Chokladkola

Chokladkola – ett magiskt gott recept som ger den helt perfekta kolan, med ljuvlig chokladsmak!
Fler goda julgodisrecept hittar du här – klicka här!

Chokladkola

Ca 30 bitar

50 g smör
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 ½ dl ljus sirap
2 msk kakao
1 nypa salt
½ tsk ättiksprit, 12 % (tillsätts på slutet)

GÖR SÅ HÄR

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao och salt. Koka upp och låt det puttra på medelvärme till ca 125 grader (det tar 20–30 min beroende på temperatur). Rör om emellanåt. Stäng av värmen och tillsätt ättikspriten när temperaturen har nått 125 grader, rör om i ca ½ min.

2. Häll upp kolasmeten i en form, ca 14 x 21 cm, klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en lite större form, men då blir kolan plattare. Låt den svalna och stelna.

3. Skär kolan i bitar med en vass kniv. Förvara kolan i en burk med lock.
Fler goda julgodisrecept hittar du här – klicka här!

Saffranstuppkaka

SAFFRANSTUPPKAKA Tuppkaka – en ljuvligt god klassiker smaksatt med saffran. En av de enklaste kakor som finns! Och den är ljuvligt god! En perfekt julig kaka som man snabbt kan slänga ihop när man är sugen på något gott eller får oväntat besök. Ytan blir lite härligt frasig och innanmätet är lite som en kladdkaka, men ändå inte. Supergod är den i alla fall! Ät den som den är eller servera med en kula glass, en klick grädde och gärna några färska bär.
Fler goda recept på saffranskakorklicka här!

Saffranstuppkaka

Saffranstuppkakan är lite seg i mitten och frasig på ytan och bland det enklaste man kan baka.

Ca 12 bitar

3 ägg
3 dl strösocker
0.5 g saffran (1 påse)
75 g smör, smält
2 ½ dl vetemjöl

Garnering
mandelflarn (eller hackad sötmandel)
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg, strösocker och saffran poröst. Rör ner det smälta smöret och vetemjöl och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, cirka 23 cm. Strö över önskad mängd mandelflarn (eller hackad sötmandel).

3. Grädda kakan längst ned i ugnen i 18–20 min. Pudra eventuellt kakan med florsocker innan servering.

Här hittar du fler goda julrecept att baka!

Här hittar du fler goda julrecept att baka!

Saftig saffranskaka

Ljuvligt god, saftig saffranskaka med citron- eller apelsinglasyr & kokos.

Saftig saffranskaka

3 ägg
2 ½ dl strösocker
0.5 g saffran (1 påse)

3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
125 g smör, smält
1 dl mjölk

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Visa ägg, strösocker och saffran fluffigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den svalna i formen. Pudra över florsocker före servering.

 

Vit chokladsaffranskaka

LYXIG VIT CHOKLADSAFFRANSKAKA En super-supersaftig vit chokladsockerkaka som verkligen är ljuvligt god! Den vita chokladen i kombination med saffran är riktigt, riktigt god! En storfavorit som man verkligen kan bjuda på med stolthet!
Baka drömgoda saffranskärleksmumsklicka här för recept!
Här hittar du fler av mina ljuvligt goda saffransrecept!

Vit chokladsaffranskaka

Ca 12 bitar

3 dl strösocker
2 ägg
½ g saffran (1 paket)
150 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl

Fyllning
200 g vit choklad, grovt riven

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Blanda saffranet i det smälta smöret och rör ner det och mjölken i äggsmeten. Blanda bakpulver och vetemjöl och vispa ner det ihop med de övriga ingredienserna. Rör om till en slät smet.

2. Riv chokladen grovt. Rör ner i smeten.

3. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1 ½ liter, med riven kokos. Häll smeten i formen. (Det går lika bra med en rund form).

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 42–45 min. Låt den svalna i formen. Pudra florsocker över kakan före servering.

Reklam för Lindas nya, avlånga ugnsform
Baka gärna kakan i min nya avlånga ugnsform. Den är helt perfekt att baka mjuka kakor i men även t ex bröd, äppelkaka, kärleksmums, pajer, kladdkakor och sockerkaka. De raka kanterna ger ett jämnt fint resultat med jämn gräddning av hela kakan eller brödet. 
Beställ gärna min AVLÅNGA UGNSFORM här – klicka här! 

Här hittar du fler recept till Lindas avlånga ugnsform – klicka här!

Koka knäcken i rätt temperatur

Koken knäcken & kolan i rätt temperatur. Kolla in min temperaturguide för att lyckas med den godaste och bästa konsistensen!

Klicka till mitt goda, väl beprövade knäckrecept – här!
Klicka till min recept på ljuvligt god chokladkola – här!

Koka knäcken i rätt temperatur

Ju längre knäcken (eller kolan) kokar, desto hårdare blir den. Det beror på att värmen stiger successivt och det är koktemperaturen som avgör hur mycket kolan stelnar när den svalnar. Det kan kännas som att temperaturen stiger väldigt långsamt till en början, men håll koll på termometern när den börjar närma sig 115 grader, efter det kan temperaturen nämligen stiga fort.

122 grader Knäcken blir ganska mjuk.
125 grader Knäcken blir seg utan hård yta.
126–130 grader Knäcken blir segare och lite hård i konsistensen.
130–145 grader Det blir hårda kolor som är lite sega i mitten i stället för mjuk knäck.
150–160 grader Knäcken blir lika hård som karameller.