Snabbfrallor

Img 6869 Img 6874 Img 6871

 

Ljuvligt goda, mycket lättbakade bröd som är perfekt att bakat till frukost eller som tillbehör till en fräsch sallad eller soppa. Ingredienserna har man oftast hemma vilket är skönt.

Tips! Baka snabba 3-minuters stekpannebröd som gräddas i stekpannan – klicka här för recept!

Snabbfrallor

Ca 9 st

8 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 msk bakpulver
¾ tsk salt
3 msk rapsolja
5 dl mjölk eller vatten

Garnering
1–2 msk havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt i en bunke. Blanda olja och mjölk och häll det över mjölblandningen. Rör ihop allt till en kladdig deg.

2. Rulla degen i vetemjöl och rulla ut den till en längd. Dela den i 12 bitar.

3. Rulla bollar av degbitarna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Strö havregryn över bollarna och platta till dem.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på plåten. Njut av de nybakade bröden med smör och ost eller något annat gott pålägg.

Snabbfrallor1

Tips! Baka snabba 3-minuters stekpannebröd som gräddas i stekpannan – klicka här för recept!

Tekakor med rivna morötter

Skarmavbild 2018 09 24 kl 21 33 43 Skarmavbild 2018 09 24 kl 21 32 54

 

Underbara, mjuka, saftiga tekakor med rivna morötter i degen!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola 

Tekakor med rivna morötter

Ca 20 st

2 st morötter, rivna
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
75 g smör eller ¾ dl rapsolja
2 tsk salt
14–16 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Skala och riv morötterna. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken . Tillsätt smör, morötter och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Kavla ut degen ca 1 ½ cm tjock och stansa ut runda bröd, ca 10 cm i diameter, med en kakform eller ett glas.

3. Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Morotstekakor1

Kladdkaka

Skarmavbild 2018 09 24 kl 21 24 07 Skarmavbild 2018 09 24 kl 21 24 23

 

Underbar kladdkaka med extra mycket smet som gör bitarna extra höga och härliga. 

Om du vill baka en klassisk kladdkaka med ”normal” mängd smet så klickar du här!

Kladdkaka

Ca 12 bitar

200 g smör, smält
5 dl strösocker
1 dl kakao
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
3 dl vetemjöl

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR
Om du vill baka en klassisk kladdkaka med ”normal” mängd smet så klickar du här!

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker. Rör ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–38 min . Låt den kallna i formen. Pudra florsocker över kakan före servering.

 

Pasta- och köttfärssåsgratäng

Img 2524 Img 2530

 

ENKEL, SUPERGOD VARDAGSMAT En supergod Pasta- och köttfärssåsgratäng som hela familjen älskar. Perfekt att göra om du har köttfärsåsrester kvar sedan gårdagen!

Middagstips! Gör en ljuvligt god curryköttfärssås till middag – klicka här för recept!

Pasta- och köttfärssåsgratäng

1 ½ liter kokt pasta
1 liter köttfärssås
2 dl ost, riven

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 230 grader. Häll pastan i en ugnsform. 

2. Blanda ner köttfärssåsen med pastan i formen.

3. Blanda 1 dl av den rivna osten med pastan och köttfärssåsen.

4. Strö 1 dl riven ost över pastan.

5. Grädda gratängen i 13–15 min mitt i ugnen, tills den är genomvarm och osten börjar bubbla.

Kottfarsas och pastagratang1

Mjuka frallor

Skarmavbild 2018 09 18 kl 17 34 24

 

Mjuka, härliga frallor som passar perfekt till frukost! Det går bra att frysa in bröden!

Tips! Baka tekakor på klassiskt vis – klicka här för recept!

Mjuka frallor

Ca 20 st

50 g jäst
6 dl vatten
2 tsk salt
½ dl rapsolja
8 dl vetemjöl
8–10 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg och knåda den en stund.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.

3. Dela degen i ca 20 bitar. Forma dem till avlånga frallor.

4. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper, ca 9 st på varje plåt. Tryck till dem så de blir lite plattare med mjölade händer. Nagga dem med en gaffel.

5. Sätt ugnen på 250 grader. Låt bröden jäsa under bakduk i 20–30 min (tills de växt lite och ser jästa ut).

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på ett galler.

Ragsiktsfrallor2