Ugnsbakad potatis som är ljuvligt god och passar till de flesta maträtter; kött, kyckling, grönsaker m m. Servera gärna en god sås till potatisen, t ex guacamole eller tzatziki.
20–25 st potatisar (eller önskad mängd) ca ½ dl rapsolja eller olivolja 2 vitlöksklyftor salt
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 250 grader.
Skär ett djupt kryss i alla potatisar, men skär inte för djupt så att potatisen delas och går sönder. Lägg potatisarna på en ugnsplåt.
Pressa vitlöksklyftorna och blanda dem med oljan.
Pensla potatisarna med vitlöksoljan och strö över salt.
Grädda potatisarna längst ner i ugnen i ca 45 min, eller tills de är mjuka rakt igenom. Tiden kan variera beroende på potatisarnas storlek och sort. Sänk ugnsvärmen mot slutet om de börjar få för mycket färg på ytan, men inte är genomgräddade.
Ett mycket bra, klassiskt muffinsrecept! Supersaftiga, härliga muffins som alla kan bak!
Tips! Smaksätt gärna dina muffins med t ex: – 1 tsk kanel – 1 msk kakao – ½ tsk kanel – ½ tsk kardemumma – rivet citronskal av 1 citron
Muffins
Ca 15 st
2 ägg 2 ½ dl strösocker 2 tsk vaniljsocker 2 tsk bakpulver 100 g smör, smält 3 ½ dl vetemjöl 1 ½ dl mjölk
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader.Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, smör, vetemjöl och mjölk. Vispa snabbt ihop allt snabbt till en slät smet.
2. Häll smeten i ca 15 muffinsformar beroende på storlek. Fyll dem till 2/3. (Jag har ställt formarna i en muffinsplåt för då behåller de formen bättre, men det funkar utan muffinsform också).
3. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i 14–16 min. Pudra florsocker över dem före servering.
Nyttiga chokladbollar utan tillsatt socker. Den söta smaken kommer istället från dadlar! Om man inte vill använda kokosolja kan man byta ut det mot smör (eller mjölkfritt margarin om man vill ha de veganska).
1. Ta ut kärnorna ur dadlarna och lägg dem i en skål.
2. Mixa sönder dadlarna ihop med havregrynen till en kladdig massa. Använd en mixerstav eller hushållsmaskin med knivar.
3. Tillsätt kokos, kakao, kokosolja och kaffe, lite i taget (efter smak och lagom konsistens). Fortsätt mixa ihop allt till en kladdig smet som det går att rulla bollar av.
4. Gör bollar av smeten och rulla dem i kokos. Om smeten är för torr kan du tillsätta lite vatten eller mer kaffe så bollarna blir kladdigare och kokosen fäster bättre. Förvara bollarna i kylen eller frys in dem och ta fram vid behov.
I annonssamarbete med Dr. Oetker har jag gjort en kusligt god spöktårta till halloweens alla fester och kalas! Bottnen består av frasiga, chokladmålade marängbottnar med ett täcke av Dr. Oetkers fluffiga, makalöst goda tårtmousse chokladsmak. Innanför den vita sockerpastan gömmer sig en supersmarrig marängsvissfyllning bestående av vispgrädde, chokladsås, banan och maränger. En superläcker spöktårta som både barn och vuxna älskar. Och inte nog med att tårtan är god, den är också mycket enkel att baka. Spöklig halloween!
Garnering 1 pkt vit Dr. Oetker sugar fondant florsocker chokladbollsspindlar (se recept nedan)
GÖR SÅ HÄR 1. Smält chokladen över vattenbad.
2. Pensla chokladen på marängbottnarna. Lägg dem på varandra. Låt chokladen stelna i kylen.
3. Blanda Dr. Oetker tårtmousse enligt anvisningarna på förpackningen.
4. Bred ut chokladmoussen på marängbottnen.
5. Skär bananen i tunna skivor och lägg ut dem ovanpå chokladmoussen.
6. Lägg en hög med maränger ovanpå bananerna. Ringla över chokladsås.
7. Vispa grädden fluffig.
8. Bred ut grädden som en hög kulle ovanpå marängerna. Spackla även kanterna på marängbottnen med vispgrädde.
9. Kavla ut sockerpastan tunt, på ett bord som är pudrat med ett lager florsocker.
10. Lägg försiktigt sockerpastan ovanpå tårtan.
11.Garnering: pudra över lite florsocker och garnera med chokladbollsspindlar.
12. Chokladögon och mun: smält 2 bitar choklad. Måla ögon och mun med chokladen i önskad storlek på ett bakplåtspapper. Använd baksidan på en tesked. Låt chokladen stelna i kylen.
Sött fast ögon och mun på tårtan med en liten klick vispgrädde på baksidan av chokladplattorna.
Spindlar
1 sats chokladbollssmet 100 g mörk choklad 1 påse kolasnören 1 burk Dr. Oetker strössel Black & gold
GÖR SÅ HÄR 1. Forma chokladbollssmeten till spindelkroppar, runda eller avlånga.
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Doppa chokladbollarna, en i taget, i den smälta chokladen. Lägg dem på ett bakplåtspapper.
4. Klipp spindelben, några centimeter långa av kolasnören. Stick in benen i kroppen (Tips! Tryck först hål för benen med en tändsticka). Stick in sex stycken ben i varje kropp.
5. Strö strössel ovanpå spindelns kropp innan chokladen stelnar. Sätt ögon på spindeln. (Ögon: Jag har målat en liten chokladprick med en tändsticka på de stora, runda guldströsslen).
6. Ställ spindlarna i kylen och låt chokladen stelna. Förvara spindlarna i kylen.