Klassiska rågsiktskakor

Rågsiktskakor är ett mycket populärt köpebröd, men det är mycket godare att baka det själv. Och billigare. Det här receptet är ett väl beprövat recept som man alltid lyckas med om man följer receptet.

KLASSISKA RÅGSIKTSKAKOR

4 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
50 g smör, rumsvarmt
½ dl ljus sirap

13–14 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, smör, sirap och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min eller till sin dubbla storlek.

3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och forma dem till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, 18–20 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Stansa ut ett hål i mitten, ca 4 cm i diameter, med till exempel ett snapsglas. Nagga hål i degkakorna med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–14 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.

Flingsaltpotatis i ugn

Flingsalt på klyftpotatisen ger en härlig sälta. Smula gärna sönder saltet mellan tummen och fingrarna när du strör. Denna potatis är mycket enkel och ljuvligt god och passar alla sorters kött, kyckling, lax, grytor med mera. Kan serveras  både till vardags och fest!

Flingsaltpotatis i ugn

Tips! Blanda oljan med 2 pressade vitlöksklyftor och ringla därefter vitlöksoljan över potatisen.

1 plåt

ca 10 potatisar (eller valfritt antal)
rapsolja eller olivolja
flingsalt

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Skala potatisen och skär den i klyftor. Lägg klyftorna på en plåt med bakplåtspapper (så fastnar de inte).

2. Ringla olja över potatisarna. Strö över flingsalt. Smula sönder saltet mellan tummen och fingrarna när du strör.

3. Grädda potatisarna mitt i ugnen i 40–50 min eller tills de fått en lagom gyllenbrun färg. Rör om i potatisklyftorna efter ca 30 min.

Hemgjord guacamole – klicka här för recept!

Klyftpotatis med flingsalt – klicka här för recept!

Majsröra – klicka här för recept!

Ajvar relish – klicka här för recept!

Tzatziki – klicka här för recept!

Nyttig fruktglass

Glassen på bilden är gjord på vattenmelon och banan.

Nyttig, krämig, supergod glass som är gjord på frukt och mjölk! Den innehåller inga onyttigheter alls. Den frysta frukten och mjölk mixas ihop till en krämig glass i en hushållsmaskin med knivar.

Tips på frukt man kan göra glass av (alla frukt ska vara fryst): äpple, apelsin, vattenmelon, honungsmelon, nektarin, hallon, blåbär m m.

Nyttig fruktglass

350–400 g valfri frukt eller bär, fryst
1 banan, fryst i skivor
1 ½ dl mjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa fryst vattenmelon, fryst banan och mjölk till en krämig glass i en köksmaskin med knivar (häll på lite mjölk i taget och anpassa mängden efter hur krämig du vill ha den). Ät glassen direkt!

5 magiskt goda efterrätter med avokado

Artikeln är ett annonssammarbete med ICA

Nice cream, chokladmousse eller en paletas? Avokado funkar utmärkt som efterrätt! Här kan du frossa i 5 supersmarriga desserter där avokadon har huvudrollen.

1. Chokladmousse med en tvist

När suget efter en enkel och lyxig efterrätt slår till är den här chokladmoussen perfekt. Honung, dadlar, kakao och avokado blandas samman och toppas med lite passionsfrukt – du kommer inte bli besviken.

2. Mexa till desserten med paletas

Har du hört talas om den mexikanska glasspinnen paletas? Efter att ha provat den här efterrätten kommer du se till att alla dina nära och kära känner till den.

3. Vegansk tweak på populär efterrätt

Tweaka till den vanliga chokladmoussen och gör den både vegansk och smarrig med avokado, rostade hasselnötter och choklad. Silky vegan chocolate mousse pie är betydligt lättare att göra än att säga.

4. Haka på Nice Cream-trenden

Många har fått upp ögonen för Nice Cream – en hälsosam glassvariant med frysta bananer som bas. Har du några avokados liggandes hemma kan du servera nice cream som dessert. Den går snabbt att göra och innehåller förutom avokado även mango och banan.

5. Avsluta middagen med cheesecake

Den här underbart goda jordgubbscheesecaken med krispig mandelbotten och krämig avokadofyllning blir en fräsch avslutning på kvällen. Kakan är fri från både mjölk och ägg – en helt vegansk dessert!

<!– wpp –>
Artikeln är ett annonssammarbete med ICA

Rostad vitlökspotatis

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Rostade vitlökspotatis i ugn är ljuvligt gott och mycket lätt att göra. Passar till allt som är grillat, grytor, ja i princip till det mesta. En favorit som jag ofta gör hemma, både till fest och vardag.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Rostad vitlökspotatis

potatis (valfritt antal)
2 msk smör (eller olja)
2 vitlöksklyftor

salt

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Skär potatisarna i halvor. Lägg dem på en ugnsplåt eller i en ugnsfast form. Skär rutmönster på ytan med en vass kniv.

2. Smält smöret, pressa ner vitlöken och pensla potatisarna med det.

3. Salta potatisen. Strö eventuellt över färska kryddor (eller parmesanost efter halva gräddningstiden).

4. Grädda potatisen längst ner i ugnen i 40–50 min. Sänk temperaturen till 230 grader när du sätter in potatisen. Tiden varierar beroende på potatisarnas storlek och sort. Potatisen är klar när den är mjuk och fått lagom med färg.

Tips! Strö valfria färska kryddor över potatisen före gräddning.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)