Saffranssmörbullar fyllda med smörkräm

saffransbullar

Saffranbullar fyllda med smörkräm. De ljuvigaste, saftigaste, lyxigaste & mjukaste saffransbullarna fyllda med en härlig smörkräm.

Tips! Baka saftiga, läckra saffranskärleksmums – klicka här för recept!

Saffranbullar fyllda med smörkräm

Ca 30 st

Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Deg
½ g saffran (1 påse)
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
13–14 dl vetemjöl

Dekorering
1 ägg
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Fyllning: Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.

2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och saffran. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Knåda igenom degen och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt (vanliga pappersformar funkar också).

4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–9 min. Låt dem svalna på ett galler.

saffranssmörbullar10

Stekpannebröd

Stekpannebröd

 

Otroligt goda stekpannebröd som går snabbt och lätt att göra! Ingen jäsning och ingen ugn behövs utan degen gräddas direkt i en stekpanna.

Stekpannebröd

Ca 10 st

5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 g smör, rumsvarmt
2 ½ dl filmjölk

GÖR SÅ HÄR

  1. Blanda alla torra ingredienserna i en skål. Tillsätt smöret och fördela sönder det med fingertopparna.
  2. Häll i filmjölken och blanda snabbt ihop till en deg.
  3. Dela degen i ca 10 bitar och kavla ut dem till tunna kakor på ett mjölat bord.
  4. Värm upp en stekpanna på medelvärme. Det ska inte vara något smör i pannan. Grädda en brödkaka i taget, någon minut per sida. Vänd brödet när det får bruna fläckar. Anpassa värmen så att brödet inte bränns.stekpannebröd

Vörtbröd utan jäst

vörtbröd

 

Tips! Baka en ljuvligt god saffransjullimpa – klicka här för recept!

VÖRTBRÖD/VÖRTLIMPA En mycket lättbakat, saftig och god vörtlimpa som inte behöver jäsa.

Vörtbröd

1 st limpa (dubbla satsen för 2 limpor)

3 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald ingefära
1 ½ tsk mald kardemumma
1 ½ tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl mörk sirap
2 dl porter (mörkt öl)
2 dl filmjölk 

Fyllning (kan uteslutas)
1 dl russin

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sirap, porter och filmjölk och rör ihop allt till en kladdig smet. Blanda ner russinen (kan uteslutas).
  2. Sleva upp smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
  3. Grädda brödet längst ner i ugnen i 55–60 min. Låt den svalna i formen. Låt brödet  kallna helt innan du skär det i skivor.Tips! Baka en ljuvligt god saffransjullimpa – klicka här för recept!

vörtbröd

Krispiga chokladpraliner

IMG_3125 IMG_3131

 

Krispiga chokladpraliner som är ljuvligt goda och mycket lätta att göra! De innehåller choklad, kokos och rostad sötmandel. De blir oerhört krispiga och goda och fullkomligt smälter i munnen!

Tips! Gör underbart goda Daimpraliner – klicka här för recept!

Krispiga chokladpraliner

200 g mörk choklad
1 ½ dl kokos
¾ dl sötmandel, hackad

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka sötmandeln och sprid ut den på en ugnsplåt. Rosta mandeln mitt i ugnen i 7–8 min. Håll koll på den så att den inte bränns.
  2. Smält chokladen över vattenbad.
  3. Rör ner sötmandeln och kokos i chokladen. Blanda.
  4. Klicka ut chokladen i knäckformar. Ställ dem i kylen för att stelna. Förvara pralinerna i kylen.Tips! Gör supergod 5-minutersfudge! Recept – klicka här!
  5. krispigachokladpraliner1

Kokosprickar

IMG_3109 IMG_3104 IMG_3108

Ljuvligt goda kokosprickar – och ett mycket enkelt godis som både barn och vuxna kan göra! Dessa godingar tar slut i ett nafs och fullkomligt smälter i munnen!

Godistips! Gör ljuvligt goda snöbollar med kokos – klicka här för recept! Riktiga favoriter!!!

Kokosprickar

200 g mörk choklad
1 ½ dl kokos

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Smält chokladen över vattenbad.

2. Rör ner kokos i chokladen. Blanda

3. Klicka ut chokladen på ett bakplåtspapper, ca 1 tsk på varje. Strö över lite kokos på varje chokladprick.

4. Ställ chokladen i kylen för att stelna. Förvara kokosprickarna i kylen.

Godistips! Baka fantastiska snöbollar rullade i kokos – klicka här för recept!

kokosprickar1