna. Falukorven kan bytas ut mot rimmat sidfläsk, kassler, bacon eller prinskorv.

Tips! Tillaga en supergod pasta- och bacongratäng – klicka här för recept!

Makaronipudding

ca 2 liter kokade makaroner
1 falukorvsring
1 gul lök

Äggstanning
4 ägg
6 dl mjölk
1 krm salt
en nypa svartpeppar
(ev. 2 dl riven ost)

GÖR SÅ HÄR

1. Koka pastan enligt förpackningen. 

2. Skär falukorven i småbitar. Stek dem lätt i en stekpanna med smör.

3. Skär löken i små bitar. Fräs dem i en stekpanna med smör.

4. Sätt ugnen på 200 grader. Häll pastan i en ugnsfast form. Blanda dem med falukorvsbitarna.

5. Äggstanning: Vispa upp äggen i en skål. Tillsätt mjölken och vispa ihop allt med lite salt och svartpeppar. Det är gott att blanda ner riven ost i äggstanningen, men inget måste, det är frivilligt.

6. Häll äggstanningen över makaronerna.

7. Grädda makaronipuddingen längst ner i ugnen i 20–25 min eller tills den stelnat. Servera gärna med en fräsch sallad.

Tips! Servera en otroligt god krämig avokadosallad till makaronipuddingen – klicka här för recept!

Makaronipudding1 IMG_2565

Ugnsrostad potatis, morot och lök

IMG_2642 IMG_2645

 

Ugnsrostad potatis, morot och lök är ett ljuvligt gott tillbehör till t ex kyckling, kött, vegobiffar m m. Grönsakerna kan varieras efter egen smak.

Tips! Servera rätten med hemgjord guacamole – klicka här för recept!

Ugnsrostad potatis, morot och lök

ca 10 potatisar
ca 3 morötter
ca 2 röda lökar

Garnering
2 vitlöksklyftor
2 msk valfri olja
salt
ev. färska kryddor

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 230 grader. Skär potatis och alla grönsaker i ungefär lika stora klyftor. Lägg dem på en ugnsplåt.
  2. Pressa vitlöksklyftorna och blanda dem med oljan.
  3. Ringla oljan över potatis och grönsaker på plåten.
  4. Sätt in plåten mitt i ugnen och grädda i ca 45 min eller tills de fått lagom färg.

rostadpotatis1

Morotslimpa

IMG_2686 IMG_2683 IMG_2688

MOROTSLIMPA Saftig, rustik, ljuvligt god, mjuk limpa med rivna morötter i degen som gör brödet extra näringsrikt och gott. Skiva gärna upp limpan och frys in skivorna. Då är det enkelt att ta fram önskat antal skivor när man är hungrig.

Tips! Baka ljuvligt goda morotsfrallor – klicka här för recept!

Reklam för Lindas avlånga ugnsform
BAKTIPS!
Baka gärna kakan i min avlånga ugnsform som jag tagit fram till bakning! Den har högra, raka kanter och gjord i aluminium vilket gör att gräddningen blir jämn och perfekt! Klicka här för att beställa ugnsformen!

Morotslimpa

2 st (halvera degen om du vill baka en limpa)

50 g jäst
8 dl vatten
2 msk rapsolja
2 tsk salt
1 stor morot
8 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl

Garnering
valfria frön

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.

2. Skala och riv moroten fint.

3. Tillsätt rapsolja, salt, morot, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda till en lätt kladdig, men smidig deg. Knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 40 min.

4. Dela degen i två bitar. Forma dem till limpor, lika långa som limpformarna. Lägg dem i varsin limpform, klädd med bakplåtspapper.

5. Pensla limporna med vatten och strö över frön. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Ställ in limporna på ett galler, längst ner i ugnen. Sänk värmen till 200 grader när du sätter i bröden. Grädda i ca 45 min. Ta ut dem ur formen och låt dem svalna på ett galler.

morotslimpa1

Morotsfrallor

IMG_2668 IMG_2674 IMG_2677

 

Saftiga, rustika, härliga morotsfrallor. De går bra att frysa in och ta fram önskat antal och tina när du ska äta dem. Passar till frukost, till en sallad eller på en buffé.

Tips! Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön eller solroskärnor.

Tips! Baka tekakor med rivna morötter i degen – klicka här för recept!

Morotsfrallor

Ca 20 st

50 g jäst
8 dl vatten
2 msk rapsolja
2 tsk salt
1 stor morot (eller två små)
8 dl rågsikt
10 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.

2. Skala och riv moroten fint.

3. Tillsätt rapsolja, salt, morot, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda till en lätt kladdig, men smidig deg. Knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

4. Rulla degen i vetemjöl. Dela degen i ca 20 lika stora bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt.

5. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna på ett galler.

IMG_2669 morotsfrallor1

 

Kalljäst morotslimpa

IMG_2679 IMG_2681

 

KALLJÄST MOROTSLIMPA Det är smart och smidigt att göra degen på kvällen och låta den jäsa i formen i kylen över natten. Då är det bara att ta fram degen och grädda när man vaknar. Så gott och trevligt att kunna njuta av nybakat bröd till frukosten!

Tips! Rågsikten kan bytas ut till 4 dl vetemjöl eller 2 dl vetemjöl + 2 dl grahamsmjöl eller rågmjöl.

Tips! Baka ljuvligt goda morotsfrallor – klicka här för recept!

Kalljäst morotslimpa

1 st

25 g jäst
4 dl vatten
1 msk rapsolja
1 tsk salt
1 liten morot
4 dl rågsikt 
ca 5 dl vetemjöl

Garnering
valfria frön

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.

2. Skala och riv moroten fint.

3. Tillsätt rapsolja, salt, morot, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda till en lätt kladdig, men smidig deg. Knåda den i några minuter.

4. Forma degen till en limpa, lika lång som limpformen. Lägg den i i limpformen, klädd med bakplåtspapper. Låt den jäsa under bakduk i kylen över natten.

5. På morgonen: Ta fram degen 20 min före gräddning. Pensla limpan med vatten och strö över frön. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Ställ in limporna längst ner i ugnen på ett galler. Sänk värmen till 200 grader när du sätter i brödet. Grädda limpan i ca 45 min. Ta ut dem ur formen och låt dem svalna på ett galler.

morotslimpa1