Fryst saffranstårta

fryst saffranstårta fryst saffranstårta

 

Fryst saffranstårta – en ljuvligt god saffranstårta med en smulig pepparkaksbotten och två lager glassfyllning; vit choklad och saffran. De tre olika smakerna passar helt perfekt ihop och tårtan är helt perfekt som dessert eller till fikat under helgerna i advent och hela julen. Kan göras ca en vecka före servering (förvara den i frysen).

Tips! Gör en lyxig saffranscheesecake med pepparkaksbotten – klicka här för recept!

Fryst saffranstårta

Ca 12 bitar

Botten
150 g pepparkakor
30 g smör, smält

Grundfyllning till lager 1 + 2
5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk

Lager 1, vitt:
100 g vit choklad

Lager 2, gult:
1 pkt saffran

Garnering
1 dl vispgrädde (vispa den)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula sönder pepparkakorna och blanda dem med det smälta smöret. Tryck ut smulorna i botten på en springform, ca 24 cm i diameter.

2. Häll saffranet i en liten skål. Blanda ut det ordentligt med 2 tsk ovispad grädde.

3. Hacka den vita chokladen. 

4. Vispa resten av grädden fluffig. Rör ner den kondenserade mjölken.

5. Bred ut hälften av gräddblandingen ovanpå pepparkakorna. Hacka chokladen och strö över den. Ställ den i frysen en stund så ytan hårdnar.

6. Blanda ner all saffran i resten av gräddblandningen. Rör om ordentligt.

7. Bred försiktigt ut den gula grädden ovanpå den vita grädden.

8. Ställ tårtan i frysen ett par timmar tills den är genomfryst. 

9. Garnering: Spritsa gräddtoppar på kakan.

Tips! Bjud på en lyxig supergod fisksoppa med saffran i – klicka här för recept!

frystsaffranstårta1

Fryst pepparkakscheesecake

Skärmavbild 2018-11-02 kl. 14.28.21 Skärmavbild 2018-11-02 kl. 14.27.36

En fantastiskt god, lyxig cheesecake med smak av pepparkaka och vit choklad – riktigt juliga, goda smaker som passar perfekt ihop!

Tips! Gör en makalöst god fryst saffranscheesecake – klicka här för recept!

Fryst pepparkakscheesecake 

12–14 bitar

Botten
ca 50 g Digestivekex (kan bytas ut med pepparkakor)
ca 200 g pepparkakor
80 g smör, smält

Fyllning
200 g färskost, t ex philadelphia
3 äggulor

1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

3 dl vispgrädde, vispad
150 g vit choklad, smält
3 äggvitor

Garnering
½–1 apelsin, rivet skal
några pepparkakor

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Krossa pepparkakorna till smulor och blanda dem med smöret. Tryck ut smuldegen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

2. Grädda bottnen mitt i ugnen i 7–9 min. Låt den kallna helt. (Gräddningen i ugnen kan uteslutas, men gör bottnen lite frasigare och att den håller ihop lite bättre).

3. Blanda färskost, äggulor, florsocker, vaniljsocker, grädde och choklad. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör försiktigt ner dem i smeten.

4. Bred ut smeten på smulbottnen. Riv apelsinskalet och strö det på ytan. Låt kakan stå i frysen i några timmar. Ta fram den ca 20 min före servering. Dekorera med pepparkakor.

Saffransbullar med 3 olika fyllningar

saffransbullar

Makalöst goda, supersaftiga saffransbullar som jag bakat och de kan fyllas med tre olika fyllningar som jag skrivit ner i receptet; mandelmassa, vaniljsmör eller vit choklad.

Tips! Baka en extra saftig, god mjuk saffranskaka – klicka här för recept!

Saffransbullar med 3 olika fyllningar

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Ca 30 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)
150 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl

Fyllning alternativ 1: mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
200 g mandelmassa, riven

Fyllning alternativ 2: vaniljsmör
100 g smör, rumsvarmt
ca 1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker

Fyllning alternativ 3: vit choklad
100 g smör, rumsvarmt
ca ¾ dl strösocker
200 g vit choklad, riven

Garnering
1 ägg
florsocker (eller pärlsocker)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.

3. Fyllning 1: Riv mandelmassan grovt (eller gör fyllning 2 eller 3).

4. Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret. Strö över mandelmassan (eller vaniljsocker/vit choklad).

5. Rulla ihop degplattan till en rulle.

6. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.

7. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Sätt ugnen på 250 grader. (Upprepa punkt 4–7 med den andra degbiten).

8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

fylldasaffransbullar1

Saffranscheesecake med pepparkaksbotten

fryst saffranscheesecake

 

Fryst saffranscheesecake  med en underbar smulig pepparkaksbotten! Julens godaste dessert med riktigt juliga smaker som passar perfekt ihop!

Tips! Här hittar du fler läckra, goda recept på saffran – klicka här!

Tips! Gör den godaste, läckraste pepparkakscheesecaken med vit choklad – klicka här för recept!

Fryst saffranscheesecake med pepparkaksbotten

Extra gott tips! Blanda ner 100 g smält vit choklad i fyllningen ihop med vispgrädden.

12–14 bitar

Botten
275 g pepparkakor (halva mängden kan bytas ut mot Digestivekex)
80 g smör, smält

Fyllning
3 dl vispgrädde
½ g saffran (1 påse) 
3 äggvitor
200 g färskost, t ex philadelphia
3 äggulor
2 dl florsocker
rivet skal från 1 apelsin (kan uteslutas)

Garnering
några pepparkakor
ev. florsocker 

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Krossa eller mixa sönder pepparkakorna till smulor. Blanda smulorna  med det smälta smöret. Klä en springform, ca 24 cm i diameter med bakplåtspapper i botten och på kanterna. Tryck ut smulorna i botten på formen.

3. Grädda bottnen mitt i ugnen i 7–8 min. Låt den kallna helt. (Gräddningen i ugnen kan uteslutas, men gör bottnen lite frasigare och att den håller ihop bättre).

4. Fyllning: Vispa vispgrädden fluffig ihop med saffranet.

5. Vispa äggvitorna till ett vitt skum i en annan skål.

6. Blanda ihop färskost, äggulor och florsocker  med vispgrädden. Rör sist ner äggvitorna och rivet apelsinskal (kan uteslutas om man vill). Blanda försiktigt.

7. Bred ut smeten på smulbottnen. Låt kakan stå i frysen i några timmar.

8. Ta fram kakan ca 20 min före servering. Dekorera med pepparkakor.

Tips! Gör en magiskt god pepparkakscheesecake med vit choklad – klicka här för recept!

Saftig saffranskaka

mjuk saffranskaka mjuk saffranskaka

 

En supersaftig mjuk saffranskaka som är ljuvligt god!

Saftig saffranskaka

Ca 12 bitar

3 dl strösocker
2 ägg
½ g saffran (1 paket)
175 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Blanda saffranet i smöret och rör ner det och mjölken i äggsmeten. Blanda bakpulver och vetemjöl och vispa ihop det med de övriga ingredienserna till en slät smet.

2. Smörj och bröa en sockerkaksform eller springform, ca 1 ½ liter, med riven kokos eller ströbröd. Häll smeten i formen.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 42–44 min. Låt den svalna i formen.

4. Pudra florsocker över kakan före servering.

mjuk saffranskaka1