Saftig äppelkaka
En riktigt, riktigt god klassisk äppelkaka! Receptet är väl beprövat och man lyckas alltid med denna kaka! Ett riktigt bra, suveränt recept! Servera gärna äppelkakan med vaniljsås.
Saftig äppelkaka
ca 20 bitar
3 ägg
3 dl strösocker
2 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
4 ½ dl vetemjöl
Garnering
ca 3 äpplen
strösocker
kanel
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad långpanna (eller klädd med bakplåtspapper), ca 28 x 35 cm.
3. Skala äpplena och skär dem i skivor. Lägg äppelklyftorna tätt ihop i rader på smeten.
4. Strö över kanel och strösocker.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den svalna i formen. Skär kakan i rutor med en vass kniv.