Krossad vitlökspotatis

Så vansinnigt god potatis plus att den ser väldigt trevlig, inbjudande och läcker ut att bjuda på. En ny favorit som jag kommer göra många gånger om!

Tips! Krydda potatisen med grillkrydda eller någon annan favoritkrydda.

Krossad vitlökspotatis

potatis (valfritt antal)
rapsolja, olivolja eller smält smör
ca 2 vitlöksklyftor
salt eller flingsalt

ev. färska kryddor

GÖR SÅ HÄR
1. Koka potatisen i saltat vatten i ca 12 min. Sätt ugnen på 230 grader.

2. Häll bort vattnet. Lägg potatisarna på en ugnsplåt.

3. Krossa potatisarna med en stekspade, grillspade eller dylikt. Tryck försiktigt så de inte går sönder helt, de ska falla isär, men ändå hålla ihop.

4. Blanda oljan eller det smälta smöret med pressad vitlök. Pensla potatisarna med oljan och strö över salt. Strö gärna över färska kryddor.

5. Grädda potatisarna mitt i ugnen i 26–30 min eller tills de fått en lagom gyllenbrun färg.

Stora tekakor

Underbart goda tekakor som är stora, fluffiga och supergoda!

Tips kalljäsning! Låt degen jäsa i kylen hela natten istället för i rumstemperatur. Baka ut bröden direkt när du vaknar, låt dem jäsa ca 30 min på plåten och grädda. Då spar du tid om du vill ha nybakat bröd snabbare.

Stora tekakor

8 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
75 g smör, rumsvarmt
¾ dl ljus sirap
2 tsk salt

7 dl vetemjöl
ca 7 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

2. Dela degen i 8 bitar.

3. Kavla eller tryck ut varje deg till en rundel, 18–19 cm i diameter.

4. Strö över lite mjöl och nagga bröden med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–11 min. Låt dem svalna under bakduk på ett galler.

 

Pastalasagne

Använda pasta i lasagnen istället för lasagneplattor. Ljuvligt gott! Man kan använda vilken sorts köttfärssås man vill i pastalasagnen, men jag har länkat till mitt recept om ni vill göra en riktigt, riktigt god köttfärsås.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Pastalasagne

ca 800 g färdig köttfärsås
ca 1 liter bechamelsås

500 g Gnocchi pasta, okokt (eller liknande pasta)
riven ost 200 g

GÖR SÅ HÄR
1. Gör köttfärsås och bechamelsås enligt recepten (klicka på länkarna).

2. Sätt ugnen på 200 grader. Koka pastan enligt förpackningen i saltat vatten. Häll av vattnet i en sil efter kokningen.

3. Häll pastan i en ugnsform, ca 30 x 38 cm. Blanda den med köttfärssåsen.

4. Häll över bechamelsåsen och strö över riven ost. Grädda lasagnen längst ner i ugnen i ca 40 min. Lägg över ugnsfolie på slutet om den får för mycket färg.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Noblessekladdkaka

Noblessekladdkaka är en perfekt dessert! Eller bjud på den som tårta på ett kalas. De runda Noblesseplattorna innehåller små knapriga krokantbitar som gör chokladkladdkakan extra god och läcker. Servera gärna med en klick vispgrädde eller glass! Den är inte bara god utan även snygg med det fina mönstret som bildas av chokladplattorna.

NOBLESSEKLADDKAKA

Ca 12 bitar

150 g smör
1 krm salt
3 dl strösocker
3 msk kakao
1 ¾ dl vetemjöl
3 ägg

Garnering
1 pkt Noblesseplattor (23–25 st)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. (Bröa gärna med kokos).

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 23–25 min.

4. Garnering: Lägg Noblesseplattorna i ett snyggt mönster på kakan när den forfarande är ljummen så de smälter fast på toppen.

Rödvinssky

Den här rödvinsskyn är såååååå himla god och passar perfekt till grillat eller stekt kött. Jag har gjort den på en kockutbildning och receptet kommer från riktiga kockproffs. Vi använde hemgjord buljong (sky) som vi kokade själva, men det går även bra med köttbuljong som man tillagar enligt förpackningen på buljongtärningarna.

Tips! Vill man göra en gräddsås kan man tillsätta vispgrädde när såsen är klar och reda med lite mjöl.

Rödvinssky

1 schalottenlök
2 msk rapsolja
1 1/2 dl rödvin
5 dl sky/färdigkokt köttbuljong
salt
vitpeppar

GÖR SÅ HÄR
1.
Finhacka löken. Fräs den i en upphettad stekpanna i oljan tills den blir gyllenbrun.

2. Tillsätt rödvinet och koka ihop så att det nästan blir torrt i stekpannan.

3. Tillsätt skyn/buljongen och reducera* på låg värme till en tjock sås. Smaka av med salt och vitpeppar.

* reducera=koka bort vätska/ånga till såsen tjocknar